artikel 3 resizedBijles vanuit je luie stoel? Dat kan met online bijles van Studiekring! Gewoon van achter je pc. Lekker thuis blijven en toch al je vragen stellen aan een bijlesdocent. Voor elk vak is er een docent online beschikbaar, ook in het weekend of ’s avonds. Maar hoe werken die online bijlessen precies? En wat heb je ervoor nodig? We vroegen het Candy Lo-A-Foe, coördinator online bijles bij Studiekring en Rianne van Gorp, wiens zoon al jaren online bijles volgt. ‘Online bijles is voor ons de ideale oplossing.’

Wat is nou het verschil met de ‘gewone’ bijles?
Candy: “Er zit eigenlijk heel weinig verschil tussen de online en de ‘gewone’ bijles! Behalve dat de online bijles via de pc gaat. Onze docenten zitten op vaste locaties door het land en geven vanuit daar les in bijna alle vakken. We werken met een speciaal bijlesprogramma, een beetje zoals Skype maar dan uitgebreider. Je ziet elkaar via de webcam en met een liveboard zie je ook wat de ander tekent of schrijft. De leerlingen sturen van tevoren de stof op, bijvoorbeeld door met hun smartphone foto’s te maken van hun boeken. Docenten hebben zelfs grafiekpapier en een tekentablet, dus ze kunnen alles uitleggen wat ze in een gewone bijles ook zouden doen”.

Heb je daar als leerling dan niet overdreven veel apparatuur voor nodig?
“Helemaal niet! Wij vragen van leerlingen een laptop of pc met webcam, een headset en een internetverbinding. Bijna iedereen heeft dit tegenwoordig wel. Ook voor ouders is dit geen drempel. En we doen altijd een testsessie zodat we zeker weten dat het werkt!”

Waarom denk je dat leerlingen kiezen voor online bijles?
“Niet op elke vestiging is voor elk vak meteen een geschikte docent beschikbaar. Met online bijles is er wél altijd een docent en kun je dus heel snel starten. Daarnaast is het natuurlijk lekker makkelijk om gewoon thuis te blijven. Hierdoor kunnen we het ook goedkoper houden; de online bijles kost maar €29,50,- per uur. En omdat het zo laagdrempelig is, kun je ook bijlesafspraken maken in het weekend of ’s avonds”.  

Hoe ervaren leerlingen en ouders online bijles?
Rianne van Gorp: “Mijn zoon Ron volgt al jaren online bijles wiskunde bij Studiekring. Het grootste voordeel is dat het echt 1-op-1 bijles is zonder dat Ron ervoor de deur uit hoeft. De docent is bovendien heel flexibel. De bijles is vaak ’s avonds, maar dat wisselt ook nog wel eens. Grappig is dat Ron zijn docent nog nooit in het echt heeft gezien. Maar hij vindt dit geen enkel probleem! Ze spreken en zien elkaar net zo goed via de webcam. Voor mij is het heel fijn dat hij thuis kan blijven en niet ver hoeft te fietsen. Ik vind het een ideale uitkomst om op deze manier bijles te krijgen. Hij zit nu in 6 vwo, dus nu alleen nog de laatste loodjes”.

Er volgen op dit moment ongeveer 30 leerlingen online bijles bij Studiekring. Ben je benieuwd of het ook wat voor jou is? Kijk dan hier.

 

 

Afgelopen jaar hielpen we ruim 6.000 leerlingen op het gebied van huiswerk. Bijvoorbeeld door huiswerkbegeleiding, examentrainingen of bijles. Wat voor rol speelt Studiekring in het leven van onze leerlingen én hun ouders? We vroegen het Rosalie Muijen en haar moeder Eline op onze vestiging in Bussum, waar Rosalie 3 dagen per week huiswerkbegeleiding volgt. ‘Ik maak nu zo veel mogelijk huiswerk bij Studiekring zodat ik thuis niets meer hoef te doen en dat is heel prettig.’    

Je zit in 2 havo en hebt al een tijdje huiswerkbegeleiding bij Studiekring. Hoe bevalt dat?
Rosalie: “Goed! Huiswerk maken is natuurlijk niet echt leuk, maar ik vind het fijn om nu een plek te hebben waar ik dat rustig kan doen. Thuis lukte dat namelijk helemaal niet. Daar had ik veel afleiding, zoals mijn telefoon. En bij huiswerkbegeleiding kun je echt niets anders doen dan je huiswerk”.

Dat klinkt alsof je heel hard werkt. Is huiswerkbegeleiding ook wel een beetje gezellig?
“Sinds dit jaar zit een vriendin van mij ook hier en tijdens de pauze kletsen we natuurlijk wel lekker met elkaar. Maar Nina (vestigingsmanager) is ook best streng hoor! Dus ik doe het meeste van mijn huiswerk hier en krijg het ook af”.

Wat vind je het grootste voordeel van huiswerkbegeleiding bij Studiekring?
“Dat ik meestal al mijn huiswerk af krijg en thuis niets meer hoef te doen. Dat lukt niet altijd, volgende week tijdens de toetsweek zal ik ook wat thuis moeten doen. Maar door de planning die ik dan maak, weet ik wel precies wat ik wanneer ga doen. En dat geeft rust”.

Maak je alleen maar huiswerk bij Studiekring, of leer je ook nog andere dingen?
“Ik leer ook hoe ik het beste een bepaald vak kan leren. Bijvoorbeeld wiskunde, daarvoor moet ik sommige vragen steeds opnieuw maken zodat ik kan oefenen. Eigenlijk leer je voor elk vak de theorie alleen maar door goed en vaak te oefenen. En ik leer hoe je een goede planning maakt”.

Eline, jij bent de moeder van Rosalie. Wat merk jij van de huiswerkbegeleiding?
Eline: “Veel! Het is prettig dat Rosalie na de begeleiding thuis komt en niets meer hoeft te doen. De rust is daarmee terug in huis. We hoeven niet meer de boeman uit te hangen. Dat komt onze relatie met haar heel erg ten goede! In de brugklas kwam het geregeld voor dat Rosalie ’s avonds nog te veel huiswerk moest maken. Toen zijn we al snel begonnen met huiswerkbegeleiding. Rosalie leert bij Studiekring structuur aanbrengen in haar werk zonder dat ze afgeleid wordt. Ze gaat drie dagen per week naar Studiekring, we vinden het ook belangrijk dat ze af en toe kan bankhangen”.

Hoe houd je contact met de vestigingsmanager?
“Vestigingsmanager Nina en ik hebben heel makkelijk en laagdrempelig contact. Als ik iets wil weten of ergens over twijfel, kan ik altijd bij haar terecht.  En dat geldt ook voor Rosalie”.  

Heb je vertrouwen in 2016?
“Jazeker. Rosalie heeft echt baat bij de begeleiding. Het kost natuurlijk wel wat, maar de structuur en de rust maken veel goed”.

Rosalie, jij bent nu een ervaringsdeskundige in de huiswerkbegeleiding. Wat is jouw beste huiswerktip?
Rosalie: “Veel herhalen en op tijd beginnen! Als je de dag van tevoren begint, loop je meteen achter. Bovendien onthoud je veel meer als je de stof herhaalt”.

 

 

artikel 1 resizedHuiswerkstress is zooó 2015! Dit jaar ga je het anders doen. En wij gaan je daarmee helpen. Wat moet je weten voor een huiswerkstressvrij 2016? De meeste huiswerktips ken je inmiddels al wel: begin op tijd, wees uitgerust en lees de stof goed door. Niet onbelangrijk natuurlijk, maar wat zijn nou dé studietips voor 2016? Wij verzamelden voor jou de 6 beste! Zo maak je een goede start en leer je jezelf ook nog eens iets beter kennen.

1.    Leer jezelf kennen: maak je planning persoonlijk!
Een goede planning werkt echter pas als ‘ie op jou van toepassing is. En daarvoor moet je jezelf leren kennen. Analyseer daarom eens hoe jij je tijd eigenlijk besteedt. Houd een week een logboek bij waarin je per dag precies noteert wat je doet en hoeveel tijd dat kost. Denk aan sport, huiswerk, leren, school, slapen, eten, kletsen met vrienden, facebooken etc. Verander niet meteen je manier van plannen, dat komt later. Bekijk dan je logboek eens goed: besteed jij heel veel tijd aan het leren van een proefwerk? Bedenk dan hoe je dat beter kunt inplannen in jouw persoonlijke planning.

2.    Verslaafd aan je telefoon?
Ben jij verslaafd aan je telefoon? Dan lijd je misschien wel aan nomofobie: de angst om zonder telefoon te leven.  Geconcentreerd huiswerk maken is dan best lastig! Wetenschappers maakten een zelftest waarmee je jezelf op nomofobie kunt testen. Tip voor anti-telefoongebruik: zet je wifi en mobiele data tijdens het huiswerk maken op je telefoon uit. Spreek met jezelf een tijd af waarop je het weer aan mag zetten. Die 57 nieuwe appjes zijn je beloning voor het harde werken.

3.    Zoek online hulp
Behoefte aan meer uitleg over een bepaald vak of onderwerp? Op Youtube vind je per vak kanalen waarop in korte filmpjes stof wordt uitgelegd. Handig als je vlak voor een proefwerk zit en dat wiskundegenie uit je klas nét onbereikbaar is.

Kijk voor uitgebreide overzichten van online hulp op  video.scholieren.com of op flipdeklas.com.

4.    Neem pauze
Hoe hard je ook bezig bent, het is goed om eens in de 20 of 30 minuten even een pauze te nemen. Ga naar de wc of wissel van vak zodat je niet in slaap valt van verveling. Hiermee zorg je ook dat je
niet overbelast raakt.

5.    Moet je iets schrijven? Check je lettertype!
Samenvattingen zijn superhandig, helemaal als je ze uittypt. Dan hoef je achteraf niet die hanenpoten of kriebelige lettertjes te ontcijferen. Maar let wel op welk lettertype je gebruikt. Wetenschappers ontdekten dat het per situatie verschilt welk lettertype je het beste kan gebruiken. Gebruik voor een samenvatting of een tekst voor jezelf een goed leesbaar lettertype zoals Arial of Times New Roman, die lezen makkelijk op papier. Maar gebruik deze lettertypes liever niet in zakelijke brieven of CV’s, dat komt onprofessioneel over. Check hier welke lettertypes je wel en niet moet gebruiken.

6.    Ga aan de wandel
Hebben kleine pauzes geen effect meer, neem dan na 1,5 tot 2 uur leren een flinke pauze. Na die tijd  nemen je hersenen namelijk  geen nieuwe informatie meer op. En de beste manier om te ontspannen is niet je telefoon (zie studietip #2), Netflix aanzetten of facebook checken, maar om een stukje te wandelen. Uit onderzoek van de universiteit van Illinois bleek dat studenten die naar hun examenlocatie wandelden beter presteerden dan studenten die nauwelijks bewogen hadden. Hup met de benenwagen dus!

 

 

pubercoachkaarten 5 websiteIn de kerstvakantie heb je eindelijk tijd voor wat ouderwetse gezelligheid! Licht uit, kerstboom aan en smartphones en tablets in de kast. Voor deze fijne momenten verzamelden wij de leukste én nieuwste bord- en kaartspellen waar je ook nog iets van leert! Helemaal leuk: we geven ook nog eens 3x een spel weg! Doe snel mee met de winactie op Facebook.

1.    Pubercoachkaarten
In de puberteit draait het om het ontdekken wie je bent. Wat vind je belangrijk? Waar ben je goed in, en wat wil je bereiken? Met dit spel leer je elkaar én jezelf beter kennen. De PuberCoachkaarten bestaan uit 42 geinige foto’s met prikkelende vragen. Het spel heeft vier categorieën die je helpen te verwoorden wie je bent, wat jou bijzonder maakt en wat je nodig hebt om jezelf te blijven. De beelden dagen je uit om eerlijke antwoorden te geven. De PuberCoachkaarten zijn samen met pubers gemaakt, dus saai wordt het nooit!

Wil je dit spel winnen? Kijk snel op onze Facebookpagina voor de winactie!

2.    De Bezzerwizzer
Een soort Triviant, maar dan leuker. Bezzerwizzer heeft maar liefst 4.000 vragen – verdeeld over 20 categorieën – die een uitdaging bieden voor jou en je familie of vrienden. Net op het moment dat je tegenstanders op het punt staan om het spel te winnen, kun jij ze een vraag toespelen die ze niet kunnen beantwoorden. Het leuke is dat je dus niet op je beurt hoeft te wachten, maar het je tegenstanders op onverwachte momenten moeilijk maakt!

3.    De nieuwe wildernis bordspel
Ken je de film De nieuwe wildernis nog? Een prachtige documentaire over de Oostvaardersplassen bij Almere. In dit natuurgebied bepaalt de natuur het ritme. De enorme verzameling Konikpaarden, vossen, slangen, aalscholvers, karpers, ganzen, zeearenden en talloze andere dieren vormen De Nieuwe Wildernis. In het bordspel ga je met het hele gezin op avontuur en verzamel je al spelende veel dierenkennis en weetjes over de natuur.

4.    Machi Koro
Een vlot dobbelspel met eenvoudige regels, geschikt voor het hele gezin. Gewapend met een dobbelsteen moet je Machi Koro doen uitgroeien tot de grootste stad in de regio. Je moet geld verdienen, openbare werken bouwen en de schatkist van je buren stelen. Dit van oorsprong Japanse spel heeft een simpel concept en een leuke combi van dobbelstenen en kaarten. Machi Koro is makkelijk te leren en leuk voor iedereen! Het doet een beroep op je inzicht over hoe een moderne stad en het stadsleven worden opgebouwd.

5.    Flash Point
Een bijzonder bordspel waarbij je niet tegen elkaar speelt, maar tegen het bord. De spelers moeten gezamenlijk 7 slachtoffers uit een brandend huis redden. Iedere speler heeft een speciale functie en probeert daar gebruik van te maken. Maar aan het einde van elke beurt breidt het vuur zich uit. Daarbij kan er van alles gebeuren: vonkoverslagen, rookontwikkeling en zelfs explosies. Flash Point is een spannend, coöperatief bordspel, dat elke keer weer anders is door het slimme dobbelmechanisme. En het leuke is dat je alléén kunt winnen door samen te werken.

De winactie wordt mogelijk gemaakt door Blijfwijs.nl

 

 

eindexamen websiteOver een paar manden is het weer zover: de eindexamens! Wil je goed voorbereid je examens ingaan? Denk dan eens aan de examentraining van Studiekring. Met onze praktische tips en heldere uitleg ben je in één of twee dagen helemaal klaar voor die examens. Studiekring geeft examentraining in alle vakken en op alle niveaus, zowel centraal als op scholen door heel het land. En met dit jaar iets nieuws: een exclusieve samenwerking met online examentrainers Examenvoorjou.nl en ExamentrainersEngels.nl Benieuwd? Kijk dan snel hieronder voor alle info en wanneer je je kan aanmelden.  

Wat is examentraining bij Studiekring?

•    Training in ruim 43 vakken voor VMBO, HAVO & VWO
•    Slagingspercentage van 96% in 2015
•    Getrainde examenbegeleiders
•    Hoogwaardig lesmateriaal
•    €115,- per dag inclusief Examenbundel
•    Samenwerking met ThiemeMeulenhoff en Examenvoorjou.nl

 Goed om te weten:

•    Aanmelding is open vanaf eind december
•    Centrale training in Houten en op scholen door heel Nederland
•    Nieuw in 2016: samenwerking met Examenvoorjou.nl en Examentrainerengels.nl met exclusieve kortingen op online oefenprogramma’s

Online oefenen
Dit jaar werkt Studiekring met twee nieuwe online examentrainers. Zo kun je je optimaal thuis voorbereiden op de trainingen. Examenvoorjou.nl is een online trainer die examenvragen uit afgelopen jaren op video uitlegt. Alle video’s staan 24 uur per dag voor je klaar. ExamentrainerEngels.nl is een nieuw programma dat examentraining Engels op maat biedt. Leerlingen oefenen er gericht examenvragen mee die ze lastig vinden.  

Wat vinden scholen van onze examentraining?
Roger Last, teamleider van het Anna van Rijn College in Nieuwegein, organiseerde samen met Studiekring examentrainingen op zijn schooll: “Bij Studiekring ligt heel duidelijk een methode aan de basis van het werk. De examentrainers kennen het examenprogramma goed en werken doelgericht vanuit de examenbundel. Ik ben heel tevreden over de kwaliteit van de trainingen.”

Aanmelden?
Dan kan vanaf eind december. Houd http://www.studiekring.nl/examentraining/ in de gaten voor meer nieuws.

 

 

Myrthe Krol mentoren stukje websiteOp school krijg je uitleg over je vakken, bij Studiekring leer je plannen en maak je je huiswerk. Logisch dat Studiekring en school goed contact onderhouden met elkaar. Onze vestigingsmanagers zoeken contact met de mentoren op school. Hoe verloopt die samenwerking? En wat vinden die mentoren zelf van Studiekring?

We vroegen het Myrthe en Fabian, twee vestigingsmanagers die regelmatig contact hebben met de mentoren van hun leerlingen. En we vroegen het aan Sjors van de Greef, mentor in Vught. Resultaat: zowel vestigingsmanagers als mentoren ervaren het contact als zeer waardevol. Ouders hebben daarnaast een grote behoefte aan contact tussen school en Studiekring. En de leerlingen? Die kunnen veel beter aan de slag als school en Studiekring hun communicatie op elkaar afstemmen!  

Welk contact onderhoud je met de mentoren van je leerlingen?
Myrthe, vestigingsmanager in Vught:  “Ik maak met elke mentor een afspraak. Ook als er niets speciaals aan de hand is met een leerling. Als de mentor iets signaleert bij een leerling, geeft hij of zij dat daarna meteen aan mij door. Daarnaast mail ik iedere week de voortgang naar de mentor en maandelijks de evaluatie. Soms is onze visie op een leerling zelfs doorslaggevend, bijvoorbeeld bij rapportvergaderingen waarin de studiehouding een rol speelt. Ik heb natuurlijk goed zicht op die studiehouding. Wel of geen motivatie: dat wordt bij ons in de huiswerkbegeleiding wel duidelijk. Dus het is heel zinvol om dat terug te koppelen aan school.”
Bij Fabian, vestigingsmanager in Amersfoort, lopen de mentoren makkelijk even binnen. “We praten dan even over een leerling, bijvoorbeeld over de resultaten van een toets. De mentoren vinden het prettig om van mij te horen wat ik zie in de begeleiding.”

Hoe belangrijk is goed contact tussen Studiekring en school?
Myrthe geeft een voorbeeld: “Een tijd terug had ik een leerling die zich heel lastig kon concentreren en problemen had om aan de slag te gaan. Haar mentor op school en ik hebben intensief contact gehouden en de  communicatie goed op elkaar afgestemd. Zo wist ze precies wat er van haar werd verwacht en zag ze Studiekring en school minder als twee gescheiden plekken. Uiteindelijk was dat ook prettig voor haar.”
Fabian: “De begeleiding functioneert natuurlijk ook zonder contact met een mentor, maar ik leer een leerling pas echt goed kennen als ik weet wat er speelt op school. Dus voor mij is dat contact heel belangrijk. Iemand komt zo beter in beeld. Het contact zorgt voor een duidelijk kader zodat de leerling snel aan de bak kan bij ons.”

En wat vindt de mentor?
“Van Myrthe hoor ik heel veel terug over mijn leerlingen,” vertelt Sjors van de Greef, mentor op het Maurickcollege in Vught. “Veel over de werkhouding en over met welk probleem ze naar Studiekring komen. Vaak is dat probleem ook al bij mij in beeld, en het is fijn dat hier buiten school ook aan gewerkt wordt. Het contact verloopt prettig: ik word regelmatig op de hoogte gebracht. Het is meestal een bevestiging van wat we op school zien en daar handelen we dan naar.”

En de afstemming in de communicatie? Sjors: “Heel belangrijk! Door contact te onderhouden met Myrthe kan ik als mentor het gesprek aangaan met een leerling. Hij of zij merkt dan dat wij vanuit meerdere "hoeken" zicht hebben op de voortgang. Dat geeft een duidelijk signaal: we willen leerlingen helpen en laten merken dat hij of zij in beeld is. Dat versterkt de motivatie.”

Ook Fabian hoort positieve feedback terug: “Mentoren willen graag weten wat ik vind van het leerproces van een leerling. Ze vinden het fijn om een schakel te hebben: ik krijg vaak reacties op mijn verslaglegging.”

En wat vinden leerlingen en ouders van het contact tussen mentor en Studiekring?
Fabian: “Leerlingen vinden contact tussen school en Studiekring eigenlijk heel vanzelfsprekend! De lijntjes zijn kort en de communicatie is eenduidig. Er is ook een grote behoefte bij ouders naar nog meer contact tussen Studiekring en school.”
Myrthe: “Mijn leerlingen zijn natuurlijk heel benieuwd naar wat mentoren over ze zeggen. We zijn er heel open over dat we graag contact houden met een mentor; de mentor vertelt dat ook aan de leerling. Goed contact met school is echt een essentieel onderdeel van de begeleiding.”

 

 

gezonde voeding websiteHoe haal je goede cijfers en sluit je je schoolcarrière af met een mooi diploma? Door veel te leren natuurlijk. Maar daarbij is één ding heel belangrijk: gezond blijven. Dat doe je door goed te eten en te drinken. Maar wat is dat eigenlijk, ‘goede voeding’? Hoe staat dit in relatie tot het maken van huiswerk? En zijn er gezonde voedingsmiddelen die je helpen met concentreren? Patricia Schutte van het Voedingscentrum geeft antwoord. ‘Leren is geestelijke activiteit en dat kost veel energie. Je kunt lichaam en geest dan best een handje helpen door de juiste dingen te eten.’ Nieuwsgierig? Een aantal tips en trucs op een rijtje.  

1.    Voeding is belangrijk!
Een open deur natuurlijk. Maar hoe belangrijk is goed eten eigenlijk voor je concentratie? Volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum is de relatie tussen geconcentreerd werken en voeding niet wetenschappelijk onderbouwd, maar is het wel heel belangrijk om je goed te voelen. ‘Je moet goed functioneren om te kunnen leren. Zelfs als je stil zit. Daar heb je energie voor nodig en die krijg je door een gebalanceerde voeding.’

2.    Er bestaat geen superfood voor je brein
Was het maar waar; een supergezonde snack waardoor je je extra kunt concentreren. Patricia: ‘Nee, dat is er niet. Superfood is sowieso eerder een marketingterm waarvan niet bewezen is dat het echt zo ‘super’ is. Wil je goed voor je brein zorgen, slaap dan goed en eet gevarieerd.’ En hoe zit het met extra vitaminen? ‘Pubers hebben in de regel geen extra vitaminen of andere toevoegingen nodig’, volgens Patricia.

3.    Zoek jouw maximaal aantal hoeveelheid aanbevolen calorieën per dag op
En hoeveel mag of moet je dan eigenlijk eten op een dag? Een gezonde voeding betekent ook: niet  te weinig of te veel eten. Een vrouw heeft per dag gemiddeld 2.000 calorieën nodig en een man 2.500. Wist je dat dit een heel globale richtlijn is? Het aantal calorieën dat je nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd en hoeveel energie je verbruikt. De piek van het aantal calorieën per dag zit in de leeftijdsfase 14 tot 18 jaar. Bereken hier hoeveel je per dag kan eten of test of je wel gebalanceerd genoeg eet.

