De basis van waaruit Studiekring begeleidt, heet de Studiekring Manier van Werken (SMW). Een model waarin de ontwikkeling van de leerling centraal staat. De juiste omgeving, het bevorderen van autonomie en het ontwikkelen van studiecompetenties zijn essentieel. In 4 artikelen gaan we komende tijd dieper in op dit model en bekijken we hoe dit uitpakt in de praktijk. Het 2e onderwerp in de reeks is ‘het plan van aanpak’, een belangrijk onderdeel van het SMW model.

‘Door het plan van aanpak vindt iedereen een eigen weg’

Concrete doelen stellen. Gemotiveerd aan de slag. Een eigen leerstijl ontwikkelen. Dingen die je iedere leerling toewenst in zijn of haar schoolcarrière. Studiekring brengt deze Marcel Poezeelementen samen in een persoonlijk plan van aanpak bij het begin van een begeleidingstraject. Waarom is een plan van aanpak zo belangrijk? Wij vroegen het Marcel Poeze, huidig conrector op Het Houtens in Houten, die bij zijn vorige werkgever als ambulant begeleider samenwerkte met Studiekring. Hij werkt nog steeds graag met een plan van aanpak. “Met zo’n plan help je iemand zijn of haar eigen weg te vinden.”

Waarom een plan van aanpak?
“Op mijn huidige school werken we bij veel leerlingen met een uitgebreid plan van aanpak. Het geeft iemand inzicht in welke stappen hij of zij nog moet nemen. En wat er nodig is om dat te kunnen doen. Daardoor wordt het traject behapbaar voor een leerling en dat verlicht het  functioneren op school.”

De leerling staat altijd centraal
De leerling centraal stellen. Dát is de gouden regel bij het maken van een plan van aanpak.  Marcel: “Vraag altijd eerst  aan de leerling wat hij nodig heeft. Dan krijg je soms verrassende antwoorden. Zo had ik een leerling die toegaf dat hij eigenlijk behoefte had aan meer sport en ontspanning, wat hem enorm hielp. Uit een plan van aanpak moet verder duidelijk worden op welke gebieden iemand al zelfstandig kan werken en op welke nog niet.”
Jean van Ham, kwaliteitsmanager bij Studiekring vult aan: “Wij vragen altijd eerst aan de leerling wat er speelt. Dan maken we er samen concrete doelen van. Vervolgens geven ouders, mentoren en begeleiders input op het plan. Na een tijdje ontwikkelt iemand dan een eigen leerstijl. Hij of zij vindt bijvoorbeeld een eigen manier van woordjes leren. Daardoor kun je als leerling gemotiveerder verder.”

Waar gaat een goed plan van aanpak nog meer over?
Marcel: “Een goed plan van aanpak gaat niet alleen over cijfers en huiswerk, maar over veel meer. Bijvoorbeeld de combinatie school en thuis. Wat zijn thuis belemmerende factoren om goed te functioneren? Hoe kun je dat oplossen? Het is een plan dat door alle deskundigen rondom een leerling gemaakt moet worden. Studiekring focust zich bijvoorbeeld behalve op competentie ook op de omgeving van de leerling. En de doelen moeten concreet en meetbaar zijn, niet absoluut. Bijvoorbeeld: je moet na zes weken in staat zijn om in een half uur zelfstandig een opdracht te maken. Iedere leerling heeft een eigen tempo in het halen van die doelen, dus geen enkel plan van aanpak is hetzelfde.”

Dynamisch document
Een plan van aanpak ziet er dus altijd anders uit, kent bij iedere leerling zijn eigen ontwikkeling en is nooit klaar. Marcel: “Het is dus een ontzettend dynamisch document. Studiekring lost dat goed op door het iedere maand bij te stellen en te evalueren. Mentoren en docenten kunnen het bovendien makkelijk inzien in het systeem. Dat is waardevol voor een korte lijn tussen begeleider en mentor.” En wat vindt de leerling zelf? “Het blijven natuurlijk pubers, dus als je ze op de man afvraagt wat ze vinden van zo’n plan, krijg je niet altijd iets goeds terug”, aldus Marcel. “Maar uit regelmatig evalueren blijkt dat ze het stellen van die doelen nuttig vinden omdat ze daarmee echt iets bereiken.”

Deel 1 van de artikelenreeks over het SMW model gaat over plannen. Lees het artikel hier.

shutterstock 167557547 back to school rugzak 1200x480Een nieuwe school, nieuwe leraren, klasgenoten en vakken. Er komt best wat op je af als je net in de brugklas zit. Leuk, maar ook spannend. Bij Studiekring geven we brugklastrainingen. Zodat elke brugklasser na de vakantie een goede start maakt op de nieuwe school.

Brugklastraining van Studiekring. Dat zijn 6 trainingen van 1 uur met andere brugklassers. Tijdens de training krijg je begeleiding bij alle dingen die je in de brugklas tegenkomt. Zo heb je bijvoorbeeld andere vakken, een lesrooster en een flinke stapel boeken. Ook heb je geen vast lokaal en vaste leraren meer. Bij al dit soort zaken helpen we je. Je oefent veel in studievaardigheden en je krijgt praktische tips. Bijvoorbeeld over hoe een lesrooster werkt, hoe je je huiswerk plant en hoe je bepaalde lesstof het beste kunt leren. Natuurlijk krijg je alle ruimte om vragen te stellen tijdens de training.

Leren plannen
Nikki, Wouter en Juliette volgden vorig jaar brugklastraining. Zij hebben er alledrie veel aan gehad. “We hebben veel geoefend met mindmaps maken,” vertelt Nikki. “Hierdoor kan ik nu veel beter grote teksten leren”. “En hoe je überhaupt met je agenda moet omgaan,” vult Juliette aan. “Heel handig om te beseffen dat je het beste 2 weken vooruit kan plannen”. Wouter vond het ook prettig om met meerdere brugklassers samen de training te volgen. “Ik heb er veel zelfvertrouwen door gekregen. Ik dacht kom maar op met die nieuwe school!”

Wil jij ook vol zelfvertrouwen en goed voorbereid naar de brugklas? Lees dan meer over onze brugklastrainingen en meld je aan bij een Studiekring vestiging bij jou in de buurt!

Bij Studiekring leren leerlingen een heleboel: plannen, zelfstandig werken, reflecteren op studieresultaten en zichzelf. Studiekring stelt daarbij altijd individuele ontwikkeling centraal. Eén van de elementen die daarvoor belangrijk zijn om te bevorderen bij leerlingen is ‘autonomie’: de mate waarin je zelf invloed uitoefent op je leven. Maar wat betekent dit in de praktijk? En heb je na de middelbare school eigenlijk nog profijt van Studiekring? We vroegen het Tibo van Boetzelaer (26) die jaren geleden bij Studiekring Tibo website 2huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining volgde.

Tibo volgde op de middelbare school 3 jaar begeleiding bij Studiekring. Inmiddels is hij bijna klaar met zijn master Asian Studies.

Autonomie, oftewel zelfstandigheid, gaat over alle interne factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van een leerling. Bijvoorbeeld zelfkennis, zelfinzicht en zelfstandigheid. Hoe heb jij dat ervaren bij Studiekring?
“Ik had veel moeite met structureel huiswerk maken en alles goed bijhouden. En niet de discipline om mijn zwakkere vakken aan te pakken. Bij Studiekring kwam ik erachter hoe hard ik structuur nodig had! Ik leerde hoe ik zelf structuur kon aanbrengen en welke methode er goed bij mij paste. Dat maakte mij zelfstandiger. En ik leerde wat ik nodig had om de dingen op tijd af te krijgen, namelijk een stok achter de deur. Dat doe ik nu nog: altijd afspraken maken met begeleiders over deadlines.”

Is het je inderdaad gelukt die zelfstandigheid vast te houden in je studie?
“Ik heb het eerste jaar van mijn studie in één keer gehaald. Dat is vrij uitzonderlijk blijkbaar. Dat had ik grotendeels aan Studiekring te danken. Studiekring leerde me zelfstandig plannen. Als het niet lukte met het schrijven van grote werkstukken, stapte ik naar de docent om tussendeadlines te maken en om overzicht te creëren. Assertief omgaan met studieproblemen én de discipline opbrengen om planmatig te werken: dat heb ik echt bij Studiekring geleerd!”

En hoe gaat het nu tijdens je studie?
“Vooral het zelfstandig werken gaat goed, doordat ik nu inderdaad steeds een duidelijke planning voor mezelf maak. In mijn studie moet je namelijk heel veel zelf doen. Bij Studiekring heb ik wel echt het belang van een goede planning geleerd: dat je soms al 2 maanden vooruit moet kijken en bedenken wat je nodig hebt.”

Wat is er zo fijn aan een goede planning?
“Ik kan veel rustiger studeren als ik een overzicht heb van wat ik wanneer moet doen. Dat ik er nu zelf voor zorg dat niet alles op het laatste moment aankomt, geeft een heel goed gevoel!”

Je hele leven profijt van Studiekring? Lees hier het verhaal van Jelle Mulder.

Zon, zee, strand…het is weer bijna zomervakantie! Blijf je lekker thuis of ga je op vakantie? Wat je ook gaat doen, vervelen is geen optie. Want met deze handige én leerzame tips word jij nog slimmer tijdens je vakantie. En dat terwijl je gewoon languit op het strand ligt. Ha! Vakantie relax

1.    Solliciteer naar je (eerste) bijbaantje
Vakantie vieren kost geld. Tijd dus voor een eerste bijbaantje! Maak een CV waarin je je schoolervaring en eventuele eerdere werkervaringen zet. Dit is je visitekaartje dus maak het persoonlijk. Behalve dat het goed is voor je portemonnee, leer je veel van een bijbaantje: omgaan met collega’s, je eigen geld verdienen en last but not least op tijd opstaan. Meer tips nodig? Check ze hier.

2.    Cultuurvakantie in eigen land
Ben jij een thuisblijver deze zomer en hard op zoek naar anti-verveeltips? Er is genoeg te ontdekken in ons eigen kikkerlandje! Nieuwe culturen, muziekstijlen én gerechten ontdek je op multiculturele festivals zoals Mundial in Tilburg of het Metropolis Festival in Rotterdam. Ook handig én leuk: alvast wat culturele ervaring opdoen voor CKV. Bijvoorbeeld op het gezellige theaterfestival de Parade: een reizend festival met toneel, dans, muziek en lekker eten. Zo heb je ook als thuisblijver genoeg te vertellen na je vakantie.

3.    Flirt eens in het Frans!
Yeah, jij brengt je vakantie door aan een Franse rivier of Spaanse Costa! Reken maar dat daar genoeg leuke leeftijdsgenoten rondlopen. Maar een goede voorbereiding is wel noodzakelijk. Want hoe gaat dat ook alweer, flirten in het Frans? Doe online een snelcursus, pak je Franse woordjes erbij of download nog snel even die handige vertaal-app. En oefenen maar, achter in de auto: “Tu as de très beaux yeux”. Jij pakt straks die hunk van de camping helemaal in!

4.    Noteren voor het komende schooljaar
Een opstel voor Nederlands, een Duitse brief of een spreekbeurt in het Frans… straks in september is het weer zo ver. Weet jij nooit waarover je moet schrijven of spreken? Gebruik dit jaar jouw vakantie om onvergetelijke input te verzamelen. Je notitieblokje en jij worden daarom onafscheidelijk. Noteer alle gekke dingen die je opvallen aan de plaatselijke cultuur. Die vreemde ober, de gerechten waarvan je de naam niet kan onthouden, de manier waarop mensen elkaar begroeten. Brieven schrijven in een vreemde taal wordt straks een eitje.

5.    Begin aan je boekenlijst
Je moet er toch een keer aan geloven: boeken lezen voor Nederlands, Engels, Frans of Duits. Deze vakantie is perfect om alvast te beginnen! Alle omstandigheden heb je mee: een zonnetje, genoeg tijd, geen stress. Over een half jaar ben je jezelf dankbaar. Fijne vakantie!

Met korting op vakantie? Boek een jongerenreis bij Vinea. Studiekring leerlingen krijgen exclusieve korting op hun boeking.

Op 101tv geeft onze faalangstexpert Jean van Ham de beste tips om je optimaal voor te bereiden op de eindexamens. Hoe leer je nu het beste voor je examen? Hoe moet je werkplek eruit zien, wat kun je het beste drinken en eten? Jean legt het je uit. 

Bekijk meer nuttige fimpjes:

Op 101tv legt onze faalangstexpert Jean van Ham uit wat faalangst nu precies is en waar het vandaan komt. Weten hoe je hebt beste om kunt gaan met faalangst tijdens de examens? Jean geeft handige tips.

Bekijk meer nuttige fimpjes:

Op 101tv legt onze faalangstexpert Jean van Ham uit hoe faalangst tot stand komt. Wist je dat het examen niet tot stress leidt maar dat de negatieve gedachten die je hebt over de examens juist stress veroorzaken? Leren hoe jij je gedachten kunt beïnvloeden? Bekijk de video hieronder.

Bekijk meer nuttige filmpjes:

Op 101tv geeft onze faalangstexpert Jean van Ham tips om je te ontspannen tijdens je examens. Wist je dat ontspanning begint bij een goede ademhaling? Leren hoe je relaxed je eindexamens in gaat? Bekijk de video hieronder voor handige tips.

Bekijk meer nuttige filmpjes:

Op 101tv vertelt onze faalangstexpert Jean van Ham over faalangst tijdens de eindexamens. Veel leerlingen hebben last van faalangst, zeker tijdens de examens. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? Bekijk de video hieronder.

Bekijk meer handige fimpjes:

Op 101tv geven vestigingsmanagers Marije en Joyce de meest vreemde tips voor je eindexamens. Er gaan geruchten dat je rustig wanneer je naar babygeluiden luistert. En sommige mensen beweren dat je leerstof ook in in slaap blijft verwerken wanneer je het lesboek onder je kussen legt. Bekijk de video hieronder voor meer vreemde weetjes!

Bekijk meer leuke filmpjes:

Op 101tv geven vestigingsmanagers Marije en Joyce de beste tips om je focus te behouden tijdens het leren voor je eindexamens. In deze aflevering voorzien ze je van de beste focusboosters. Wist je bijvoorbeeld dat iedereen op andere momenten van de dag het meest productief is? En dat het stellen van prioriteiten voor veel leerlingen nog best lastig is? Bekijk de video hieronder voor meer handige weetjes!

Bekijk meer leuke filmpjes:

Op 101tv geven vestigingsmanagers Marije en Joyce de beste voedingstips voor je eindexamens. In deze aflevering geven tips waarmee je topfit je eindexamens in gaat. Wist je bijvoorbeeld dat pure chocolade goed is voor je humeur? En dat het eten van granaatappel helpt bij stress? Bekijk de video hieronder voor meer handige weetjes!

Bekijk meer leuke filmpjes:

Op 101tv geven vestigingsmanagers Marije en Joyce tips over hoe je het best om kunt gaan met de eindexamens. In deze aflevering geven ze examentips. Wat mag er niet ontbreken in een goede survival kit voor de eindexamens en hoe voorkom je dat je van te voren nerveus wordt gemaakt door klasgenoten? Bekijk de video hieronder voor meer handige weetjes!

Bekijk ook andere leuke filmpjes:

stilteIn de nacht van 17 mei waren vestigingsmanagers Joyce en Marije te gast in de studio van Radio 1. Ze spraken over alles rondom de examens en gaven antwoord op de vragen van luisteraars. Het interview terugluisteren kan via onderstaande links. 

De meeste examenleerlingen zijn  geststart met de eindexamens. Op 101tv geven vestigingsmanagers Marije en Joyce de beste tips om je optimaal voor te bereiden op de examens. In deze eerste aflevering geven ze muziektips. Wist je bijvoorbeeld dat je met luisteren naar instrumentale muziek voorkomt dat je gaat mee zingen? Bekijk de video hieronder voor meer handige weetjes! 

Bekijk meer leuke filmpjes:

Elke leerling is voor ons uniek. En verdient een eigen aanpak. Hoe ga je als vestigingsmanager om met al deze verschillende leerlingen? En wat is eigenlijk het allerleukst van werken bij Studiekring? Wij vroegen het Caroline van der Haven, vestigingsmanager van vestiging Utrecht West.

Joyce Marije WebsiteDe eindexamens zijn begonnen! Om zoveel mogelijk examenleerlingen in deze spannende periode te helpen, geven Studiekring examentrainers elke dag antwoord op examenvragen op 101TV en 3FM. Ook vestigingsmanagers Joyce en Marije delen hun tips op televisie. Wil je alvast een voorproefje van deze handige tips? Check het hier. En kijk tijdens je examens vanaf 19 uur naar 101TV. Te ontvangen via Ziggo kanaal 128 en KPN kanaal 314.

1.    Bepaal welk tijdstip voor jou het beste werkt
Ben jij een ochtendmens of nachtdier? Tijdens het leren voor je examens is het handig om te weten wanneer jij het meeste werk kunt verzetten. Ga bij jezelf na wanneer jij op je productiefst bent en reserveer deze dagdelen in je agenda om te leren. Op je minder productieve momenten kun je dan makkelijkere taken uitvoeren of gewoon lekker ontspannen.

2.    Prioriteiten stellen
Maak elke avond een lijstje van wat je de volgende dag moet doen. Werk de volgende dag je lijst af, te beginnen bij het allerbelangrijkste. Stel de minst belangrijke en makkelijkere taken op je lijstje uit tot de momenten waarvan jij weet dat je minder geconcentreerd bent. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt het vaak makkelijker om eerst onbenullige taakjes op te pakken, zoals post-its plakken om aan te geven waar ieder hoofdstuk begint. En dat is zonde van jouw productieve uren!

3.    Gezond leven
De eindexamenperiode is een marathon voor je brein. Dat kun je alleen volhouden als je goed voor jezelf zorgt. Haal geen nachten door, maar zorg voor voldoende slaap (7 tot 8 uur per nacht is perfect). Beweeg regelmatig tijdens het leren, om te zorgen dat je hersenen van voldoende zuurstof worden voorzien. En zorg ook voor ontspanning.

4.    Voedsel voor je brein
Omdat de examenperiode zo intensief is, ben je snel geneigd jezelf op te peppen met koffie, suiker en vet eten. Op zo’n dieet presteer je niet optimaal. Drink liever groene thee als je nog even door moet met leren. Drink heel veel water, om je hersenen in topconditie te houden en hoofdpijn te voorkomen. En eet voedsel met veel ijzer. IJzer zorgt er namelijk voor dat er zuurstof naar je organen (en dus ook je hersenen) gaat, waardoor je beter presteert. Je vindt ijzer onder andere in groene (blad)groenten, bananen en appelstroop.