4.    Drink geen energydrankjes en deel je cola
De Red Bulls zijn doorgaans niet aan te slepen in een school. Werken deze drankjes echt? Patricia: ‘Nee, energiedrankjes werken niet als een wondermiddel. Ze werken eerder averechts. Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat twee derde van de jongeren die energiedrankjes drinken, klachten hebben. Door de cafeïne in deze drankjes krijg je last van hyperactiviteit, slapeloosheid en concentratieproblemen. Maximaal 1 blikje energiedrank per dag is meer dan genoeg als je tussen de 13 en 18 jaar oud bent.’. Moet je dan ook meteen je cola maar laten staan? ‘Cola bevat inderdaad ook cafeïne. En ja, eigenlijk adviseren wij om als je jonger bent dan 13 jaar, geen cafeïnehoudende dranken te nuttigen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je blikje cola met iemand delen, dan krijg je al een hoop minder cafeïne en suiker binnen'.

5.    Een goede voeding is even belangrijk als lekker slapen
Door lekker slapen voel je je gezond en fit. Is er nog een relatie tussen wat je eet (of drinkt) en hoe goed je slaapt? ‘Behalve cafeïne in producten, is er geen voedingsmiddel waardoor je slechter gaat slapen’, zegt Patricia. ‘Het is vooral belangrijk om drie keer op een dag goed te eten. Dus een stevig ontbijt, goede lunch en een goed gevulde avondmaaltijd.’ En zorg voor niet al te lange gaten tussen je maaltijden, anders ga je snacken.

6.    Goed lunchen voorkomt snacken tijdens de huiswerkbegeleiding
Elke middag 3 uur huiswerkbegeleiding: dan is de verleiding groot om tussendoor te snacken. Patricia: ‘Voor pubers geldt dat als je stevig luncht rond 1 uur, je door kan werken tot een uur of 6. Maar heb je dit niet gedaan, dan kun je het beste vlak voor de begeleiding nog een boterham eten. En heb je dan nog snackzin; neem bijvoorbeeld een mueslibol, Tuc koekje, peperkoek of kruidkoek mee. Makkelijk en relatief gezond.’ Eet je snack in de pauze en niet tijdens het leren, dat leidt namelijk af.

7.    Eet je door je examens heen
Straks je examens halen? Het Voedingscentrum heeft handige tips om vol energie je examens in te gaan. Kijk bijvoorbeeld eens bij de examenmenu’s voor een menu bomvol goede koolhydraten en eiwitten, ijzer en vitaminen.

 

Ivar websiteIedereen moet huiswerk maken. Ook als je topsporter bent. Ivar Blom (15) weet er alles van.  Hij is één van de beste skiërs van Nederland en traint vijftien weken per jaar in Oostenrijk. Zijn schoolwerk in Nederland gaat ondertussen gewoon door. Dat betekent dus plannen, plannen en nog eens plannen.  Maar hoe doe je dat? Ivar: “Met doorzettingsvermogen én een beetje hulp van Studiekring.”

Wat zullen veel klasgenoten jaloers zijn op jou! Hoe word je internationaal skiër?
“Ik ben heel vroeg begonnen. Op mijn derde stond ik voor het eerst op de ski’s! Via mijn ouders kreeg ik les van een goede leraar, die nu nog steeds mijn trainer is. In Nederland ben ik bij Skiracing Heemskerk gegaan en ging ik veel trainen in het racingteam. Nu train ik alleen nog in Oostenrijk en doe ik mee met de Nederlands Kampioenschappen.”

Hoe combineer je dat met je huiswerk?
“Twee jaar geleden ben ik gestart met huiswerkbegeleiding bij Studiekring, omdat ik echt alles van te voren moet plannen als ik naar het buitenland ga. Studiekring heeft me geholpen om meer structuur aan te brengen in mijn huiswerk. Voordat ik op trainingsstage ga, vraag ik de leraren wat het huiswerk is. Ook kijk ik veel op Magister. De toetsen haal ik allemaal in als ik weer terug ben.”

Dus die weken in Oostenrijk zijn voor jou geen vakantie?
“Haha nee! Ik vind skiën natuurlijk het aller leukst om te doen, maar mijn dagen bestaan uit eten, trainen, huiswerk maken en slapen. Gelukkig kun je nu ook plannen met een digitale huiswerk app op je telefoon. Dat werkt echt super fijn. Zo heb ik altijd mijn planning bij de hand.”

Heb je nog een goede huiswerktip?
“Variatie aanbrengen in je huiswerk! Ik vind het fijn om bijvoorbeeld talen af te wisselen met wiskunde. Dus niet Engels, Frans én Duits achter elkaar leren, maar tussendoor een paar wiskunde sommen maken. En ik maak graag samenvattingen. Dan kan ik alles beter onthouden.”

En die huiswerkbegeleiding? Is dat nou leuk of niet?
“Soms vind ik het vervelend dat ik meteen na school naar huiswerkbegeleiding moet. Maar als ik er eenmaal ben, is het altijd wel leuk! Ik heb bij Studiekring echt goed leren plannen en al mijn cijfers zijn omhoog gegaan. En weet je wat het fijnste is? Als ik daarna thuis ben, hoef ik niets meer aan mijn huiswerk te doen!”

Ivar volgt huiswerkbegeleiding in vestiging Zaandam.

 

Wiskunde websiteWiskundesommen maken? Saai! Vooral als je er niet zo goed in bent, zijn de sommen vaak een crime. Hoe kunnen we wiskunde nou leuker maken? Met de Wiskunde+ bijlessen van Studiekring! Je oefent met het slimme softwareprogramma Bettermarks dat bijhoudt welke sommen jij moeilijk vindt. Het werkt net als gamen: je verzamelt munten en sterren als je het goed doet. Volledig bijspijkeren kan al in 12 weken. Voor je het weet is wiskunde een eitje!

Wat is Wiskunde+?
Bijles Wiskunde+ is 75 minuten per week wiskundebijles in een groepje van maximaal 4 personen onder begeleiding van een wiskundedocent. Bedoeld voor leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar. Wat de bijles extra bijzonder maakt? Bettermarks herkent tijdens het oefenen de zwakke punten van de leerling. Bijvoorbeeld breuken of staartdelingen. Je kunt de bijlessen zo lang volgen als je zelf wil. Cindy Meijer, coördinator van Wiskunde+ bij Studiekring en verantwoordelijk voor alle aanmeldingen: ‘ In de bijles oefen je op een leuke en speelse manier met wiskunde. Bettermarks zorgt ervoor dat er persoonlijke ontwikkelpunten naar voren komen waarmee je extra oefent’.

Waarom eigenlijk groepsbijles?
Cindy: ‘Leerlingen zijn lekker met hun eigen opdrachten bezig achter de computer of tablet. Maar ook als je zelfstandig werkt, is het fijn om niet het gevoel te hebben dat je alleen werkt. Bovendien kunnen we op deze manier de prijs laag houden. Wiskunde+ heeft een lager tarief dan de reguliere bijles: het kost € 18,50,- per les’.

En hoe zit het dan met afkijken?
Cindy: ‘Daar is aan gedacht. Als je naast elkaar achter de computer sommen maakt, snap ik best dat je soms even bij de buurman kijkt. Bettermarks is gelukkig zo slim dat als twee leerlingen bezig zijn aan dezelfde opdracht, ze alle twee andere getallen krijgen. Afkijken is echt onmogelijk. Bovendien sluit Bettermarks aan op iedere lesmethode en op elk niveau.’

En wat doet de docent tijdens de les?
De docent helpt leerlingen met het programma te werken en legt alle vragen uit die bij leerlingen opkomen. ‘Belangrijk is dat de docent in de gaten houdt of leerlingen wel oefenen met de goede stof’, aldus Cindy. ‘En leerlingen aansporen om te werken aan hun ontwikkelpunten.’

Wat vinden leerlingen ervan?
Inmiddels zijn ruim 20 leerlingen gestart met Wiskunde+. ‘En er komen steeds meer aanvragen bij’, aldus Cindy. Iedereen is nu nog bezig met het traject. ‘Ze vertellen mij dat het oefenen met Bettermarks de wiskundesommen echt een stuk minder vervelend maakt. En dat ze de wiskundestof op een andere manier leren begrijpen.’ Thuis kunnen leerlingen ook nog blijven oefenen met het programma: er is geen limiet aan het aantal sommen.

Hoe kun je je aanmelden?
Wiskunde+ bijles volgen kun je op elke vestiging. Kijk hier voor meer informatie.

 

Roger Last bewerkt websiteDe examens: over een aantal maanden is het weer zover. Hoe bereid je je leerlingen optimaal voor? Steeds meer scholen organiseren samen met een extern bureau examentrainingen. Ook Studiekring organiseert de trainingen op scholen, door het hele land. Dat doen we in ruim 43 vakken voor VMBO, HAVO & VWO. Op het Anna van Rijn College in Nieuwegein bijvoorbeeld. Roger Last, toenmalig teamleider bovenbouw havo en examensecretaris, werkte vanuit zijn school nauw samen met Studiekring. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen. Leverden de trainingen resultaten op? Wat vonden de leerlingen ervan? En hoe ging het samenwerken met Studiekring?

Waarom eigenlijk examentrainingen op jouw school?  
“In de voorgaande jaren hadden we op school wat tegenvallende examenresultaten. We zochten naar een manier om dat de juiste boost te geven. Daarnaast gingen we over naar een nieuw onderwijssysteem. We wilden er zeker van zijn dat vooral examenleerlingen geen nadeel ondervonden van die overgang. We konden die extra ondersteuning van de examentrainingen dus goed gebruiken”.

Hoe zien die examentrainingen eruit?
“Studiekring organiseerde eindexamentrainingen van 1 of 2 dagen op onze school. Daar deden ongeveer 30 leerlingen per afdeling aan mee. Die hadden wij zelf geselecteerd. Docenten van Studiekring herhaalden in kleine groepen de belangrijkste examenstof. En ze gingen met de leerlingen daarna ook helemaal de diepte in”.

Had jouw school de examentrainingen zelf kunnen doen?
“Met de examentrainingen neem je vooral je eigen docenten veel werk uit handen. De examentrainers kennen het examenprogramma goed en werken doelgericht vanuit de examenbundel. Bovendien kunnen zij zich 100 % focussen op de trainingen. Dat is toch anders dan wanneer je docent bent: dan moet je ook nog andere klassen lesgeven. Leerlingen konden daardoor vaak stappen maken waar we op school niet aan toekwamen”.

Inderdaad, die leerlingen. Niet onbelangrijk. Hoe hebben zij de trainingen ervaren?  
“Studiekring zette na afloop zelf een enquête uit onder leerlingen. Daar kwamen heel positieve reacties uit. Van de leerlingen die ik erover sprak, hoorde ik zelfs dat ze door de training een voldoende hadden gehaald voor een bepaald vak. Er waren ook leerlingen die het heel jammer vonden dat ze niet hadden meegedaan. Veruit de meeste leerlingen zijn trouwens geslaagd. Hierdoor lag ons slagingspercentage net boven het landelijk gemiddelde”.

Hoe ging het samenwerken met Studiekring?
“Wat mij vooral opviel was de toegankelijkheid. Men was altijd bereid om dingen uit te leggen. Ik vond het fijn om te werken met een instituut waar heel duidelijk een methode aan de basis van het werk ligt. Daarnaast een grote pluim voor de flexibiliteit: het aantal leerlingen veranderde nog wel eens op het laatste moment. Dit was nooit een probleem, ik hoorde altijd ‘ik ga dit voor je regelen’. En last but not least was ik heel tevreden over de kwaliteit van de trainingen”.

Hoe vroeg in het jaar moet je als school eigenlijk beginnen met het voorbereiden van de examens?
“Vroeg. Als school moet je op tijd een beeld krijgen van de leerlingen die in aanmerking komen voor examentrainingen. Wij namen al in december contact op met Studiekring. In januari geef je dan aan voor welke vakken en op welke niveaus je trainingen nodig hebt. Concrete aantallen komen dan nog iets later”.

Examentraining samen met Studiekring
Studiekring heeft jarenlange ervaring met de organisatie van examentraining in scholen. In samenwerking met ThiemeMeulenhoff, de makers van de Examenbundel, organiseren wij 1 of 2-daagse eindexamentraining op de school zelf.  96% van de leerlingen die bij ons een training volgden, is vorig jaar geslaagd. Meer weten over de examentrainingen? Neem contact op met Ferdi Gildemacher via 030 272 144 of ferdigildemacher@studiekring.nl.

 

Begeleiding voor iedereen websiteNiet iedereen kan huiswerkbegeleiding betalen. Volgens een voorspelling van het CBS leven er in Nederland circa 544.000 Nederlandse huishoudens in armoede. En binnen deze huishoudens zijn vooral kinderen de dupe. Aanvullende begeleiding zoals bijles of huiswerkbegeleiding vallen niet binnen het kostenplaatje. Hoe kun je deze kinderen toch voldoende ondersteunen?

De oprichters van Studiekring realiseerden zich van begin af aan dat niet iedereen de middelen heeft om van aanvullende begeleiding gebruik te maken. Naast verschillende lokale initiatieven en projecten, heeft Studiekring twee manieren gevonden om deze kinderen alsnog te helpen. Studiekring werkt daarvoor nauw samen met Talent-Plan, een stichting die onderwijsbegeleiding mogelijk maakt voor leerlingen uit minder koopkrachtige gezinnen. Vestigingsmanagers van Studiekring mogen bovendien beurzen voor huiswerkbegeleiding uitreiken aan gemotiveerde leerlingen. Hoe werkt dit precies?

Studiekring en Talent-Plan
Begeleiding is voor kinderen soms noodzakelijk om een diploma te halen. Volgens voorzitter van Talent-Plan Hans ter Borgh is van groot belang dat ook kinderen die in gezinnen met weinig financiële middelen opgroeien, de kans hiertoe krijgen. ‘Juist voor die kinderen is individuele onderwijsbegeleiding van groot belang om daadwerkelijk dat diploma te halen.’ Stichting Talent-Plan is bedacht door oud-werknemer van Studiekring Annet Braaksma en oprichter van Studiekring Ivo Richaers. Zij wilden dat ook kinderen met minder koopkrachtige ouders toegang kregen tot professionele begeleiding. Stichting Talent-Plan startte in april 2009, met als doel inzet van professionele begeleiding mogelijk te maken voor deze kinderen. Talent-Plan is een onafhankelijke stichting en wordt volledig gerund door vrijwilligers.

Hoe werkt Talent-Plan?
‘Talent-Plan financiert kortdurende didactische ondersteuning’, verduidelijkt Maud Dolman-Pontier, lid van het bestuur van Talent-Plan en verantwoordelijk voor het leerlingmanagement. ‘Dus echt dat duwtje in de rug van de leerling. Vaak is de hulpvraag al heel duidelijk en hebben ze al goed uitgezocht wat er nodig is.’ Talent-Plan werft zelf alle fondsen. Maud: ‘Op dit moment financieren we begeleiding voor 14 leerlingen, waaronder veel leerlingen die bij Studiekring begeleiding volgen. Gemiddeld financieren we nu zo’n 15 tot 20 leerlingen per half jaar. We werken samen met verschillende instanties, zoals huiswerkinstituten, of orthopedagogen.’ De aanmeldprocedure begint bij de aanvraag van ouders, ondersteund door de mentor of zorgcoördinator op school.

Zijn deze leerlingen gemotiveerd?
‘Ja, juist! Daar selecteren we ook echt op’, beaamt Maud. ‘We vragen van het instituut of behandelaar altijd een plan van aanpak en gaan met ouders en leerling in gesprek over de hulpvraag. We letten daarin op hoe ze gaan werken aan zelfstandig leren leren. Evaluatiedata spreken we altijd meteen af, waarbij we een evaluatie willen van de leerling en het instituut. De inzet van de leerling speelt daarin een grote rol.’ De meeste leerlingen komen vaak al zelf met een concreet doel, zoals het halen van een voldoende voor een bepaald vak. En de reacties van ouders zijn vaak alleen maar positief.’

Achtergrond: armoede bij kinderen
Volgens het meest recente armoedesignalement van het CBS was in 2013 één op de drie armen jonger dan 18 jaar: 400.000 kinderen verkeerden toen onder het niet-veel-maar-toereikendcriterium. Sinds 2007 is het aantal arme kinderen met 124.000 gestegen. Twee derde van de arme kinderen heeft werkende ouders, met een verhoogd risico als die als zelfstandige werken. Het armoederisico van kinderen is ook hoog als ze in een gezin wonen met drie of meer kinderen. Eén op de drie kinderen van Marokkaanse komaf verblijft in een arm gezin.

Studiebeurzen van Studiekring
De oprichters van Studiekring realiseerden zich van begin af aan dat niet iedereen vanzelfsprekend  van aanvullende begeleiding gebruik kan maken. Daarom geeft Studiekring zelf ook beurzen aan leerlingen. Nina Collins, interim-clustermanager, legt uit:  ‘Dat zijn beurzen waarmee leerlingen gratis 5 maanden lang 3 middagen per week huiswerkbegeleiding mogen volgen.’ Kinderen komen daarvoor in aanmerking als ze hulp nodig hebben en daar eigenlijk niet voor kunnen betalen. Nina: ‘De school bepaalt vaak welke leerlingen dat zijn en die nodig ik dan samen met de ouders uit voor een intake. Wat ik heel mooi vind, is dat we zo als commerciële organisatie belangeloos een maatschappelijk doel kunnen dienen, namelijk kids helpen die het echt nodig hebben.’

Wil je meer weten over Talent-Plan?
Kijk op de website: www.talent-plan.nl

 

Onderzoek  wijst uit dat op scholen in Nederland relatief veel leerlingen blijven zitten. Dit werkt vaak demotiverend voor leerlingen. Vooral wanneer een leerling nét niet overgaat, is dit zonde voor hem of haar, de ouders én de school. Voor deze leerlingen worden sinds 2012 zomerscholen georganiseerd: twee weken intensieve begeleiding in de zomervakantie. Deze zomerscholen worden vanwege de positieve resultaten volledig gesubsidieerd door de overheid.

Wat is een zomerschool?
Samen met BMC organiseert Studiekring  zomerscholen om het aantal zittenblijvers terug te dringen. Leerlingen die kans maken om alsnog over te gaan, halen tijdens een intensief traject van twee weken hun achterstanden in. Daarbij worden ze geholpen door speciaal getrainde docenten. De toets aan het einde bepaalt of de leerling overgaat. In 2015 hebben BMC en Studiekring de zomerscholen voor ruim 60 VO scholen uitgevoerd. Ongeveer 1000 leerlingen hebben deelgenomen en het slagingspercentage was met 83% hoger dan het landelijk gemiddelde.

Goed om te weten:
•    de school bepaalt om welke leerlingen het gaat en wie er overgaat
•    op elke 6 leerlingen is er 1 docent
•    regelmatige terugkoppeling naar de mentor en de ouders
•    we ondersteunen bij het aanvragen van de subsidie
•    we ondersteunen bij het voorbereiden van de zomerschool
•    we leveren een draaiboek waarvan gebruik gemaakt kan worden (met daarin onze ervaringen van de afgelopen jaren)
•    we organiseren de intakegesprekken en de overdracht na afloop
•    we regelen een projectleider en docenten/coaches
•    we voeren de lessen uit tijdens de zomerschool

Meer weten of aanmelden?
Meer weten over de zomerscholen? Neem contact op met Ferdi Gildemacher via 030 272 144 of ferdigildemacher@studiekring.nl

 

Sipko en dochter websiteSipko Veeneman, conrector van Het Christelijk Gymnasium Utrecht, zag sommige leerlingen in de bovenbouw worstelen met motivatie en studiehouding. ‘Zonde als deze leerlingen niet overgaan’, vond hij. Samen met Sterk VO bedacht hij een traject om deze leerlingen weer te motiveren voor school. In dit traject worden leerlingen geactiveerd tot een betere studiehouding. Met goede resultaten als gevolg, waardoor ze alsnog overgaan naar volgend schooljaar. Hoe werkt dat traject? Willen leerlingen wel ‘geactiveerd’ worden? En wat is de rol van Studiekring hierin? 

Jij hebt het idee bedacht van een ‘activeringstraject’ voor leerlingen. Wat is dat?
“Bij sommige leerlingen in de bovenbouw van HAVO/VWO/Gymnasium loopt de motivatie voor  school terug. Deze leerlingen hebben moeite met plannen en organiseren en kunnen de zelfdiscipline om huiswerk te maken maar moeilijk opbrengen. Dat zie je natuurlijk terug in de leerprestaties. Toch willen deze leerlingen vaak wel een diploma halen en beschikken ze over voldoende intellectuele capaciteiten. Maar het lukt ze kennelijk niet op eigen kracht. Daarom bedachten we het activeringstraject, gesteund door Sterk VO”.

Hoe werkt dat traject?
“Tijdens rapportvergaderingen selecteren we een groep leerlingen waarvan wij denken dat zij extra hulp nodig hebben met plannen, organiseren en het maken van het huiswerk. De mentoren geven deze leerlingen extra aandacht. Voor sommige leerlingen is dit voldoende. Voor andere leerlingen is het activeringstraject een goede uitkomst. Dan kunnen er zo’n 10 leerlingen in de tweede helft van het schooljaar het traject volgen.  Zij  gaan dan bijvoorbeeld naar de huiswerkbegeleiding van Studiekring. De afgelopen twee jaar boekten we goede resultaten hiermee”.

Gaat het alleen om het maken van huiswerk?
“Nee, het gaat om meer dan alleen inzetten op huiswerk. Kerngedachte is dat de leerling, school en ouders elkaar steunen en op de hoogte houden van de voortgang die de leerling boekt. Zo wordt de leerling weer geactiveerd voor een goede studiehouding. In het traject krijgen de leerlingen ook studiecoaching bij Studiekring”.

Waarom Studiekring?
“Studiekring is vanaf het begin af aan betrokken bij het traject. Ik heb daarnaast veel leerlingen die bij Studiekring begeleiding volgen. Van hen hoor ik altijd positieve dingen terug over Studiekring én ik zie het terug in de resultaten. Mijn dochter volgt nu ook begeleiding bij Studiekring. Ik vind vooral het contact met de vestigingsmanager zeer prettig; zij is vaak aanwezig op school en onderhoudt goed contact met de docenten. Contact tussen het huiswerkbegeleidingsinstituut en de school is heel belangrijk omdat je zo de juiste begeleiding  op elkaar kunt afstemmen”.

Wat was voor jouw dochter de reden om naar Studiekring te stappen?
“Ze had veel moeite met plannen en organiseren. Ze wilde graag naar vmbo-kbl en met hulp van Studiekring gaat dat de goede kant op. Ik merkt dat er op het vmbo eigenlijk heel veel zelfstandigheid van je wordt verwacht, terwijl deze leerlingen daar juist vaak moeite mee hebben. Studiekring gaat daar goed mee om. Ze maken samen een uitgebreide planning en de docenten vragen altijd goed door”.

Vinden leerlingen het eigenlijk nuttig dat zij ‘geactiveerd’ worden?
“Leerlingen zien er in het begin inderdaad tegenop, omdat het ‘moet’. Maar na een tijdje zien ze wel resultaat en hoor ik tevreden geluiden. De begeleiding geeft deze leerlingen wat structuur terug in hun leven. En het is fijn als dat zich vertaalt in betere cijfers. Maar ik zie ook dat begeleiding bij leerlingen een effect op de lange termijn teweeg brengt. In een aantal specifieke gevallen, waar ik zelf als mentor bij betrokken was, werden leerlingen zich meer bewust van zichzelf. Ze werden daardoor gemotiveerder. Hun studiehouding en hun gedrag in de klas veranderden ten goede. Dat vind ik pas echt een mooi resultaat”.
  

 

videogame website‘Oefening baart kunst’ heb je vast wel ooit gehoord. Dit geldt ook voor vakken op school. Het ene vak ligt je uiteraard beter dan het andere, maar het is wel zo dat je een vak tot een succes maakt als je er veel en vaak aandacht aan schenkt. Nu denk je waarschijnlijk ‘ja duh logisch!’, maar niet iedereen is zich bewust dat het zo is. Uit onderzoek blijkt dat elk mens het vermogen heeft om heel gericht aandacht aan iets te schenken. Jij dus ook! Aan jou uiteraard wel de keuze om te bepalen aan welke vakken je de meeste aandacht wilt besteden.


Een soort videogame

Het leren van een moeilijk vak kun je vergelijken met het spelen van een videogame. Om een volgend level te halen, moet je heel veel oefenen en je aandacht erbij houden. Daarnaast is het belangrijk te zorgen dat je niet afgeleid wordt door je omgeving. Geen rinkelende telefoons, roepende ouders of kletsende vrienden. En wil jij beter nóg verder komen in die videogame? Dan moeten je gadgets natuurlijk in orde zijn. Heb je alle uitbreidingssets? Zijn de controllers compleet? Als alle omstandigheden goed zijn, kun jij onverdeelde aandacht schenken aan jouw doel: het behalen van een volgend level. En eigenlijk werkt het leren van een moeilijk vak hetzelfde!


Hoe kun je nou je schoolprestaties verbeteren door aandachtig te zijn?

 • Pak ’s avonds rustig en geconcentreerd je tas in voor de volgende dag. Je gaat goed van start als je spullen compleet zijn
 • Ruim je werkplek op voordat je begint met leren. Rust om je heen betekent rust in je hoofd
 • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk met één ding tegelijk bezig kan zijn. Las op vaste tijdstippen een pauze in voor je telefoon, om te kletsen met vrienden of om even weg te dromen
 • Schrijf naast je schoolwerk ook je vrije tijd in je agenda. Zo heb je voor beiden alle tijd en aandacht
 • Train je aandacht met aandachtsoefeningen. Deze zorgen voor meer rust in je hoofd en een betere concentratie. Op onze Facebookpagina staat een leuke oefening!

Bussum websiteDe Studiekring huiswerkplanner app ging ruim een jaar geleden live. Gratis te downloaden voor Apple en Android en sinds april ook gratis beschikbaar voor iedere leerling in Nederland. Met de app kun je zelf je huiswerk inplannen en afvinken. Zo krijgen leerlingen de ruimte om helemaal zelf hun planning te maken. En je hebt op ieder gewenst moment je huiswerk, de geplande toetsen, doelen en behaalde resultaten bij de hand. Maar hoe werkt de huiswerkplanner app in de begeleiding? Worden leerlingen er zelfstandiger van? En leidt die telefoon op tafel niet te veel af? We vroegen het aan Nina Collins, vestigingsmanager in Bussum, bij wie alle leerlingen tegenwoordig plannen met de app.

Die app. Wat kun je er mee?
In de app kun je je huiswerk invoeren, toetsen en taken plannen, cijfers bijhouden en je doelen inzien. Handig als je op school bijvoorbeeld werkt met Magister en je planning up to date wilt houden. In Bussum gebruiken inmiddels alle ruim 40 leerlingen uit de huiswerkbegeleiding de app.  ‘De app is heel eenvoudig in gebruik. Leerlingen snappen meteen hoe het werkt’, volgens Nina. ‘Ik hoef eigenlijk nooit extra uitleg te geven.’  

Leerlingen plannen zelfstandig
Een van de grootste voordelen is dat met de app leerlingen zelfstandiger werken. Nina: ‘Leerlingen plannen met de app heel makkelijk ver vooruit. Ze creëren zo meer overzicht. Dit doen ze helemaal zelf en die mate van zelfstandigheid spreekt hen erg aan.’ In Bussum kunnen alle leerlingen hun taken zelf inplannen én afvinken. Gaan ze goed om met die verantwoordelijkheid? Volgens Nina wel. ‘Ik geef ze die zelfstandigheid juist omdat ik onze hulpfunctie wil benadrukken in plaats van onze  controlefunctie en dat vinden de leerlingen prettig. Natuurlijk zien we wel alles en controleren we dat ook aan het eind van de dag, maar de verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de leerling.’  

En werkt dat?
‘Zeker’, vindt Nina. ‘Als docent hoef je nu bij Studiekring minder zelf te plannen en heb je meer tijd over voor andere dingen zoals vakinhoudelijke taken, of controleren van het werk. Het komt de sfeer ten goede omdat leerlingen zich niet meer zo bekeken voelen. We zien hetzelfde, maar op een andere manier.’
Uit een test bij leerlingen uit Zoetermeer bleek een tijdje geleden al dat zij de app gebruiken als agenda en planner in één. ‘Scholen raden vaak wel aan een agenda bij te houden’, zegt Nina daarover,  ‘maar bijna niemand doet dat. Dan is de app echt dé oplossing om voldoende overzicht te creëren.’

Afleiding?
Is plannen op je telefoon dan niet afleidend? Gelukkig letten docenten daar goed op en worden er heldere afspraken gemaakt.  ‘Uiteindelijk moet je er ook op vertrouwen dat leerlingen zelf de controle kunnen hebben’, vindt Nina. Dat de app een welkome aanvulling is op persoonlijke begeleiding, vertelde VM Joyce trouwens al eerder in een item dat RTV Utrecht maakte over onze app. De Studiekring huiswerkplanner app vind je gratis in de App Store of Play Store.

Vestigingsmanager Doretta Hagoort vertelt in een interview met Radio Schiedam alles wat je wilt weten over de workshop "Overgang naar de brugklas". Beluister het interview.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments off}

{jcomments off}Vestigingsmanager Lenny geeft in Wendy Magazine handige huiswerktips

wendy

 

Ben jij tevreden over de begeleiding van Studiekring? Misschien ken je wel iemand die ook onze hulp kan gebruiken. Vier redenen waarom je hem of haar eens over ons kan vertellen:

1.    Je helpt er iemand mee
Huiswerkbegeleiding, bijles of studiecoaching kan ervoor zorgen dat iemand weer met zelfvertrouwen naar school gaat. Cathy (18) uit Zutphen verwees niet één, maar meerdere schoolgenootjes naar Studiekring. Waarom? ‘Omdat ik zo’n te gekke begeleider had. Ze was rustig, stond altijd voor me klaar en ze kon precies inschatten hoe iedereen wilde werken. De begeleiding hielp mij echt enorm, vandaar dat ik dit graag tipte aan anderen.’ Wil je vriend of vriendin eerst kijken hoe zo’n middag bij Studiekring er aan toe gaat? Volg dan een gratis meeloopmiddag.

2.    Je krijgt er iets voor terug
Als jouw enthousiaste verhaal leidt tot een aanmelding voor huiswerkbegeleiding, studiecoaching of bijles, dan krijg je van ons een cadeaubon van € 10,- voor bol.com. En als de begeleiding bevalt, natuurlijk heel veel dank van diegene die jij hebt aangemeld.  

3.    Samen huiswerk maken is leuker!
Samen huiswerk maken is veel leuker dan in je eentje. Op onze vestigingen is het altijd rustig en prettig werken, maar er is ook tijd voor een praatje. Natuurlijk kun je ook je huiswerk bespreken of vergelijken. Cathy: ‘Mijn zusje en meer van mijn schoolgenoten hebben ook bij Studiekring begeleiding gehad. Dat was altijd gezellig met z’n allen. Het is leuk, maar iedereen is ook serieus bezig.’

4.    Het is ook nog eens heel makkelijk
Bring a friend werkt heel simpel. Vertel je vriend of vriendin over onze dienstverlening. Leidt dat tot een aanmelding? Ga dan naar onze website en vul je gegevens in. Dan sturen wij je de bol.com cadeaubon toe. Deze actie geldt trouwens ook voor broertjes en zusjes.

Cathy studeert nu HBO ICT in Zwolle. Ze heeft net haar introductieweek achter de rug.

 

 

In de brugklastraining bereiden we je voor op alles wat je tegenkomt in de brugklas. Dat zijn zes trainingen van een uur samen met andere leerlingen. Hoe is het om daarna te starten in de brugklas? We vroegen het drie leerlingen én een docent.

Waar ga je mee aan de slag in de brugklastraining?
Nienke (13) uit Katwijk: ‘We oefenden vooral in het plannen van je huiswerk en met studievaardigheden, zoals mindmaps maken. We moesten ons leerwerk in drieën, dus drie keer in de week leren. Die manier kende ik nog niet. Ook leerde ik dat ik maakwerk zo snel mogelijk moet afmaken, want anders kom je vast te zitten met je planning.’ Wouter (12) en Juliëtte (12) uit Apeldoorn hadden nog niet eerder huiswerk gehad op de basisschool. Wouter: ‘Daarom was het wel handig om te leren hoe je eigenlijk met je agenda moet omgaan. Bijvoorbeeld dat je de hele week vooruit kunt plannen. En dat als er iets verandert, je dat meteen moet opschrijven.’ Juliëtte: ‘We hebben veel geoefend met mindmaps maken voor bepaalde vakken en hoe je handige planschema's kan maken.'

Hoe belangrijk is het onderdeel plannen in de brugklastraining?
Docent van de brugklastraining Eline: ‘Heel belangrijk! In de brugklas krijg je te maken met een nieuw rooster, een nieuwe locatie en een andere manier van leren. Hoe kun je dit goed doen naast de dingen die je al deed, zoals sport en gezelligheid? Daarom besteden we heel veel aandacht aan het leren plannen.’

Leer je er ook andere dingen over de brugklas?  
‘Ja, over welke spullen we bijvoorbeeld nodig hebben’ zegt Wouter. ‘Een agenda bleek erg handig. Ik heb er meteen een gekocht.’ Geen overbodige luxe inderdaad. Wouter vervolgt: ‘We hebben ook een verhaal gelezen over iemand die voor het eerst naar de brugklas gaat. Zo konden we een beetje zien hoe dat zou zijn.’ Juliëtte: ‘Ik vond het handig dat we hoorden welke vakken je krijgt op de middelbare school, zoals Biologie. Dat vak had ik nog nooit gehad namelijk.’

Nienke, Juliëtte en Wouter volgden de brugklastraining in een groepje. Hoe was het om in een groep te werken?
Nienke: ‘Dat was prettig, want zo leer je ook van elkaar.’ Wouter zat zelfs met vier andere leerlingen van zijn school in het groepje. ‘Heel fijn dat ik ze al kende én dat het een klein groepje was. Daardoor durfde ik veel te vragen en was ik niet bang dat het een domme vraag was.’  

Dan nu de hamvraag: ging je goed voorbereid naar de brugklas?
Nienke was wel zenuwachtig omdat ze in een klas zou komen met allemaal jongens. ‘Gelukkig is het heel gezellig met ze! Aan de training heb ik echt veel gehad. Het huiswerk heb ik meteen gepland en gemaakt,  zodat dat in ieder geval af was.’ Wouter: ‘Eerlijk gezegd keek ik erg op tegen de brugklas. Maar nu ik erin zit vind ik het heel leuk!’ Juliette had er daarentegen meteen al zin in. ‘Maar ik heb wel het gevoel dat ik beter voorbereid was door deze training.’

Dus de brugklastraining kwam van pas?
Nienke: ‘Jazeker, ik denk dat ik het zonder de training niet had gered met het maken van een planning. Ik zou bijvoorbeeld twee keer leren in plaats van drie keer. Nu leer ik vaker, maar wel in een kortere tijd. Dan onthoud ik het beter.’  Ook Wouter en Juliëtte zijn positief. Wouter: ‘Ik heb meteen het huiswerk in mijn nieuwe agenda gezet en gepland.’ Net zoals Juliëtte, die het fijn vond dat er zoveel dingen werden uitgelegd.

Ben jij benieuwd naar deze training? Neem contact met ons op of klik hier.

 

De zomervakantie is weer voorbij. Wil jij goed beginnen aan dit schooljaar? Volg dan deze tips op:

1.    Hervind je normale ritme
Laat naar bed, uitslapen en lekker luieren gaat niet meer. Wat was je normale ritme ook alweer? Hoe laat ging je altijd naar bed op schooldagen? Probeer zo snel mogelijk  je normale ritme op te pakken. Dan ga je zeker uitgerust naar school.

2.    Houd een grote opruiming
Hoe groot is de bende op je bureau? Een grote schoonmaak aan het begin van het jaar is wel zo fijn. Een opgeruimd en leeg bureau zorgt voor rust in je hoofd.  

3.    Check je inloggegevens
Weet je nog hoe je moet inloggen bij Mijn Studiekring of de Huiswerkplanner App? Welke gegevens vind je daar ook alweer allemaal? En hoe zag de agenda er ook alweer uit? En als je toch bent ingelogd, kun je je eerste huiswerk er meteen inzetten.

4.    Maak concrete doelen voor dit schooljaar
Een nieuw schooljaar betekent dat je opnieuw moet nadenken over de doelen die je wilt gaan halen. Bijvoorbeeld een 7,5 voor dat ene moeilijke vak. Of leren hoe je je beter kan concentreren tijdens het huiswerk maken. Maak je doelen zo concreet mogelijk. Dus bijvoorbeeld niet ‘ik wil overgaan’, maar wel ‘ik wil op mijn eerste rapport voor alles voldoende staan en voor wiskunde in ieder geval een 7.’ Natuurlijk helpen onze studiecoaches je hier graag bij.

5.    Houd de eerste schoolweken een familieagenda bij
De eerste weken zijn vaak hectisch: ingewikkelde roosters, introductiedagen en misschien wel een nieuwe school. Maak om overzicht te houden een familieagenda met alle nieuwe werktijden, lesroosters, klusjes, trainingen, muzieklessen, tandartsafspraken en ga zo maar door. Hang deze op een centrale plek in huis en je weet precies wie zich wanneer waar bevindt.

Op naar een goede start van het schooljaar!

Had je de afgelopen tijd begeleiding van ons en ga je na de zomervakantie zelfstandig verder? Dan sta je nog best voor een uitdaging. Hier alvast een aantal tips.

1. Feedback uit je eindevaluatie en Thuiswerkplan
Voordat je stopt bij ons, bespreek je in een afsluitende evaluatie met jouw vestigingsmanager hoe de begeleiding ging. We kijken naar wat goed ging en naar eventuele struikelblokken. Dit vatten we voor je samen in een persoonlijk Thuiswerkplan. Daarin staat precies uitgewerkt hoe jij het beste zelfstandig werkt. Bekijk deze feedback nog eens goed wanneer je terugkomt van vakantie. Dan weet je begin volgend schooljaar precies hoe je moet beginnen.

2. Gebruik de Huiswerkplanner app
Tijdens de begeleiding gebruikte je wellicht de Huiswerkplanner app. Daarmee heb je overzicht over je agenda, toetsen en al je leermomenten. Gebruik de app ook gerust ná je tijd bij Studiekring. En probeer na de zomer meteen je planning voor het eerste blok te maken. Heb je de app nog niet? Bekijk hier de voordelen, ga naar de App of Play store en download de app gratis.

3. Gebruik leerstrategieën die wél werken
De meest gebruikte leerstrategieën werken helemaal niet, bleek uit onderzoek van de Association for Psychological Science. Het eindeloos herlezen van tekst bijvoorbeeld. Welke leerstrategieën moet je dan juist wel toepassen? Dit zijn ze:

 • Gebruik flashcards tussen je leermomenten om je kennis te herhalen
 • Leg verbanden met andere leerstof
 • Maak een plaatje van de leerstof in een diagram of mindmap
 • Pas de stof toe op een concrete situatie uit jouw leven
 • Stel jezelf voortdurend vragen zodat je merkt of je het snapt
 • Structureer de informatie in hapklare brokken
 • Verspreid studeermomenten en zorg voor ruime intervallen


4. Lekker slapen

Slaap is essentieel als je dingen wilt onthouden. Uit onderzoek blijkt dat slapen minstens even belangrijk is als leren. Je presteert met voldoende slaap beter dan wanneer je een hele nacht doorgaat met leren. Goede reden dus om op tijd je bed op te zoeken.

5. Houd contact met ons
Helemaal zelfstandig werken is best lastig. Je kunt ons altijd bereiken als je toch hulp nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje studiecoaching per week; minder intensief dan huiswerkbegeleiding maar wel goed om je planning up-to-date te houden. Ben je gaan studeren en kun je daar wat hulp bij gebruiken? Wij geven ook hbo- of wo-begeleiding. Stuur een mailtje naar jouw voormalig vestigingsmanager of bel ons secretariaat voor de mogelijkheden.

 

Straks is het weer zomervakantie en ligt de verveling op de loer. Op zoek naar leuke dingen om te doen? Wij maakten een selectie.

1. Doe mee met GISHWHES
Wil je echt iets tofs doen deze zomer? Doe dan mee aan GISHWHES. GISHWHES staat voor ‘The Greatest Scavenger Hunt the World Has Ever Seen’. Van 1 tot en met 8 augustus voer je met veertien andere mensen van over de hele wereld de meeste gekke opdrachten uit. Je wordt door GISWHES in een team geplaatst en daarmee ga je aan de slag om punten te winnen. Die opdrachten variëren van een zwembadfeestje in een container, je auto verkleden tot entertainment voor dialysepatiënten. Van deze opdrachten maak je foto’s en filmpjes en voor iedere juist uitgevoerde opdracht krijg je punten. Het team met de meeste punten wint een vakantie. Mooi meegenomen: veel van de opdrachten hebben ook nog een positieve maatschappelijke impact. En niet onbelangrijk: je beleeft een super week! Meedoen met GISHWHES is niet duur. Je kunt je opgeven via www.gishwhes.com.

reading2. Lees een boek
Onmisbaar in dit lijstje blijft natuurlijk: lees een boek! Bekijk eens een lijstje van Young Adult boeken (voor jongeren vanaf 14 jaar) die je digitaal (en goedkoop!) kunt lezen. En als je de facebookpagina liket, zie je vanzelf goede tips voorbij komen.  Dus als de quote hiernaast herkenbaar voor je is, hoef je je in ieder geval niet te vervelen deze zomer.

3. Vind een schat
Een speurtocht? Hartstikke kinderachtig, maar stiekem ook best leuk. Maar wist je dat je ook serieuze speurtochten kunt doen? Dat heet geocaching. Door coördinaten op je telefoon in te voeren, kun je een schat vinden die iemand ander heeft verstopt. Mensen over de hele wereld verstoppen deze doosjes, waarin soms rolletjes papier en kleine schatten zitten. Met de GPS in je mobiele telefoon en een app als c:geo (Android) of Looking4Cache (iOS) kun je ze vinden. Maak wel een account aan op www.geocaching.com. Met in Nederland rond de 10.000 caches heb je gegarandeerd de hele zomer en ver daarna genoeg te doen.

4. Neem een vakantiebaantje
Wist je dat driekwart van de jongeren een vakantiebaantje neemt? Uit onderzoek blijkt dat ze dit doen om 1) ervaring op te doen voor hun C.V., 2) niet de hele zomer thuis te zitten en 3) zich nuttig te maken. Mooi meegenomen is natuurlijk dat je wat extra geld verdient. De meesten vinden trouwens een baantje in de horeca of in een winkel. Dus zie je jezelf de zomer wel doorbrengen als serveerster, zalmfileerder, of surfinstructeur? Meld je dan aan bij een uitzendbureau of kijk bij Vakantiewerk, XL Vakantiewerk, Scholierenwerk of Zoekvakantiewerk. Bedenk wel dat je nu al vrij laat bent dus begin snel met zoeken.

5. Voor als het regent
Voor de dagen waarop je niet hoeft te werken voor je vakantiebaantje, is er online genoeg te doen. Online games zijn vaak niet zo lang, net zo leuk als betaalde games en helemaal gratis. Waar kun je ze vinden? Kijk eens op Konregate. Daar vind je met tags games die je leuk lijken. Bijvoorbeeld Achievement Unlocked (vervul met een olifant zo snel mogelijk allerlei opdrachten) of ClueSweeper (wordt detective in een variant op mijnveger). Ben je zelfs te lui om je druk te maken om een spelletje? Train dan tenminste je lachspieren met de allerleukste en grappigste facebookposts.

 

Een goede afsluiting van het schooljaar is belangrijk. Jullie hebben een mail gekregen van de vestigingsmanager over de eindevaluatie en over het begin van volgend schooljaar. Hieronder de belangrijkste punten:

 • Evaluatie afgelopen jaar
  Aan het einde van het jaar vindt de eindevaluatie plaats. We blikken daarin ook alvast vooruit naar volgend schooljaar.
 • Aanmelden volgend schooljaar
  Weten jullie al of je volgend jaar door wilt gaan met de begeleiding? Meld je dan op tijd aan bij de vestiging. Dat kan tot en met de vakantie per mail naar de vestigingsmanager. In augustus wordt dan de definitieve planning gemaakt.
 • Start nieuwe schooljaar
  Op de eerste woensdag van de eerste schoolweek start de huiswerkbegeleiding met een workshop studievaardigheden. Zodat iedereen goed aan het nieuwe schooljaar begint. Voor de bijlessen wordt een nieuwe afspraak gemaakt. De bijlessen starten in de tweede schoolweek.
 • Tarieven 2015-2016
  Neem voordat jullie op vakantie gaan, nog even een kijkje op de pagina van je vestiging. Hier vind je onze nieuwe tarieven voor de begeleiding in het komende schooljaar.
 • Bereikbaarheid zomer
  Tot aan de zomervakantie is de vestiging nog te bereiken, daarna kunnen jullie voor vragen en aanmeldingen bij terecht bij het secretariaat via info@secretariaat.nl of 030- 272 14 44.

Het team van Studiekring wenst jullie een hele fijne vakantie!

fijne vakantie

 

Check5, het grootste huiswerkinstituut van Limburg, is onderdeel geworden van Studiekring; marktleider in Nederland op het gebied van huiswerkbegeleiding. Voor Studiekring een unieke kans om uit te breiden in Limburg én voor Check5 veel mogelijkheden tot groei en innovatie. De twee bedrijven passen wat betreft ambitie en geschiedenis goed bij elkaar.


Betrouwbare basis
Thessa Paanakker richtte in 2002 Check5 op. Dat groeide al snel uit tot het grootste huiswerkinstituut in Limburg. Bij Check5 werken meer dan 80 begeleiders en docenten op 11 locaties in Limburg. Voor Thessa Paanakker is het nu tijd voor een nieuwe stap buiten Check5. Thessa: ‘Ik wilde Check5 graag onderbrengen bij een betrouwbare partij die qua aanpak en ambitie goed aansluit bij mijn organisatie. En dat is Studiekring geworden. Het aanbod van producten en diensten, de manier van werken, de bedrijfscultuur en de ambities sluiten mooi op elkaar aan. Natuurlijk zijn er verschillen, maar dat zal in mijn ogen vooral leiden tot leren van elkaar.’ En het bedrijf heeft nóg een overeenkomst: Thessa en haar zus Martje zijn nichtjes van de oprichters van Studiekring, Reinier en Ivo Richaers. ‘Die familieband tussen beide bedrijven is een betrouwbare basis voor de toekomst’, aldus de dames Paanakker.


Nieuwe kansen
Het uitbreiden in Limburg sluit aan bij de ambities van Studiekring. Herman Struijlaart, algemeen directeur van Studiekring: ‘Wij willen graag verder groeien en ontwikkelen, ook in regio's waar wij nog niet vertegenwoordigd zijn. En als marktleider nieuwe initiatieven ontplooien, zoals het doorontwikkelen van onze app, het optimaliseren van onze dienstverlening naar scholen en verdere samenwerking met partners op het gebied van adaptief onderwijs. Wij zijn ervan overtuigd dat het samengaan veel nieuwe kansen biedt voor beide partijen.' Met de start van het nieuwe schooljaar wordt de verdere samenwerking concreet, waarbij het uitgangspunt is dat alle vestigingen van Check5 met dezelfde mensen doordraaien.