5.    Laat je niet gek maken
Niets is zo funest voor je zelfvertrouwen als vijf minuten voor je eindexamen luisteren naar wat je klasgenoten allemaal als belangrijkste stof hebben ontdekt. Grote kans dat jou die details helemaal niet zijn opgevallen. Iedereen leert namelijk anders. Dat betekent echter niet dat je zelf slecht bent voorbereid. Geloof in jezelf en blijf rustig. Als dat betekent dat je jezelf vlak voor een examen even af moet zonderen, dan moet je dat zeker doen! Geniet nog een momentje van je eigen muziek of het zonnetje en loop daarna pas de zaal in.

Nog een paar weken en dan kan het grote chillen beginnen. Zomervakantie! Nu eerst nog even die laatste proefwerkweek binnen halen. Best wel lastig als dat zonnetje zo lekker schijnt. Wij verzamelden deze 7 onmisbare tips zodat jij met nog  1x knallen fluitend de vakantie ingaat. Wist je bijvoorbeeld dat je ook tijdens het wandelen kan leren? En dat je best af en toe mag leren in de zon?artikel 1 website

1.    Ga vooraan zitten
Was jij het afgelopen jaar een ster in kletsen tijdens de les? Gooi die slechte gewoonte overboord en ga vanaf nu elke les vooraan zitten, desnoods alleen. Je hebt veel minder afleiding en krijgt meer mee van de les. Kun je de gezelligheid echt niet missen? Doe het dan alleen bij je slechtste vakken. Ook handig: leraren vertellen de laatste lessen de belangrijkste dingen, zoals welke vragen je krijgt op het proefwerk. Pen en schrift in de aanlag dus!

2.    Lekker weer? Dit moet je doen!

Zodra jij begint te leren, komt opeens een hittegolf jouw strakke studieplanning bruut verstoren. Wat moet je doen als het super lekker weer is en je écht moet leren? Doe niet mee aan urenlange zonsessies en sluit je ook niet op, maar zoek de middenweg. Maak eerst een samenvatting binnen op de computer (dat werkt toch niet buiten) en ga daarna met je boek maximaal een half uur in de zon zitten. Bijkomend voordeel: verbranden is er zo niet bij.

3.    Maak leren leuk! Post iedere dag jouw gekste studiefoto
Leren wordt de komende maand jouw ding op Snapchat en Instagram. Hoewel je je telefoon eigenlijk met rust moet laten, hoef je je ook weer niet te gedragen als een kluizenaar. Post iedere dag een gekke foto van jou met je boeken, je opgeruimde bureau (of juist niet), dat ene studiemomentje in de zon…. Zo houd je het leren een beetje leuk! Gouden regel: zet na het posten je telefoon op stil en check de reacties als je je taak af hebt.

4.    Vraag hulp aan je ouders
Waar zijn je ouders goed voor in tijden van studiestress? Juist: je lievelingseten voorzetten, een ontspannende massage, er voor je zijn als het even tegenzit. En overhoren natuurlijk! Vraag nu  alvast aan je ouders of ze de komende maand iedere week een avond tijd hebben om je te overhoren. Heb je meteen een stok achter de deur.

5.    Maak van jouw rondje met de hond een studiemoment
Zet jouw dagelijkse wandelrondje met de hond in voor een goed doel: bijgespijkerd worden! Zoek met een Podcast-app naar onderwerpen die je lastig vindt en sla ze op om te luisteren tijdens het wandelen. Nog een boek uitlezen voor Nederlands? Dat kan mooi met een audioboek, zo ben je na een paar weken al een heel eind. Ook handig is de app Evernote, waarmee je gesproken notities kunt opslaan. Voor als je ineens bedenkt dat je nog wel een nieuw schrift moet kopen.  

6.    Vraag je leraar of mentor om hulp
Vragen stellen aan je docent is altijd een puik idee, maar nóg belangrijker in de laatste maand! Sta je ergens niet zo goed voor? Dan helpt die ene leraar je nu waarschijnlijk sneller. Je mentor helpt je met een goede studieplanning. Zo laat je zien dat je er deze maand écht voor gaat. En dat helpt bij de besprekingen, mocht het spannend worden of je overgaat straks.   

7.    Check of er een zomerschool is op jouw school
Zinkt de moed jou in de schoenen bij het zien van je cijferlijst? Wacht even met afhaken! Veel scholen bieden tegenwoordig ‘zomerscholen’ aan. Dat is 2 weken in de zomervakantie hard werken aan een of twee vakken, waarmee je alsnog over gaat. Studiekring organiseert ook zomerscholen op diverse scholen in heel Nederland. Check dus even bij je mentor of jouw school dit aanbiedt. En ga hard aan het werk, want alleen voldoende gemotiveerde leerlingen komen hiervoor in aanmerking. Wie weet haal je het zo zelfs zonder een zomerschool!

Kun jij bij het afronden van die laatste maand wel wat extra hulp gebruiken? Denk eens aan een paar bijlessen of hulp bij je planning.

Met ingang van 1 april 2016 is Hans Overduin aangesteld als algemeen directeur bij Studiekring. Hiermee neemt hij de functie over van Herman Struijlaart, die vanwege gezondheidsredenen zijn werkzaamheden niet kon voortzetten.hans website

Hans over zijn nieuwe functie: “Ik ben er trots op om aan het hoofd te staan van deze kwalitatief sterke onderwijsorganisatie. Ik zie volop kansen om onze positie als marktleider te verstevigen en met onze dienstverlening nog beter aan te sluiten bij de behoefte van schoolleiders, ouders en leerlingen”.

Naast Hans neemt Jan Beunder plaats in de nieuwe directie van Studiekring  in de functie  van financieel directeur. Jan over zijn rol:  “Ik zie bij Studiekring de uitdaging om nieuwe initiatieven te ontplooien, zoals de doorontwikkeling van ons leerlingvolgsysteem, onze huiswerkapp en het optimaliseren van ons portfolio”.

Linkedin Hans  Linked jan

 

De basis van waaruit Studiekring begeleidt, heet de Studiekring Manier van Werken. Een model waarin de ontwikkeling van de leerling centraal staat. De juiste omgeving, het bevorderen van autonomie en het ontwikkelen van studiecompetenties zijn essentieel. De komende maanden gaan we in 4 artikelen dieper in op dit model en bekijken we hoe dit uitpakt in de praktijk. Deze keer staat ‘plannen’ centraal.

‘Leerlingen beter leren plannen is een hulpvraag van docenten’

Goede planvaardigheden. Veel leerlingen worstelen ermee. Terwijl plannen met alle drukke roosters en proefwerkweken steeds belangrijker wordt op school. Docenten en mentoren kunnen leerlingen hiermee helpen. Maar vaak is het zoeken naar tijd om aandacht te besteden aan goed leren plannen. Of weten docenten eigenlijk niet zo goed hoe ze het aan moeten pakken. Een gesprek met mentoren Marlieke Janssen en Sjors Gijsbers van College Den Hulster (vmbo, havo en tweetalig vwo) in Venlo.

Foto Marlieke en Sjors websiteWaaraan merken jullie dat er tegenwoordig meer nadruk op planvaardigheden ligt?
“Leerlingen lopen zichzelf steeds vaker voorbij”, zegt Marlieke. “Het is sneu om te zien als ze gefrustreerd raken omdat ze geen overzicht hebben. Ze hebben een drukker leven, met school, bijbaantjes, sport en vrienden. Dat vergt goede planvaardigheden. Keer op keer zie ik dat ze daar tegenaan lopen. Ze raken gedemotiveerd en missen succeservaringen.” Sjors vult aan: “Negatieve ervaringen kosten zowel de leerling als docent dubbel zoveel energie om weer recht te trekken. De standaard reactie wordt dan snel ‘het lukt toch niet’. In deze leerlingen moet je als mentor of docent tijd steken: dagelijks met ze plannen totdat het beter gaat.”

Wat vinden leerlingen nou zo moeilijk aan plannen?
Marlieke: “Ze onderschatten hoeveel tijd een goede planning kost en dat het de moeite waard is om er tijd voor te nemen. Ze zeggen vaak dat ze wel hebben gepland maar zich er niet aan hebben gehouden. Dan heb je eigenlijk geen goede planning gemaakt. Plannen kost namelijk echt tijd!” “Het hangt ook af van de leeftijd”, zegt Sjors. “Soms komt een leerling in de onderbouw ermee weg zonder te plannen, maar krijgt hij in de bovenbouw moeite met het vele werk. Er zit dan al een bepaald patroon ingebakken. Dus het is heel belangrijk om zo vroeg mogelijk een goed planpatroon aan te leren.”

Waar worstelen jullie als mentoren mee wat betreft het aanleren van planvaardigheden?

Sjors: “De achterliggende vraag bij mij is: welke gesprekstechnieken moet ik inzetten om een leerling te prikkelen om datgene wat afgesproken is, ook echt te doen?” Marlieke vervolgt: “In zo’n geval moet je de juiste vragen stellen, zonder voor te kauwen wat ze moeten doen. Leerlingen moeten zelf doelen stellen en evalueren, zodat het eigenaarschap bij de leerling ligt. De hulpvraag van mentoren en vakdocenten ligt denk ik vooral op het vlak van gesprekstechnieken en coachen om dit bij leerlingen voor elkaar te krijgen.”

Jean van Ham is kwalititeitsmanager bij Studiekring en leerde veel leerlingen plannen aan de hand van de Studiekring Manier van Werken.

Hoe leren jullie leerlingen plannen bij Studiekring?
Jean: “Bij Studiekring werken we vanuit een duidelijke structuur. We doorlopen iedere dag welk vak je hebt gehad. We kijken wat je huiswerk is en wanneer het af moet zijn. Leren voor toetsen plannen we meteen 3x in. Op die manier rolt er een planning uit en kun je nog puzzelen waar nodig. We leren een leerling gestructureerd plannen en puzzelen, maar dan op een leuke manier. Ze winnen daarmee tijd voor écht leuke dingen en dat motiveert!"

Hoe kan Studiekring mentoren en docenten helpen in de hulpvraag om leerlingen beter te leren plannen?
Jean: "Op veel scholen geven we workshops aan docenten en mentoren om ze te leren hoe ze het beste leerlingen kunnen helpen met plannen. Hoe integreer je planvaardigheden in je les? Hoe maak je een goede planning met een leerling? Welke gesprekstechnieken komen hierbij kijken? Voor docenten op school is het belangrijk om leerlingen eerst extrinsiek te motiveren door ze te belonen voor een plan-taak. Met zo’n succeservaring komen ze sneller tot intrinsieke motivatie. Hulp werkt ook goed, dus probeer voor je vak de leerlingen tijd te geven om voor dat specifieke vak te gaan plannen. Geef ze daar een moment voor aan het begin van het schooljaar”.

Een mentorworkshop bij u op school? Neem voor meer informatie contact op met Erwin Lauffer 030-272 14 44 of laat hier uw gegevens achter.

Dyslexie website scholen6 procent van de Nederlandse bevolking heeft dyslexie. Dyslexie heeft niets te maken met intelligentie, maar is een neurologische stoornis in het technisch lezen. Uit onderzoek blijkt dat dyslexie sterk toeneemt. Een zorgwekkende ontwikkeling want op scholen is bij bijna alle vakken taal én begrijpend lezen steeds belangrijker. Elke docent krijgt dus wel eens te maken met leerlingen met dyslexie. Hoe ga je hier als docent mee om? Wat kun je doen om deze leerlingen zo goed mogelijk te helpen, ook als je géén taalonderwijs geeft? Wij vroegen het Cindel van der Valk, dyslexie-expert bij Studiekring. Speciaal voor docenten: 5 inhoudelijke tips hoe om te gaan met dyslexie in je klas.

1.    Oefenen, oefenen, oefenen
Iedereen is het erover eens: er is maar één ding dat dyslectische leerlingen écht helpt en dat is oefenen, oefenen, oefenen. Dat kan op verschillende manieren. Dyslexie gaat over hoe je hersenen werken: oplossen ga je het dus nooit. Maar je kunt leerlingen wél compensatiemiddelen aanreiken bij het oefenen. Iedere leerling met dyslexie kan daarmee beter worden in lezen en schrijven. Voorbeelden van die middelen zijn multi-sensory Learning: meerdere zintuigen inzetten bij het leren, bijvoorbeeld door bij je uitleg iets uit te beelden, en fonologische training zoals rijmspelletjes en klankkaarten.

2.    Blijf motiveren & succesmomenten creëren
Leerlingen met dyslexie hebben vaak veel tegenslagen en moeilijkheden gehad en daardoor een negatief zelfbeeld. Of ze zijn gedemotiveerd geraakt. Om frustratie in het oefenen te voorkomen, is het extra belangrijk om als docent je leerlingen te motiveren en bewust succesmomenten te creëren. Blijf complimenteren op de inzet, geef positieve en constructieve feedback. Ga een keer apart zitten met de leerling om naar een succeservaring toe te werken. Hierbij moedig je hem of haar eerst aan om iets te doen wat hij of zij al kan, gevolgd door een beloning. Vanuit daar kun je verder. Zo’n succeservaring is voor leerlingen met dyslexie extra belangrijk.

3.    Differentieer binnen je klas
Als vakdocent moet je er ook in de hectische lespraktijk voor zorgen dat je leerlingen met dyslexie meekrijgt. Dat is lastig omdat daar weinig extra tijd voor is. De combinatie van stimuleren, compenseren, relativeren én differentiëren wordt daarom steeds belangrijker voor dyslexieprotocollen in de begeleiding en op scholen. Differentiëren binnen een klas kan een docent bijvoorbeeld helpen om leerlingen met dyslexie meer tijd te geven. Als je anderen zelfstandig aan het werk zet, kun je wat extra aandacht aan die ene leerling met dyslexie geven.
 
4.    Zorg voor een duidelijke planning en instructie van de lestaak
Sinds enkele jaren komt er op scholen steeds meer aandacht voor dyslexie. Toch zijn er nog weinig lesplannen gebaseerd op wat dyslectische leerlingen nodig hebben.  Voor hen is het in ieder geval  van belang om een héle duidelijke instructie te krijgen: combineer tekst met een gesproken of uitgebeelde instructie. Dyslecten hebben zichzelf namelijk vaak strategieën en compensatiemethoden aangeleerd om aan de slag te gaan. Ze hebben even de tijd nodig om te bepalen hoe en wanneer ze die moeten inzetten. Probeer daarnaast de vorm van de inhoud te scheiden. Reken zo’n leerling nooit meteen af op spelfouten, maar laat hem of haar eerst zijn taak voltooien. Dat is al een succeservaring op zich. Je kunt hem of haar aanleren om een extra check achteraf in te bouwen.

5.    Geef bekendheid aan dyslexie in je klas
Dyslecten zijn vaak beelddenkers. Ze zijn creatief én analytisch tegelijkertijd, kunnen snel verbindingen vinden en connecties leggen. Allemaal goede eigenschappen dus! En heel belangrijk om dit ook aan andere leerlingen in de klas te laten zien. Laat bijvoorbeeld in je mentorles zien hoe dyslexie eigenlijk werkt door samen deze animatie te lezen.  Zo krijg je meer begrip voor elkaar. Beelddenkers hebben bovendien vaak een andere leerstijl, kunnen bijvoorbeeld veel beter uit de voeten met een mindmap dan een samenvatting.

De examens: ze komen steeds dichterbij. Kun jij nog wel wat hulp gebruiken bij de voorbereiding? Misschien is een examentraining wat voor jou! Maar hoe gaat zo’n training eigenlijk in zijn werk? Wij namen een kijkje tijdens één van onze centrale trainingen in Houten. Check het fotoverslag.

1klein

De hele dag examentraining? Je moet er wat voor over hebben… Van 9 uur tot 18 uur bikkelen met klassikale lessen, individuele opdrachten én groepsopdrachten. Nog één keer hard knallen dus, maar dan ben je er wel helemaal klaar voor!

 

6kleinOpperste concentratie tijdens een klassikale uitleg over algebraïsche vaardigheden. Manou, locatiecoördinator van Studiekring: “Elke training start met klassikale uitleg aan de hand van de onderwerpen in de Examenbundel. Daarna maakt elke leerling individueel examenopdrachten om te testen of de stof er goed in zit.”


5kleinRebecca (18, rechts) volgt de training vwo M&O: “Ik sta er goed voor maar wilde toch voor de zekerheid de training doen. De combi van uitleg en zelf oefeningen maken is namelijk super fijn. Op school heb ik maar een paar uurtjes in de week M&O én een grote klas: best lastig om dan altijd goed op te letten.  Nu moet ik er echt voor gaan werken, even goed doorpakken!”


4kleinAan de slag met rekenmachines, notitieblokken en de examenbundel in de examentraining Economie. Moet je al die spullen zelf eigenlijk meenemen? Manou: “Nee hoor. Iedere leerling krijgt van ons een examenbundel, reader om in te werken en ’s middags een lunch. En natuurlijk is er af en toe pauze om even op adem te komen.”


2kleinSamen klassikaal opdrachten maken helpt om te leren van elkaars antwoorden, zoals hier in de examentraining Wiskunde B.
Docent Mirjam: “We herhalen alle stof en kijken natuurlijk vooral naar de onderdelen die lastig gevonden worden. Het is een heel leuke uitdaging om leerlingen te helpen in zo’n korte tijd een achterstand weg te werken.”

Na een dag hard werken straks zeker slagen? Volgens deze leerlingen wel. Rebecca: “Ik ga na zo’n dag in ieder geval met veel meer vertrouwen naar huis!”
Nieuwsgierig geworden? Studiekring geeft samen met ThiemeMeulenhoff – maker van de examenbundel – examentraining in elk vak én op elk niveau. Meld je nu aan!

JelleBinnen de Studiekring Manier van Werken is ‘autonomie’ een belangrijk onderdeel. Tijdens huiswerkbegeleiding leert een leerling dan ook een heleboel: plannen, plannen, zelfstandig werken, reflecteren op schoolresultaten én op zichzelf. Vaardigheden waar je ook na je middelbare schooltijd veel profijt van hebt natuurlijk. Maar is dit ook zo? Wij zochten een leerling op die jaren geleden bij Studiekring huiswerkbegeleiding en bijlessen volgde.