Over Check5
Check5 begon in 2002 met het geven van huiswerkbegeleiding en bijlessen in Maastricht. In de afgelopen jaren is Check5 uitgegroeid tot een instituut met verschillende locaties in Limburg. Zij helpen leerlingen bij hun schoolloopbaan met als doel het verbeteren van hun studieresultaten en het aanleren van studievaardigheden.

 

KEEPCALMHet einde van het schooljaar in zicht, maar nog bergen te verzetten. En juist de dingen die stress opleveren, schuif je voor je uit. Herkenbaar? Volg dit stappenplan voor een geslaagd einde van dit schooljaar.

Stap 1: Accepteer van jezelf dat je een uitsteller bent
Wees gewoon eerlijk tegen jezelf: je hebt een hoop uitgesteld en dat levert stress op. Het is nou eenmaal zo. Ga niet bij de pakken neerzitten: doe wat je kunt doen. Een langetermijnplanning gaat nu niet meer werken: je moet dus een kortetermijnplanning maken. Je leven beteren (lees: een grondige voorbereiding inplannen) komt de volgende keer wel weer.

Stap 2: Inventariseer wat je idealiter zou moeten doen
Verzamel alle stof per vak en alle dingen die je nog moet doen. Kijk op het leerlingportaal, PTA overzicht, je agenda of het maandoverzicht in de Huiswerkplanner App. Maak een globaal lijstje per vak met welke hoofdstukken/paragrafen/pagina’s je idealiter zou moeten kennen.

Stap 3: Bepaal wat je nog kunt doen
Maak nu van dat lijstje een haalbaar en realistisch plan. Hoeveel dagen of uren heb je nog? Bedenk hoeveel je nog kunt doen in die tijd. Moet je voor een examen nog 3 boeken leren, maar weet je dat daar echt geen tijd meer voor is? Focus je dan op 2 boeken en leer die goed.

Stap 4: Bepaal wanneer je wat gaat doen
Als je weet welke onderdelen je sowieso nog moet leren, kun je per dag een planning maken. belangrijk is ook op welk moment van de dag je een planning maakt. Maak iedere avond vlak voordat je gaat slapen een planning voor de volgende dag. Dan ben je rustig in je hoofd, heb je meer overzicht en kun je daarna lekker slapen.

Stap 5: Bepaal hoe je gaat leren
Denk bij je kortetermijnplanning na over hoe je de stof gaat leren. Een ellenlange woordenlijst? Haal de moeilijkste woorden eruit en oefen ze op WRTS. En bedenk hoe het fijn is voor jou om te leren. Doe je liever één vak in drie uur? Of wissel je liever twee vakken af in die drie uur, zodat je niet in slaap valt?

Stap 6: plan concrete beloningen in voor ieder klein doel dat je haalt
Minstens even belangrijk als het werk dat je moet doen, zijn de beloningen. Plan daarom na elke taak een kleine beloning in. Na een geleerd hoofdstuk mag je bijvoorbeeld eventjes (niet te lang!) iets voor jezelf doen (facebooken, naar buiten, een computerspelletje). Zo houd je het vol.

En natuurlijk heb je spijt van je uitstelgedrag. Maar soms pakt het ook voordelig uit. Je merkt dat je best wel hard kunt werken, harder dan je zelf dacht. En ook ánderen merken dat je hard kunt werken. Wanneer je een ‘bespreekgeval’ bent in de rapportenvergadering, kan het de doorslag geven of je inmiddels hard aan het werk bent of niet. En hopelijk levert je uitstelgedrag een goed voornemen op voor volgend jaar!

 

 

zittenblijven-overgaan-grootZittenblijven of overgaan: dé vraag voor veel leerlingen aan het eind van het schooljaar. Is zittenblijven erg? En hoe zorg je dat je overgaat naar volgend jaar? 5 vragen en antwoorden over zittenblijven.

1. Is zittenblijven erg?
Volgens het Centraal Planbureau wel. In Nederlands blijft bijna de helft van alle leerlingen in Nederland minimaal één keer zitten. En zittenblijven kan leerlingen demotiveren. Op vier van de vijf scholen moet een zittenblijver alle vakken opnieuw doen. Dus ook de vakken waar hij of zij eerder achten en negens voor haalde! Scholen zijn trouwens ook niet blij met zittenblijvers: maar vijftien procent van de scholen vindt het een goed idee.

2. Heeft zitten blijven zin?
Er is veel kritiek op het nut van zittenblijven. Van de havisten en vwo'ers zakt meer dan de helft van de zittenblijvers alsnog af naar een lager onderwijsniveau. Voor hen is zittenblijven dus een verloren jaar. Mavo-leerlingen doen het iets beter: ruim de helft haalt uiteindelijk zijn diploma op dat niveau. Zittenblijven kost de maatschappij jaarlijks een half miljard euro.

3. Wat vinden leerlingen er zelf van?
Veel jongeren ervaren het toch als positief, bleek uit onderzoek. Tweederde (67%) van de vroegere zittenblijvers vinden het achteraf gezien goed dat ze bleven zitten. Bij de grootste groep bleef het zelfvertrouwen gelijk (39%) en bij een derde (31%) nam dit zelfs toe nadat ze een jaar overdeden.

4. Wat moet je als ouder weten over zittenblijven en overgaan?
De school beslist welke leerling overgaat naar de volgende klas. Maar hier bestaan geen wettelijke voorschriften voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven. En kijk eens naar deze tips voor wat als ouder nog meer kunt doen.

5. Wat kun je aan het eind van het schooljaar nog doen om over te gaan?
Nog niet alles is besloten. Kijk eens bij ons stappenplan voor een last minute planning. Of maak een eindsprint in de huiswerkbegeleiding of bijles. Sinds kort bieden een aantal scholen ook de zomerschool aan: twee weken intensieve begeleiding in de zomervakantie waardoor je alsnog over kunt gaan.

6. Heeft zo’n zomerschool zin?
Ja, dat heeft zin. Zoveel zelfs dat de overheid scholen subsidie geeft om zomerscholen te starten. Van alle leerlingen die in 2013 een zomerschool volgden, ging 85% alsnog over. Van die groep is 75% in het volgende schooljaar opnieuw overgegaan of geslaagd voor het examen.

Iemand die geduldig is, goed kan uitleggen én je zelfvertrouwen geeft? Een superdocent. Stef Helsen van Studiekring Houten is er zo één. Tijd om hem eens in het zonnetje te zetten. Wat zeggen zijn leerlingen over hem?

stef3

Stel Helsen geeft al 10,5 jaar bijles bij Studiekring in natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Dat zijn inmiddels al rond de 150 leerlingen. Wat vinden zij zo goed aan hun bijlesdocent? 

Eén ding is in ieder geval duidelijk: Stef kan ontzettend goed uitleggen. Nina (5 havo, sinds de vierde klas bijles in biologie, wiskunde en scheikunde) mocht elke week zelf bepalen welk vak ze wilde bespreken. ‘Hij vindt het geen probleem om iets tien keer uit te leggen voordat ik het snap. Stef is geduldig en dat vind ik fijn.’ Volgens Sanne, (6 vwo en al 2 jaar bijles wiskunde en scheikunde bij Stef), is Stef vooral creatief met uitleggen: ‘Soms maakt hij bijvoorbeeld tekeningetjes of tabellen of gebruikt hij andere trucjes, net zolang tot ik het snap. En hij geeft me zelfvertrouwen door te laten zien dat ik het eigenlijk zelf ook best kan.’ Nina: ‘Ja, hij geeft je inderdaad altijd verschillende manieren waarop je iets bijvoorbeeld berekent. Zelf kun je dan kiezen welke manier het beste voor jou werkt.’ Stef legt volgens zijn leerlingen altijd door middel van voorbeelden of tekeningen dingen uit. ‘Hierdoor onthoud je dingen beter, omdat je er iets bij kunt voorstellen’, volgens Nina.

Matthijs (6 vwo, een jaar bijles wiskunde, scheikunde, natuurkunde): ‘Stef is heel direct. Hij kan goed uitleggen en geeft mij vooral goed advies. Advies over wat voor type leerling je bent. En hoe je vervolgens zelf je problemen met de stof kunt oplossen. Ik voel me tijdens de bijlessen altijd op mijn gemak en ga ook met meer zelfvertrouwen de les in. En vooral voor wiskunde zijn mijn cijfers stukken beter geworden.’

Marien, zijn vestigingsmanager in Houten, zet Stef graag in omdat hij geduldig en rustig is. ‘En hij neemt niet het boek als uitgangspunt, maar nieuwsgierigheid en vertrouwen in het eigen denkvermogen.’ Dat is ook waarom Stef inmiddels zowat een bekendheid is in Houten: ‘leerlingen en ouders blijven naar hem vragen’, aldus Marien. Isabel Hoogenboom-Beumer, moeder van Laurens, Vincent en Maarten Hoogenboom, stuurde haar drie zonen naar Stef voor bijles. ‘Een leerling die iets niet snapt, weet vaak niet wát hij niet snapt. Stef ziet dat juist meteen. Dat maakt hem echt een superdocent.’

En hoe vindt Stef het bijlesgeven zelf? ‘Het is vooral zo leuk omdat ik zie hoe mensen vooruitgaan. Ik zie bijna letterlijk het kwartje vallen. Ook leerlingen die een vak écht heel moeilijk vinden, halen dan uiteindelijk hun examen of soms zelfs het hoogste cijfer van de klas’, aldus Stef. Hoe hij dat voor elkaar krijgt? ‘Ik heb altijd een goede verstandhouding met mijn leerlingen. En ik leer ze zelfstandigheid. Als ze een vraag stellen geef ik niet zomaar antwoord maar leer ik ze hoe ze dat antwoord zelf kunnen vinden. Mijn motto is: ‘bij een toets ben ik er niet bij, dan moet je het zelf doen’.’ Wat Stef betreft gaat hij nog wel een tijd door met bijles geven. ‘De sfeer bij Studiekring is goed, ik heb leuke collega’s en in al die tijd nog maar één leerling gehad die niet gemotiveerd was. Wat wil een docent nog meer?’ 

Wij hebben meer superdocenten in huis. Ken jij er ook zo één en wil je hem of haar in het zonnetje zetten? Laat het ons weten via marketing@studiekring.nl 

Gezocht: Ouders en leerlingen die mee willen denken over onze dienstverlening. Welke verbeterpunten zien jullie? Zijn er andere producten of diensten die wij zouden moeten aanbieden? Wat vinden jullie van onze communicatie? Met deze feedback kunnen we onze dienstverlening nog beter afstemmen op de wensen en behoeften van onze leerlingen en hun ouders. Daarom zijn we op zoek naar ouders en leerlingen die mee willen denken in ons klantenpanel.

Hoe laagdrempelig is dat?
Eén keer per jaar komen vragen wij jullie om een avond op ons kantoor in Utrecht met ons mee te denken. En een aantal keer per jaar willen wij jullie per e-mail nog een aantal vragen voorleggen.

Mag iedereen meedoen?
Uiteraard horen wij graag de mening van onze eigen leerlingen en hun ouders. Maar ook als je een informatie-avond hebt bezocht én nog geen begeleiding bij ons volgt ben je van harte welkom

Hoor ik wel wat terug?
Uiteraard ontvang je van ons altijd een terugkoppeling van wat wij doen met de feedback die je ons geeft.

Vragen of aanmelden?
Wil je meer weten over ons klantenpanel of je aanmelden? Dat kan door een e-mail te sturen naar marketing@studiekring.nl met hierin naam + adres + telefoonnummer. Laat ons ook even weten of je leerling of ouder bent.

 

In april nam Herman Struijlaart (hiervoor uitgeefmanager bij Noordhoff Uitgevers en directeur bij Van Dale) het stokje over van Ivo Richaers. Ivo besloot na 15 mooie jaren dat het tijd werd voor een nieuwe stap. Wie is Herman Struijlaart eigenlijk? Wij stelden hem 9 persoonlijke vragen. 

1. Wat voor leerling was jij vroeger zelf?
Wil je dat echt weten? Ik had altijd een dubbelrol: aan de ene kant was ik stierlijk vervelend, maar aan de andere kant was ik heel betrokken bij de school. Ik was druk, zocht vaak de grenzen op, werd er ook vaak uitgestuurd. En omdat ik makkelijk kon leren, konden ze mij daar ook niet echt op aanspreken. Maar ik was ook voorzitter van de leerlingenraad en hielp mee met allerlei acties voor school. Repressie werkte bij mij in ieder geval uiteindelijk averechts. Het ging pas goed wanneer ik van een docent wat ruimte kreeg.

2. En toch ben je zelf docent geworden?
Ja, ik heb 8 jaar voor de klas gestaan. Ik kon goed orde houden. Dat kwam door een mix van respect voor die kinderen en humor. Als je net van de lerarenopleiding afkomt, krijg je vaak te horen dat je streng moet zijn. Volgens mij is dat larie. Het gaat om authenticiteit. Dat leerlingen een docent zien zoals ‘ie is. Wanneer je een rol gaat spelen, de populaire of de hele strenge bijvoorbeeld, dan gaat het in mijn ogen mis. Oja: en ik heb er altijd de lol van ingezien, dat is ook belangrijk. Toch ging het niet altijd goed hoor. Ik had een klas, B3A, daar droom ik nu nog wel eens van.

3. Jij hebt thuis ook nog twee kinderen: hoe omschrijven zij jou?
Druk! En ze zeggen dat ik altijd grapjes maak. “Die doet wel echt vaak gek hoor”, zegt mijn dochter Emma over mij tegen haar vrienden. Verder ben ik bezorgd en zorgzaam. Dat laatste komt denk ik vooral doordat wij vroeger veel zorg moesten besteden aan onze zoon, Thijs. Hij zat lang in een rolstoel, nu overigens niet meer. En mijn dochter had moeite met leren. Daar waren we veel mee bezig. Zij vinden nu gelukkig steeds meer hun eigen weg.

4. Wat is goed onderwijs eigenlijk voor jou?
Het belangrijkste vind ik dat ieder kind tot zijn recht moet komen. Dat er ruimte is voor een individu, dat je niet tegen een kind zegt: jij past niet in het systeem, wegwezen. Hartstikke moeilijk natuurlijk als je 32 pubers in een klas hebt zitten. Maar ik denk wel dat het kan. Dat je ruimte en vertrouwen geeft zodat een kind echt kan groeien tot waar ‘ie kan komen.

5. Is die onderwijskant ook waarom je gekozen hebt voor Studiekring?
Onderwijs vind ik echt leuk en dat is door mijn hele loopbaan een rode draad geweest. Bovendien vind ik de informele sfeer fijn. Ik zie veel kansen om te groeien en er is ook ruimte om die groei te bereiken. Dat is fijn. Dat maakt dat ik ook kan gaan proberen die groei in te zetten, een van de opdrachten die ik mee kreeg. Ik zie daar meer dan genoeg kansen voor. We moeten eerder keuzes maken dan dat er geen mogelijkheden zijn.

6. Studiekring bestond in februari 15 jaar. Volgens Ivo en Reinier, de oprichters, vooral dankzij de bevlogenheid van alle medewerkers. Wat zijn jouw plannen?
Zoals ik al eerder zei tegen onze medewerkers: wat er geleverd wordt is van goede kwaliteit. Voor mij is de vraag: wat houd je centraal en wat ga je decentraal doen? Dat sluit aan bij wat eigenlijk wel mijn levensfilosofie is: als je mensen ruimte geeft, dan gaan ze in essentie bloeien en groeien. Zeker als het gaat over professionals.

7. En wat merken ouders en leerlingen daarvan?
Ik wil nóg beter aansluiten op het moment waarop ouders voor het eerst bedenken dat ze onze hulp kunnen gebruiken. Zichtbaarder worden. En ik denk dat we scholen ook veel meer kunnen ontzorgen. Geen bemoeienis met de core business van een school, want dat zijn de docenten, maar wel beter aansluiten op de ondersteuning die een school kan gebruiken. Voor leerlingen levert dat denk ik best concrete voordelen op: het is praktisch en de lijnen zijn kort. Maar ik denk ook dat er kansen liggen in het beter aansluiten bij bepaalde problematiek, leerlingen met ADHD bijvoorbeeld.

8. Waar ben jij dan eigenlijk echt goed in, vind je zelf?
Ik kan goed mensen in beweging krijgen. Dat doe ik door me te verplaatsen in iemand en zijn beweegredenen. En door zelf het goede voorbeeld te geven. Als ik zeg dat ik een open cultuur wil bijvoorbeeld, dan vind ik dat ik zelf ook open moet communiceren. En als ik zeg dat mensen meer verantwoordelijkheid moeten krijgen, dan moet ik ze die ook geven.

9. Tenslotte: heb je zelf eigenlijk al eens in de huiswerkbegeleiding gestaan?
Ik ben wel op bezoek geweest bij veel vestigingen. In het begin vond ik het eigenlijk een beetje zielig voor die leerlingen. Zit je daar na een lange schooldag en moet je de hele tijd je mond houden. Maar ze hebben aan het eind van de middag wel hun huiswerk af. Best heel fijn. En als ze een goed cijfer halen, ervaren ze weer een gevoel van succes. Dat ze weer in zichzelf gaan geloven. Dat is heel gaaf vind ik. En zeker niet zielig.

examenOp 11 mei beginnen de eerste examens. Hoe ga je goed voorbereid die examens in? Uit ervaring blijkt dat leerlingen het meeste moeite hebben met de hoeveelheid stof inschatten, grondig leren, niet weten welke stof ze eigenlijk moeten leren en het maken van een planning. Wij vroegen Morten Wessels, een van onze ervaren examentrainers, wat nou écht onmisbaar is bij een goede voorbereiding:

1. Weet wat je moet weten
Voor de examens moet je heel veel weten. Eerste stap is dus altijd te weten komen welke stof je eigenlijk moet leren. Het is zonde van je tijd als je dingen leert die niet terug gaan komen in het examen. Vraag dus aan je docent welke stof wel en welke stof niet tot de examenstof behoort.

2. Leer 2 á 3 uur per vak
De examens duren 2 tot 3 uur per vak. Dit is een lange zit. Het is dus handig om tijdens het voorbereiden van je examens hier alvast aan te wennen. Leer jezelf aan om 2 tot 3 uur bezig te zijn met hetzelfde vak. Dan kunnen je hersens hier namelijk aan wennen.

3. Gebruik Samengevat
Elk jaar geeft ThiemeMeulenhoff, uitgever van de examenbundels, voor elk vak en op elk niveau Samengevat uit. Een handig boekje waarin alle stof samengevat staat. Ook op de site van examenoverzicht vind je goede samenvattingen voor ieder niveau. Studiekring ontwikkelt haar examentrainingen overigens ook samen met ThiemeMeulenhoff. Daardoor sluiten de trainingen altijd aan op de examenstof.

4. Blijf gezond gespannen
Een lastige, maar bedenk: stress is funest voor je concentratie en je geheugen. Maar met gezonde zenuwen is niks mis. Dit zorgt namelijk voor een verhoogde concentratie.

5. Zorg voor lichaamsbeweging
Zo lang leren zorgt voor weinig beweging. En dat is niet goed voor de doorbloeding in je lijf. Je krijgt dan niet meer de optimale hoeveelheid bloed in je hersenen. Sla dus vooral niet die hockeytraining af. Of loop een blokje om.

Last but not least: lach er ook om! Bekijk eens een paar onvergetelijke antwoorden van je voorgangers. En houd jezelf een prachtige zomervakantie voor ogen. Wij wensen alle leerlingen en hun ouders heel veel succes!

 

Rekenen wordt steeds belangrijker, ook op middelbare scholen. Maar wat als je leerlingen nog beter wilt ondersteunen? Met de nieuwe software van bettermarks kun je een volledig persoonlijk oefentraject per leerling maken. Wij gebruiken deze software nu in onze groepslessen Wiskunde+, maar bieden ook ondersteuning in het rekenonderwijs voor scholen. Hoe werkt dat?

Wat is bettermarks?
In 2014 is bettermarks uitgeroepen tot de innovatiefste e-learning onderneming van Europa. De rekenmethodes zijn door een team van Nederlandse docenten wiskunde en rekenen ontwikkeld. Vanaf dit schooljaar werken in Nederland ruim 30 scholen met bettermarks. De bettermarks rekenmethode werd bovendien genomineerd voor de NOT Innovatie Award 2015.

Hoe werkt het?
Leerlingen beginnen met een instaptoets in bettermarks. De methode is volledig digitaal en gericht op het individuele leerproces van de leerling. Oefenen staat centraal. De fouten die een leerling maakt, worden geanalyseerd en daaruit komen persoonlijke ontwikkelpunten. Ook daar anticipeert het programma op: er worden extra oefeningen aangeboden om die punten te versterken. Een docent kan via een dashboard de voortgang van de leerling inzien. En waar nodig support bieden, toetsen en extra oefeningen klaarzetten.

En wat zijn de mogelijkheden voor scholen? 
Scholen kunnen een licentie afnemen van bettermarks én de rekenlessen door getrainde docenten van Studiekring laten verzorgen. En wij bieden daarnaast extra steunlessen. Of wij kunnen ter voorbereiding op de rekentoets extra training aanbieden aan leerlingen.

Wilt u weten wat wij voor uw school kunnen betekenen op het gebied van rekenonderwijs? Neem contact met ons op via 030 – 272 1444 of via het contactformulier.

 

In je telefoon even snel je huiswerk checken of een cijfer invoeren. Handig. Met onze gratis app kunnen leerlingen nu altijd hun huiswerk plannen en checken. Wij zetten de voordelen op een rijtje. En toetsten de app in de praktijk op onze vestiging in Zoetermeer.

1. Nooit meer planning vergeten
Een dag zonder telefoon is een dag niet geleefd, volgens veel leerlingen. De telefoon gaat overal mee naartoe. Jaimy, 17 jaar, uit Zoetermeer: 'Ik ben aan mijn mobiel vastgekluisterd dus met deze app heb ik mijn planning altijd bij me. Het is makkelijk en overzichtelijk.'

2. 3 x leren voor elke toets
De app helpt leerlingen bij het plannen van huiswerk en voorbereiden op toetsen. Zo plant 'ie automatisch 3 leermomenten in voor een toets. Daardoor beginnen leerlingen eerder met leren en hebben ze voldoende tijd voor het herhalen van leerstof.

3. Zelfstandigheid wordt gestimuleerd
Met de app kunnen leerlingen zelf de planning voor huiswerk en toetsen invoeren. Én zelf de cijfers bijhouden. Gelukkig worden docenten niet overbodig. Jaimy: 'Je kunt zelf taken afvinken in de app en zelfstandig werken. Maar ik vind het ook wel fijn dat er nog docenten naar je toekomen. Dat stimuleert je om echt te beginnen.'

4. Aanvulling op schooladministratiesystemen
De app is een aanvulling op bestaande administratiesystemen, zoals Magister. Waar deze systemen vaak redelijk passief blijven, kun je met de app een doorlopende leerlijn bijhouden. Jaimy gebruikt de app standaard als ze naar Studiekring gaat. 'En soms ook in het weekend. Ik zou de app in ieder geval niet zo snel wegdoen; ik heb eigenlijk niets vervangbaars.'

5. Hij is gratis
De app is nu gratis te downloaden voor Apple en Android. De app bieden we gratis aan omdat we vinden dat goed onderwijs voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. En dat begint natuurlijk met een goede planning!

RTV Utrecht heeft een item gemaakt over onze huiswerkplanner. Bekijk hier de uitzending - bij 23 minuten.