Jelle Mulder (21 jaar), ging 4 jaar lang naar Studiekring in Houten. Na zijn vmbo volgde hij de opleiding Horecamanagement in Wageningen. Een pittige studie met veel stages en hard werken. Maar met een diploma op zak werkt hij nu bij een autobedrijf in Utrecht als facilitair medewerker. “Door Studiekring heb ik geleerd hoe ik dingen kan organiseren en prioriteiten moet stellen. Daardoor kan ik mezelf nu goed redden.”

Huiswerkbegeleiding. Hoe heb je dat ervaren als puber?
Lachend: “Mijn ouders vonden dat ik begeleiding nodig had, om te leren leren en om zelfstandig te kunnen plannen en werken. Daar was ik het helemaal niet mee eens! Achteraf snap ik het wel hoor, ik was heel snel afgeleid. Toen ik begeleiding had kon ik lekker rustig werken. Drie dagen per de week ging ik ’s middags naar Studiekring. Het was goed georganiseerd, stil, en ook af en toe wel gezellig.”

Wat is je echt nog bijgebleven vanuit huiswerkbegeleiding?
“Ik heb er echt iets aan gehad! Ik leerde bijvoorbeeld prioriteiten stellen in mijn planning. Ik was namelijk wel gemotiveerd om hard te werken, maar wist niet zo goed hoe ik dat aan moest pakken. Die aanpak heb ik geleerd tijdens huiswerkbegeleiding.”

Bij de Studiekring Manier van Werken is autonomie heel belangrijk. Oftewel, we proberen een leerling zo zelfredzaam mogelijk te laten zijn. Heeft de begeleiding jou hierbij geholpen?  
“Zeker, op een indirecte manier. Studiekring heeft mij inzicht gegeven in mezelf. Ik was snel afgeleid en leerde wat ik moest doen om de concentratie terug te pakken. Door prioriteiten te stellen weet ik nu hoe ik mijn werk kan organiseren. En ik weet nu ook dat ik daar best goed in ben! Dat merkte ik bijvoorbeeld tijdens mijn studie. In de horeca zijn de processen heel hectisch, dus ik moest altijd een overzicht hebben van wat er moest gebeuren. In mijn huidige werk organiseer ik heel veel achter de schermen. Dus ja, daar ben ik Studiekring dankbaar voor.”

Zijn er andere vaardigheden uit je Studiekring tijd die je nu nog wel eens gebruikt?
“Bij Studiekring heb ik geleerd welke handvatten ik kan gebruiken bij het leren van iets nieuws. Ik ben bijvoorbeeld iemand die van nature altijd de leuke dingen eerst doet. Dat weet ik nu heel goed van mezelf.Daar heb ik een trucje voor: ik stel mezelf altijd een beloning in het vooruitzicht en begin dan met het moeilijkste deel. Gewoon even doorbijten dus. Best goed voor je zelfvertrouwen als het dan lukt!”

Huiswerkbegeleiding iets voor jou? Kijk voor een vestiging bij jou in de buurt!

Hey psst… zeg eens eerlijk: hoe zag jouw laatste rapport eruit? Was je tevreden? Of zijn er cijfers die eigenlijk wel wat hoger kunnen? Of misschien zelfs wel hoger móeten om niet in de gevarenzone te belanden. Test hier of jij hulp kan gebruiken in jouw eindsprint tot aan de zomervakantie.

1. Op mijn laatste rapport:
a. Sta ik onvoldoende voor vakken waar ik moeite mee heb
b. Staan cijfers die hoger kunnen als ik meer zou leren
c. ben ik super trots! Ik sta alleen maar voldoendes

2. Mijn agenda:
a. Is niet compleet. Voor moeilijke vakken schrijf ik vaak mijn huiswerk niet op
b. Kan wel wat overzichtelijker. Ik vind goed plannen moeilijk
c. Is up-to-date en netjes

3. Ik vind mijn huiswerk:
a. Voor de meeste vakken goed te doen, maar met sommige vakken heb ik moeite
b. Vaak een berg waar ik tegenop zie, omdat ik niet weet waar ik moet beginnen
c. Niet altijd leuk, maar ik maak het wel altijd

4. Als ik leer voor een proefwerkweek:
a. Doe ik altijd eerst de makkelijke vakken en dan op het laatst de moeilijke
b. Ben ik heel snel afgeleid en kan ik me niet goed concentreren
c. Doe ik dat aan de hand van een schema en houd ik me daaraan

5. Ik ga over naar volgend schooljaar:
a. Als ik mijn onvoldoendes opkrik wel
b. Dat weet ik nog niet zeker
c. Ja 100%

Meestal a?
Jij hebt moeite met 1 of 2 vakken. Je komt niet vooruit met de inhoud en dat werkt niet motiverend. Hierdoor sta je voor deze vakken onvoldoende. Een aantal weken bijles volgen helpt jou om meer inzicht te krijgen in het vak, meer te oefenen én jezelf uiteindelijk te belonen met een hoger cijfer.  

Meestal b?
Plannen? Dat is niet jouw favorieten hobby. Daarnaast kun je je niet altijd even goed concentreren. Hierdoor begin je vaak veel te laat met leren en doe je eigenlijk niet genoeg voor die ene toets. Gevolg: een onvoldoende! Al eens aan huiswerkbegeleiding of studiecoaching gedacht? Zet je nu nog 2 maanden 3 keer per week 100% in op een vestiging bij jou in de buurt en jij gaat het volgend schooljaar makkelijk halen.

Meestal c?
Bravo! Jij hebt je zaakjes dit schooljaar prima op orde. Je laatste rapport zag er goed uit en je gaat onbezorgd richting de zomervakantie. Misschien heb jij al ooit huiswerkbegeleiding gevolgd. Of ben je gewoon een topplanner. Behoefte aan een rustige plek om huiswerk te maken na school? Dat kan natuurlijk ook. Check dan eens onze huiswerkklas!

Belle website“Belle had een duwtje in de goede richting nodig,” vertelt moeder Judi Poels thuis aan de keukentafel. De schoolresultaten van Belle (13) vielen tegen en in overleg met hun dochter kozen Judi en haar man voor huiswerk- en bijlesinstituut Studiekring. Judi: “We zijn nu drie maanden verder en het gaat heel goed met haar.”

Sinds november gaat Belle drie keer per week na schooltijd naar Studiekring in Maarssen. “Als je binnenkomt mag je eerst even vijf minuten op je telefoonkijken, daarna ga je aan het werk,” vertelt Belle. “Samen met de begeleider heb ik een digitale planning gemaakt. Zo weet ik precies welke boeken ik mee moet nemen en wat ik moet doen. Elke dag praten we eerst even over de schooldag, over cijfers die ik terug heb gekregen en of er bijzonderheden zijn. Dan ga ik aan het werk. Ik maak mijn opdrachten voor school. Als ik een toets heb, overhoort de begeleider mij. Om 16.00 uur en om 17.00 uur hebben we een kwartiertje pauze, dan drinken we iets. Ik ken inmiddels alle andere leerlingen bij Studiekring; het voelt heel vertrouwd. Thuis ben ik snel afgeleid, bij huiswerkbegeleiding niet.”

Stress
Belle zit in de tweede klas van de Maarssense Rientjesmavo. Aan het begin van het schooljaar liep het niet zo lekker met haar. Moeder Judi: “Belle deed thuis haar huiswerk wel, maar ze haalde geen goede cijfers. In november stond ze voor vier vakken een vijf of lager. Ik probeerde haar te begeleiden bij haar huiswerk, maar de ‘trucjes’ die ik haar leerde werkten niet. Ik voelde me een politieagent, het gaf veel stress in huis. Mijn man en ik besloten op zoek te gaan naar een instituut voor huiswerkbegeleiding.”

Digitaal verslag
Belle had van een vriendin goede verhalen gehoord over Studiekring. En ook de school was er enthousiast over. Belle en haar ouders gingen op gesprek. In november startte Belle met huiswerkbegeleiding. Judi: “Thuis merkten we al snel het verschil. Als Belle nu thuiskomt, is ze meestal klaar met haar huiswerk. Dan hebben we ’s avonds tijd om gezellig samen op de bank te zitten. Als ouders krijgen we elke dag een digitaal verslag. Zo weten
we hoe de middag is verlopen en of er nog huiswerk te doen is. Dit geeft rust en overzicht. Wat ik prettig vind, is dat Studiekring echt kijkt wat een kind nodig heeft. Belle weet nu welke leermethode bij haar past: actief leren, bijvoorbeeld door het maken van een mindmap. Ook heeft ze geleerd om beter te plannen. Als ouders hebben we af en toe een gesprek met de begeleider, dan horen we hoe het gaat en krijgen we tips.”

Verantwoordelijkheid
“Soms hoor je wel eens dat mensen een huiswerkinstituut ‘afschuiven van verantwoordelijkheid’ noemen. Alsof je als ouders geen zin hebt om je kind te begeleiden. Het tegendeel is waar, vind ik: wij nemen juist onze verantwoordelijkheid door Belle de steun te bieden die ze nodig heeft. Het is een investering, van ons en van haarzelf. Maar het is de investering meer dan waard.”

Stijgende lijn
De resultaten mogen er zijn. Judi: “Er is een grote stijgende lijn. Belle haalt alleen nog maar voldoendes. Ze gaat leren steeds leuker vinden. Voor ons is het een zorg minder. En wat ik heel belangrijk vind: het is een boost voor haar zelfvertrouwen. Ze dacht dat ze niet kon leren, maar nu ze weet op welke manier ze moet leren, lukt het haar wel. We zijn supertrots op Belle.”

Dit artikel is gepubliceerd in LEVEN Magazine maart 2016
Tekst: Olga Leever
Foto: Jeroen Berends

Wil jij net als Belle huiswerkbegeleiding volgen bij Studiekring? Kom dan een middag gratis meelopen! Kijk hier voor een vestiging bij jou in de buurt.

Dyslexie website6 procent van de Nederlandse bevolking heeft dyslexie. Uit onderzoek blijkt dit sterk toeneemt. Bovendien staan sinds de verscherpte examenregels de extra voorzieningen voor dyslectici bij het eindexamen onder druk. Zo is extra tijd tijdens de examens nog steeds punt van discussie. Studiekring begeleidt al jaren leerlingen met dyslexie. Er is zelfs een speciaal ontwikkeld programma, dat aansluit op de Studiekring Manier van Werken. “Dyslexie heeft niets te maken met intelligentie, maar is een neurologische stoornis in het technisch lezen”, zegt psychologe én studiecoach bij Studiekring Cindel van der Valk. 7 vragen en antwoorden over dyslexie.

Wat is dyslexie ook al weer precies?
Dyslexie betekent letterlijk: niet kunnen lezen. Dyslecten verwerken woorden in de hersenen op een andere manier dan niet-dyslecten. Wetenschappers weten nog steeds niet precies hoe het werkt. Cindel van der Valk, psychologe én studiecoach bij Studiekring voor o.a. leerlingen met dyslexie: “Pas sinds ongeveer 10 jaar wordt er intensief onderzoek naar gedaan. Dyslexie gaat er puur om hoe het lezen in je hersenen werkt. En dan vooral het verwerken van letters naar woorden die betekenis moeten krijgen in je hoofd. Het heeft niets met intelligentie te maken. Mozart en Einstein waren ook dyslectisch!”

Wat heeft dyslexie voor effect op school?
Cindel: “Hoewel dyslexie een stoornis in het technisch lezen en niet in het begrijpend lezen is, kan het het begrijpend lezen wèl belemmeren. De meeste kinderen met dyslexie blijven namelijk trager lezen. Ze moeten er meer energie in steken en zijn sneller afgeleid dan de gemiddelde lezer. Ze hebben moeite met de herkenning van de tekens en van de koppeling van de tekens met het bijbehorende geluid. Dus: hoe schrijf je iets op wat heel anders klinkt? Bijvoorbeeld in het woord ‘kenteken’ zitten al 3 verschillende soorten ‘e’s’: voor dyslecten is dat verwarrend. Dat gaat vaak ten koste van het begrip van een tekst.”

Welke verschillende vormen van dyslexie bestaan er?  
Er zijn meerdere vormen van dyslexie. Bijvoorbeeld wanneer je de vorm van letters en tekens door elkaar haalt, wat het vaakst voorkomt. Een b wissel je dan in voor een p en andersom. Of een meer visuele variant, waarin alle letters wazig zijn en de ruimte tussen woorden en spaties verdwijnt. Cindel: “Als je iemand met dyslexie wil helpen, moet je eerst ontdekken welke variant van dyslexie hij heeft.”

Hoe ontdek je of je kind dyslexie heeft?
Cindel: “Je ziet het in hoe lang een leerling bezig is met een taak of toets. Hoe langer, hoe meer kans op dyslexie. Maar let ook op de momenten dat iemand zich niet druk hoeft te maken om het resultaat: maakt hij of zij dan veel fouten tijdens het schrijven? Dyslecten hebben vaak moeite met talenvakken en zaakvakken waar veel tekst bij komt kijken, zoals biologie. Ze hebben dan significant meer tijd nodig dan hun klasgenoten.” Met een dyslexieverklaring kun je op scholen vaak meer tijd krijgen bij een toets.  

Hoe begeleid je leerlingen met dyslexie?
Er zijn verschillende leermethoden die leerlingen met dyslexie kunnen helpen makkelijker te lezen. Hardop lezen helpt bijvoorbeeld bij het maken van een verbinding tussen de woorden en de manier waarop ze klinken. Verder is genoeg tijd voor de taak natuurlijk van belang. Hiernaast kan technologie je goed verder helpen, zoals voorleessoftware. Cindel: “Bij Studiekring combineren we die methodes in de begeleiding. Maar er is nog veel meer. Mijn ervaring is dat het afdrukken van een lange tekst met zwarte letters op geel papier heel goed werkt. En daarnaast raad ik altijd Multi-sensory Learning aan: meerdere zintuigen inzetten bij het leren. Dus horen, voelen én zien. Probeer bijvoorbeeld eens iets uit te beelden.”

Hoe kun je als ouder je kind met dyslexie helpen?
Cindel: “Geef je kind regelmatig een schouderklopje voor zijn inzet! Leerlingen met dyslexie hebben vaak faalangst of een negatief zelfbeeld. Ze moeten immers harder werken dan ‘normaal’ en soms zie je dat niet eens terug in de prestaties. Ga samen op zoek naar de methode die werkt voor jouw kind. Het is belangrijk om te benadrukken dat het geen kwestie van intelligentie is. Blijf de inzet belonen en vermijd een negatieve spiraal!”

Voldoende tijd is dus één van die factoren. Hoe zit dat met het eindexamen op school?
Voor de examens van 2016 zijn de examenregels aangescherpt. Tot nu toe waren er voor dyslectici speciale voorzieningen of extra tijd op het eindexamen. 10 procent van de leerlingen maakte hier gebruik van. Na grote druk is in februari het verbod op de spelcorrector voor dyslectici bij het eindexamen ingetrokken. De extra tijd op het eindexamen is nog wel onderwerp van discussie.  

Wil je meer over de verschillende vormen van begeleiding voor leerlingen met dyslexie bij Studiekring? Bel 030-272 1444.

Wil jij weten hoe het is om dyslexie te hebben? Check dit grappige filmpje.

hsfile 231822 websiteOver een paar maanden beginnen de examens. Spannend! Wil jij zeker weten dat je die examens haalt? Wacht dan niet te lang met voorbereiden en begin nú met een eindexamensprint. De beste manier om al je kennis en vaardigheden mee te nemen naar je examen. Wij gingen op zoek naar de 5 beste examentips zodat jij een gouden sprintje kunt trekken naar je eindexamens. Wist je bijvoorbeeld dat een goede planning eigenlijk maar bestaat uit drie basiselementen? En dat je écht eerlijk moet zijn tegen jezelf over de hulp die je nog nodig hebt? Bekijk snel deze 5 tips voor een geslaagde examensprint, zodat jij straks dat diploma in je zak kan steken.

1.    Maak een planning
Maak een planning voor de komende weken waarin je rekening houdt met 3 belangrijke dingen: het leren van de (nieuwe) stof, het oefenen van vaardigheden (zoals samenvatten en examenvragen beantwoorden) én jouw rustmomenten. Bekijk wat je moet en wil doen per vak en plan dit ieder week tot aan de examens in. Voor sommige vakken, bijvoorbeeld Geschiedenis, moet je vooral stof leren terwijl je bij vakken zoals Nederlands vooral moet oefenen. Wissel af in je planning en begin met beide niet te laat. Het leuke hiervan is: je kunt ook je rustmomenten inplannen. Denk aan een weekendje weg, die leuke wintersport of een dagje Efteling. Beloon jezelf hier alvast mee.
Heb je moeite met plannen of wil je meer tips over hoe je slim leert en beter plant? Wees eerlijk tegen jezelf en schakel nú hulp in, dan ben je nog op tijd.

2.    Leer jezelf kennen
Weet je nog niet zeker welke vakken je lastig vindt en of je daar extra tijd voor moet inplannen? Doe dan vóórdat je de planning maakt op de site van Examenbundel per vak een quickscan. Met de quickscan weet je heel snel hoe goed jij de leerstof al beheerst.

3.    Begin nú met samenvattingen maken
Als het goed is, heb je al veel gedaan in de les door op te letten. Verbeter die houding vanaf nu en maak van alles wat je nog leert meteen een samenvatting. Hiermee neem je de stof beter in je op én hoef je tijdens het studeren voor je examen alleen nog maar je eigen samenvattingen door te lezen en de belangrijkste dingen te herhalen.

4.    Maak een lijstje van examenvragen en benodigdheden
Voor ieder vak worden verschillende soorten examenvragen gesteld. Belangrijk in een goede voorbereiding is: weten welk soort vragen er eigenlijk zijn. Voor Nederlands hoef je bijvoorbeeld geen samenvatting meer te maken, maar worden er wel nog ‘samenvattende vaardigheden’ gevraagd. En hoe zit het eigenlijk met die Aardrijkskundevragen: zijn dat meestal open of multiple choice-vragen? Schijf per vak kort op wat voor soort vraag je kunt verwachten én wat je daarbij nodig hebt (rekenmachine, gum, Atlas, kladblaadje…).

5.    Zeker weten? Volg examenbegeleiding of examentraining bij Studiekring
Kun jij nog wel wat professionele hulp gebruiken met het maken van je examenplanning? Of zoek je een rustige plek om te leren? Meld je aan bij één van onze vestigingen voor examenbegeleiding. Onder professionele begeleiding bereid jij je voor op je examens. En wil je écht met 100% vertrouwen je examens in? Reserveer dan alvast een examentraining waar je gericht met jouw struikelvak aan de slag gaat en waar al je vragen kunt stellen. Door middel van praktische tips en heldere uitleg haal je in een of twee dagen tijd eventuele achterstanden in. Kijk hier voor meer informatie, data en locaties.

meetlintStudiekring werkt al jarenlang samen met diverse scholen. Een groot deel van de vestigingen is zelfs gehuisvest binnen een school. Nieuw zijn nu de specifieke maatwerktrajecten die Studiekring met scholen wil gaan starten. Erwin Lauffer, contactpersoon scholen bij Studiekring: “We gaan nóg meer inspelen op specifieke vraagstukken, door onze begeleidingsvormen daarop aan te passen.” Wat is de meerwaarde van een maatwerktraject? Wat kunnen scholen van Studiekring verwachten? En welke rol speelt een maatwerkproject van 8 tot 10 weken hierin? 5 vragen over maatwerk voor scholen van Studiekring.

Wat is er nieuw?  
Studiekring organiseert samen met scholen al veel soorten studiebegeleiding, zoals huiswerkbegeleiding, examentraining, bijles en faalangsttraining. Erwin: “We bieden binnen onze producten, zoals huiswerkbegeleiding, altijd maatwerk dat is gericht op de leerling. Bijvoorbeeld met een persoonlijk plan van aanpak en passende begeleiding. In deze maatwerktrajecten gaan we dit nóg verder doortrekken door ook te kijken naar de vorm van onze producten. Zo sluiten we optimaal aan op een veranderende hulpvraag van een leerling.”

Klinkt goed. Wat betekent dat concreet?
Erwin: “In een maatwerktraject zijn we echt dienend aan de school. Samen kijken we naar een groep leerlingen met een specifieke hulpvraag. Bijvoorbeeld naar in welke mate de leerlingen al zelfstandig kunnen werken. Daar passen we de vorm van de begeleiding dan op aan. Dat is nieuw. Dat aanpassen geldt trouwens voor het hele traject. De behoefte aan intensieve huiswerkbegeleiding zal gedurende het traject veranderen en daarom passen we de begeleiding daarop aan. Misschien is er wel meer inhoudelijke hulp nodig, zoals bijspijkeren met wiskunde of Frans. Dat kan ook.”

Differentiëren in de vorm van begeleiding én per leerling dus. Hoe gaat Studiekring dat aanpakken?
Erwin: “Op het gebied van studiebegeleiding denken veel instituten nog vaak vanuit producten die ze aanbieden.  Wij willen dat echt anders gaan doen en de grenzen tussen bestaande producten afzwakken. We gaan dus éérst kijken naar de behoefte van de leerling. Daarvoor gaan we in gesprek met een school om te kijken hoe we een bepaalde groep leerlingen naar een hoger niveau kunnen tillen. Natuurlijk op een manier die past bij de school, zowel wat betreft leerlingen, financiën als imago. We kunnen direct de volledige samenwerking starten, maar een school heeft ook de keuze om te beginnen met een project van 8 tot 10 weken. Een zogenoemde pilot”.

Hoe gaat zo’n pilot in de praktijk?
Studiekring overlegt eerst met de afdelingsleider of zorgcoördinator over de hulpvraag. Erwin: “Een pilot heeft heel duidelijk een begin en einde en dat is prettig voor een school. De afspraken, doelen én het budget zijn van tevoren vastgelegd. Het is dus een uitstekende gelegenheid voor een school om kennis te maken met Studiekring en de Studiekring manier van werken. In een pilot kunnen we een goede vertrouwensband met elkaar opbouwen voor een duurzame relatie in de toekomst.”

Waar kun je terecht voor meer info over de maatwerktrajecten?
We horen graag welk vraagstuk er speelt binnen uw school. Samen kijken we dan of we daar hulp bij kunnen bieden. Neem contact op met Erwin Lauffer voor een vrijblijvend gesprek via erwin.lauffer@studiekring.nl of lees meer over succesvolle samenwerkingen tussen Studiekring en scholen.

martin websiteAlle leerlingen optimaal voorbereiden op hun examens? Een hele uitdaging! Studiekring gaat die uitdaging samen met scholen door het hele land aan, met eindexamentrainingen in ruim 43 vakken voor vmbo, havo en vwo. Zo ook op het Corlaer College, waarvan de bovenbouw atheneum / havo nog niet zo lang bestaat. Toch is de school dit jaar beloond met het predicaat ‘excellente school’. “Dankzij de examentrainingen scoren we hoog met de examenresultaten”, zegt Martin Timmer, een van de drie examensecretarissen op het Corlaer College. Wat is dan precies de toegevoegde waarde van die trainingen? En waarom eigenlijk examentrainingen organiseren samen met Studiekring? Martin Timmer: “Een examentraining door een andere docent, is heel nuttig voor leerlingen. Vreemde ogen dwingen namelijk. De kwaliteit die Studiekring met de trainingen biedt, is ieder jaar weer top.”

Hoe zien de examentrainingen van het Corlaer College en Studiekring eruit?
“In de 3e week van april organiseren wij met Studiekring een intensieve examentrainingsweek. Je schrijft je in voor maximaal 3 examentrainingen. Voor ieder vak heb je dan één hele dag een intensieve examentraining. Op de dagen in die week waarop  je geen training volgt, maak je proefexamens en kun je vragen stellen aan docenten".

Waarom geven jullie die examentrainingen niet helemaal zelf?    
“We bieden onze leerlingen graag extra intensieve begeleiding bij de examens. Maar als je als school zelf examentraining geeft, heeft dat soms minder effect. De meeste docenten en leerlingen op onze school kennen elkaar namelijk vrij goed. Dus we willen bewust nieuwe docenten binnenhalen. De nieuwe docenten zorgen voor een nieuwe kijk. Ik hoorde nogal eens opmerkingen van leerlingen als ‘daar had ik nog niet aan gedacht’. De trainingen van Studiekring zetten de puntjes op de i in ons eindexamentraject. En ze maken voor een aantal leerlingen echt het verschil tussen een onvoldoende of voldoende”.
 
Het Corlaer College is nu een excellente school! Hoe doen jullie het met de examens?                                       
“Klopt, het gaat nu heel goed met de school. Maar daar hebben we hard voor moeten werken! We zijn van oudsher een vmbo-school en startten pas 10 jaar geleden met de eerste 4 havo- en athaneumklassen en later de examentrajecten. Het was een hele klus om als vmbo-school uit te breiden. Daarvoor hebben we veel middelen ingezet, zoals deze examentrainingen. En mede door die examentrainingen scoort het Corlaer College landelijk gezien nu hoog op de Dronkers lijst, die door RTL deze winter weer werd gepubliceerd".

Wat vind je goed aan de examentrainingen van Studiekring?
“Studiekring werkt vanuit de Examenbundel van ThiemeMeulenhoff; heel belangrijk om goed te kunnen oefenen. Bij de training krijgt iedere leerling er een. Wat ik persoonlijk fijn vind, is de communicatie en de professionele organisatie. Het contact met de eindexamencoördinator van Studiekring is laagdrempelig. Als ik iets vraag wordt dat zeer snel opgepakt. Op de trainingsdagen is er vanuit Studiekring altijd een locatiecoördinator aanwezig  die zorgt voor een soepele organisatie en logistiek. De service en kwaliteit ervaren wij als ontzettend positief. En last but not least, het kostenaspect speelt natuurlijk ook mee".

Inderdaad, hoe zit het eigenlijk met die kosten van de examentrainingen?
“De prijs-kwaliteitsverhouding zit bij Studiekring goed in elkaar. Studiekring biedt constante kwaliteit voor een heel redelijke prijs. We zijn zelfs bewust overgestapt naar Studiekring vanwege die prijs én die kwaliteit. We nemen bovendien voor veel vakken met korting examenbundels af. Zelfs voor de vakken waarvoor we géén examentraining aanbieden".

Wat hoor je terug van de leerlingen?  
“Ik hoor positieve ervaringen, ze nemen de tijd om dingen bij te leren die ze nog niet wisten. En ze vinden het prettig om rustig te oefenen en meteen hun vragen te stellen. Die vragen kunnen ze makkelijk kwijt omdat het kleine klassen zijn met meerdere begeleiders. Afgelopen jaar is 99% geslaagd! Een mooie score dus. We blijven de trainingen voorlopig zeker nog samen met Studiekring aanbieden".

Examentraining van Studiekring bij u op school? Bel 030-272 1444 of kijk hier voor meer informatie.

BMC2 websiteZittenblijven of overgaan: dé vraag voor veel leerlingen aan het eind van het schooljaar. Is zittenblijven altijd de beste oplossing? Uit een rapport van de onderwijsinspectie blijkt van niet. Hoe zorg je als school dat de meeste leerlingen wél overgaan naar volgende schooljaar? Met gesubsidieerde lentescholen en zomerscholen op school. Intensieve begeleidingstrajecten van 1 of 2 weken in de zomer- of meivakantie. Nieuw dit jaar is de lenteschool. Studiekring organiseert deze trajecten samen met BMC op scholen door heel Nederland. Wat vinden leerlingen en schoolleiders van lente- en zomerscholen? Wat zijn eigenlijk de resultaten? 6 vragen over zomer- en lentescholen.

1.    Is zittenblijven erg?
Of zittenblijven een goede maatregel is, hangt natuurlijk af van de leerling. Soms zijn er goede redenen om iemand een jaar over te laten doen. Maar uit een vorig jaar uitgevoerd onderzoek van het Centraal Planbureau bleek dat zittenblijven vaak níet de juiste oplossing is. Zittenblijven demotiveert leerlingen. Want een zittenblijver moet in bijna alle gevallen óók de vakken waar hij of zij goede resultaten voor haalde, opnieuw doen. Niet gek dus dat maar 15 procent van alle scholen doubleren de juiste oplossing vindt.  Volgens de onderwijsinspectie kan door maatwerk en individuele begeleiding het aantal zittenblijvers naar beneden. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een zomer- of lenteschool waarbij scholieren hun achterstanden voor een paar vakken wegwerken.

2.    Studiekring organiseert lente- en zomerscholen, maar wat houdt dat precies in?
Een lenteschool of een zomerschool van Studiekring is een intensief begeleidingstraject in de mei- of zomervakantie voor leerlingen die dreigen te blijven zitten, maar met extra begeleiding alsnog over kunnen gaan. Wij doen dit samen met BMC en het is een volledig gesubsidieerde dienst! De school kiest de leerlingen uit. Zij maken aan het begin met een zomerschooldocent een algemene én een dagelijkse planning. De leerlingen werken aan hun vakken in een verhouding van 1 docent op 6 leerlingen, waardoor er veel persoonlijke aandacht is tijdens de lessen. Bovendien ontvangen ouders 2 keer per week een verslag. Nieuw dit jaar zijn de lentescholen: een week lang blokken in de meivakantie. Ook de lenteschool wordt gesubsidieerd door de overheid. Bekijk hier meer over de lenteschool, die door Studiekring en BMC in 2016 voor het eerst wordt aangeboden.
Boy uit 4 havo van het Erasmus College in Zoetermeer, volgde in 2015 een zomerschool van Studiekring: “Ik vond het heel fijn dat er altijd docenten waren aan wie ik een vraag kon stellen. Ik herkende alle stof wel, maar heb tijdens de zomerschool pas echt een verdiepingsslag gemaakt.”

3.    Wat vinden leerlingen en schoolleiders van de lente- en zomerscholen?
Marcia Brand, directeur bovenbouw van het Erasmus College: “Juist voor individuele leerlingen is het heel belangrijk om een extra kans te krijgen. Wij zien namelijk vaak dat leerlingen die in 4 havo blijven zitten, het jaar daarop niet veel beter presteren.” In de zomerscholen krijgen ze die extra kans. Marcia: “Ik ben heel tevreden over de inzet en de motivatie van de leerlingen. Ze werken heel hard, dat komt ook door de inzet van de leerkrachten van BMC en Studiekring.” Meer achtergrondinformatie? Bekijk hier het hele video interview.

4.    Wat is het verschil tussen een lente- en een zomerschool?
Een lenteschool heeft een preventief karakter, een zomerschool meer een correctief karakter. In een lenteschool werkt een leerling die dreigt te blijven zitten, zijn achterstanden zo veel mogelijk weg. Hierdoor komt hij of zij weer op koers om over te gaan. In de zomerscholen staat de leerling in principe al op zittenblijven en krijgt hij of zij een laatste kans om alsnog over te gaan. Doel van beide trajecten? Een duurzaam resultaat: de leerling heeft er op de lange termijn iets aan en blijft ook in het verdere verloop van zijn schoolcarrière uit de gevarenzone.

5.    Wat zijn de resultaten?
BMC en Studiekring hebben al vanaf de start van de pilot ervaring met het organiseren van deze trajecten. Vorig jaar begeleidden Studiekring en BMC bijna 1.000 leerlingen op 60 verschillende VO scholen. Hiervan ging 83% van de leerlingen alsnog over naar het volgend schooljaar, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde.

6.    Ten slotte: hoe zit het met die subsidie en aanmelden?
Beide trajecten worden volledig gesubsidieerd. Studiekring helpt graag bij die subsidieaanvraag. De deadline voor de subsidieaanvraag voor lentescholen is 29 februari 2016 en voor de zomerscholen 11 maart 2016. Meer weten over een lente- of zomerschool bij u op school? Neem contact op met Ferdi Gildemacher van Studiekring via ferdigildemacher@studiekring.nl.

Huiswerkbegeleiding leuk en nuttig? Maura Nijland uit Maarssen moest er niet aan denken. Toch moest ze er een half jaar geleden aan geloven. School was namelijk streng: zonder extra begeleiding zou overgaan moeilijk worden. Dus startte Maura bij Studiekring. Met flink wat tegenzin. Tijd om de balans eens op te maken. Hoe gaat het met de begeleiding en haar schoolwerk? ‘Ik was een kei in uitstellen, maar door de begeleiding kreeg ik mijn werk ineens wel op tijd af. En dat gaf veel meer rust dan ik van tevoren had gedacht!’, zegt Maura. Inmiddels gaat het zo goed dat ze alweer aan het afbouwen is. Wij wilden wel eens wat meer weten over deze omslag, dus vroegen we nog even door.

Huiswerkbegeleiding zag je helemaal niet zitten, maar waarom was het toch nodig?
“Ik ging net op het randje voorwaardelijk over naar de 4e. Eén van die voorwaarden was dat ik zou starten met huiswerkbegeleiding. Dat vond ik niet erg, totdat ik hoorde dat het minimaal 3 keer per week een hele middag was! En daar had ik weinig zin in. Ik doe namelijk ook nog veel andere dingen na school, zoals hockey en oppassen”.

Oei, dan was het vast even wennen?
“Ja, ik ging er zeker niet met plezier naartoe. Het begin was lastig. Ik gebruikte zelfs wel eens de smoes dat ik mijn boeken vergeten was, zodat ik nog even naar huis kon om te niksen. Maar als ik er eenmaal was, vond ik het eigenlijk ook weer niet zo erg. Er is altijd genoeg te doen en je kunt er rustig werken. Ik deed vroeger namelijk altijd de leuke dingen eerst en stelde de rest uit. Tot ik niet genoeg tijd meer had en veel stress kreeg. Eigenlijk frustreerde mij dat enorm en daar kwam ik pas achter bij Studiekring! Ik merkte voor het eerst dat het eigenlijk best fijn is om m’n huiswerk op tijd af te hebben”.

Een stok achter de deur dus! Heb je nu ook meer tijd over voor andere dingen?
“Zeker, vroeger stelde ik veel dingen uit tot het weekend. En dan zat ik te balen. Ik plan mijn huiswerk nu in op schooldagen, waardoor ik in het weekend tijd heb die ik wél kan benutten voor leuke dingen met vriendinnen. Wat ook fijn is: mijn houding is vooruit gegaan. Mijn ouders moesten mij altijd controleren en aansporen om iets te gaan doen. Zij moesten echt het werk voor mij plannen. Dat vond ik dan irritant en daar werd ik tegendraads van. Bij Studiekring zei Stefan (vestigingsmanager) dat hij die taak ging overnemen. En dat mijn ouders mij dan met rust konden laten. Heel fijn! En Stefan is daar ook goed in, hij verzint altijd wel iets nuttigs om te doen”.

Wat vind je nu het grootste voordeel aan de begeleiding?
“De rust. Ik heb nooit meer stress voor een proefwerk omdat ik goed plan. Nu neem ik de tijd voor het leren en daardoor maak ik me geen zorgen meer over het cijfer. Ik vertrouw er gewoon op dat ik het kan en haal”.

Merken je leraren dat ook op school?
“Zij zien een enorm verschil! Vanaf het begin ben ik heel erg vooruitgegaan. Hiervoor maakte ik soms geen huiswerk en was ik heel passief tijdens de les. Al die vakken gaan nu veel beter. Ik noem mezelf nog geen stuudje, maar volgens sommige vrienden ben ik wel veel meer een nerd geworden haha. Maar dat is niet erg, ik vind het oprecht fijn om geen stress meer te hebben. In de tussenuren werk ik nu zelfs wel eens vooruit. Ik heb nu bijvoorbeeld een opdracht voor Engels al grotendeels af, terwijl dat eigenlijk over anderhalve maand pas hoeft. Ik ga met vertrouwen de rest van mijn school afmaken!”

Wil jij net als Maura ook minder stress, meer vrije tijd, hogere cijfers en goed leren plannen? Kijk voor een Studiekring vestiging bij jou in de buurt!

250px-Vlag geslaagdAl druk in je examenvoorbereiding? En kun je wel wat hulp gebruiken? Volg dan examentraining van Studiekring waar je in 1 dag wordt klaargestoomd op je examens. En weet je wat helemaal leuk is? Als jij je nu aanmeldt voor een examentraining profiteer je van mooie kortingen op online oefenvideo’s van onze partners. Slagen wordt zo bijna een zekerheidje!