In april nam Herman Struijlaart (voorheen uitgeefmanager bij Noordhoff Uitgevers en directeur bij Van Dale) het stokje over van Ivo Richaers. Ivo besloot na 15 mooie jaren dat het tijd werd voor een nieuwe stap. Maar wie is Herman Struijlaart eigenlijk? 9 persoonlijke vragen:

1. Wat voor leerling was jij vroeger zelf?
Wil je dat echt weten? Ik had altijd een dubbelrol: aan de ene kant was ik stierlijk vervelend, maar aan de andere kant was ik heel betrokken bij de school. Ik was druk, zocht vaak de grenzen op, werd er ook vaak uitgestuurd. En omdat ik makkelijk kon leren, konden ze mij daar ook niet echt op aanspreken. Maar ik was ook voorzitter van de leerlingenraad en hielp mee met allerlei acties voor school. Repressie werkte bij mij in ieder geval uiteindelijk averechts. Het ging pas goed wanneer ik van een docent wat ruimte kreeg.

2. En toch ben je zelf docent geworden?
Ja, ik heb 8 jaar voor de klas gestaan. Ik kon goed orde houden. Dat kwam door een mix van respect voor die kinderen en humor. Als je net van de lerarenopleiding afkomt, krijg je vaak te horen dat je streng moet zijn. Volgens mij is dat larie. Het gaat om authenticiteit. Dat leerlingen een docent zien zoals hijis. Wanneer je een rol gaat spelen, de populaire of de hele strenge bijvoorbeeld, dan gaat het in mijn ogen mis. Oja: en ik heb er altijd de lol van ingezien, dat is ook belangrijk. Toch ging het niet altijd goed hoor. Ik had een klas, B3A, daar droom ik nu nog wel eens van.

3. Jij hebt thuis ook nog twee kinderen: hoe omschrijven zij jou?
Druk! En ze zeggen dat ik altijd grapjes maak. “Die doet wel echt vaak gek hoor”, zegt mijn dochter Emma over mij tegen haar vrienden. Verder ben ik bezorgd en zorgzaam. Dat laatste komt denk ik vooral doordat wij vroeger veel zorg moesten besteden aan onze zoon, Thijs. Hij zat lang in een rolstoel, nu overigens niet meer. En mijn dochter had moeite met leren. Daar waren we veel mee bezig. Zij vinden nu gelukkig steeds meer hun eigen weg.

4. Wat is goed onderwijs eigenlijk voor jou?
Het belangrijkste vind ik dat ieder kind tot zijn recht moet komen. Dat er ruimte is voor een individu, dat je niet tegen een kind zegt: jij past niet in het systeem, wegwezen. Hartstikke moeilijk natuurlijk als je 32 pubers in een klas hebt zitten. Maar ik denk wel dat het kan. Dat je ruimte en vertrouwen geeft zodat een kind echt kan groeien tot waar hijkan komen.

5. Is die onderwijskant ook waarom je gekozen hebt voor Studiekring?
Onderwijs vind ik echt leuk en dat is door mijn hele loopbaan een rode draad geweest. Bovendien vind ik de informele sfeer fijn. Ik zie veel kansen om te groeien en er is ook ruimte om die groei te bereiken. Dat is fijn. Dat maakt dat ik ook kan gaan proberen die groei in te zetten, één van de opdrachten die ik mee kreeg. Ik zie daar meer dan genoeg kansen voor. We moeten eerder keuzes maken dan dat er geen mogelijkheden zijn.

6. Studiekring bestond in februari 15 jaar. Volgens Ivo en Reinier, de oprichters, vooral dankzij de bevlogenheid van alle medewerkers. Wat ga jij daar aan toevoegen?
Ik wil nóg beter aansluiten op het moment waarop ouders voor het eerst bedenken dat ze onze hulp kunnen gebruiken. Zichtbaarder worden. En ik denk dat we scholen ook veel meer kunnen ontzorgen. Geen bemoeienis met de core business van een school, want dat zijn de docenten, maar wel beter aansluiten op de ondersteuning die een school kan gebruiken. Voor leerlingen levert dat denk ik best concrete voordelen op: het is praktisch en de lijnen zijn kort. Maar ik denk ook dat er kansen liggen in het beter aansluiten bij bepaalde problematiek, leerlingen met ADHD bijvoorbeeld.

7. En waar ben jij dan eigenlijk echt goed in, vind je zelf?
Ik kan goed mensen in beweging krijgen. Dat doe ik door me te verplaatsen in iemand en zijn beweegredenen. En door zelf het goede voorbeeld te geven. Als ik zeg dat ik een open cultuur wil bijvoorbeeld, dan vind ik dat ik zelf ook open moet communiceren. En als ik zeg dat mensen meer verantwoordelijkheid moeten krijgen, dan moet ik ze die ook geven. Uiteindelijk geloof ik dat wanneer je mensen de ruimte geeft, ze gaan bloeien en groeien. Dat geldt voor leerlingen, maar ook voor professionals.

8. Onderwijs wordt ook steeds meer digitaal. Hoe digitaal ben jij?
Je ziet het misschien niet aan me af omdat ik nog typ met twee vingers, maar ik ben wel mijn hele loopbaan bezig geweest met het omzetten van educatieve producten naar digitaal. Bij die overgangen van papier naar online bedacht ik me altijd: wat zou mijn klant online willen? Dus ja, ik ben wel redelijk digitaal. Hoewel je altijd goed moet blijven nadenken of je een bepaald product wel digitaal moet willen maken. Het verhaal gaat trouwens dat ik ooit aan het begin van het internet heb voorspeld dat dat waarschijnlijk toch niets zou worden…

9. Tenslotte: heb je zelf eigenlijk al eens in de huiswerkbegeleiding gestaan?
Ik ben wel op bezoek geweest bij veel vestigingen. In het begin vond ik het eigenlijk een beetje zielig voor die leerlingen. Zit je daar na een lange schooldag en moet je de hele tijd je mond houden. Maar ze hebben aan het eind van de middag wel hun huiswerk af. Best heel fijn. En als ze een goed cijfer halen, ervaren ze weer een gevoel van succes. Dat ze weer in zichzelf gaan geloven. Dat is heel gaaf vind ik. En zeker niet zielig.

WiskundeIn de brugklas en moeite met wiskunde? Wij bieden nu wiskundebijles met software van Bettermarks. Eén keer per week bijles en oefenen met een slim online wiskundeprogramma. Zo wordt wiskunde een eitje.

Wat is het?
Bijles Wiskunde+ is 75 minuten per week wiskundebijles in een groepje van maximaal 4 personen, onder begeleiding van een wiskundedocent. Wat de bijles extra bijzonder maakt? De slimme software Bettermarks herkent tijdens het oefenen de zwakke punten van de leerling. Bijvoorbeeld breuken of staartdelingen.

Daarmee kun je dan heel gericht aan de slag. Zo werk je aan een goede basis. Oefenen met Bettermarks is eigenlijk net als gamen: je verzamelt munten en sterren als je het goed doet. Bettermarks sluit aan op iedere lesmethode en op elk niveau. Volledig bijspijkeren kan al in 12 weken.

Hoe werkt het?

 • voor alle vwo-, havo- en vmbo-leerlingen uit de brugklas
 • je oefent individueel en probleemgericht wiskunde met Bettermarks
 • 1 x 75 minuten bijles per week
 • in een groepje van maximaal 4 personen, begeleid door een bijlesdocent
 • je gebruikt je eigen laptop of tablet
 • wekelijkse updates met voortgang naar leerling, ouders en wiskundeleraar op school
 • Per 75 minuten betaal je € 18,50

Lees hier meer over onze Bijles Wiskunde+.

graffiti-woerdenIn februari vierde een van onze grootste vestingen haar 10e verjaardag. Dat was reden voor een feestje. 10 vragen aan Wouter Veldhuis, vestigingsmanager in Woerden.

1. Wat wilde jij vroeger eigenlijk worden?
Héél vroeger wilde ik houthakker worden, dat is 'm duidelijk niet geworden. Op de middelbare school koos ik een zo breed mogelijk pakket. Toen heb ik economie gestudeerd en daarna als managementconsultant gewerkt. Al die tijd wist ik eigenlijk niet wat ik wilde doen. Totdat ik een keer mee ging met een vriendin die vestigingsmanager was: dat beviel me wel.

2. Wat vond je dan zo leuk aan vestigingsmanager zijn?
De combinatie van het runnen van een vestiging en het aansturen van docenten. Het is leuk om daar echt een team van te maken. En natuurlijk het contact met de leerlingen.

3. Wanneer ben je vestigingsmanager geworden?
In maart 2010, dus al bijna 5 jaar.

4. Woerden bestaat nu 10 jaar, hoe heb je dat gevierd?
Iedereen kreeg natuurlijk taart en de leerlingen hebben de muur in het trappenhuis versierd met 'Studiekring-graffiti'. Ze mochten hun creativiteit de vrije loop laten en dat is heel leuk geworden!

5. Wat vinden leerlingen bij jou van de begeleiding?
Veel leerlingen hebben er bij de intake niet echt zin in. Maar als ze begonnen zijn merken ze dat de begeleiding wel helpt. Ze hebben meer rust. De cijfers worden beter. Als je ze één-op-één spreekt, hoor ik dat ook van ze terug.

6. Wat is het effect van onze app in de begeleiding?
Dat werkt goed! Bijna iedereen gebruikt de app. Leerlingen vinden het prettig dat ze zelf taken kunnen inplannen, beheren en afvinken.

7. Hoe is jouw contact met ouders?
Dat vind ik een van de leukste dingen van het werk. In de gesprekken met ouders kun je de puntjes op de i zetten. En daardoor kan ik even boven het dagelijkse werk hangen en reflecteren op een doorlopende leerlijn. Heel nuttig. De meeste ouders zijn ook tevreden en blij met wat we doen.

8. En wat heb jij zelf geleerd de afgelopen jaren?
Ik leer ontzettend veel van het leidinggeven aan een diverse groep mensen. Woerden is een van de grootste vestigingen met een team van ongeveer 12 mensen. Ik bespreek veel met ze. Ik vind het belangrijk dat mijn docenten goed in hun vel zitten, dan gaat het werk ook beter.

graffiti-woerden29. Wat doe jij als je geen vestigingsmanager bent?
Ik ben ook nog docent aan de opleiding HRM op de Hogeschool Utrecht. Verder vind je mij vaak op de fiets: ik doe veel toertochten en train daarvoor. En ik heb twee dochters, daar gaat natuurlijk veel tijd in zitten.

10. En wat doe jij over 10 jaar?
Dan werk ik nog wel bij Studiekring. Dan doe ik nog meer verschillende dingen en projecten. Dus op naar de volgende 10 jaar!

 

appHuiswerk plannen op je telefoon? Handig, want die heb je altijd bij je. Ruim 1000 van onze leerlingen plannen nu met onze Huiswerplanner App. En sinds 9 maart is deze voor iedere leerling gratis te downloaden. 5 redenen waarom je 'm op je telefoon zou moeten zetten:

1. Je vergeet je planning nooit meer
Een dag zonder telefoon is een dag niet geleefd, volgens veel leerlingen. De telefoon gaat overal mee naartoe. Jaimy, 17 jaar, uit Zoetermeer (3 jaar bij Studiekring): 'Ik ben aan mijn mobiel vastgekluisterd dus met deze app heb ik mijn planning altijd bij me. Het is makkelijk en overzichtelijk.' En als agenda? 'Als ik naar Studiekring moet, gebruik ik altijd de app, soms gebruik ik hem ook in het weekend. Ik zou de app niet zo snel wegdoen; ik heb eigenlijk niets vervangbaars.'

2. Je kunt zelf alle taken invoeren en afvinken
Met de app kun je zelf de planning voor huiswerk en toetsen invoeren. En je kunt je cijfers bijhouden. Jaimy: 'Je kunt zelf taken afvinken in de app en zelfstandig werken. Maar ik vind het ook wel fijn dat er nog docenten naar je toekomen. Dat stimuleert je om echt te beginnen.'

3. Je weet altijd welke boeken je mee moet nemen
Kluisjes en rugzakken vol met boeken? Met de app kun je precies uitdokteren welke boeken je mee moet nemen naar school of Studiekring. Jaimy: 'op school gebruik ik de app als ik wil weten welke boeken in moet meenemen naar Studiekring. Het is een stuk makkelijker dan je agenda of een andere planner helemaal onder uit je tas opgraven.'

4. Je planning is altijd up-to-date
Tegenwoordig heeft iedereen internet of wifi, dus je kunt je planning altijd bijwerken. Een toets verplaatsen of een cijfer invoeren wordt zo lekker makkelijk.

5. Het is gratis
De app is nu gratis te downloaden voor Apple en Android. De app bieden we gratis aan omdat goed onderwijs voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. En dat begint natuurlijk met een goede planning!

 

'15 Jaar is best ok, maar liever een jaartje ouder.' Hoe voelt het ook alweer om 15 jaar te zijn? Wist jij al wat je wilde worden? Wij spraken met Juliette, Britt, Thijmen en Thijs (allen 15 jaar oud) over toekomstdromen, uitgaan en vrijheid.

Hoe zou je jezelf omschrijven in 5 woorden?
Eventjes nadenken levert bij alle 15-jarigen mooie zelfbeelden op: Thijmen uit Amstelveen (favoriete vak: gym) : 'Dat is wel een lastige'. Na even twijfelen: 'ik ben chaotisch, druk, nieuwsgierig, sportief en toch ook wel aardig.' Ook Thijs uit Maarssen (favoriete vak: gym) vindt dat hij soms aardig is, maar vooral open, nuchter, vrolijk en eerlijk. Juliëtte uit Maarssen (favoriete vak: aardrijkskunde en economie) vindt zichzelf een doorzetter. 'En ik ben best ambitieus, ijverig en fanatiek. En openhartig.' Britt uit Maarssen (favoriete vak: Engels): 'Ik zou mezelf omschrijven als best chaotisch en druk maar ook sociaal, behulpzaam en vrolijk.' Met zelfreflectie zit het bij deze leerlingen wel goed.

Vind je het leuk om 15 te zijn?
15 jaar is eigenlijk een leeftijd waarop nét iets te weinig mag. Thijmen: '15 Jaar is best ok, maar eigenlijk zou ik heel graag één jaar ouder zijn want dan mag ik scooter rijden. Op je zestiende kun je meer en heb je meer vrijheid. Structuur is ook wel fijn trouwens hoor.' Ook Thijs zou liever wat ouder zijn, want 'dan kun je lekker op vakantie met vrienden'. Juliette vindt het jammer dat ze geen 16 is. 'Nu kan ik niet uitgaan in 16 + clubs'.

Hoe vierde jij je vijftiende verjaardag?
De 15e verjaardag werd bij alle vier niet heel uitbundig gevierd. Thijmen vierde zijn vijftiende verjaardag gewoon met zijn ouders. Bij Britt was het wel gezellig met familie, alleen was ze jarig in de toetsweek, dus groot vieren ging niet. Thijs: 'Ik heb het wel goed gevierd: met veel vrienden bij mij thuis, veel kaarten en lekker chillen.'

Heb je het komende jaar iets bijzonders op de planning staan?
Juliette heeft een vol programma: 'ik wil dit jaar slagen voor mijn mavo-diploma en dan doorstromen naar de havo. Een examenfeest geven lijkt me ook wel tof om te doen. Ook ga ik met mijn hockeyteam naar Hockey Loverz. En ik wil na mijn examens een reis maken met mijn vader en/of moeder.' Ook Britt wil het komende jaar graag meer reizen en verschillende plekken zien. Thijs heeft eigenlijk maar één ding voor komend jaar: 'Ik kijk eigenlijk vooral uit naar mijn zestiende verjaardag!'

Hoe ziet jouw leven eruit over 15 jaar?
Een lastige vraag. Wat opvalt zijn de concrete toekomstbeelden. Thijmen: 'Ik wil iets economisch doen, maar ik kan eigenlijk ook niet stilzitten. Op een kantoortje berekeningen doen, dat is dus niks voor mij. Iets doen met mensen dus, misschien iets met sport of een eigen bedrijf starten.' Juliëtte ziet zichzelf in een leuk appartement met een baan als accountmanager bij een leuk bedrijf. 'Maar je weet nooit hoe het loopt, misschien kom ik er wel achter dat accountmanagement niks voor mij is en doe ik iets anders', aldus een realistische Juliëtte. Thijs ziet, behalve een leuke baan, ook een leuk gezin voor zich. En Britt? Die vliegt de wereld rond als stewardess voor KLM.

15 jaar: een leeftijd waarop je best goed kunt reflecteren op jezelf en duidelijk nadenkt over de toekomst. Maar vooral een leeftijd waarop de vrijheid (16 jaar) lonkt!

 

 

donkeyMet ezelsbruggetjes kun je dingen snel en efficiënt onthouden. Van TV-TAS tot DROL: de top 15 leukste en handigste ezelsbruggetjes:

 • Krijgt het werkwoord bij jij nou wel of geen t?: Kom jij te laat thuis, dan krijg je geen t(hee). Dus: als jij/je achter het werkwoord staat, krijgt het het werkwoord geen t.
 • Schrijf je proffessor of professor? Een professor heeft 1 fiets en 2 sokken.
 • Wanneer schrijf je een d en t? Nog altijd onmisbaar; ' t kofschip. Eindigt de stam op een letter uit dit woord? Schrijf bij het voltooid deelwoord een t. Niet? Dan schrijf je een d.
 • Nederlands grootste rivieren: Raar Maar Waar (Rijn, Maas, Waal)!
 • Sms ff bondige clips voor alle landen met de euro: Slovenië, Malta, Slowakije, Finland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Nederland, Duitsland, Ierland, Griekenland, Estland, Cyprus, Luxemburg, Italië, Portugal en Spanje.
 • Gaat de klok vooruit of achteruit bij wintertijd? Wint er tijd mee: met de wintertijd win je een uur (de klok gaat dus achteruit).
 • TV-TAS: De volgorde van de vijf bewoonde Nederlandse waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog.
 • Vanmiddag of vanmorgen in het Engels? Akelige Morgen (AM) en Prettige Middag (PM): am gebruik je voor 12 uur en pm na 12 uur 's middags.
 • Mijn Goudvis Bas Eet Haast Nooit Chocolade Pudding: de landen van het vasteland van Midden-Amerika: Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama. 
 • Frips: De landen waar men talen spreekt die afgeleid zijn uit het Latijn: Frankrijk; Roemenië; Italië; Potugal en Spanje.
 • Bruine kangoeroes maken geen troep: de volgorde van byte, kilobyte, megabyte, gigabyte, terabyte.
 • Welke richting moet je draaien voor dicht en open? DROL natuurlijk!: Dicht Rechts, Open Links. 
 • Wat is de goede volgorde van bestek? Bartje Moet Veel Leren: Rechts naast het Bord (Bartje) liggen van binnen naar buiten het mes, de vork en ten slotte de lepel.
 • Hoe voer je een goed gesprek? Met een beetje LSD natuurlijk! Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.
 • Moet je nou wel of geen postzegel op die envelop plakken? Is het een Antwoordnummer? Dan is het Anti-postzegel. Is het een Postbusnummer? Dan is het met een Postzegel.

Meer ezelsbruggetjes? Kijk eens op www.ezelsbrug.nl. Ken je zelf een handig ezelsbruggetje die je wilt delen? Mail ons. Een ezelsbruggetje is een studievaardigheid. Ook daar besteden we aandacht aan in onze begeleiding.

 

Met ezelsbruggetjes onthoud je 't beter!

ivo-reinierStudiekring bestaat 15 jaar. Hoe is het om met je broer samen te werken? Wat is het geheime ingrediënt van Studiekring? 15 Vragen aan Reinier & Ivo Richaers, oprichters van Studiekring:

1. Wat voor leerlingen waren jullie zelf?
Reinier: 'Wij komen van het Haags Montessori Lyceum . We waren dan ook typische Montessorileerlingen. Ik deed altijd alles op het laatste moment. Ik zag wel dat anderen goed konden plannen, en vroeg me af hoe dit kon. Hier komt ook onze belangstelling voor begeleiding vandaan.' Ivo, op zijn beurt: 'Reinier haalde altijd alles foutloos en daar werd ik als jongere broer best opstandig van. Ik ben zelfs een keer blijven zitten. Uiteindelijk ben ik deze school juist dankbaar omdat ze mij de ruimte gaven om te ontdekken wat ik wilde: van een absoluut bètapakket ben ik naar het tegenovergestelde gegaan.

2. Reinier, wat is Ivo voor jou in één woord?
Bij één woord blijft het niet. Reinier: 'Ivo is voor mij één brok energie en inspiratie'.
Ivo: 'Dat gaat mij ook niet lukken in één woord hoor. Ik denk bij Reinier meteen aan wijsheid, scherpe analyse, out-of-the-box denken en tot de kern doordringen.'

3. Hoe kwamen jullie eigenlijk op het idee voor Studiekring?
Reinier: 'In 1999 maakten wij, ik 28 en Ivo 22 jaar oud, samen een motortocht van India naar Nederland. Typisch een afsluitende reis, waarin je nadenkt over wat je wilt gaan doen. Allebei hadden we ervaring met begeleiden. Terug op die motor hadden we het over: hoe kun je ervoor zorgen dat de kennis die er om een leerling heen zit, echt bij die leerling terecht komt? We hadden het gevoel dat dat veel beter kon.'

4. Hoeveel tijd hadden jullie nodig om dit allemaal uit te werken?
Ivo: Voordat er wat stond wat kon groeien: zeker drie jaar. Ons onderwijsmodel, didactisch handboek en trainingen voor medewerkers én de kwaliteitscontrole, daar begonnen we mee.

5. Was jullie aanpak vernieuwend?
Reinier: 'Wij waren in de begintijd de enigen die echt vestigingen aan het opbouwen waren. We pakten dat ook procesmatig aan, niet omdat we geen maatwerk wilden leveren, integendeel, maar juist omdat we constante kwaliteit wilden leveren. Door die aanpak is dat ook gelukt.'

6. Jullie waren met Studiekring al snel marktleider in het segment, is dat nog steeds zo?
Reinier: 'Ja dat zijn we nog steeds.'

7. Hoe blijf je dat? Wat is jullie geheime ingrediënt?
Ivo: 'Ons geheime ingrediënt? Dat is constante hoge kwaliteit'. Reinier denkt nog even na: 'Ja, én de bevlogenheid van al onze mensen. Iedereen heeft dat. Dat zie je ieder jaar ook op ons congres: 170 man die op hun vrije dag vrijwillig naar ons toe komen voor lezingen en workshops.'

8. Hoe hebben jullie je 15-jarige bestaan gevierd?
Ivo: 'Met ons congres in februari. Prachtig om te zien dat er zoveel mensen naar ons toekwamen.'

9. Hoe zorgen jullie dat het tijdens kerst niet over werk gaat?
Reinier, hardop lachend: 'Ja, dat gaat dus eigenlijk niet. Gelukkig is er dan de rest van de familie om ons daar subtiel op te wijzen.' Ivo: 'Echt subtiel gaat dat trouwens niet hoor, maar dat is niet erg. En we proberen ook samen nog echt broers te zijn. Dan gaan we kamperen of de bergen in.'

10. Samenwerken met je broer is nogal wat, hoe ging dit de afgelopen jaren?
´Dat heeft tot nu toe juist heel goed gewerkt', aldus Reinier.

11. Hoe komt dat?
Reinier: 'Juist omdat we broers zijn. Die band is voor ons heel vanzelfsprekend. We zeggen elkaar de waarheid zonder bang te zijn dat er iets stuk gaat.' Ivo: 'En we mogen fouten maken van elkaar. Dat zorgt voor openheid en creativiteit.'