Om de kwaliteit van onze examentrainingen zo hoog mogelijk te houden, werken we samen met verschillende partijen. Door krachten te bundelen op onderwijsgebied kunnen we voor iedereen een passende examenvoorbereiding samenstellen. Zo werken we al jaren samen met ThiemeMeulenhoff, de makers van dé Examenbundel. De trainingen worden opgebouwd volgens deze Examenbundel. 100% garantie dat dus álle examenstof uitgebreid aan bod komt tijdens de examentrainingen van Studiekring! Sinds dit jaar hebben we ook leuke deals gesloten met diverse partijen die online oefenvideo’s aanbieden. Bij een training van Studiekring krijg je een forse korting op deze online trainingsproducten. Zo kun je thuis alvast beginnen met oefenen én vergroot je je kennis.

Benieuwd? We zetten alle voordelen even op een rijtje:

Studiekring en ThiemeMeulenhoff:
Dat de Examenbundel van ThiemeMeulenhoff een begrip is, hoeven we je vast niet uit te leggen. En dat de training opgebouwd wordt aan de hand van de Examenbundel hadden we ook al gezegd. Logisch dus dat de Examenbundel van ThiemeMeulenhoff altijd standaard bij onze examentraining zit inbegrepen. Beter voorbereid op de examenstof kun je niet zijn!

Studiekring en ExamentrainerEngels.nl:
ExamentrainerEngels.nl is een programma dat examentraining Engels op maat biedt. Je oefent heel gerichte vraagtypes. Hierdoor werk je efficiënt aan het behalen van steeds betere resultaten. In de meeste trainingsprogramma's kun je alleen oefenen. Maar bij ExamentrainerEngels.nl maak je ook diagnostische toetsen, waarmee je precies weet aan welke vaardigheden je nog moet werken. Mét een persoonlijk oefenprogramma om je op weg te helpen. ‘Easypeasy’ dus.

Studiekring en Examen voor Jou:
De innovatieve online hulp van Examen voor Jou, al jarenlang een autoriteit op het gebied van examens, biedt eindexamenvoorbereiding door examenvragen uit de afgelopen jaren uit te leggen op video. Alle video’s staan 24 uur per dag voor je klaar. Deze online training beperkt zich niet tot de examentrainingsdag zelf. Handig dus dat je al veel eerder kunt beginnen!

Studiekring en Aardrijkskundeuitgelegd.nl:
Een hoger cijfer halen voor je eindexamen aardrijkskunde? Bekijk filmpjes over alle examenstof HAVO en VWO op Aardrijkskundeuitgelegd.nl. Videolessen, animaties, proefjes en alle oude eindexamenvragen staan hier geordend op onderwerp. De maker van Aardrijkskundeuitgelegd.nl heeft lang bij het Cito gewerkt en kent de examenstof door en door. Niet onbelangrijk: op Aardrijkskundeuitgelegd.nl worden geinige animaties en vindingrijke proefjes gebruikt om jou iets uit te leggen. Saai wordt het dus niet!

Alvast aanmelden?
Meld je nu aan voor een examentraining en profiteer van mooie kortingen op de aanvullende producten. Met Studiekring ben jij super goed voorbereid op je examens in mei.

 

Artikel faalangst website

Ga je goed voorbereid te werk, maar vallen je prestaties tegen? Heb je last van uitstelgedrag of haal je onvoldoendes puur door zenuwen? Misschien heb je wel last van faalangst. Net als 10% van de andere leerlingen op school. Gelukkig is er iets aan te doen. Volg faalangsttraining bij Studiekring.

Uit de praktijk blijkt dat je het beste terecht kan bij iemand die precies weet wat het is. Jean van Ham is zo iemand. Hij ontwikkelde bij Studiekring de faalangsttraining. Inmiddels volgden al meer dan 200 leerlingen de training. We vroegen aan één van hen, Kim Pijnenburg uit Vught, wat zo’n training precies inhoudt. Kim: ‘Ik leerde hoe ik me kan ontspannen en weet nu dat het niet zo erg is als ik een keer faal.’

Jean van Ham, die al jaren bij Studiekring werkt, was zelf ooit faalangstig. ‘Ik was een leerling die op den duur niets meer deed omdat ik wist dat ik toch te zenuwachtig was voor een toets.’ Pas toen hij begeleiding kreeg, ging het beter. Voor Studiekring ontwikkelde Jean daarom een speciale faalangsttraining waarin succeservaringen centraal staan en waarbij ontspannen het uitgangspunt is. Met zijn methode om faalangst tegen te gaan, leert Jean leerlingen om signalen van faalangst te herkennen. ‘Je moet faalangst bij jezelf kunnen herkennen en op dat moment juist ontspannen'.

Kim Pijnenburg (15, 3 Gymnasium) volgde de training bij Studiekring. “In mijn individuele faalangsttraining leerde ik vooral hoe ik me kon ontspannen in stresssituaties. Voor proefwerken was ik namelijk zo ontzettend zenuwachtig dat het vaak mis ging. Ik maakte me snel druk. Bij Studiekring had ik eerst een gesprek met Myrthe Krol (vestigingsmanager). Zij vertelde me dat er verschillende soorten faalangsten zijn. Dat wist ik helemaal niet! Ik bleek er twee te hebben: sociale faalangst en leerfaalangst”.

Leerfaalangst? Wat is dat dan?
Kim: “Je wordt te snel gestresst bij het leren omdat je bang bent dat je het niet kunt. En bij een toets raak je afgeleid door die stress. Dit heb ik besproken bij Studiekring. En toen moest ik oefenen met ontspannen. Bijvoorbeeld: eerst je lichaam aanspannen en dan loslaten. Daarmee raak je een hoop spanning kwijt! Deze oefening werkte meteen bij de eerste toets die ik deed. Ik werd er rustiger van en haalde meteen een prima cijfer”.

Welke oefeningen doe je nog meer?
“Ik moest opschrijven wat de oorzaak van mijn stress was en hoe dat werkte in mijn hoofd. En daar dan een positieve draai aan geven. Bijvoorbeeld door voor mezelf op te schrijven: ‘het lukt wel’ en ‘het is niet erg als ik een keer faal’. Een positief motto dat je de hele tijd voor jezelf herhaalt”.

Hoe gaat het nu? Nooit meer last van faalangst?
“Faalangst gaat bijna nooit helemaal weg. Daarom is het zo fijn dat ik weet hoe ik ermee om moet gaan. Ik gebruik de oefeningen nog steeds. Ik weet nu hoe ik rustig kan worden. Ik zou zo’n training zeker aanbevelen, er werd echt naar me geluisterd en ik kreeg goede tips”.

Leren leren met faalangst?  
Wil jij ook vol vertrouwen aan een toets, presentatie of opdracht beginnen? Doe een online testje en kijk eens naar de faalangsttraining van Studiekring. In 10 bijeenkomsten van één uur krijg je grip op faalangst. De training is er in 2 varianten: individuele training op een vestiging bij jou in de buurt en groepstraining met maximaal 8 leerlingen op school. Kijk faalangsttraining Studiekring voor meer informatie.

 

OverhorenWoordjes voor Engels, moeilijke sommen bij wiskunde, de naamvallen van Duits. Overhoren kan best pittig zijn! Maar wel een goede manier om te kijken of iemand de stof beheerst. Vaak is het één van de ouders die zoon of dochter overhoort. Hoe kun je  het beste helpen met overhoren? Met deze 5 gouden overhoortips bewaar je de rust in huis én help je iemand verder.

1.    Bepaal eerst wat voldoende resultaat is
Het ligt er natuurlijk aan wat je overhoort, maar bepaal in ieder geval van tevoren welk resultaat voldoende is. Is het goed als iemand 60 % goed heeft, of pas wanneer 80 % van de stof er goed in zit? Tip: laat de overhoorde eerst zelf een doel stellen. Kijk dan of dit reëel is. Misschien is iemand wel te perfectionistisch of mag het juist iets ambitieuzer.

2.    Als overhoorder ben je bij voorbaat dom
Eén van de meest effectieve manieren om iets te leren, is het uitleggen. Stel je daarom ‘dom’ op en laat de ander zo veel mogelijk aan het woord. Vraag hem of haar de stof uit te leggen. Probeer er een echt gesprek van te maken en vraag om voorbeelden. Wordt het niet duidelijk? Boek erbij en opzoeken. Wel duidelijk? Dat wordt een voldoende!

3.    Blijf positief en meedenkend!
Een open deur misschien, maar heel belangrijk. Demotiveer iemand niet door een fout antwoord meteen te veroordelen. Ná het overhoren voldoet een simpele constatering. In plaats van ‘je hebt duidelijk niet goed genoeg geleerd’, constateer je: ‘je hebt 7 van de 10 vragen niet juist beantwoord’. Laat de ander dan zelf de conclusie trekken. Sommige leerlingen moet je bovendien even een handje op weg helpen. Dat geldt vooral voor vakken met veel verhalende stof, zoals geschiedenis of maatschappijleer. Help iemand dan door hem of haar even ‘op te warmen’ met vragen of suggesties.

4.    Denk na over wanneer en hoe lang je overhoort
Overhoor iemand niet metéén na het leren. Wacht minstens een half uur en ga er dan samen voor zitten. Zo weet je zeker dat het op de lange termijn beter beklijft. Overhoor bovendien niet te lang achter elkaar. Liever drie keer 10 minuutjes dan een half uur achter elkaar.

5.    Sluit de overhoorsessie goed af
Helemaal overhoord en allebei nog niet tevreden over het resultaat? Laat iemand dan niet meteen in de steek. Bekijk nog even hoe iemand precies leerde en wat de foute antwoorden waren. Maak dan samen een plannetje voor wat er nog beter kan bij het leren. Zodat hij of zij gemotiveerd en wel weer verder kan.

 

artikel 3 resizedBijles vanuit je luie stoel? Dat kan met online bijles van Studiekring! Gewoon van achter je pc. Lekker thuis blijven en toch al je vragen stellen aan een bijlesdocent. Voor elk vak is er een docent online beschikbaar, ook in het weekend of ’s avonds. Maar hoe werken die online bijlessen precies? En wat heb je ervoor nodig? We vroegen het Candy Lo-A-Foe, coördinator online bijles bij Studiekring en Rianne van Gorp, wiens zoon al jaren online bijles volgt. ‘Online bijles is voor ons de ideale oplossing.’

Wat is nou het verschil met de ‘gewone’ bijles?
Candy: “Er zit eigenlijk heel weinig verschil tussen de online en de ‘gewone’ bijles! Behalve dat de online bijles via de pc gaat. Onze docenten zitten op vaste locaties door het land en geven vanuit daar les in bijna alle vakken. We werken met een speciaal bijlesprogramma, een beetje zoals Skype maar dan uitgebreider. Je ziet elkaar via de webcam en met een liveboard zie je ook wat de ander tekent of schrijft. De leerlingen sturen van tevoren de stof op, bijvoorbeeld door met hun smartphone foto’s te maken van hun boeken. Docenten hebben zelfs grafiekpapier en een tekentablet, dus ze kunnen alles uitleggen wat ze in een gewone bijles ook zouden doen”.

Heb je daar als leerling dan niet overdreven veel apparatuur voor nodig?
“Helemaal niet! Wij vragen van leerlingen een laptop of pc met webcam, een headset en een internetverbinding. Bijna iedereen heeft dit tegenwoordig wel. Ook voor ouders is dit geen drempel. En we doen altijd een testsessie zodat we zeker weten dat het werkt!”

Waarom denk je dat leerlingen kiezen voor online bijles?
“Niet op elke vestiging is voor elk vak meteen een geschikte docent beschikbaar. Met online bijles is er wél altijd een docent en kun je dus heel snel starten. Daarnaast is het natuurlijk lekker makkelijk om gewoon thuis te blijven. Hierdoor kunnen we het ook goedkoper houden; de online bijles kost maar €29,50,- per uur. En omdat het zo laagdrempelig is, kun je ook bijlesafspraken maken in het weekend of ’s avonds”.  

Hoe ervaren leerlingen en ouders online bijles?
Rianne van Gorp: “Mijn zoon Ron volgt al jaren online bijles wiskunde bij Studiekring. Het grootste voordeel is dat het echt 1-op-1 bijles is zonder dat Ron ervoor de deur uit hoeft. De docent is bovendien heel flexibel. De bijles is vaak ’s avonds, maar dat wisselt ook nog wel eens. Grappig is dat Ron zijn docent nog nooit in het echt heeft gezien. Maar hij vindt dit geen enkel probleem! Ze spreken en zien elkaar net zo goed via de webcam. Voor mij is het heel fijn dat hij thuis kan blijven en niet ver hoeft te fietsen. Ik vind het een ideale uitkomst om op deze manier bijles te krijgen. Hij zit nu in 6 vwo, dus nu alleen nog de laatste loodjes”.

Er volgen op dit moment ongeveer 30 leerlingen online bijles bij Studiekring. Ben je benieuwd of het ook wat voor jou is? Kijk dan hier.

 

 

Afgelopen jaar hielpen we ruim 6.000 leerlingen op het gebied van huiswerk. Bijvoorbeeld door huiswerkbegeleiding, examentrainingen of bijles. Wat voor rol speelt Studiekring in het leven van onze leerlingen én hun ouders? We vroegen het Rosalie Muijen en haar moeder Eline op onze vestiging in Bussum, waar Rosalie 3 dagen per week huiswerkbegeleiding volgt. ‘Ik maak nu zo veel mogelijk huiswerk bij Studiekring zodat ik thuis niets meer hoef te doen en dat is heel prettig.’    

Je zit in 2 havo en hebt al een tijdje huiswerkbegeleiding bij Studiekring. Hoe bevalt dat?
Rosalie: “Goed! Huiswerk maken is natuurlijk niet echt leuk, maar ik vind het fijn om nu een plek te hebben waar ik dat rustig kan doen. Thuis lukte dat namelijk helemaal niet. Daar had ik veel afleiding, zoals mijn telefoon. En bij huiswerkbegeleiding kun je echt niets anders doen dan je huiswerk”.

Dat klinkt alsof je heel hard werkt. Is huiswerkbegeleiding ook wel een beetje gezellig?
“Sinds dit jaar zit een vriendin van mij ook hier en tijdens de pauze kletsen we natuurlijk wel lekker met elkaar. Maar Nina (vestigingsmanager) is ook best streng hoor! Dus ik doe het meeste van mijn huiswerk hier en krijg het ook af”.

Wat vind je het grootste voordeel van huiswerkbegeleiding bij Studiekring?
“Dat ik meestal al mijn huiswerk af krijg en thuis niets meer hoef te doen. Dat lukt niet altijd, volgende week tijdens de toetsweek zal ik ook wat thuis moeten doen. Maar door de planning die ik dan maak, weet ik wel precies wat ik wanneer ga doen. En dat geeft rust”.

Maak je alleen maar huiswerk bij Studiekring, of leer je ook nog andere dingen?
“Ik leer ook hoe ik het beste een bepaald vak kan leren. Bijvoorbeeld wiskunde, daarvoor moet ik sommige vragen steeds opnieuw maken zodat ik kan oefenen. Eigenlijk leer je voor elk vak de theorie alleen maar door goed en vaak te oefenen. En ik leer hoe je een goede planning maakt”.

Eline, jij bent de moeder van Rosalie. Wat merk jij van de huiswerkbegeleiding?
Eline: “Veel! Het is prettig dat Rosalie na de begeleiding thuis komt en niets meer hoeft te doen. De rust is daarmee terug in huis. We hoeven niet meer de boeman uit te hangen. Dat komt onze relatie met haar heel erg ten goede! In de brugklas kwam het geregeld voor dat Rosalie ’s avonds nog te veel huiswerk moest maken. Toen zijn we al snel begonnen met huiswerkbegeleiding. Rosalie leert bij Studiekring structuur aanbrengen in haar werk zonder dat ze afgeleid wordt. Ze gaat drie dagen per week naar Studiekring, we vinden het ook belangrijk dat ze af en toe kan bankhangen”.

Hoe houd je contact met de vestigingsmanager?
“Vestigingsmanager Nina en ik hebben heel makkelijk en laagdrempelig contact. Als ik iets wil weten of ergens over twijfel, kan ik altijd bij haar terecht.  En dat geldt ook voor Rosalie”.  

Heb je vertrouwen in 2016?
“Jazeker. Rosalie heeft echt baat bij de begeleiding. Het kost natuurlijk wel wat, maar de structuur en de rust maken veel goed”.

Rosalie, jij bent nu een ervaringsdeskundige in de huiswerkbegeleiding. Wat is jouw beste huiswerktip?
Rosalie: “Veel herhalen en op tijd beginnen! Als je de dag van tevoren begint, loop je meteen achter. Bovendien onthoud je veel meer als je de stof herhaalt”.

 

 

artikel 1 resizedHuiswerkstress is zooó 2015! Dit jaar ga je het anders doen. En wij gaan je daarmee helpen. Wat moet je weten voor een huiswerkstressvrij 2016? De meeste huiswerktips ken je inmiddels al wel: begin op tijd, wees uitgerust en lees de stof goed door. Niet onbelangrijk natuurlijk, maar wat zijn nou dé studietips voor 2016? Wij verzamelden voor jou de 6 beste! Zo maak je een goede start en leer je jezelf ook nog eens iets beter kennen.

1.    Leer jezelf kennen: maak je planning persoonlijk!
Een goede planning werkt echter pas als ‘ie op jou van toepassing is. En daarvoor moet je jezelf leren kennen. Analyseer daarom eens hoe jij je tijd eigenlijk besteedt. Houd een week een logboek bij waarin je per dag precies noteert wat je doet en hoeveel tijd dat kost. Denk aan sport, huiswerk, leren, school, slapen, eten, kletsen met vrienden, facebooken etc. Verander niet meteen je manier van plannen, dat komt later. Bekijk dan je logboek eens goed: besteed jij heel veel tijd aan het leren van een proefwerk? Bedenk dan hoe je dat beter kunt inplannen in jouw persoonlijke planning.

2.    Verslaafd aan je telefoon?
Ben jij verslaafd aan je telefoon? Dan lijd je misschien wel aan nomofobie: de angst om zonder telefoon te leven.  Geconcentreerd huiswerk maken is dan best lastig! Wetenschappers maakten een zelftest waarmee je jezelf op nomofobie kunt testen. Tip voor anti-telefoongebruik: zet je wifi en mobiele data tijdens het huiswerk maken op je telefoon uit. Spreek met jezelf een tijd af waarop je het weer aan mag zetten. Die 57 nieuwe appjes zijn je beloning voor het harde werken.

3.    Zoek online hulp
Behoefte aan meer uitleg over een bepaald vak of onderwerp? Op Youtube vind je per vak kanalen waarop in korte filmpjes stof wordt uitgelegd. Handig als je vlak voor een proefwerk zit en dat wiskundegenie uit je klas nét onbereikbaar is.

Kijk voor uitgebreide overzichten van online hulp op  video.scholieren.com of op flipdeklas.com.

4.    Neem pauze
Hoe hard je ook bezig bent, het is goed om eens in de 20 of 30 minuten even een pauze te nemen. Ga naar de wc of wissel van vak zodat je niet in slaap valt van verveling. Hiermee zorg je ook dat je
niet overbelast raakt.

5.    Moet je iets schrijven? Check je lettertype!
Samenvattingen zijn superhandig, helemaal als je ze uittypt. Dan hoef je achteraf niet die hanenpoten of kriebelige lettertjes te ontcijferen. Maar let wel op welk lettertype je gebruikt. Wetenschappers ontdekten dat het per situatie verschilt welk lettertype je het beste kan gebruiken. Gebruik voor een samenvatting of een tekst voor jezelf een goed leesbaar lettertype zoals Arial of Times New Roman, die lezen makkelijk op papier. Maar gebruik deze lettertypes liever niet in zakelijke brieven of CV’s, dat komt onprofessioneel over. Check hier welke lettertypes je wel en niet moet gebruiken.

6.    Ga aan de wandel
Hebben kleine pauzes geen effect meer, neem dan na 1,5 tot 2 uur leren een flinke pauze. Na die tijd  nemen je hersenen namelijk  geen nieuwe informatie meer op. En de beste manier om te ontspannen is niet je telefoon (zie studietip #2), Netflix aanzetten of facebook checken, maar om een stukje te wandelen. Uit onderzoek van de universiteit van Illinois bleek dat studenten die naar hun examenlocatie wandelden beter presteerden dan studenten die nauwelijks bewogen hadden. Hup met de benenwagen dus!

 

 

pubercoachkaarten 5 websiteIn de kerstvakantie heb je eindelijk tijd voor wat ouderwetse gezelligheid! Licht uit, kerstboom aan en smartphones en tablets in de kast. Voor deze fijne momenten verzamelden wij de leukste én nieuwste bord- en kaartspellen waar je ook nog iets van leert! Helemaal leuk: we geven ook nog eens 3x een spel weg! Doe snel mee met de winactie op Facebook.

1.    Pubercoachkaarten
In de puberteit draait het om het ontdekken wie je bent. Wat vind je belangrijk? Waar ben je goed in, en wat wil je bereiken? Met dit spel leer je elkaar én jezelf beter kennen. De PuberCoachkaarten bestaan uit 42 geinige foto’s met prikkelende vragen. Het spel heeft vier categorieën die je helpen te verwoorden wie je bent, wat jou bijzonder maakt en wat je nodig hebt om jezelf te blijven. De beelden dagen je uit om eerlijke antwoorden te geven. De PuberCoachkaarten zijn samen met pubers gemaakt, dus saai wordt het nooit!

Wil je dit spel winnen? Kijk snel op onze Facebookpagina voor de winactie!

2.    De Bezzerwizzer
Een soort Triviant, maar dan leuker. Bezzerwizzer heeft maar liefst 4.000 vragen – verdeeld over 20 categorieën – die een uitdaging bieden voor jou en je familie of vrienden. Net op het moment dat je tegenstanders op het punt staan om het spel te winnen, kun jij ze een vraag toespelen die ze niet kunnen beantwoorden. Het leuke is dat je dus niet op je beurt hoeft te wachten, maar het je tegenstanders op onverwachte momenten moeilijk maakt!

3.    De nieuwe wildernis bordspel
Ken je de film De nieuwe wildernis nog? Een prachtige documentaire over de Oostvaardersplassen bij Almere. In dit natuurgebied bepaalt de natuur het ritme. De enorme verzameling Konikpaarden, vossen, slangen, aalscholvers, karpers, ganzen, zeearenden en talloze andere dieren vormen De Nieuwe Wildernis. In het bordspel ga je met het hele gezin op avontuur en verzamel je al spelende veel dierenkennis en weetjes over de natuur.

4.    Machi Koro
Een vlot dobbelspel met eenvoudige regels, geschikt voor het hele gezin. Gewapend met een dobbelsteen moet je Machi Koro doen uitgroeien tot de grootste stad in de regio. Je moet geld verdienen, openbare werken bouwen en de schatkist van je buren stelen. Dit van oorsprong Japanse spel heeft een simpel concept en een leuke combi van dobbelstenen en kaarten. Machi Koro is makkelijk te leren en leuk voor iedereen! Het doet een beroep op je inzicht over hoe een moderne stad en het stadsleven worden opgebouwd.

5.    Flash Point
Een bijzonder bordspel waarbij je niet tegen elkaar speelt, maar tegen het bord. De spelers moeten gezamenlijk 7 slachtoffers uit een brandend huis redden. Iedere speler heeft een speciale functie en probeert daar gebruik van te maken. Maar aan het einde van elke beurt breidt het vuur zich uit. Daarbij kan er van alles gebeuren: vonkoverslagen, rookontwikkeling en zelfs explosies. Flash Point is een spannend, coöperatief bordspel, dat elke keer weer anders is door het slimme dobbelmechanisme. En het leuke is dat je alléén kunt winnen door samen te werken.

De winactie wordt mogelijk gemaakt door Blijfwijs.nl

 

 

eindexamen websiteOver een paar manden is het weer zover: de eindexamens! Wil je goed voorbereid je examens ingaan? Denk dan eens aan de examentraining van Studiekring. Met onze praktische tips en heldere uitleg ben je in één of twee dagen helemaal klaar voor die examens. Studiekring geeft examentraining in alle vakken en op alle niveaus, zowel centraal als op scholen door heel het land. En met dit jaar iets nieuws: een exclusieve samenwerking met online examentrainers Examenvoorjou.nl en ExamentrainersEngels.nl Benieuwd? Kijk dan snel hieronder voor alle info en wanneer je je kan aanmelden.  

Wat is examentraining bij Studiekring?

•    Training in ruim 43 vakken voor VMBO, HAVO & VWO
•    Slagingspercentage van 96% in 2015
•    Getrainde examenbegeleiders
•    Hoogwaardig lesmateriaal
•    €115,- per dag inclusief Examenbundel
•    Samenwerking met ThiemeMeulenhoff en Examenvoorjou.nl

 Goed om te weten:

•    Aanmelding is open vanaf eind december
•    Centrale training in Houten en op scholen door heel Nederland
•    Nieuw in 2016: samenwerking met Examenvoorjou.nl en Examentrainerengels.nl met exclusieve kortingen op online oefenprogramma’s

Online oefenen
Dit jaar werkt Studiekring met twee nieuwe online examentrainers. Zo kun je je optimaal thuis voorbereiden op de trainingen. Examenvoorjou.nl is een online trainer die examenvragen uit afgelopen jaren op video uitlegt. Alle video’s staan 24 uur per dag voor je klaar. ExamentrainerEngels.nl is een nieuw programma dat examentraining Engels op maat biedt. Leerlingen oefenen er gericht examenvragen mee die ze lastig vinden.  

Wat vinden scholen van onze examentraining?
Roger Last, teamleider van het Anna van Rijn College in Nieuwegein, organiseerde samen met Studiekring examentrainingen op zijn schooll: “Bij Studiekring ligt heel duidelijk een methode aan de basis van het werk. De examentrainers kennen het examenprogramma goed en werken doelgericht vanuit de examenbundel. Ik ben heel tevreden over de kwaliteit van de trainingen.”

Aanmelden?
Dan kan vanaf eind december. Houd http://www.studiekring.nl/examentraining/ in de gaten voor meer nieuws.

 

 

Myrthe Krol mentoren stukje websiteOp school krijg je uitleg over je vakken, bij Studiekring leer je plannen en maak je je huiswerk. Logisch dat Studiekring en school goed contact onderhouden met elkaar. Onze vestigingsmanagers zoeken contact met de mentoren op school. Hoe verloopt die samenwerking? En wat vinden die mentoren zelf van Studiekring?

We vroegen het Myrthe en Fabian, twee vestigingsmanagers die regelmatig contact hebben met de mentoren van hun leerlingen. En we vroegen het aan Sjors van de Greef, mentor in Vught. Resultaat: zowel vestigingsmanagers als mentoren ervaren het contact als zeer waardevol. Ouders hebben daarnaast een grote behoefte aan contact tussen school en Studiekring. En de leerlingen? Die kunnen veel beter aan de slag als school en Studiekring hun communicatie op elkaar afstemmen!  

Welk contact onderhoud je met de mentoren van je leerlingen?
Myrthe, vestigingsmanager in Vught:  “Ik maak met elke mentor een afspraak. Ook als er niets speciaals aan de hand is met een leerling. Als de mentor iets signaleert bij een leerling, geeft hij of zij dat daarna meteen aan mij door. Daarnaast mail ik iedere week de voortgang naar de mentor en maandelijks de evaluatie. Soms is onze visie op een leerling zelfs doorslaggevend, bijvoorbeeld bij rapportvergaderingen waarin de studiehouding een rol speelt. Ik heb natuurlijk goed zicht op die studiehouding. Wel of geen motivatie: dat wordt bij ons in de huiswerkbegeleiding wel duidelijk. Dus het is heel zinvol om dat terug te koppelen aan school.”
Bij Fabian, vestigingsmanager in Amersfoort, lopen de mentoren makkelijk even binnen. “We praten dan even over een leerling, bijvoorbeeld over de resultaten van een toets. De mentoren vinden het prettig om van mij te horen wat ik zie in de begeleiding.”

Hoe belangrijk is goed contact tussen Studiekring en school?
Myrthe geeft een voorbeeld: “Een tijd terug had ik een leerling die zich heel lastig kon concentreren en problemen had om aan de slag te gaan. Haar mentor op school en ik hebben intensief contact gehouden en de  communicatie goed op elkaar afgestemd. Zo wist ze precies wat er van haar werd verwacht en zag ze Studiekring en school minder als twee gescheiden plekken. Uiteindelijk was dat ook prettig voor haar.”
Fabian: “De begeleiding functioneert natuurlijk ook zonder contact met een mentor, maar ik leer een leerling pas echt goed kennen als ik weet wat er speelt op school. Dus voor mij is dat contact heel belangrijk. Iemand komt zo beter in beeld. Het contact zorgt voor een duidelijk kader zodat de leerling snel aan de bak kan bij ons.”

En wat vindt de mentor?
“Van Myrthe hoor ik heel veel terug over mijn leerlingen,” vertelt Sjors van de Greef, mentor op het Maurickcollege in Vught. “Veel over de werkhouding en over met welk probleem ze naar Studiekring komen. Vaak is dat probleem ook al bij mij in beeld, en het is fijn dat hier buiten school ook aan gewerkt wordt. Het contact verloopt prettig: ik word regelmatig op de hoogte gebracht. Het is meestal een bevestiging van wat we op school zien en daar handelen we dan naar.”

En de afstemming in de communicatie? Sjors: “Heel belangrijk! Door contact te onderhouden met Myrthe kan ik als mentor het gesprek aangaan met een leerling. Hij of zij merkt dan dat wij vanuit meerdere "hoeken" zicht hebben op de voortgang. Dat geeft een duidelijk signaal: we willen leerlingen helpen en laten merken dat hij of zij in beeld is. Dat versterkt de motivatie.”

Ook Fabian hoort positieve feedback terug: “Mentoren willen graag weten wat ik vind van het leerproces van een leerling. Ze vinden het fijn om een schakel te hebben: ik krijg vaak reacties op mijn verslaglegging.”

En wat vinden leerlingen en ouders van het contact tussen mentor en Studiekring?
Fabian: “Leerlingen vinden contact tussen school en Studiekring eigenlijk heel vanzelfsprekend! De lijntjes zijn kort en de communicatie is eenduidig. Er is ook een grote behoefte bij ouders naar nog meer contact tussen Studiekring en school.”
Myrthe: “Mijn leerlingen zijn natuurlijk heel benieuwd naar wat mentoren over ze zeggen. We zijn er heel open over dat we graag contact houden met een mentor; de mentor vertelt dat ook aan de leerling. Goed contact met school is echt een essentieel onderdeel van de begeleiding.”

 

 

gezonde voeding websiteHoe haal je goede cijfers en sluit je je schoolcarrière af met een mooi diploma? Door veel te leren natuurlijk. Maar daarbij is één ding heel belangrijk: gezond blijven. Dat doe je door goed te eten en te drinken. Maar wat is dat eigenlijk, ‘goede voeding’? Hoe staat dit in relatie tot het maken van huiswerk? En zijn er gezonde voedingsmiddelen die je helpen met concentreren? Patricia Schutte van het Voedingscentrum geeft antwoord. ‘Leren is geestelijke activiteit en dat kost veel energie. Je kunt lichaam en geest dan best een handje helpen door de juiste dingen te eten.’ Nieuwsgierig? Een aantal tips en trucs op een rijtje.  

1.    Voeding is belangrijk!
Een open deur natuurlijk. Maar hoe belangrijk is goed eten eigenlijk voor je concentratie? Volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum is de relatie tussen geconcentreerd werken en voeding niet wetenschappelijk onderbouwd, maar is het wel heel belangrijk om je goed te voelen. ‘Je moet goed functioneren om te kunnen leren. Zelfs als je stil zit. Daar heb je energie voor nodig en die krijg je door een gebalanceerde voeding.’

2.    Er bestaat geen superfood voor je brein
Was het maar waar; een supergezonde snack waardoor je je extra kunt concentreren. Patricia: ‘Nee, dat is er niet. Superfood is sowieso eerder een marketingterm waarvan niet bewezen is dat het echt zo ‘super’ is. Wil je goed voor je brein zorgen, slaap dan goed en eet gevarieerd.’ En hoe zit het met extra vitaminen? ‘Pubers hebben in de regel geen extra vitaminen of andere toevoegingen nodig’, volgens Patricia.

3.    Zoek jouw maximaal aantal hoeveelheid aanbevolen calorieën per dag op
En hoeveel mag of moet je dan eigenlijk eten op een dag? Een gezonde voeding betekent ook: niet  te weinig of te veel eten. Een vrouw heeft per dag gemiddeld 2.000 calorieën nodig en een man 2.500. Wist je dat dit een heel globale richtlijn is? Het aantal calorieën dat je nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd en hoeveel energie je verbruikt. De piek van het aantal calorieën per dag zit in de leeftijdsfase 14 tot 18 jaar. Bereken hier hoeveel je per dag kan eten of test of je wel gebalanceerd genoeg eet.

4.    Drink geen energydrankjes en deel je cola
De Red Bulls zijn doorgaans niet aan te slepen in een school. Werken deze drankjes echt? Patricia: ‘Nee, energiedrankjes werken niet als een wondermiddel. Ze werken eerder averechts. Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat twee derde van de jongeren die energiedrankjes drinken, klachten hebben. Door de cafeïne in deze drankjes krijg je last van hyperactiviteit, slapeloosheid en concentratieproblemen. Maximaal 1 blikje energiedrank per dag is meer dan genoeg als je tussen de 13 en 18 jaar oud bent.’. Moet je dan ook meteen je cola maar laten staan? ‘Cola bevat inderdaad ook cafeïne. En ja, eigenlijk adviseren wij om als je jonger bent dan 13 jaar, geen cafeïnehoudende dranken te nuttigen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je blikje cola met iemand delen, dan krijg je al een hoop minder cafeïne en suiker binnen'.

5.    Een goede voeding is even belangrijk als lekker slapen
Door lekker slapen voel je je gezond en fit. Is er nog een relatie tussen wat je eet (of drinkt) en hoe goed je slaapt? ‘Behalve cafeïne in producten, is er geen voedingsmiddel waardoor je slechter gaat slapen’, zegt Patricia. ‘Het is vooral belangrijk om drie keer op een dag goed te eten. Dus een stevig ontbijt, goede lunch en een goed gevulde avondmaaltijd.’ En zorg voor niet al te lange gaten tussen je maaltijden, anders ga je snacken.

6.    Goed lunchen voorkomt snacken tijdens de huiswerkbegeleiding
Elke middag 3 uur huiswerkbegeleiding: dan is de verleiding groot om tussendoor te snacken. Patricia: ‘Voor pubers geldt dat als je stevig luncht rond 1 uur, je door kan werken tot een uur of 6. Maar heb je dit niet gedaan, dan kun je het beste vlak voor de begeleiding nog een boterham eten. En heb je dan nog snackzin; neem bijvoorbeeld een mueslibol, Tuc koekje, peperkoek of kruidkoek mee. Makkelijk en relatief gezond.’ Eet je snack in de pauze en niet tijdens het leren, dat leidt namelijk af.

7.    Eet je door je examens heen
Straks je examens halen? Het Voedingscentrum heeft handige tips om vol energie je examens in te gaan. Kijk bijvoorbeeld eens bij de examenmenu’s voor een menu bomvol goede koolhydraten en eiwitten, ijzer en vitaminen.

 

Ivar websiteIedereen moet huiswerk maken. Ook als je topsporter bent. Ivar Blom (15) weet er alles van.  Hij is één van de beste skiërs van Nederland en traint vijftien weken per jaar in Oostenrijk. Zijn schoolwerk in Nederland gaat ondertussen gewoon door. Dat betekent dus plannen, plannen en nog eens plannen.  Maar hoe doe je dat? Ivar: “Met doorzettingsvermogen én een beetje hulp van Studiekring.”

Wat zullen veel klasgenoten jaloers zijn op jou! Hoe word je internationaal skiër?
“Ik ben heel vroeg begonnen. Op mijn derde stond ik voor het eerst op de ski’s! Via mijn ouders kreeg ik les van een goede leraar, die nu nog steeds mijn trainer is. In Nederland ben ik bij Skiracing Heemskerk gegaan en ging ik veel trainen in het racingteam. Nu train ik alleen nog in Oostenrijk en doe ik mee met de Nederlands Kampioenschappen.”

Hoe combineer je dat met je huiswerk?
“Twee jaar geleden ben ik gestart met huiswerkbegeleiding bij Studiekring, omdat ik echt alles van te voren moet plannen als ik naar het buitenland ga. Studiekring heeft me geholpen om meer structuur aan te brengen in mijn huiswerk. Voordat ik op trainingsstage ga, vraag ik de leraren wat het huiswerk is. Ook kijk ik veel op Magister. De toetsen haal ik allemaal in als ik weer terug ben.”