12. Ivo, welk moment van Studiekring zul je nooit vergeten?
Ivo, nostalgisch: 'Er zijn honderd momenten die ik nooit zou vergeten. De eerste keer dat we een andere vestiging startten. De eerste keer dat een vestiging zelfstandig draaide. Dat wij elkaar aankeken en zeiden: er wordt nu op vier plekken in Nederland huiswerkbegeleiding gegeven en wij zijn daar níet! Of het openen van de honderdste vestiging. Dat neem ik echt allemaal mee naar mijn pensioen.'

Reinier: 'Voor mij de ervaring met leerlingen. Dat er na een examentraining iemand naar je toekomt en zegt 'ik weet niet wat ik gedaan heb in al die lessen tot nu toe, maar ineens snap ik het!' Dat soort momenten zijn prachtig.'

13. Bestaat Studiekring over 15 jaar nog?
Ivo: 'Absoluut.' Reinier: 'Over 15 jaar is er zeker nog behoefte aan wat wij bieden. De vraag verandert wel, meer richting coaching en studievaardigheden. En dan ondersteund vanuit IT.' Ivo: 'Onderwijs wordt inderdaad steeds meer digitaal. Volgens mij kan Studiekring ook in de toekomst goed die brug slaan tussen online en offline.'

14. En hoe ziet jullie leven er uit over 15 jaar?
Reinier: 'Over 15 jaar zijn mijn kinderen de deur uit. Een grote verandering. Eigenlijk onvoorstelbaar hoe het er dan uitziet.' Ivo: 'Over 15 jaar heb ik hopelijk kinderen die nog niet de deur uit zijn. En ik ben dan nog steeds betrokken bij Studiekring.'

15. Wat willen jullie in de komende 15 jaar echt nog doen?
Reinier: 'Ik wil nog een keer op reis, terug naar India en de Himalaya bijvoorbeeld.' Ook Ivo koestert die wens. Afwachten met welk idee de broers dan naar huis komen...

 

 

 

 

Een oplossing op maat bestaande uit de digitale rekenmethode bettermarks en begeleiding door ervaren Studiekringdocenten.

De innovatieve samenwerking tussen bettermarks en Studiekring ontzorgt scholen op het gebied van rekenen. Door de adaptieve software van bettermarks te combineren met de professionele begeleiding van Studiekring, ontstaat een sterk rekenpakket dat snel en eenvoudig door scholen ingezet kan worden.

Leerlingen beginnen de eerste schooljaren met een instaptoets in bettermarks en daaruit volgt een persoonlijk traject dat bestaat uit theorie en opgaven op hun niveau. De bettermarks methode is volledig digitaal, en gericht op het individuele leerproces van de leerling. Het unieke is, dat oefenen centraal staat. Op basis van de fouten die een leerling hierbij maakt wordt het persoonlijke ontwikkelpunt van de leerling bekend en biedt het adaptieve systeem extra oefening aan. Via een dashboard is de voortgang per leerling te zien, zodat de docent waar nodig support kan bieden, en toetsen en extra oefeningen kan klaarzetten.

Scholen kunnen alleen een licentie afnemen van bettermarks, maar de rekenlessen ook door Studiekringdocenten laten verzorgen. Daarnaast kunnen de ervaren docenten van Studiekring extra steunlessen verzorgen.

In de bovenbouw worden de volledige rekentoetsen per klas in bettermarks afgenomen. De school kan er daarnaast voor kiezen om ter voorbereiding op de rekentoets nog extra training aan te bieden, bijvoorbeeld een ééndaagse rekentoetstraining.

Jean van Ham, Rekencoördinator Studiekring, over de samenwerking met bettermarks: "Met bettermarks en onze docenten bieden wij scholen een uniek pakket in Nederland, waarmee het rekenonderwijs kosteneffectief en helemaal op maat aan scholen kan worden aangeboden. Dit heeft niet alleen meerwaarde voor scholen, maar zeker ook voor leerlingen en hun ouders."
Hanh Nguyen, adviseur bettermarks: "Scholen beschikken met bettermarks over een rekenmethode waarbij het individuele leerproces van een leerling centraal staat. Dit sluit goed aan bij het model van adaptief onderwijs van Studiekring. Daarbij verhogen de rapportages vanuit bettermarks het inzicht van leerlingen en hun ouders."

De Rekentraining wordt vooralsnog aangeboden in het vmbo, en hierna volgen havo en vwo. Later deze winter zal nog een gezamenlijk initiatief van Studiekring en bettermarks geïntroduceerd worden: WiskundePlus en RekenenPlus, waarbij Studiekring bijlessen wiskunde en rekenen verzorgd met de adaptieve bettermarks software.

Over bettermarks
In 2014 is bettermarks tijdens EdTech Europe uitgeroepen tot de innovatiefste e-learning onderneming van Europa. De methode zelf is al diverse malen onderscheiden met onder andere de Comenius Medaille in 2013 en wordt sinds 2008 in Duitsland ontwikkeld door een team van meer dan 80 docenten, redacteuren en software specialisten. Inmiddels werken meer dan 300.000 leerlingen uit negen verschillende landen in drie continenten in vier talen met bettermarks. De Nederlandse wiskunde- en rekenmethodes zijn door een team van Nederlandse docenten wiskunde en rekenen ontwikkeld op basis van het Nederlandse curriculum en de Nederlandse didactiek. Vanaf schooljaar 2014/2015 werken in Nederland ruim 30 scholen met bettermarks rekenen en/of bettermarks wiskunde. De bettermarks wiskundemethode is genomineerd voor de NOT Innovatie Award 2015 voor het Voortgezet Onderwijs. Voor meer informatie zie www.bettermarks.nl.

Over Studiekring
Al meer dan 15 jaar is Studiekring hét instituut voor huiswerkbegeleiding en vakspecifieke bijles voor leerlingen van het basis- en het middelbaar onderwijs. Studiekring is een landelijke organisatie met 98 vestigingen in Nederland. Zij werken veel samen met scholen en hebben op 50 scholen een vestiging in de school. In deze samenwerking staat extra educatieve aandacht voor leerlingen centraal. In de vorm van huiswerkbegeleiding, bijles, huiswerkklas, studiementoren, examen- en faalangsttrainingen. 

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een middelbare school? 

KiezenDe open dagen van middelbare scholen zijn weer in volle gang. Scholen maken reclame met veel extra's, zoals aandacht voor kunst en sport en excellente klassen. Maar waar moet je echt op letten bij je keuze voor een middelbare school? Hier een handig overzicht.

Veel factoren

Enorm veel factoren spelen een rol. Naast locatie, de reistijd en het aanbod van buitenschoolse activiteiten, telt vaak ook de keuze van vriendjes mee. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Toch leggen de ‘eenlingen’ juist vaak sneller contact met hun nieuwe klasgenoten. En dan is er nog het advies van de basisschool. Heeft uw zoon of dochter veel begeleiding nodig of juist weinig?

Hieronder tips en websites

 • Vanaf het schooljaar 2014-2015 is het voor alle leerlingen van groep 8 verplicht om een eindtoets te maken. Op de website van over de eindtoets vindt u alles wat u hierover moet weten.
 • In de Gids voor het voortgezet onderwijs 2014-2015 beantwoordt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een hoop vragen over het voortgezet onderwijs. Bijvoorbeeld wanneer de schoolvakanties zijn en wat de ouderbijdrage is van een school. Achter in de gids vindt u een lijst met vragen die handig zijn bij het vergelijken van scholen.
 • Welke sterke en minder sterke punten heeft de school die u op het oog heeft? Hoe verloopt de communicatie tussen school en ouders? Op welkeschool.nl leest u wat andere ouders van een school vinden. Kiesjeschool.nl vergelijkt 2614 middelbare scholen. Wilt u meer weten over de prestaties van de school? De onderwijsinspectie geeft regelmatig een overzicht van de kwaliteit van de school en het slagingspercentage van scholen.
 • Middelbare scholen mogen een leerlingen weigeren. Bekijk goed wat de redenen voor weigering kunnen zijn.
 • Tijdens de open dag van een school is het goed om te letten op de volgende dingen: de sfeer op de school, de omgang tussen leerlingen en leerkrachten en het gebouw. Maak vooral ook een praatje met de leerlingen. Zij geven u een eerlijke indruk van de school. En ziet u conciërges lopen, vraag hen dan ook naar hun indruk. Zij weten echt alles van de school.
 • Sommige scholen zijn zo populair dat er te veel aanmeldingen komen. Zij moeten loten. Achterhaal dus van tevoren wat de toelatingseisen zijn. Check daarvoor altijd even de website van de school.
 • Twijfelt u eraan of uw kind wel goed voorbereid is op de middelbare school? Een paar bijlessen taal, rekenen of studievaardigheden kunnen wonderen doen.
 • Wat natuurlijk heel belangrijk is: vraag uw zoon of dochter naar zijn of haar gevoel bij de school.

Veel succes met de keuze!

 

meelopenGratis een middag huiswerkbegeleiding uitproberen? Dat kan bij Studiekring. Maar wat ga je daar dan doen? En wat vinden leerlingen ervan? Wij vroegen een aantal vestigingsmanagers en leerlingen naar hun ervaringen.

Hoe ziet de meeloopmiddag eruit?
Bij Saskia, vestigingsmanager uit Nieuwegein, krijgt de leerling eerst wat drinken. Dan gaan ze aan de slag: 'Ik kijk met ze naar wat ze moeten doen. Is het veel/moeilijk? Met welke vakken heeft hij of zij moeite? Zijn er toetsen waar alvast voor geleerd moet worden en zo ja, hoe pak je dat het beste aan?' Hierna is het zelfstandig werken. Jolien, vestigingsmanager uit Arnhem-Zuid: 'Tussendoor komen we langs om te kijken hoe alles gaat en om eventueel te overhoren. Aan het eind van de middag wordt de leerling uitgetekend en bespreken we hoe de meeloopdag bevallen is.'

En wat vinden die leerlingen er dan van?
Jolien: 'De leerlingen vinden het vaak fijn om een dagje mee te lopen om te zien hoe het werkt op de huiswerkbegeleiding. Het is een eye-opener voor ze om te merken hoeveel ze af kunnen krijgen bij ons. Deze week noemde een leerling het 'leerzaam' en een ander vond het ook wel 'apart' en 'best lang' die drie uur achter elkaar.' Het is natuurlijk ook wel even wennen. Bij Louise Bergsma (15 jaar, Woerden) lukte het huiswerk maken in ieder geval veel beter dan thuis. 'Als ik thuis bezig ben, ben ik snel afgeleid. Maar hier kan ik rustig en zonder afleiding werken.'

Eline, vestigingsmanager uit Apeldoorn, merkt dat de meeloopmiddag motiverend werkt. 'Sommige leerlingen zien tegen de begeleiding op. Bij de meeloopmiddag ervaren ze dat het eigenlijk best meevalt.' Ook Saskia merkt dit: 'Leerlingen zijn na het meelopen een stuk positiever over de huiswerkbegeleiding. Ze zien het niet meer als 'straf' maar vinden het fijn 's avonds klaar zijn met hun huiswerk en andere dingen kunnen doen.' Mika (15 jaar), die begin januari in Nieuwegein meeliep, vond het nuttig. 'Ik heb de begeleiding zeker als behulpzaam ervaren.' Er werd dan ook meteen een vrijblijvend intakegesprek gepland.

Is er ook een terugkoppeling naar ouders?
Ouders krijgen een mail met een verslagje van hoe het ging in de begeleiding. En ook de leerling ontvangt een kort persoonlijk verslag. Mét aandachtspunten voor de toekomst. Jolien: 'Veel van de meelopers starten uiteindelijk met de huiswerkbegeleiding. Een ouder zei deze week dat haar dochter heel enthousiast thuiskwam en blij was dat ze zoveel af had kunnen krijgen in drie uur.'

Voor wie is de meeloopmiddag bedoeld?
De meeloopmiddag is er voor leerlingen met wie het niet zo goed gaat op school en die willen ervaren hoe de huiswerkbegeleiding werkt. Door een keer mee te lopen, merken leerlingen dat het best goed kan werken. Saskia: 'Sommige leerlingen weten stiekem wel dat ze hulp kunnen gebruiken, maar vinden dat soms lastig om toe te geven. Begeleiding uitproberen is dan ideaal, want je weet het pas zeker wanneer je de begeleiding eens hebt ervaren!'

Een gratis meeloopmiddag uitproberen? Meld je hier aan.

 

BMC2Utrecht, 12 januari 2015Het ministerie van OCW heeft voor 9 miljoen subsidie vrijgemaakt voor scholen om een zomerschool te kunnen starten in 2015. Met een zomerschool kunnen leerlingen die op het randje van zittenblijven balanceren, alsnog overgaan. De zomerscholen zijn een initiatief van CNV Onderwijs en de VO-raad en worden uitgevoerd door BMC Implementatie, detacheringsbureau voor de publieke sector, en huiswerkbegeleidingsinstituut Studiekring. De resultaten zijn goed: door intensieve begeleiding ging in 2014 90 % van de leerlingen alsnog over. De subsidiemaatregel is nog in ontwikkeling.

Rendement zomerscholen
Zittenblijven is voor veel leerlingen erg demotiverend en kost de ouders en de overheid veel geld. Scholen kunnen daarom een zomerschool aanbieden waarin leerlingen worden bijgespijkerd en vervolgens getoetst of ze alsnog over kunnen gaan. Ivo Richaers, directeur van Studiekring: 'De zomerschool is een waanzinnig succesvol project als het gaat om het onderwijsrendement. Heel veel leerlingen die bij ons binnenkomen, gaan uiteindelijk over. Overgaan is sociaal gezien heel belangrijk voor de leerling, en ouders en scholen maken minder kosten. En voor zover wij kunnen zien, gaat het deze leerlingen ook in het jaar daarna goed af.'

BMC en Studiekring organiseren vanaf de start van de pilot de zomerscholen. Ivo: 'Studiekring heeft jarenlange ervaring met het begeleiding van een groep leerlingen en BMC heeft ontzettend veel ervaring met het opzetten van een groot project.' Samen kunnen zij scholen dus veel uit handen nemen. Vanwege de positieve resultaten vergroot het ministerie van OCW de pilot en maken ze extra subsidie vrij voor de zomerscholen. Iedere school kan dus in 2015 een subsidie aanvragen. Brecht van Schendel, projectleider zomerscholen bij BMC: 'Op dit moment is die subsidiemaatregel nog in ontwikkeling. Om scholen goed te kunnen ondersteunen, willen we natuurlijk zo snel mogelijk weten waar we aan toe zijn. BMC onderhoudt daarom nauw contact met de VO-raad. Zodra er meer bekend is brengen we iedereen op de hoogte'.

Over Studiekring
Studiekring is sinds 2000 uitgegroeid tot hét instituut voor huiswerkbegeleiding en vakspecifieke bijles, zowel voor leerlingen van de basisschool als van het middelbaar onderwijs. Het instituut onderscheidt zich door goede én betaalbare begeleiding met heldere en transparantie verslaglegging voor thuis. Door een nauwe samenwerking met scholen aan te gaan, spant Studiekring zich in om de kosten laag te houden en de kwaliteit hoog. Meer informatie: www.studiekring.nl.

Over BMC
BMC is expert in detachering van interim-professionals binnen het onderwijs en de jeugdsector. Met de flexibel inzetbare interim-professionals draagt BMC actief bij aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en de jeugdsector. De professionals die BMC inzet, beschikken zonder uitzondering over ruime ervaring met de uitvoering.
Meer informatie: http://www.bmcimplementatie.nl/

Wilt u meer informatie over een zomerschool bij u op school?
Neem contact op met Paul van der Most, 06 – 45772671 of mail: paulvandermost@studiekring.nl

Bekijk hier de brochure. 

 

develsteinPaul den Otter, rector van het DevelsteinCollege in Zwijndrecht, zocht in 2010 professionele huiswerkhulp voor leerlingen van zijn school. 'We organiseerden het altijd zelf, maar daar hadden we steeds minder tijd voor. We zijn toen op zoek gegaan naar een organisatie die goed bij ons paste.' En dat is Studiekring geworden, nu al vier jaar een goede samenwerking. Mooi moment om de balans op te maken.

Het DevelsteinCollege, wat is dat eigenlijk voor een school?
Wij organiseren ons onderwijs vanuit drie principes: we willen gedegen, aantrekkelijk onderwijs geven, we houden rekening met verschillen tussen leerlingen en we handelen vanuit pedagogisch optimisme. We zijn momenteel bezig om ons bèta-onderwijs nog aantrekkelijker te maken, zowel in de onder- als in de bovenbouw. En we zetten nu een kunstklas op omdat we leerlingen al eerder met kunst in aanraking willen brengen. Op onze grootste locatie met zo'n 1500 leerlingen, werken we sinds vier jaar samen met Studiekring.

Wat betekent dat eigenlijk bij jullie, pedagogisch optimisme?
Wij willen leerlingen in hun kracht zetten. We gaan dus uit van wat ze wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Dat betekent prijzen waar het goed gaat en stimuleren waar het minder gaat. Dit zie ik ook terug bij de leerlingen die naar Studiekring gaan. Ze ervaren de begeleiding niet als iets dat 'moet'. Het gaat in een positieve sfeer. En we hebben een uitgebreide zorgstructuur op onze school. In dat plaatje past Studiekring ook goed.

Hoe past Studiekring dan binnen jullie zorgstructuur?
Ik zie vooral drie groepen leerlingen die veel baat hebben bij de begeleiding van Studiekring. Dat zijn de leerlingen die structuur nodig hebben, die moeten leren leren én leren plannen. Dan heb je nog de leerlingen die passend onderwijs volgen; leerlingen met leerproblematiek. Voor hen hebben we een budget dat we in een aantal gevallen inzetten voor begeleiding door Studiekring. En dan zijn er de leerlingen die thuis overhoop liggen met het maken van huiswerk. Door deze leerlingen te ondersteunen help je niet alleen hen, maar ook hun ouders.

We willen inderdaad ook ouders ondersteunen. Hoort u dat ook van hen terug?
Jazeker; zo hebben wij aan het begin van het jaar van Studiekring een ouderworkshop gehad hier op school. Dat ging over hoe je als ouder je zoon of dochter die in de brugklas zit, het beste kan helpen met huiswerk maken. En er staat nóg een workshop op de planning: voor ouders van hogerejaars. Dit zijn avonden die goed bezocht worden. En na afloop geven ouders altijd aan blij te zijn met wat ze hebben opgestoken.

Hoe ervaren de leerlingen eigenlijk de huiswerkbegeleiding?
Vorig jaar hebben we een exclusieve ruimte gegeven aan Studiekring en die zit toevallig recht tegenover mijn kamer. Ik maak dus echt het dagelijkse ritme van Studiekring mee. Wat mij altijd opvalt, is dat ik geen enkele leerling met hangende pootjes naar binnen zie gaan. Bovendien heb ik veel en goed contact met de verantwoordelijke vestigingsmanager. Ik weet dat zij ook wekelijks de mentoren hier op school raadpleegt.

Er zijn natuurlijk wel meer instituten die huiswerkbegeleiding bieden. Waarom Studiekring?
We hadden steeds minder tijd om zelf de begeleiding te organiseren. Toen zijn we gaan kijken met welke organisaties we in zee willen gaan. We vonden dat de aanpak van Studiekring het beste bij ons paste. En dan vooral dat leerlingen leren te leren en leren hun werk te organiseren. Daardoor kunnen ze echt op eigen benen weer verder.

Wilt u weten wat Studiekring op uw school kan betekenen?
Neem contact op met Paul van der Most, 06 – 45772671 of mail: paulvandermost@studiekring.nl

tieminutenContact met school is belangrijk. Overleg tussen thuis en school zorgt ervoor dat de twee werelden waarin uw kind leeft dichter bij elkaar komen en op elkaar raken afgestemd. U leert de schoolsituatie van uw kind beter kennen en de school leert een stukje van de thuissituatie kennen. Daarom is het ook op de middelbare school van belang om in contact te blijven met de school.
Op de middelbare school is de mentor de eerste persoon waar u als ouder uw vragen neerlegt. De mentor is ook de eerste persoon die u inlicht als er buiten de school zaken spelen die voor de school belangrijk zijn.

Wanneer maak je een afspraak en met wie?

 • Begin van het jaar met de mentor (eventueel)
 • Naar aanleiding van het rapport met bepaalde docenten of de mentor
 • Naar aanleiding van problemen met een vak met een bepaalde docent
 • Naar aanleiding van algemene problemen met mentor of (con)rector
 • Voor leerproblemen met het zorgteam, de remedial teaching en/of mentor
 • Eind van het jaar met de mentor

Onthoud dat docenten ook andere bezigheden hebben en daar druk mee kunnen zijn. Maak zo mogelijk gebruik van contactmomenten die door de school zijn georganiseerd (ouderavonden, inloopspreekuur).

Hoe maak je een afspraak?

Elke school heeft een eigen ‘voorkeur’ voor het maken van afspraken. Sommige scholen willen graag telefonisch een afspraak maken via het secretariaat. Andere scholen geven ouders de mogelijkheid om direct met de docent te mailen (door alle e-mail adressen beschikbaar te stellen).

Voor georganiseerde contactmomenten zoals een ouderavond kunnen ouders vaak een formulier invullen en inleveren waarop ze aangeven met wie ze willen praten.

In de schoolgids wordt wellicht iets over het maken van afspraken gezegd. Bel anders met de school en leg aan de telefonist uit wat u wil. Hij/zij zal weten wat u het beste kunt doen.

Tips voor gesprekken met school

Als je een afspraak hebt met bijvoorbeeld de mentor dan zijn er enkele aandachtspunten:

1. Wat is uw doel? (open vragen)

 • Wees u bewust van uw doel en van de ‘blinde vlek’ die dat kan veroorzaken: doordat u gericht bent op uw doel, vergeet u aan andere belangrijke onderdelen van het gesprek te luisteren.
 • Bedenk van tevoren een aantal open vragen.

2. Actief luisteren

 • Bereidt u er van tevoren op voor dat de mentor een andere kijk op uw kind heeft dan u: school en thuis zijn verschillende situaties waarin uw kind zich verschillend kan gedragen.
 • Richt u op de beleving van de mentor met de volgende vragen:
 • Wat maakt de docent van uw kind mee?
 • Zijn het gedrag en/of de prestaties van uw kind opvallend in vergelijking met de klas als geheel?
 • Heeft de docent ideeën over een oorzaak?
 • Vergeet niet te parafraseren! Laat positieve waardering blijken!

3. Ik-boodschappen

 • Bedenk van tevoren wat u graag wil zeggen over de situatie.
 • Geef uw eigen visie, maar laat daarbij wel het verhaal van de leraar in zijn waarde.
 • Benoem eventueel de verschillen die u ziet.


4. Win-win situatie

 • Wat wil u graag veranderd zien? Wat wil de docent graag zien?
 • Heeft de docent ideeën over mogelijke verbeteringen?
 • Wat kunt u daar als ouder aan doen?
 • Heeft u als ouder ideeën om het gedrag op school te verbeteren?
 • Wat kan de docent daaraan doen?
 • Besluit samen tot een aanpak en bekijk of u over een bepaalde termijn misschien (per e-mail) kunt evalueren.

 

planappAls leerling in de huiswerkbegeleiding bij Studiekring, maar ook als ouder, ben je al gewend aan ons elektronische systeem waarin iedere leerling het schoolwerk plant. Het huiswerk staat erin volgens een slimme methode waardoor het makkelijk is overzicht te houden ondanks de enorme hoeveelheid aan vakken op de middelbare school. Dit maakt dat het huiswerk niet snel meer wordt vergeten. Daarnaast kunnen alle toetsen en taken erin gezet worden volgens onze 3x leren methode. Vanuit 14 jaar ervaring weten we: door gespreid te leren voor een toets, blijf je de stof beter onthouden. In Digidos kun je ook continu de suggesties, op- en aanmerkingen van onze begeleiders zien waardoor ze makkelijk op te zoeken zijn als je een tip even bent vergeten.

Nieuw dit schooljaar is dat het nu ook kan via een app op de smartphone. Leerlingen van Studiekring kunnen de app vanaf nu gebruiken voor hun planning. Hij is al gratis te downloaden uit de App Store en Play Store. Zo heeft iedere leerling zijn of haar huiswerk, de geplande toetsen, korte en lange termijn doelen, en de uiteindelijk behaalde resultaten of cijfers altijd bij de hand. De plantool met tips en intensieve hulp van onze begeleiders verzorgen Studiekring. Het leren, op tijd maken van het huiswerk en het halen van goede cijfers doet de leerling natuurlijk nog altijd zelf!

 

zelf-helpenVeel ouders worstelen met de vraag hoe ze hun puber het beste kunnen helpen met huiswerk.
En dat is eigenlijk heel logisch: de tijd dat u als ouder zelf op school zat ligt meestal ver achter u, en inmiddels is het onderwijs niet stil blijven staan! Scholieren van nu leven in een andere wereld, een wereld waarin bijvoorbeeld internet en social media een grote rol spelen. En deze grote verschillen tussen heden en verleden zorgen voor onzekerheid bij ouders.

Huiswerk levert in veel gezinnen, frustratie, frictie, wanhoop en daarmee een onplezierige sfeer in huis op.
Sommige gezinnen kiezen daarom voor huiswerkbegeleiding van Studiekring.
In principe wordt op begeleidingsdagen al het huiswerk bij Studiekring gemaakt en geleerd.
De professionals van Studiekring zijn getraind om pubers te begeleiden met huiswerk maken. Ze leren de leerlingen zelfstandig plannen met de nieuwe Studiekring-app, en ze helpen scholieren met het aanleren van studievaardigheden en het beheersen van lastige leerstof. En dat alles in een rustige, prikkelarme omgeving.

Hoeft u dan als ouder niets meer te doen? Dat gaat wat ver. Maar ouders wiens kind huiswerkbegeleiding volgt kunnen meestal volstaan met belangstellende en motiverende gesprekken voeren, waardoor het kind zich gesteund en gestimuleerd voelt. De sfeer in huis verbetert enorm, en de schoolresultaten meestal ook!

Maar thuis uw kind ondersteunen met huiswerk kan ook prima. We geven u hier wat tips!
Huiswerk maken en leren werkt het fijnst in een prettige leer/werkomgeving. Zorg dat uw kind een rustige plek heeft om te leren, met voldoende licht en ventilatie, en zo min mogelijk afleiding. Ook ontspanning en rust is belangrijk, gun uw puber na een uur huiswerk maken tien minuutjes pauze!

Huiswerk maken begint altijd met een planning maken. Leer uw kind om zijn of haar agenda steeds goed en duidelijk in te vullen. Niets is zo onhandig als een onleesbare of onvolledige omschrijving van het huiswerk!
Plannen is voor veel pubers vreselijk moeilijk, en dat is dan ook gelijk iets waarmee u als ouder kunt helpen. Pak samen de agenda en open Magister en bekijk wat er voor de komende 2 weken gepland staat. Ga aan de hand daarvan plannen wanneer het betreffende huiswerk gedaan moet worden. Zorg dat toetsen altijd 3x geleerd worden. Leerstof blijft namelijk veel beter hangen na 3x een halfuur leren dan wanneer er anderhalf uur aan één stuk wordt geleerd! Een andere belangrijke plan-tip is het afwisselen van lastige en eenvoudigere vakken..

Als de planning af is, kan het echte huiswerk maken en leren beginnen.
Natuurlijk zal het voorkomen dat uw kind bezig is met een vak waar u niet zoveel van weet, maar dan is het goed om te weten dat veel leerlingen hun huiswerk niet goed begrijpen puur en alleen omdat ze niet goed lezen. Even samen rustig de opdracht lezen helpt hen vaak al enorm op weg!

En als uw kind aan de slag gaat met het leerwerk, stimuleer hem of haar dan om de leerstof actief te benaderen. Lezen is geen leren, is een vaak gehoorde kreet, en het klopt: na alleen lezen van leerstof, blijft na een week slechts 10% van de kennis hangen. Dat verandert als de stof actief wordt benaderd. Hoe? Samenvattingen maken, een mindmap maken, zelf proefwerkvragen bedenken bij de stof, de inhoud van de leerstof aan u uitleggen, het zijn allemaal manieren om actief met leerstof om te gaan.

Wilt u meer tips en handvaten krijgen om uw kind te helpen met huiswerk?
Studiekring organiseert dit jaar op al haar vestigingen regelmatig gratis ouderworkshops over ‘Helpen met huiswerk’ waarin u nog veel meer tips en tricks krijgt aangereikt om uw kind zo goed mogelijk te helpen met huiswerk.

Klik hier om u aan te melden voor een workshop bij u in de buurt!

 

{jcomments on}

onthouden-kleinIeder mens is verschillend, dus iedereen heeft ook zijn eigen voorkeuren en talenten om dingen te onthouden. Dit kun je testen door drie verschillende rijtjes met woorden in dezelfde vreemde taal te leren op drie manieren: door er een paar minuten naar te kijken (ziend leren), door ze hardop te zeggen (luisterend leren) en door ze op te schrijven (bewegend leren). Zo ontdek je welke manier voor jou de meest effectieve manier is om dingen te leren en onthouden.

Wat is de beste manier om iets te onthouden?

 • Wanneer mensen iets lezen en je vraagt ze na een week wat ze zich daar nog van kunnen herinneren, blijkt dat ze heel veel vergeten zijn. Ze hebben maar 10% onthouden van wat ze hebben gelezen!
 • Wanneer mensen luisteren naar een verhaal en je vraagt na een week wat ze er nog van weten, dan is dat ook nog niet erg veel, namelijk maar 20%.
 • Wanneer mensen iets zien, dan weten ze daar na een week nog 30% van. En als je tegelijk iets hoort en ziet, bijvoorbeeld bij tv kijken, dan blijft al wat meer informatie hangen: 50%.

Wat werkt wel goed? Als je een tekst die je bijvoorbeeld hebt gelezen of hebt gehoord met anderen bespreekt, weet je na een week nog 75% van alles wat je hebt gezegd. Maar het kan nog beter, je onthoudt maar liefst 90% van wat je uitlegt aan anderen. Dit kunnen leerlingen ook toepassen op hun schoolwerk!

* Bron: D. Sousa, ‘How the brain learns’

 

{jcomments on}

sinterklaasHet is eind november: alle hulpsinterklazen zijn druk bezig met het voorbereiden van pakjesavond. Nog niet helemaal duidelijk welke cadeaus leuk zijn om te geven, maar ook nog enigszins verantwoord? Het vullen van de schoen of de zak wordt een stukje makkelijker met de volgende cadeautips:

Leerzame computerspellen
Hoezo is gamen niet goed voor leerlingen? Er zijn genoeg computerspellen waar je juist veel van opsteekt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat leerlingen door serious gaming bepaalde vaardigheden sneller leren dan in de reguliere les. Minecraft is zo'n spel: je kunt elke gebouw bouwen dat je wilt én de omgeving daarop aanpassen. Of denk aan Udraw, een tekengame voor de tablet waarmee je vrij kunt tekenen en creatieve games kunt spelen. Voor de bèta’s onder ons is er Spore, een game waarin je begint als microbe en in 5 levels de evolutietheorie doorspeelt.

Nuttige hebbedingetjes
Voor in de schoen zijn er ontelbaar veel leuke hebbedingetjes die ook nog nuttig zijn. Speciale touchscreen handschoenen, of een rol wc-papier met sudoku’s erop. Op www.cadeau.nl staan veel ideeën voor leuke en nuttige cadeaus. Een scratchmap Europe bijvoorbeeld: een kaart waarmee je kunt bijhouden in welke landen je al bent geweest én welke landen je wilt ontdekken. Of een bookrest lamp: een leeslamp waar je je boek op kunt leggen zodat je je je boek nooit kwijtraakt.

Op Pinterest hebben wij nog veel meer ideeën voor leerzame en leuke cadeaus geselecteerd. Een fijne Sinterklaas gewenst!

Een dag op school is voor een leerling met ADHD - ADD extra vermoeiend. Opletten in de les kost extra energie. Het maken van een planning is niet vanzelfsprekend. Gevolg is dat deze leerlingen eerder moe zijn en geen duidelijk overzicht hebben van het huiswerk. Onze methode biedt deze leerlingen structurele ondersteuning en een houvast om het schoolwerk op een goede manier aan te pakken.

Huiswerkbegeleiding voor kinderen met ADD of ADHD

Leerlingen met ADD of ADHD hebben behoefte aan structuur. Bij de huiswerkbegeleiding ligt de nadruk op het aanleren van deze structuur. We leren de leerling plannen, het organiseren/structureren van het schoolwerk en zelfstandig werken. Bij de huiswerkbegeleiding komen leerlingen minimaal drie middagen per week om het huiswerk te maken en te leren. Daarnaast leert de leerling om zijn werk goed te plannen en op tijd te beginnen. Bij Studiekring leert uw zoon of dochter altijd 3x voor een toets. De leerstof wordt dus in delen doorgenomen en meerdere keren herhaald.

Bij de huiswerkbegeleiding werkt iedereen zelfstandig en is het stil. De leerling krijgt een rustige werkplek met weinig afleiding. Wij creëren een positieve en stimulerende omgeving. We helpen de leerling op weg met zijn werk en geven extra uitleg waar nodig. Leerlingen met ADHD - ADD hebben vaak moeite om het huiswerk op de goede manier te maken. Daarom besteden we aandacht aan het leren van goede studievaardigheden. Zo helpen we met het maken van samenvattingen, mindmaps en het werken met flashcards. Daarnaast hebben we een speciaal leerlingvolgsysteem ontwikkeld. We leren de leerling tenslotte zelf te plannen met onze app.

 

Lees meer over huiswerkbegeleiding in het algemeen...

Studiementoraat of bijles voor kinderen met de leerstoornis ADD of ADHD

Als een leerling geen intensieve begeleiding (van minimaal drie middagen per week) nodig heeft en redelijk zelfstandig thuis kan werken, maar als hij wel een stok achter de deur kan gebruiken of hulp nodig heeft om zijn agenda goed bij te houden en het huiswerk vooruit te plannen dan kan ook gekozen worden voor studiementoraat. Dit is een 1-op-1 begeleiding van 1 uur per week. Als een leerling met name moeite heeft met één of twee vakken en daarbij extra inhoudelijke hulp nodig heeft kan gekozen worden voor bijles. Ook dit is een 1-op-1 begeleiding, waarbij in 1 uur per week vakinhoudelijke hulp wordt geboden.

Lees meer over bijles in het algemeen...
 

 

Wat is ADD - ADHD

Er is bij ADD - ADHD sprake van een regulatiestoornis in de hersenen, waardoor organiseren en plannen uitermate moeilijk is. Iemand met ADHD/ADD kan zijn aandacht niet lang genoeg op één prikkel richten en hij kan moeilijk onbelangrijke prikkels van buitenaf negeren. Een kind met ADHD/ADD doet alvorens na te denken, heeft vaak geen rem, is snel opgewonden, gefrustreerd en chaotisch. De stoornis komt, afhankelijk van de definitie en criteria-toepassing, ongeveer bij 3-5% van de kinderen voor en bij 1% van de volwassen. Bij jongens wordt de diagnose drie keer zo vaak vastgesteld als bij meisjes.

Hoe herkent u ADD - ADHD?

ADHD staat voor: Attention-Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD is onder te verdelen in drie groepen:

 • Er is vooral sprake van ernstige en aanhoudende aandachtszwakte. De persoon heeft moeite om zijn aandacht in het hier-en-nu te houden. Dit wordt ook wel het ADD-type genoemd. ADD staat voor: Attention-Deficit Disorder. Er is hierbij dus geen sprake van hyperactiviteit.
 • Er is vooral sprake van ernstige en aanhoudende impulsiviteit en hyperactiviteit. De persoon heeft niet zoveel concentratie- of aandachtsproblemen.
 • Er is sprake van beide soorten problemen: problemen met aandacht/concentratie en er is sprake van hyperactiviteit/impulsiviteit. Dit type ADHD komt het meeste voor.

Oorzaken

Aangenomen wordt dat ADD - ADHD veroorzaakt wordt door een combinatie van biologische factoren (hersendisfuncties en erfelijkheid) en omgevingsfactoren. Omdat medicatie vaak zoveel effect heeft lijkt de biologische factor (het feit dat het aangeboren is) dus wel het sterkst bepalend. ADD - ADHD heeft een erfelijke basis. Kinderen van een ouder met ADD - ADHD hebben tot 50% meer kans op de stoornis dan kinderen bij wie ADD - ADHD niet in de familie voorkomt.

Prognose

Symptomen van ADD - ADHD worden bij een derde van de kinderen minder als zij in de puberteit komen, bij een derde blijven de symptomen constant en bij een derde wordt het tijdens de puberteit erger. Impulsiviteit verandert in de puberteit vaak in een lage frustratietolerantie – de jongere kan minder hebben en er kunnen stemmingswisselingen zijn. De overbeweeglijkheid wordt in de puberteit vaak ook minder opvallend, het wordt vaak meer een onrustig friemelen. Men gaat er vanuit dat ongeveer 30% van de kinderen met ADD - ADHD de stoornis ook in de volwassenheid nog in dezelfde mate heeft. Het is een stoornis die niet over gaat, maar bij ongeveer 70% van de jongeren met ADD - ADHD nemen de symptomen in de volwassenheid dus af of veranderen deze.

studiekeuze

Zit je in de derde klas van de HAVO of het VWO dan moet je binnenkort een profiel kiezen. Je kunt kiezen uit de volgende profielen (eventueel aangevuld met extra vakken): 'Natuur en Techniek', 'Natuur en Gezondheid', 'Economie en Maatschappij' of 'Cultuur en Maatschappij'.

Stel jezelf de volgende vragen om tot een goede profielkeuze te komen:

 • Waar ben je goed in? Let hierbij niet alleen op je schoolresultaten maar ook op niet-schoolse vaardigheden waar je in het dagelijks leven aanleg voor lijkt te hebben.
 • Wat vind je leuk? Ook hier is het niet alleen van belang hoe de verschillende schoolvakken bevallen, maar juist wat je in je vrije tijd doet of interessant vindt om over te lezen of naar te kijken op televisie.
 • Wat wil je worden? Hierbij is het vooral belangrijk je te realiseren welke wegen je afsluit door het laten vallen van bepaalde vakken. Het kost vaak veel tijd om dit later weer in te halen.

Enkele dingen om op te letten:

 • Neem geen overhaaste beslissingen en bespreek de keuze met verschillende mensen.
 • Denk vooruit, en denk niet alleen aan wat het komende jaar het beste uitkomt. Maar realiseer je ook dat het heel zwaar is om een pakket te volgen dat je niet leuk vindt.
 • Praat met ouderejaars leerlingen en met de school.
 • Oriënteer je alvast op vervolgopleidingen, bijvoorbeeld door informatie op internet.
 • Kies bij twijfel extra vakken naast het profiel, deze kun je altijd nog laten vallen.
 • Maak de keuze niet afhankelijk van die van klasgenoten.
 • Probeer de vakken los te zien van de huidige docent of lesmethode
 • Veel vakken worden anders en misschien veel moeilijker in het vierde jaar. Praat hier met docenten over.
 • Doe een profielkeuzetest. Uitgebreide tests zijn te doen tegen betaling, op internet staat bovendien een aantal gratis profielkeuzetests, zoals op de sites 123test (profielkeuzetest VWO) en van Qompas (na gratis registreren).

Meer informatie over de profielen vind je bijvoorbeeld op de profielkeuzepagina van Qompas.

{jcomments on}

adhdBij kinderen met ADHD en ADD komt doen voor nadenken. Zij kennen vaak geen rem en zijn chaotisch. Een zoon of dochter met ADHD of ADD is niet altijd even makkelijk. Hoe kunt u uw zoon of dochter thuis het beste ondersteunen bij het maken van huiswerk?

Uw zoon of dochter heeft moeite om de aandacht lang genoeg op één prikkel te richten. Daarbij is uw kind vaak snel opgewonden, gefrustreerd en chaotisch. ADD of ADHD komt, afhankelijk van de definitie, ongeveer bij 3 tot 5% van de kinderen voor.

Wat kan ik doen?

Eén van de risico’s van een kind met ADHD/ADD is dat hij in een negatieve spiraal terecht kan komen. Het is dus heel belangrijk regelmatig thuis te benoemen wat allemaal goed gaat met het schoolwerk. Onze jarenlange ervaring met deze leerproblematiek leverde de volgende tips op.

 • Structureer en herhaal regels en afspraken. Huiswerk en vrije tijd dienen gestructureerd te worden.
 • Maak vaste afspraken over plaats en tijdstip van huiswerk maken en welke hulp uw zoon of dochter daarbij krijgt.
 • Maak afspraken over wanneer hij of zij klaar is met huiswerk en wat de beloning is voor goed werk.
 • Zorg dat u voldoende hulpmiddelen heeft om werk goed te organiseren: memo’s, stickers, een horloge met alarm, een app waarmee hij/zij kan plannen.
 • Geef korte, duidelijke opdrachten en ga niet in discussie over regels.
 • Houd in uw achterhoofd dat uw zoon of dochter het fysiek moeilijk vindt om altijd gewenst te reageren.
 • Verbeter de zelfcontrole door steeds te helpen met de zin ‘eerst denken, dan doen’.
 • Let op medicatie-inname. Medicatie werkt voor de meeste kinderen met ADHD/ADD (zo’n 70%) uitermate goed.
 • Het meeste effect bereikt u door een combinatie van regelmatige medicijninname, een structurele begeleiding bij het leren en goede begeleiding op school.

Tenslotte: blijf het positieve en vertederende kind achter de druktemaker zien. In onze begeleiding van leerlingen met deze leerproblematiek laten wij altijd zien wat er beter gaat.
Meer informatie over begeleiding van leerlingen met ADHD en ADD. 

Faalangst tips voor ouders

Als ouder kunt u veel doen om uw zoon of dochter te leren omgaan met het ervaren van druk. Daardoor kunt u hem of haar ook leren omgaan met faalangst en veel faalangstige gedachten voorkomen.

Hieronder enkele tips:

 • Steun bij het maken van schooltaken. Let erop dat uw zoon of dochter geen taken gaat vermijden maar let er ook op dat hij of zij niet te lang doorleert, genoeg is genoeg.
 • Structuur is erg belangrijk, het geeft houvast en meer zekerheid.
 • Laat uw kind weten dat fouten maken mag. Het komt nou eenmaal voor dat iets mislukt.
 • Ga niet mee in negatieve gedachten. Bij leerlingen met faalangst is er weinig ruimte om aan iets leuks te denken. Leer uw kind aan om positief te denken, hiermee veroorzaak je een rustig en ontspannen gevoel.
 • Laat uw kind weten dat u trots bent op hem en dat dit niet afhankelijk is van prestaties. Niemand is perfect.
 • Van teveel negatieve reacties kunnen faalangstige leerlingen onzeker worden, door teveel positieve reacties kunnen zij onbewust onder druk worden gezet. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen negatieve en positieve reacties. 
 • Reageer in eerste instantie positief, daarna kan er altijd nog (taakgerichte) kritiek gegeven worden.
 • Laat uw kind alle taken die hij moet doen, ook doen! Neem niet teveel werk uit handen. 

Naar-de-brugklas2

Brugklas

De overgang naar de middelbare school is voor de meeste leerlingen een grote stap. Op de basisschool hebben zij vaak zes jaar lang in de klas gezeten met dezelfde kinderen en kregen zij les van één of twee vaste leerkrachten. Wanneer ze naar de middelbare school gaan, komen ze terecht in een soort leerfabriek, waar ze de omgeving en de mensen niet kennen en waar ze ieder uur een ander vak van een andere docent krijgen.

Andere redenen die de overgang naar de brugklas moeilijk maken zijn;

 • Wisselende schooltijden.
 • Het vele huiswerk, dat leerlingen zelf in moeten plannen.
 • De zelfstandigheid en de verantwoordelijkheid die ineens van kinderen gevraagd wordt.
 • De puberteit waarin leerlingen terecht komen.

Hieronder volgt een aantal tips en trucs om uw kind te steunen tijdens de overgang naar de middelbare school:

Blijf communiceren

Om uw kind op een goede manier te kunnen helpen bij het huiswerk en andere schoolzaken is het belangrijk dat u blijft praten met uw kind. Enkele gesprekstechnieken:

 • Neem de tijd voor een gesprek met uw kind, ga er beiden rustig voor zitten.
 • Wees breed geïnteresseerd. Toon niet alleen interesse voor de schoolprestaties van uw kind, maar vraag ook naar bijvoorbeeld vrienden en hobby’s.
 • Stel open vragen. Door gesloten vragen te stellen stuurt u uw kind al in de richting van een bepaald antwoord. Door open vragen te stellen geeft u uw kind meer ruimte om de richting van het gesprek te bepalen waardoor hij of zij meer inbreng heeft in het gesprek.
 • Luister actief. Luister aandachtig naar het verhaal van uw kind. Laat uw eigen gedachten en interpretaties eerst voor uzelf. Toon interesse en toets of u uw kind goed begrijpt.

Zorg voor de juiste schoolspullen

Studiematerialen die een brugklasser in ieder geval nodig heeft zijn:

 • Schoolboeken en kaftpapier
 • Schriften of een map
 • Agenda
 • Rekenmachine, passer en geodriehoek
 • Etui, gevuld met pennen,  potloden,  gum,  markeerstiften etc.
 • Gymkleren en -schoenen
 • Computer met printer

Een stimulerende werkplek

Het maken van huiswerk gaat veel beter in een stimulerende werkplek. Bedenk samen met uw kind hoe u de werkplek het best kunt inrichten. Hierbij valt te denken aan verven, nieuwe meubels of goede verlichting. Maar er zijn ook zijn genoeg manieren te bedenken die geen geld kosten, zoals grondig opruimen, herinrichten of meubels wisselen met broer of zus.

De meeste kinderen wennen vrij snel aan de middelbare school. Wanneer uw kind zich ongemakkelijk blijft voelen, neem dan contact op met de mentor. Ook kunt u bij huiswerkproblemen bijles, huiswerkbegeleiding of studiementoraat overwegen.

thiemeDoor onze samenwerking met ThiemeMeulenhoff, de makers van de Examenbundel hebben wij ons aanbod van examentrainingen de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld en uitgebreid. Wij geven gezamenlijk centrale examentrainingen én bieden ook speciaal op maar gemaakte in- school examentraining aan. Afgelopen jaar hebben wij bij meer dan 50 scholen succesvol examentraining gegeven.

Onze ervaren en enthousiaste trainers geven uw leerlingen duidelijke uitleg, directe feedback en persoonlijke begeleiding. Tijdens de training wordt de belangrijkste examenstof behandeld, laten we zien hoe examenvragen in elkaar zitten en bieden we leerlingen concrete stappenplannen en persoonlijke tips.

In-school examentraining van Studiekring en ThiemeMeulenhoff is:

• persoonlijke en professionele training voor school- en eindexamens
• een combinatie van theorie en praktijk
• ervaren en getrainde docenten
• kleine groepen (maximaal 17 leerlingen, begeleiding 1 op 6)
• inclusief lesmateriaal van Examenbundel voor 41 leervakken
• de gehele organisatie nemen wij volledig op ons.

Ook interesse in een op maat gemaakte examentraining voor uw school? Stuur een e-mail naar examentraining@studiekring.nl of bel met 030 – 272 1444.