Dus die weken in Oostenrijk zijn voor jou geen vakantie?
“Haha nee! Ik vind skiën natuurlijk het aller leukst om te doen, maar mijn dagen bestaan uit eten, trainen, huiswerk maken en slapen. Gelukkig kun je nu ook plannen met een digitale huiswerk app op je telefoon. Dat werkt echt super fijn. Zo heb ik altijd mijn planning bij de hand.”

Heb je nog een goede huiswerktip?
“Variatie aanbrengen in je huiswerk! Ik vind het fijn om bijvoorbeeld talen af te wisselen met wiskunde. Dus niet Engels, Frans én Duits achter elkaar leren, maar tussendoor een paar wiskunde sommen maken. En ik maak graag samenvattingen. Dan kan ik alles beter onthouden.”

En die huiswerkbegeleiding? Is dat nou leuk of niet?
“Soms vind ik het vervelend dat ik meteen na school naar huiswerkbegeleiding moet. Maar als ik er eenmaal ben, is het altijd wel leuk! Ik heb bij Studiekring echt goed leren plannen en al mijn cijfers zijn omhoog gegaan. En weet je wat het fijnste is? Als ik daarna thuis ben, hoef ik niets meer aan mijn huiswerk te doen!”

Ivar volgt huiswerkbegeleiding in vestiging Zaandam.

 

Wiskunde websiteWiskundesommen maken? Saai! Vooral als je er niet zo goed in bent, zijn de sommen vaak een crime. Hoe kunnen we wiskunde nou leuker maken? Met de Wiskunde+ bijlessen van Studiekring! Je oefent met het slimme softwareprogramma Bettermarks dat bijhoudt welke sommen jij moeilijk vindt. Het werkt net als gamen: je verzamelt munten en sterren als je het goed doet. Volledig bijspijkeren kan al in 12 weken. Voor je het weet is wiskunde een eitje!

Wat is Wiskunde+?
Bijles Wiskunde+ is 75 minuten per week wiskundebijles in een groepje van maximaal 4 personen onder begeleiding van een wiskundedocent. Bedoeld voor leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar. Wat de bijles extra bijzonder maakt? Bettermarks herkent tijdens het oefenen de zwakke punten van de leerling. Bijvoorbeeld breuken of staartdelingen. Je kunt de bijlessen zo lang volgen als je zelf wil. Cindy Meijer, coördinator van Wiskunde+ bij Studiekring en verantwoordelijk voor alle aanmeldingen: ‘ In de bijles oefen je op een leuke en speelse manier met wiskunde. Bettermarks zorgt ervoor dat er persoonlijke ontwikkelpunten naar voren komen waarmee je extra oefent’.

Waarom eigenlijk groepsbijles?
Cindy: ‘Leerlingen zijn lekker met hun eigen opdrachten bezig achter de computer of tablet. Maar ook als je zelfstandig werkt, is het fijn om niet het gevoel te hebben dat je alleen werkt. Bovendien kunnen we op deze manier de prijs laag houden. Wiskunde+ heeft een lager tarief dan de reguliere bijles: het kost € 18,50,- per les’.

En hoe zit het dan met afkijken?
Cindy: ‘Daar is aan gedacht. Als je naast elkaar achter de computer sommen maakt, snap ik best dat je soms even bij de buurman kijkt. Bettermarks is gelukkig zo slim dat als twee leerlingen bezig zijn aan dezelfde opdracht, ze alle twee andere getallen krijgen. Afkijken is echt onmogelijk. Bovendien sluit Bettermarks aan op iedere lesmethode en op elk niveau.’

En wat doet de docent tijdens de les?
De docent helpt leerlingen met het programma te werken en legt alle vragen uit die bij leerlingen opkomen. ‘Belangrijk is dat de docent in de gaten houdt of leerlingen wel oefenen met de goede stof’, aldus Cindy. ‘En leerlingen aansporen om te werken aan hun ontwikkelpunten.’

Wat vinden leerlingen ervan?
Inmiddels zijn ruim 20 leerlingen gestart met Wiskunde+. ‘En er komen steeds meer aanvragen bij’, aldus Cindy. Iedereen is nu nog bezig met het traject. ‘Ze vertellen mij dat het oefenen met Bettermarks de wiskundesommen echt een stuk minder vervelend maakt. En dat ze de wiskundestof op een andere manier leren begrijpen.’ Thuis kunnen leerlingen ook nog blijven oefenen met het programma: er is geen limiet aan het aantal sommen.

Hoe kun je je aanmelden?
Wiskunde+ bijles volgen kun je op elke vestiging. Kijk hier voor meer informatie.

 

Roger Last bewerkt websiteDe examens: over een aantal maanden is het weer zover. Hoe bereid je je leerlingen optimaal voor? Steeds meer scholen organiseren samen met een extern bureau examentrainingen. Ook Studiekring organiseert de trainingen op scholen, door het hele land. Dat doen we in ruim 43 vakken voor VMBO, HAVO & VWO. Op het Anna van Rijn College in Nieuwegein bijvoorbeeld. Roger Last, toenmalig teamleider bovenbouw havo en examensecretaris, werkte vanuit zijn school nauw samen met Studiekring. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen. Leverden de trainingen resultaten op? Wat vonden de leerlingen ervan? En hoe ging het samenwerken met Studiekring?

Waarom eigenlijk examentrainingen op jouw school?  
“In de voorgaande jaren hadden we op school wat tegenvallende examenresultaten. We zochten naar een manier om dat de juiste boost te geven. Daarnaast gingen we over naar een nieuw onderwijssysteem. We wilden er zeker van zijn dat vooral examenleerlingen geen nadeel ondervonden van die overgang. We konden die extra ondersteuning van de examentrainingen dus goed gebruiken”.

Hoe zien die examentrainingen eruit?
“Studiekring organiseerde eindexamentrainingen van 1 of 2 dagen op onze school. Daar deden ongeveer 30 leerlingen per afdeling aan mee. Die hadden wij zelf geselecteerd. Docenten van Studiekring herhaalden in kleine groepen de belangrijkste examenstof. En ze gingen met de leerlingen daarna ook helemaal de diepte in”.

Had jouw school de examentrainingen zelf kunnen doen?
“Met de examentrainingen neem je vooral je eigen docenten veel werk uit handen. De examentrainers kennen het examenprogramma goed en werken doelgericht vanuit de examenbundel. Bovendien kunnen zij zich 100 % focussen op de trainingen. Dat is toch anders dan wanneer je docent bent: dan moet je ook nog andere klassen lesgeven. Leerlingen konden daardoor vaak stappen maken waar we op school niet aan toekwamen”.

Inderdaad, die leerlingen. Niet onbelangrijk. Hoe hebben zij de trainingen ervaren?  
“Studiekring zette na afloop zelf een enquête uit onder leerlingen. Daar kwamen heel positieve reacties uit. Van de leerlingen die ik erover sprak, hoorde ik zelfs dat ze door de training een voldoende hadden gehaald voor een bepaald vak. Er waren ook leerlingen die het heel jammer vonden dat ze niet hadden meegedaan. Veruit de meeste leerlingen zijn trouwens geslaagd. Hierdoor lag ons slagingspercentage net boven het landelijk gemiddelde”.

Hoe ging het samenwerken met Studiekring?
“Wat mij vooral opviel was de toegankelijkheid. Men was altijd bereid om dingen uit te leggen. Ik vond het fijn om te werken met een instituut waar heel duidelijk een methode aan de basis van het werk ligt. Daarnaast een grote pluim voor de flexibiliteit: het aantal leerlingen veranderde nog wel eens op het laatste moment. Dit was nooit een probleem, ik hoorde altijd ‘ik ga dit voor je regelen’. En last but not least was ik heel tevreden over de kwaliteit van de trainingen”.

Hoe vroeg in het jaar moet je als school eigenlijk beginnen met het voorbereiden van de examens?
“Vroeg. Als school moet je op tijd een beeld krijgen van de leerlingen die in aanmerking komen voor examentrainingen. Wij namen al in december contact op met Studiekring. In januari geef je dan aan voor welke vakken en op welke niveaus je trainingen nodig hebt. Concrete aantallen komen dan nog iets later”.

Examentraining samen met Studiekring
Studiekring heeft jarenlange ervaring met de organisatie van examentraining in scholen. In samenwerking met ThiemeMeulenhoff, de makers van de Examenbundel, organiseren wij 1 of 2-daagse eindexamentraining op de school zelf.  96% van de leerlingen die bij ons een training volgden, is vorig jaar geslaagd. Meer weten over de examentrainingen? Neem contact op met Ferdi Gildemacher via 030 272 144 of ferdigildemacher@studiekring.nl.

 

Begeleiding voor iedereen websiteNiet iedereen kan huiswerkbegeleiding betalen. Volgens een voorspelling van het CBS leven er in Nederland circa 544.000 Nederlandse huishoudens in armoede. En binnen deze huishoudens zijn vooral kinderen de dupe. Aanvullende begeleiding zoals bijles of huiswerkbegeleiding vallen niet binnen het kostenplaatje. Hoe kun je deze kinderen toch voldoende ondersteunen?

De oprichters van Studiekring realiseerden zich van begin af aan dat niet iedereen de middelen heeft om van aanvullende begeleiding gebruik te maken. Naast verschillende lokale initiatieven en projecten, heeft Studiekring twee manieren gevonden om deze kinderen alsnog te helpen. Studiekring werkt daarvoor nauw samen met Talent-Plan, een stichting die onderwijsbegeleiding mogelijk maakt voor leerlingen uit minder koopkrachtige gezinnen. Vestigingsmanagers van Studiekring mogen bovendien beurzen voor huiswerkbegeleiding uitreiken aan gemotiveerde leerlingen. Hoe werkt dit precies?

Studiekring en Talent-Plan
Begeleiding is voor kinderen soms noodzakelijk om een diploma te halen. Volgens voorzitter van Talent-Plan Hans ter Borgh is van groot belang dat ook kinderen die in gezinnen met weinig financiële middelen opgroeien, de kans hiertoe krijgen. ‘Juist voor die kinderen is individuele onderwijsbegeleiding van groot belang om daadwerkelijk dat diploma te halen.’ Stichting Talent-Plan is bedacht door oud-werknemer van Studiekring Annet Braaksma en oprichter van Studiekring Ivo Richaers. Zij wilden dat ook kinderen met minder koopkrachtige ouders toegang kregen tot professionele begeleiding. Stichting Talent-Plan startte in april 2009, met als doel inzet van professionele begeleiding mogelijk te maken voor deze kinderen. Talent-Plan is een onafhankelijke stichting en wordt volledig gerund door vrijwilligers.

Hoe werkt Talent-Plan?
‘Talent-Plan financiert kortdurende didactische ondersteuning’, verduidelijkt Maud Dolman-Pontier, lid van het bestuur van Talent-Plan en verantwoordelijk voor het leerlingmanagement. ‘Dus echt dat duwtje in de rug van de leerling. Vaak is de hulpvraag al heel duidelijk en hebben ze al goed uitgezocht wat er nodig is.’ Talent-Plan werft zelf alle fondsen. Maud: ‘Op dit moment financieren we begeleiding voor 14 leerlingen, waaronder veel leerlingen die bij Studiekring begeleiding volgen. Gemiddeld financieren we nu zo’n 15 tot 20 leerlingen per half jaar. We werken samen met verschillende instanties, zoals huiswerkinstituten, of orthopedagogen.’ De aanmeldprocedure begint bij de aanvraag van ouders, ondersteund door de mentor of zorgcoördinator op school.

Zijn deze leerlingen gemotiveerd?
‘Ja, juist! Daar selecteren we ook echt op’, beaamt Maud. ‘We vragen van het instituut of behandelaar altijd een plan van aanpak en gaan met ouders en leerling in gesprek over de hulpvraag. We letten daarin op hoe ze gaan werken aan zelfstandig leren leren. Evaluatiedata spreken we altijd meteen af, waarbij we een evaluatie willen van de leerling en het instituut. De inzet van de leerling speelt daarin een grote rol.’ De meeste leerlingen komen vaak al zelf met een concreet doel, zoals het halen van een voldoende voor een bepaald vak. En de reacties van ouders zijn vaak alleen maar positief.’

Achtergrond: armoede bij kinderen
Volgens het meest recente armoedesignalement van het CBS was in 2013 één op de drie armen jonger dan 18 jaar: 400.000 kinderen verkeerden toen onder het niet-veel-maar-toereikendcriterium. Sinds 2007 is het aantal arme kinderen met 124.000 gestegen. Twee derde van de arme kinderen heeft werkende ouders, met een verhoogd risico als die als zelfstandige werken. Het armoederisico van kinderen is ook hoog als ze in een gezin wonen met drie of meer kinderen. Eén op de drie kinderen van Marokkaanse komaf verblijft in een arm gezin.

Studiebeurzen van Studiekring
De oprichters van Studiekring realiseerden zich van begin af aan dat niet iedereen vanzelfsprekend  van aanvullende begeleiding gebruik kan maken. Daarom geeft Studiekring zelf ook beurzen aan leerlingen. Nina Collins, interim-clustermanager, legt uit:  ‘Dat zijn beurzen waarmee leerlingen gratis 5 maanden lang 3 middagen per week huiswerkbegeleiding mogen volgen.’ Kinderen komen daarvoor in aanmerking als ze hulp nodig hebben en daar eigenlijk niet voor kunnen betalen. Nina: ‘De school bepaalt vaak welke leerlingen dat zijn en die nodig ik dan samen met de ouders uit voor een intake. Wat ik heel mooi vind, is dat we zo als commerciële organisatie belangeloos een maatschappelijk doel kunnen dienen, namelijk kids helpen die het echt nodig hebben.’

Wil je meer weten over Talent-Plan?
Kijk op de website: www.talent-plan.nl

 

Onderzoek  wijst uit dat op scholen in Nederland relatief veel leerlingen blijven zitten. Dit werkt vaak demotiverend voor leerlingen. Vooral wanneer een leerling nét niet overgaat, is dit zonde voor hem of haar, de ouders én de school. Voor deze leerlingen worden sinds 2012 zomerscholen georganiseerd: twee weken intensieve begeleiding in de zomervakantie. Deze zomerscholen worden vanwege de positieve resultaten volledig gesubsidieerd door de overheid.

Wat is een zomerschool?
Samen met BMC organiseert Studiekring  zomerscholen om het aantal zittenblijvers terug te dringen. Leerlingen die kans maken om alsnog over te gaan, halen tijdens een intensief traject van twee weken hun achterstanden in. Daarbij worden ze geholpen door speciaal getrainde docenten. De toets aan het einde bepaalt of de leerling overgaat. In 2015 hebben BMC en Studiekring de zomerscholen voor ruim 60 VO scholen uitgevoerd. Ongeveer 1000 leerlingen hebben deelgenomen en het slagingspercentage was met 83% hoger dan het landelijk gemiddelde.

Goed om te weten:
•    de school bepaalt om welke leerlingen het gaat en wie er overgaat
•    op elke 6 leerlingen is er 1 docent
•    regelmatige terugkoppeling naar de mentor en de ouders
•    we ondersteunen bij het aanvragen van de subsidie
•    we ondersteunen bij het voorbereiden van de zomerschool
•    we leveren een draaiboek waarvan gebruik gemaakt kan worden (met daarin onze ervaringen van de afgelopen jaren)
•    we organiseren de intakegesprekken en de overdracht na afloop
•    we regelen een projectleider en docenten/coaches
•    we voeren de lessen uit tijdens de zomerschool

Meer weten of aanmelden?
Meer weten over de zomerscholen? Neem contact op met Ferdi Gildemacher via 030 272 144 of ferdigildemacher@studiekring.nl

 

Sipko en dochter websiteSipko Veeneman, conrector van Het Christelijk Gymnasium Utrecht, zag sommige leerlingen in de bovenbouw worstelen met motivatie en studiehouding. ‘Zonde als deze leerlingen niet overgaan’, vond hij. Samen met Sterk VO bedacht hij een traject om deze leerlingen weer te motiveren voor school. In dit traject worden leerlingen geactiveerd tot een betere studiehouding. Met goede resultaten als gevolg, waardoor ze alsnog overgaan naar volgend schooljaar. Hoe werkt dat traject? Willen leerlingen wel ‘geactiveerd’ worden? En wat is de rol van Studiekring hierin? 

Jij hebt het idee bedacht van een ‘activeringstraject’ voor leerlingen. Wat is dat?
“Bij sommige leerlingen in de bovenbouw van HAVO/VWO/Gymnasium loopt de motivatie voor  school terug. Deze leerlingen hebben moeite met plannen en organiseren en kunnen de zelfdiscipline om huiswerk te maken maar moeilijk opbrengen. Dat zie je natuurlijk terug in de leerprestaties. Toch willen deze leerlingen vaak wel een diploma halen en beschikken ze over voldoende intellectuele capaciteiten. Maar het lukt ze kennelijk niet op eigen kracht. Daarom bedachten we het activeringstraject, gesteund door Sterk VO”.

Hoe werkt dat traject?
“Tijdens rapportvergaderingen selecteren we een groep leerlingen waarvan wij denken dat zij extra hulp nodig hebben met plannen, organiseren en het maken van het huiswerk. De mentoren geven deze leerlingen extra aandacht. Voor sommige leerlingen is dit voldoende. Voor andere leerlingen is het activeringstraject een goede uitkomst. Dan kunnen er zo’n 10 leerlingen in de tweede helft van het schooljaar het traject volgen.  Zij  gaan dan bijvoorbeeld naar de huiswerkbegeleiding van Studiekring. De afgelopen twee jaar boekten we goede resultaten hiermee”.

Gaat het alleen om het maken van huiswerk?
“Nee, het gaat om meer dan alleen inzetten op huiswerk. Kerngedachte is dat de leerling, school en ouders elkaar steunen en op de hoogte houden van de voortgang die de leerling boekt. Zo wordt de leerling weer geactiveerd voor een goede studiehouding. In het traject krijgen de leerlingen ook studiecoaching bij Studiekring”.

Waarom Studiekring?
“Studiekring is vanaf het begin af aan betrokken bij het traject. Ik heb daarnaast veel leerlingen die bij Studiekring begeleiding volgen. Van hen hoor ik altijd positieve dingen terug over Studiekring én ik zie het terug in de resultaten. Mijn dochter volgt nu ook begeleiding bij Studiekring. Ik vind vooral het contact met de vestigingsmanager zeer prettig; zij is vaak aanwezig op school en onderhoudt goed contact met de docenten. Contact tussen het huiswerkbegeleidingsinstituut en de school is heel belangrijk omdat je zo de juiste begeleiding  op elkaar kunt afstemmen”.