{jcomments on}

planningVeel leerlingen hebben de neiging om vervelend schoolwerk tot het laatste moment uit te stellen. Het kan geen kwaad om soms hard te moeten werken om het schoolwerk af te krijgen. Maar wanneer er altijd haastig gewerkt wordt en het schoolwerk nooit helemaal af is dan is dat slecht voor de productiviteit, de schoolresultaten en de gemoedsrust. Leren plannen is voor deze leerlingen een uitkomst. Het maken van een planning is iets wat dagelijks terug komt in onze begeleiding. Als leerlingen eenmaal de kunst van het plannen onder de knie hebben, krijgen zij niet alleen hun schoolwerk op tijd af maar houden ze ook nog eens tijd over voor hun hobby’s!

Wilt u uw zoon of dochter helpen met het maken van een goede planning? Laat hem of haar (eventueel samen) de volgende stappen doorlopen:

1. Logboek bijhouden

Om erachter te komen hoe je je tijd beter in kunt delen moet je eerst in kaart brengen hoe je je tijd op dit moment spendeert. Houd daarom twee weken lang een logboek bij waarin je per dag precies noteert welke activiteiten je hebt uitgevoerd (denk aan sport, huiswerk, leren, lessen volgen, slapen, klusjes, etc.) en hoeveel tijd je hieraan kwijt was.

 • Kies voor het bijhouden van het logboek twee normale weken waarin geen feestdagen of vakanties vallen.
 • Verander niet meteen je manier van plannen, dat komt later.
 • Door het bijhouden van een logboek ontdek je hoe je tijd effectiever kunt indelen. Zo ontdek je bijvoorbeeld dat je soms te lang achter elkaar voor een proefwerk leert en dat je beter een paar uur per dag in kunt plannen voor het leren.


2. Beginnen met plannen

Een goed de planning is niet te gedetailleerd maar ook niet te ruim. Wanneer je een hele gedetailleerde planning maakt, loop je namelijk het risico dat je teveel tijd steekt in het maken van je planning waardoor je te weinig tijd over hebt voor het echte werk. Wanneer je te weinig details noteert dan wordt je planning juist onoverzichtelijk en verdrink je in het werk.

3. Dagplanning of weekplanning?

Over het algemeen is het een goed idee om met een weekplan te werken. Om de eenvoudige reden dat een week een goed ritme is: vijf dagen werken en twee vrije dagen. Een weekplan geeft je ook meer flexibiliteit dan een dagplan en heeft meer ruimte voor inspanning en ontspanning. Een dagplan dwingt je tot zwaardere maatregelen: het afzeggen van afspraken omdat je het leren voor een proefwerk nu eenmaal op dinsdag had gepland terwijl het ook prima op donderdag had gekund.

4. Een planning maken

Formuleer alle doelen die je in een week wilt bereiken en vertaal deze naar concrete activiteiten. Wanneer een activiteit te groot is deel deze dan op in kleinere stukjes. Noteer in je planning de dagen waarop je proefwerken hebt of werkstukken in moet leveren. Noteer ook hoeveel tijd je nodig denkt te hebben voor het afronden van een activiteit. Bij Studiekring raden wij leerlingen aan om 3 keer te leren voor een proefwerk. Wanneer je op vrijdag een proefwerk hebt waarvoor je 6 uur moet leren, plan je op dinsdag, woensdag en donderdag 2 uur in voor het leren.

Bij het maken van je planning is het belangrijk dat je alle activiteiten en afspraken in je agenda bijhoudt. Zet ook ergens in je agenda de doelen die je wil bereiken. Wanneer een activiteit, afspraak of verplichting geen bijdrage levert aan het behalen van je doelen, probeer deze dan af te zeggen of te verplaatsen.

Sommige activiteiten zijn tijdsgebonden, denk bijvoorbeeld aan een spreekbeurt op school. In het plannen van je vrije tijd heb je meer vrijheid. Afspraken met vrienden plan je in wanneer het jou het beste uitkomt, maar dan wel op een moment waarop het behalen van je andere doelen niet in gevaar komt.

Gebruik je weekplanning niet als een vast schema, maar als basis om stap voor stap te werken aan het bereiken van je doelen. Bekijk regelmatig of het nodig is om wijzigingen aan te brengen of afspraken te verzetten. Ook is het aan te raden om per dag een klein plannetje te maken, zodat je niet “zwemt” in een vaag doel voor die dag.
Bron: vaklokaal studiebegeleiding op digischool.nl

apps-websitesApps leiden leerlingen niet alleen maar af, ze kunnen er ook veel van leren. Naast alle spelletjes worden er ook veel educatieve apps ontwikkeld. Ook Studiekring ontwikkelde er één waarmee je makkelijk kunt plannen. Een aantal handige apps voor leerlingen op een rijtje:

WRTS mobile
Met WRTS heb je niemand anders meer nodig om je te overhoren. Je kunt jezelf wanneer je maar wilt de opgegeven woordjes voor die Franse overhoring stampen. Je maakt eigen woordenlijsten die je overal weer kunt opzoeken. De app geeft de score zodat het meteen duidelijk is of de woordjes wel voldoende geleerd zijn.

50 talen leren
Met deze app kun je zonder voorkennis moeiteloos in Albanië een brood bestellen of de weg vragen. Met de 50talen-methode met een combinatie van audio en tekst leer je razendsnel een vreemde taal. De app is verkrijgbaar in meer dan 40 talen en in ongeveer 1600 talencombinaties. Je kunt de audiobestanden downloaden en daar op elk moment naar luisteren. Veel plezier in Albanië! 

Kids Timer
De naam doet misschien wat kinderachtig aan, maar niets is minder waar. Iedereen weet dat het lastig is je lang en goed te kunnen concentreren. Deze app monitort je concentratie. Het werkt simpel: een snelle blauwe klok van maximaal 12 minuten zet je voor een korte taak of het maken van een aantal opgaven onder tijdsdruk. Een langzame rode klok van maximaal 1 uur gebruik je voor een minder intensieve maar langere taak. Als de klok gaat, is het even tijd voor iets anders.

Onze Taal
Hoe zit het nu ook alweer met die d's? De titel zegt het al, deze app heeft te maken met onze eigen taal: het Nederlands. Of je er nu mee opgegroeid bent of deze taal later hebt geleerd, die d's en t's blijven best lastig. Deze app helpt je bij alle twijfels die je hebt over de Nederlandse taal. Wil je weten wat het lijdend voorwerp is, wanneer je enkele of dubbele aanhalingstekens moet schrijven of wat de bijvoeglijke bepaling is? Deze app legt het je uit aan de hand van voorbeelden.

Der Die Das
Een app waarmee je in een handomdraai de Duitse naamvallen van vrijwel alle woorden op kan zoeken. Daarnaast kun je de app als woordenboek gebruiken voor verschillende talen, kun je met een spel jezelf toetsen en je kunt er uitleg vinden over de taalregels.

Studiekring Huiswerkplanner
Als leerling van Studiekring kun je gratis gebruik maken van de Studiekring Planner App. Deze app is de perfecte aanvulling op je agenda of Magister. Je plant alle toetsen, huiswerkopdrachten en de momenten waarop je hieraan wilt werken. Ook dagen waarop er geen begeleiding is, kun je inplannen. Verder kun je taken aftekenen, cijfers bijhouden en het rooster en rapporten bekijken. Wij zijn natuurlijk van mening dat deze app niet mag ontbreken in je digitale huishouding.

Geef aan in welke mate je het eens bent met deze stellingen.

1. Ik denk altijd aan mijn schoolwerk, ook als ik me probeer te ontspannen.

 • Zeer mee oneens
 • Mee oneens
 • Neutraal
 • Mee eens
 • Zeer mee eens

2. Als ik ergens aan begin, denk ik dat ik het niet kan.

 • Zeer mee oneens
 • Mee oneens
 • Neutraal
 • Mee eens
 • Zeer mee eens

3. Soms word ik paniekerig als ik iets moeilijks doe.

 • Zeer mee oneens
 • Mee oneens
 • Neutraal
 • Mee eens
 • Zeer mee eens

4. Ik kom vaak niet in slaap omdat ik aan mijn schoolwerk denk.

 • Zeer mee oneens
 • Mee oneens
 • Neutraal
 • Mee eens
 • Zeer mee eens

5. Ik voel me schuldig als ik mijn schoolwerk niet af heb.

 • Zeer mee oneens
 • Mee oneens
 • Neutraal
 • Mee eens
 • Zeer mee eens

6. Ik ben bang dat ik bij een toets in paniek raak.

 • Zeer mee oneens
 • Mee oneens
 • Neutraal
 • Mee eens
 • Zeer mee eens

7. Ik heb vaak het gevoel dat klasgenoten meer kunnen of weten dan ik.

 • Zeer mee oneens
 • Mee oneens
 • Neutraal
 • Mee eens
 • Zeer mee eens

8. Ik voel me vaak niet prettig waardoor ik met niet goed kan concentreren op school.

 • Zeer mee oneens
 • Mee oneens
 • Neutraal
 • Mee eens
 • Zeer mee eens

9. Bij een presentatie ben ik bang dat ik vragen niet goed kan beantwoorden.

 • Zeer mee oneens
 • Mee oneens
 • Neutraal
 • Mee eens
 • Zeer mee eens

Hoe werkt de test?

Zeer mee oneens = 1 punt
Mee oneens = 2 punten
Neutraal = 3 punten
Mee eens = 4 punten
Zeer mee eens = 5 punten

Uitslag

9-20: lage score op faalangst
Je bent zeker van jezelf, je weet wat je kunt en laat dat zien. Het lijkt erop dat je geen last hebt van faalangst.


21-30 punten: gemiddelde score op faalangst
Je bent gezond gespannen voor je schoolwerk. Je bent wel eens ongerust dat iets niet lukt, maar dat zorgt ervoor dat je alert bent bij bijvoorbeeld toetsen. Let erop dat je gestructureerd werkt, check onze 25 studietips.

31-45 punten: hoge score op faalangst
Je maakt je vaak zorgen over je schoolwerk en je vindt het niet leuk om te moeten presteren (bij toetsen, presentaties en dergelijke). Je faalangst lijkt je prestaties negatief te beinvloeden. De faalangst-reductietraining van Studiekring kan je prima helpen om hiermee te leren omgaan!

 

Faalangst is soms moeilijk te begrijpen. Uw kind heeft het in zich om goede resultaten te halen, maar uw goedbedoelde hulp werkt niet. Begeleiding van een ervaringsdeskundige is daarom belangrijk.

Faalangst is iets waar 10% van alle leerlingen op school mee te maken krijgt. Ouders vinden het vaak lastig om hier op een goede manier mee om te gaan. Leerlingen met faalangst kunnen daarom uiteindelijk het best terecht bij iemand die precies weet hoe het is om faalangstig te zijn.

JeanvanHamErvaringsdeskundige
Een ervaringsdeskundige wat betreft faalangst is Jean van Ham, die al jaren bij Studiekring werkt en zelf ooit faalangstig was. Jean: ‘Ik was een leerling die op den duur niets meer deed omdat ik wist dat ik toch te zenuwachtig was voor een toets.’ Pas toen Jean begeleiding kreeg bij het omgaan met zijn faalangst ging het stukken beter. Voor Studiekring ontwikkelde hij vanuit zijn ervaring een speciale faalangstreductietraining om leerlingen weer op weg te helpen naar succeservaringen. 

Goede faalangstmethode
Met zijn methode om faalangst tegen te gaan, leert Jean bij Studiekring om de leerling alle signalen van faalangst herkennen. ‘Je moet faalangst bij jezelf kunnen herkennen en op dat moment juist ontspannen. Dat vergt veel oefening.’ In een goede faalangstreductietraining is het leren ontspannen dan ook cruciaal, aldus Jean.

Faalangstreductietraining
De training die Jean heeft ontwikkeld voor Studiekring wordt op alle vestigingen zowel één-op-één als in groepsverband gegeven. Er is veel plaats voor terugkoppeling. Achteraf krijgt Jean vaak positieve reacties. ‘Leerlingen laten mij weten dat ze goed met hun faalangst om kunnen gaan en daardoor veel meer durven.’ Jean merkt dat ook steeds meer scholen de training aan hun leerlingen willen aanbieden.

Wel of geen faalangst? Laat uw kind online een testje doen voor een eerste indicatie. 
Meer weten over onze faalangsttrainingen? Meer informatie

zomerschool-grootIn 2015 komen er meer mogelijkheden voor vo-scholen om zomerscholen tegen zittenblijven in te richten. In het Sectorakkoord VO is afgesproken om jaarlijks een bedrag van 9 miljoen euro beschikbaar te stellen. Zomerscholen moeten bijdragen aan een substantiële vermindering van zittenblijven in het voortgezet onderwijs, wat door veel leerlingen wordt ervaren als demotiverend. Op dit moment wordt de subsidiemaatregel ontwikkeld, naar verwachting kunnen de subsidieverzoeken vanaf 1 februari worden ingediend.

Studiekring heeft de afgelopen jaren zelfstandig en in samenwerking met BMC en Edustaff al veel ervaring opgedaan in het opzetten van zomerscholen. Uit pilots is gebleken dat 85% (2013) en 90% (2014) van de deelnemers alsnog is overgegaan naar een volgend leerjaar. Of deze effecten ook duurzaam blijken te zijn, zal onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen nog moeten uitwijzen.

In de zomerscholen die wij hebben opgezet, werden leerlingen in één vakantieweek heel intensief begeleid door onze docenten en studiebegeleiders. In die week werd heel gericht gewerkt aan één specifiek vak, aan de hand van een opdracht op maat van de eigen vakdocent. Aan het einde van de week werd met een toets getest of zij de stof beheersten. Wij hebben gezien dat leerlingen in de zomerscholen kennisinhoudelijk stappen maakten én ook de motivatie voor het vak terugvonden – aldus Nynke Verdoner, Clustermanager bij Studiekring.

Meer weten over de mogelijkheden van een eigen zomerschool, stuur een mail naar nynkeverdoner@studiekring.nl of bel met 030 – 272 1444.

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? We hopen dat de Eindtoets straks goed verloopt en willen u graag helpen in deze spannende periode. Nu draait alles nog om de Eindtoets en dan breekt al snel het moment aan om op zoek te gaan naar een geschikte middelbare school. Enorm veel factoren spelen daarbij een rol. Naast locatie, nodige reistijd en het aanbod van buitenschoolse activiteiten, telt voor leerlingen vaak ook de keuze van vriendjes van de basisschool mee. Hoewel dat een vertrouwd gevoel geeft, leggen de ‘eenlingen’ echter juist vaak sneller contact met hun nieuwe klasgenoten. Voor leerlingen is de uitstraling van de schoolwebsite en de sfeer tijdens de open dag belangrijk. Ouders richten zich vaker op onderwijsfactoren: hoe worden de leerlingen beoordeeld, welke onderwijsmethode wordt er gehanteerd en maken de docenten een betrokken indruk? Heeft u al in kaart gebracht welke factoren voor u het belangrijkst zijn bij de schoolkeuze? En hoe luidt het advies van de basisschool? Heeft uw zoon of dochter veel begeleiding nodig of juist weinig?

Er zijn zoveel factoren waarbij u rekening moet houden bij de schoolkeuze dat we u graag een aantal bronnen aanreiken waar u meer informatie kunt vinden:

 • De Eindtoets: Wilt u alles op een rijtje over de Eindtoets en het advies dat eruit voortkomt? Wij vinden deze overzichtspagina van Cito erg handig daarvoor!
 • Basisschoolbegeleiding: Twijfelt u eraan of uw kind wel goed voorbereid is op de middelbare school? Een paar bijlessen taal, rekenen of studievaardigheden kunnen wonderen doen. Deze vorm van bijles is er speciaal op gericht scholieren de zelfstandigheid mee te geven die ze hard nodig zullen hebben op de middelbare school.
 • Basisschool: Geeft advies over het niveau dat uw zoon of dochter het best aan kan. Zij kunnen u ook meer informatie geven over een geschikte vervolgschool
 • Open dagen: Momenteel hebben veel scholen een open dag. Hier vindt u vooral informatie over de sfeer op de school, de omgang van leerlingen en leerkrachten en het gebouw. Maak vooral ook een praatje met de leerlingen die u een  eerlijke indruk kunnen geven van de school. Misschien treft u op de open dagen wel één van onze vestigingsmanagers. Vraagt u ze gerust alles over huiswerkbegeleiding en bijles.
 • Website van de school: Achterhaal bijvoorbeeld wat de toelatingseisen zijn, hoe de schoolorganisatie eruitziet, in hoeverre de school extra begeleiding kan bieden voor specifieke leerproblemen(indien nodig) en met welke onderwijsmethode ze werken.
 • Onderwijskaart :De onderwijsinspectie geeft op deze website een overzicht van de kwaliteit van de school en het slagingspercentage. In 2013 zijn de overzichten van de excellente scholen en aan de andere kant de zwakke scholen van Nederland opgenomen.
 • Welkeschool.nl: Ouders geven scholen op deze website een cijfer en delen hun mening en ervaringen.
 • VO Gids voor ouders, verzorgers en leerlingen: Deze uitgebreide gids van 38 pagina’s geeft algemene informatie over alle schooltypen binnen het voortgezet onderwijs. Op pagina 11 is een aantal concrete zaken om op te letten bij het maken van de schoolkeuze.
 • Praat ook met: vrienden, kennissen en mensen in de buurt van de school

25_beste_studietips

De 25 beste studietips

Tip 1. Hou je agenda bij
Schrijf al je huiswerk op in je agenda zodat alle deadlines op dezelfde plek vastgelegd zijn. Zorg dat het duidelijk is wat je wanneer af moet hebben. Laat toetsen en overhoringen opvallen door ze te markeren met een markeerstift.


Een goede planning, een rustige werkomgeving en weinig afleiding maken studeren een stuk eenvoudiger. Wij hebben de 25 beste studietips van onze docenten verzameld waarmee je je schoolprestaties gemakkelijk kun verbeteren.

Download de 25 beste studietips (PDF)...

{jcomments on}

Is uw zoon of dochter een dromer of een doener?

Iedereen heeft zo zijn eigen stijl van leren. Ook in onze begeleiding zien we dat. De een begint meteen zonder een planning, terwijl de ander juist te lang blijft hangen in het aanbrengen van structuur. Benieuwd hoe uw zoon of dochter leert? Wij zetten hieronder de leerstijlen op een rijtje, mét praktische tips om uw zoon of dochter hierin te ondersteunen.

Volgens Kolb, een Amerikaanse onderwijsdeskundige, zijn er de volgende leerstijlen:

Leerstijlen_van_Kolb

De doener – concreet ervaren

De doener leert door ervaringen. Hij wordt graag ‘in het diepe gegooid’. Een doener werkt graag samen en onderneemt gauw actie. Hij zoekt zelf nieuwe leersituaties op, maar is soms ongeduldig als iets niet gaat zoals verwacht. Een doener vindt het soms moeilijk om hoofd en bijzaken van elkaar te onderscheiden en kan soms ‘zonder nadenken iets doen’.

Voorbeeld: een scheikundige reactie leren begrijpen door zelf op goed geluk wat proefjes uit te voeren en te kijken wat er gebeurt. “ Ik doe a en zie wel wat uit b komt”.

Hoe ondersteun je de doener?

 • Sfeer en menselijk contact zijn belangrijk, doe veel samen.
 • De doener leert het best via groepswerk, taakjes en projecten.
 • Doeners hebben uitdagingen en spanningsvolle situaties nodig die om snelle keuzes vragen.
 • Doeners gaan soms zonder na te denken aan het werk. Evalueer een taak achteraf en help hoofd- en bijzaken te onderscheiden.
 • Geef een doener de nodige tijd en ruimte om dingen uit te proberen.

De denker – waarnemen en overdenken

Een denker stelt graag onderzoekende vragen. Hij kijkt naar wat er gebeurt en probeert algemene regels daarin te ontdekken, die eventueel met elkaar of met andere ervaringen in verband kunnen worden gebracht. Een denker houdt van logica en redeneren. Een denker leert het beste in gestructureerde situaties. Hij kan niet goed tegen wanorde en vraagt niet gauw om hulp. Niet alle ideeën van een denker zijn even praktisch.

Voorbeeld: een scheikundige reactie leren begrijpen door in boeken te lezen over de processen die optreden. “Ik lees a en zie dat b daaruit uit voort komt”.

Hoe ondersteun je de denker?

 • Denkers weten graag waarom ze iets leren. vertel het hem.
 • Een denker heeft orde en rust nodig in de studeerkamer. Maar ook in de klas, groepswerk is niet echt aan hem besteed.
 • Geef denkers de tijd om zelf het hoe, wat en waarom te ontdekken.
 • Bemoei je niet teveel met een denker. Denkers ervaren dit snel als een inperking van hun ambities.
 • Denkers hebben uitdagingen zoals complexe vraagstukken nodig: altijd dezelfde stof verveelt snel.

De dromer- analyseren en abstract denken

De dromer wil ‘eerst denken, dan doen’. Hij denkt na over verschillende situaties en probeert zich hierin in te leven. Hierdoor ziet hij vaak meerdere (goede) oplossingen, maar twijfelt over een beslissing. Een dromer heeft tijd en ruimte nodig om goed te leren.

Voorbeeld een scheikundige reactie leren begrijpen door na te denken over mogelijke oorzaken en verklaringen voor wat er gebeurt. “Ik zie/lees a en wil weten/voor mezelf verklaren hoe het komt dat b eruit komt.”

Hoe ondersteun je de dromer?

 • Zorg voor verschillende meningen over een probleem, dat stimuleert.
 • Geef dromers tijd en ruimte om ervaringen te verwerken en gevoelens te uiten.
 • Dromers leren het best als de docent de leerstof met voorbeelden uitlegt.
 • Leg geen limiet of tijdsduur op: dromers hebben hier een hekel aan.
 • Moedig dromers aan: dan leren ze beter en liever.

De beslisser – gestructureerd experimenteren

De beslisser wil graag dat theorie aan de praktijk gekoppeld wordt en leert veel van praktijkvoorbeelden. Een beslisser leer het meest als hij dingen uitvoert samen met een expert. Hij plant graag en voert uit. Hij is tevreden als het leerproces zich volgens plan voltrekt, zodat hij stap voor stap tot het juiste resultaat kan komen.

Voorbeeld: een scheikundige reactie leren begrijpen door te kijken naar de manier waarop een scheikundeleraar de proef uitvoert en het vervolgens op precies dezelfde manier herhalen. “Ik heb gezien dat als ik a doe b erop volgt en doe dat precies zo.”

Hoe ondersteun je de beslisser?

 • Help de beslisser om een duidelijke rode draad te herkennen in de leerstof
 • Geef de beslisser de kans om met eigen oplossingen te experimenteren.
 • Laat de beslisser zelf een probleem oplossen, geef hem hierbij aanwijzingen en raad.
 • Beslissers leren het best als ze voorbeelden uit de praktijk krijgen.
 • Maak de beslisser duidelijk dat wat hij nu leert, later van pas komt.

Natuurlijk kan iemand op meerdere manieren leren, maar meestal is er één voorkeursstijl. Benieuwd welke leerstijl uw zoon of dochter heeft? Op 123test.nl kan hij of zij een test doen. 

  {jcomments on}

  Reacties

  sterren373 klanten beoordelen de diensten van Studiekring met een 4,8/ 5.

  review

  "Positieve houding ten opzichte van het kind (anders dan gebruikelijk is op de school waar alleen in termen van problemen/tekortkomingen lijkt te worden gedacht) Can DO mentaliteit. Kind blijft bij de les en goede terugkoppeling naar ouders."

  - Anoniem

  Bekijk alle beoordelingen