Wat was voor jouw dochter de reden om naar Studiekring te stappen?
“Ze had veel moeite met plannen en organiseren. Ze wilde graag naar vmbo-kbl en met hulp van Studiekring gaat dat de goede kant op. Ik merkt dat er op het vmbo eigenlijk heel veel zelfstandigheid van je wordt verwacht, terwijl deze leerlingen daar juist vaak moeite mee hebben. Studiekring gaat daar goed mee om. Ze maken samen een uitgebreide planning en de docenten vragen altijd goed door”.

Vinden leerlingen het eigenlijk nuttig dat zij ‘geactiveerd’ worden?
“Leerlingen zien er in het begin inderdaad tegenop, omdat het ‘moet’. Maar na een tijdje zien ze wel resultaat en hoor ik tevreden geluiden. De begeleiding geeft deze leerlingen wat structuur terug in hun leven. En het is fijn als dat zich vertaalt in betere cijfers. Maar ik zie ook dat begeleiding bij leerlingen een effect op de lange termijn teweeg brengt. In een aantal specifieke gevallen, waar ik zelf als mentor bij betrokken was, werden leerlingen zich meer bewust van zichzelf. Ze werden daardoor gemotiveerder. Hun studiehouding en hun gedrag in de klas veranderden ten goede. Dat vind ik pas echt een mooi resultaat”.
  

 

videogame website‘Oefening baart kunst’ heb je vast wel ooit gehoord. Dit geldt ook voor vakken op school. Het ene vak ligt je uiteraard beter dan het andere, maar het is wel zo dat je een vak tot een succes maakt als je er veel en vaak aandacht aan schenkt. Nu denk je waarschijnlijk ‘ja duh logisch!’, maar niet iedereen is zich bewust dat het zo is. Uit onderzoek blijkt dat elk mens het vermogen heeft om heel gericht aandacht aan iets te schenken. Jij dus ook! Aan jou uiteraard wel de keuze om te bepalen aan welke vakken je de meeste aandacht wilt besteden.


Een soort videogame

Het leren van een moeilijk vak kun je vergelijken met het spelen van een videogame. Om een volgend level te halen, moet je heel veel oefenen en je aandacht erbij houden. Daarnaast is het belangrijk te zorgen dat je niet afgeleid wordt door je omgeving. Geen rinkelende telefoons, roepende ouders of kletsende vrienden. En wil jij beter nóg verder komen in die videogame? Dan moeten je gadgets natuurlijk in orde zijn. Heb je alle uitbreidingssets? Zijn de controllers compleet? Als alle omstandigheden goed zijn, kun jij onverdeelde aandacht schenken aan jouw doel: het behalen van een volgend level. En eigenlijk werkt het leren van een moeilijk vak hetzelfde!


Hoe kun je nou je schoolprestaties verbeteren door aandachtig te zijn?

 • Pak ’s avonds rustig en geconcentreerd je tas in voor de volgende dag. Je gaat goed van start als je spullen compleet zijn
 • Ruim je werkplek op voordat je begint met leren. Rust om je heen betekent rust in je hoofd
 • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk met één ding tegelijk bezig kan zijn. Las op vaste tijdstippen een pauze in voor je telefoon, om te kletsen met vrienden of om even weg te dromen
 • Schrijf naast je schoolwerk ook je vrije tijd in je agenda. Zo heb je voor beiden alle tijd en aandacht
 • Train je aandacht met aandachtsoefeningen. Deze zorgen voor meer rust in je hoofd en een betere concentratie. Op onze Facebookpagina staat een leuke oefening!

Bussum websiteDe Studiekring huiswerkplanner app ging ruim een jaar geleden live. Gratis te downloaden voor Apple en Android en sinds april ook gratis beschikbaar voor iedere leerling in Nederland. Met de app kun je zelf je huiswerk inplannen en afvinken. Zo krijgen leerlingen de ruimte om helemaal zelf hun planning te maken. En je hebt op ieder gewenst moment je huiswerk, de geplande toetsen, doelen en behaalde resultaten bij de hand. Maar hoe werkt de huiswerkplanner app in de begeleiding? Worden leerlingen er zelfstandiger van? En leidt die telefoon op tafel niet te veel af? We vroegen het aan Nina Collins, vestigingsmanager in Bussum, bij wie alle leerlingen tegenwoordig plannen met de app.

Die app. Wat kun je er mee?
In de app kun je je huiswerk invoeren, toetsen en taken plannen, cijfers bijhouden en je doelen inzien. Handig als je op school bijvoorbeeld werkt met Magister en je planning up to date wilt houden. In Bussum gebruiken inmiddels alle ruim 40 leerlingen uit de huiswerkbegeleiding de app.  ‘De app is heel eenvoudig in gebruik. Leerlingen snappen meteen hoe het werkt’, volgens Nina. ‘Ik hoef eigenlijk nooit extra uitleg te geven.’  

Leerlingen plannen zelfstandig
Een van de grootste voordelen is dat met de app leerlingen zelfstandiger werken. Nina: ‘Leerlingen plannen met de app heel makkelijk ver vooruit. Ze creëren zo meer overzicht. Dit doen ze helemaal zelf en die mate van zelfstandigheid spreekt hen erg aan.’ In Bussum kunnen alle leerlingen hun taken zelf inplannen én afvinken. Gaan ze goed om met die verantwoordelijkheid? Volgens Nina wel. ‘Ik geef ze die zelfstandigheid juist omdat ik onze hulpfunctie wil benadrukken in plaats van onze  controlefunctie en dat vinden de leerlingen prettig. Natuurlijk zien we wel alles en controleren we dat ook aan het eind van de dag, maar de verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de leerling.’  

En werkt dat?
‘Zeker’, vindt Nina. ‘Als docent hoef je nu bij Studiekring minder zelf te plannen en heb je meer tijd over voor andere dingen zoals vakinhoudelijke taken, of controleren van het werk. Het komt de sfeer ten goede omdat leerlingen zich niet meer zo bekeken voelen. We zien hetzelfde, maar op een andere manier.’
Uit een test bij leerlingen uit Zoetermeer bleek een tijdje geleden al dat zij de app gebruiken als agenda en planner in één. ‘Scholen raden vaak wel aan een agenda bij te houden’, zegt Nina daarover,  ‘maar bijna niemand doet dat. Dan is de app echt dé oplossing om voldoende overzicht te creëren.’

Afleiding?
Is plannen op je telefoon dan niet afleidend? Gelukkig letten docenten daar goed op en worden er heldere afspraken gemaakt.  ‘Uiteindelijk moet je er ook op vertrouwen dat leerlingen zelf de controle kunnen hebben’, vindt Nina. Dat de app een welkome aanvulling is op persoonlijke begeleiding, vertelde VM Joyce trouwens al eerder in een item dat RTV Utrecht maakte over onze app. De Studiekring huiswerkplanner app vind je gratis in de App Store of Play Store.

Vestigingsmanager Doretta Hagoort vertelt in een interview met Radio Schiedam alles wat je wilt weten over de workshop "Overgang naar de brugklas". Beluister het interview.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments off}

{jcomments off}Vestigingsmanager Lenny geeft in Wendy Magazine handige huiswerktips

wendy

 

Ben jij tevreden over de begeleiding van Studiekring? Misschien ken je wel iemand die ook onze hulp kan gebruiken. Vier redenen waarom je hem of haar eens over ons kan vertellen:

1.    Je helpt er iemand mee
Huiswerkbegeleiding, bijles of studiecoaching kan ervoor zorgen dat iemand weer met zelfvertrouwen naar school gaat. Cathy (18) uit Zutphen verwees niet één, maar meerdere schoolgenootjes naar Studiekring. Waarom? ‘Omdat ik zo’n te gekke begeleider had. Ze was rustig, stond altijd voor me klaar en ze kon precies inschatten hoe iedereen wilde werken. De begeleiding hielp mij echt enorm, vandaar dat ik dit graag tipte aan anderen.’ Wil je vriend of vriendin eerst kijken hoe zo’n middag bij Studiekring er aan toe gaat? Volg dan een gratis meeloopmiddag.

2.    Je krijgt er iets voor terug
Als jouw enthousiaste verhaal leidt tot een aanmelding voor huiswerkbegeleiding, studiecoaching of bijles, dan krijg je van ons een cadeaubon van € 10,- voor bol.com. En als de begeleiding bevalt, natuurlijk heel veel dank van diegene die jij hebt aangemeld.  

3.    Samen huiswerk maken is leuker!
Samen huiswerk maken is veel leuker dan in je eentje. Op onze vestigingen is het altijd rustig en prettig werken, maar er is ook tijd voor een praatje. Natuurlijk kun je ook je huiswerk bespreken of vergelijken. Cathy: ‘Mijn zusje en meer van mijn schoolgenoten hebben ook bij Studiekring begeleiding gehad. Dat was altijd gezellig met z’n allen. Het is leuk, maar iedereen is ook serieus bezig.’

4.    Het is ook nog eens heel makkelijk
Bring a friend werkt heel simpel. Vertel je vriend of vriendin over onze dienstverlening. Leidt dat tot een aanmelding? Ga dan naar onze website en vul je gegevens in. Dan sturen wij je de bol.com cadeaubon toe. Deze actie geldt trouwens ook voor broertjes en zusjes.

Cathy studeert nu HBO ICT in Zwolle. Ze heeft net haar introductieweek achter de rug.

 

 

In de brugklastraining bereiden we je voor op alles wat je tegenkomt in de brugklas. Dat zijn zes trainingen van een uur samen met andere leerlingen. Hoe is het om daarna te starten in de brugklas? We vroegen het drie leerlingen én een docent.

Waar ga je mee aan de slag in de brugklastraining?
Nienke (13) uit Katwijk: ‘We oefenden vooral in het plannen van je huiswerk en met studievaardigheden, zoals mindmaps maken. We moesten ons leerwerk in drieën, dus drie keer in de week leren. Die manier kende ik nog niet. Ook leerde ik dat ik maakwerk zo snel mogelijk moet afmaken, want anders kom je vast te zitten met je planning.’ Wouter (12) en Juliëtte (12) uit Apeldoorn hadden nog niet eerder huiswerk gehad op de basisschool. Wouter: ‘Daarom was het wel handig om te leren hoe je eigenlijk met je agenda moet omgaan. Bijvoorbeeld dat je de hele week vooruit kunt plannen. En dat als er iets verandert, je dat meteen moet opschrijven.’ Juliëtte: ‘We hebben veel geoefend met mindmaps maken voor bepaalde vakken en hoe je handige planschema's kan maken.'

Hoe belangrijk is het onderdeel plannen in de brugklastraining?
Docent van de brugklastraining Eline: ‘Heel belangrijk! In de brugklas krijg je te maken met een nieuw rooster, een nieuwe locatie en een andere manier van leren. Hoe kun je dit goed doen naast de dingen die je al deed, zoals sport en gezelligheid? Daarom besteden we heel veel aandacht aan het leren plannen.’

Leer je er ook andere dingen over de brugklas?  
‘Ja, over welke spullen we bijvoorbeeld nodig hebben’ zegt Wouter. ‘Een agenda bleek erg handig. Ik heb er meteen een gekocht.’ Geen overbodige luxe inderdaad. Wouter vervolgt: ‘We hebben ook een verhaal gelezen over iemand die voor het eerst naar de brugklas gaat. Zo konden we een beetje zien hoe dat zou zijn.’ Juliëtte: ‘Ik vond het handig dat we hoorden welke vakken je krijgt op de middelbare school, zoals Biologie. Dat vak had ik nog nooit gehad namelijk.’

Nienke, Juliëtte en Wouter volgden de brugklastraining in een groepje. Hoe was het om in een groep te werken?
Nienke: ‘Dat was prettig, want zo leer je ook van elkaar.’ Wouter zat zelfs met vier andere leerlingen van zijn school in het groepje. ‘Heel fijn dat ik ze al kende én dat het een klein groepje was. Daardoor durfde ik veel te vragen en was ik niet bang dat het een domme vraag was.’  

Dan nu de hamvraag: ging je goed voorbereid naar de brugklas?
Nienke was wel zenuwachtig omdat ze in een klas zou komen met allemaal jongens. ‘Gelukkig is het heel gezellig met ze! Aan de training heb ik echt veel gehad. Het huiswerk heb ik meteen gepland en gemaakt,  zodat dat in ieder geval af was.’ Wouter: ‘Eerlijk gezegd keek ik erg op tegen de brugklas. Maar nu ik erin zit vind ik het heel leuk!’ Juliette had er daarentegen meteen al zin in. ‘Maar ik heb wel het gevoel dat ik beter voorbereid was door deze training.’

Dus de brugklastraining kwam van pas?
Nienke: ‘Jazeker, ik denk dat ik het zonder de training niet had gered met het maken van een planning. Ik zou bijvoorbeeld twee keer leren in plaats van drie keer. Nu leer ik vaker, maar wel in een kortere tijd. Dan onthoud ik het beter.’  Ook Wouter en Juliëtte zijn positief. Wouter: ‘Ik heb meteen het huiswerk in mijn nieuwe agenda gezet en gepland.’ Net zoals Juliëtte, die het fijn vond dat er zoveel dingen werden uitgelegd.

Ben jij benieuwd naar deze training? Neem contact met ons op of klik hier.

 

De zomervakantie is weer voorbij. Wil jij goed beginnen aan dit schooljaar? Volg dan deze tips op:

1.    Hervind je normale ritme
Laat naar bed, uitslapen en lekker luieren gaat niet meer. Wat was je normale ritme ook alweer? Hoe laat ging je altijd naar bed op schooldagen? Probeer zo snel mogelijk  je normale ritme op te pakken. Dan ga je zeker uitgerust naar school.

2.    Houd een grote opruiming
Hoe groot is de bende op je bureau? Een grote schoonmaak aan het begin van het jaar is wel zo fijn. Een opgeruimd en leeg bureau zorgt voor rust in je hoofd.  

3.    Check je inloggegevens
Weet je nog hoe je moet inloggen bij Mijn Studiekring of de Huiswerkplanner App? Welke gegevens vind je daar ook alweer allemaal? En hoe zag de agenda er ook alweer uit? En als je toch bent ingelogd, kun je je eerste huiswerk er meteen inzetten.

4.    Maak concrete doelen voor dit schooljaar
Een nieuw schooljaar betekent dat je opnieuw moet nadenken over de doelen die je wilt gaan halen. Bijvoorbeeld een 7,5 voor dat ene moeilijke vak. Of leren hoe je je beter kan concentreren tijdens het huiswerk maken. Maak je doelen zo concreet mogelijk. Dus bijvoorbeeld niet ‘ik wil overgaan’, maar wel ‘ik wil op mijn eerste rapport voor alles voldoende staan en voor wiskunde in ieder geval een 7.’ Natuurlijk helpen onze studiecoaches je hier graag bij.

5.    Houd de eerste schoolweken een familieagenda bij
De eerste weken zijn vaak hectisch: ingewikkelde roosters, introductiedagen en misschien wel een nieuwe school. Maak om overzicht te houden een familieagenda met alle nieuwe werktijden, lesroosters, klusjes, trainingen, muzieklessen, tandartsafspraken en ga zo maar door. Hang deze op een centrale plek in huis en je weet precies wie zich wanneer waar bevindt.

Op naar een goede start van het schooljaar!

Had je de afgelopen tijd begeleiding van ons en ga je na de zomervakantie zelfstandig verder? Dan sta je nog best voor een uitdaging. Hier alvast een aantal tips.

1. Feedback uit je eindevaluatie en Thuiswerkplan
Voordat je stopt bij ons, bespreek je in een afsluitende evaluatie met jouw vestigingsmanager hoe de begeleiding ging. We kijken naar wat goed ging en naar eventuele struikelblokken. Dit vatten we voor je samen in een persoonlijk Thuiswerkplan. Daarin staat precies uitgewerkt hoe jij het beste zelfstandig werkt. Bekijk deze feedback nog eens goed wanneer je terugkomt van vakantie. Dan weet je begin volgend schooljaar precies hoe je moet beginnen.

2. Gebruik de Huiswerkplanner app
Tijdens de begeleiding gebruikte je wellicht de Huiswerkplanner app. Daarmee heb je overzicht over je agenda, toetsen en al je leermomenten. Gebruik de app ook gerust ná je tijd bij Studiekring. En probeer na de zomer meteen je planning voor het eerste blok te maken. Heb je de app nog niet? Bekijk hier de voordelen, ga naar de App of Play store en download de app gratis.

3. Gebruik leerstrategieën die wél werken
De meest gebruikte leerstrategieën werken helemaal niet, bleek uit onderzoek van de Association for Psychological Science. Het eindeloos herlezen van tekst bijvoorbeeld. Welke leerstrategieën moet je dan juist wel toepassen? Dit zijn ze:

 • Gebruik flashcards tussen je leermomenten om je kennis te herhalen
 • Leg verbanden met andere leerstof
 • Maak een plaatje van de leerstof in een diagram of mindmap
 • Pas de stof toe op een concrete situatie uit jouw leven
 • Stel jezelf voortdurend vragen zodat je merkt of je het snapt
 • Structureer de informatie in hapklare brokken
 • Verspreid studeermomenten en zorg voor ruime intervallen


4. Lekker slapen

Slaap is essentieel als je dingen wilt onthouden. Uit onderzoek blijkt dat slapen minstens even belangrijk is als leren. Je presteert met voldoende slaap beter dan wanneer je een hele nacht doorgaat met leren. Goede reden dus om op tijd je bed op te zoeken.

5. Houd contact met ons
Helemaal zelfstandig werken is best lastig. Je kunt ons altijd bereiken als je toch hulp nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje studiecoaching per week; minder intensief dan huiswerkbegeleiding maar wel goed om je planning up-to-date te houden. Ben je gaan studeren en kun je daar wat hulp bij gebruiken? Wij geven ook hbo- of wo-begeleiding. Stuur een mailtje naar jouw voormalig vestigingsmanager of bel ons secretariaat voor de mogelijkheden.

 

Straks is het weer zomervakantie en ligt de verveling op de loer. Op zoek naar leuke dingen om te doen? Wij maakten een selectie.

1. Doe mee met GISHWHES
Wil je echt iets tofs doen deze zomer? Doe dan mee aan GISHWHES. GISHWHES staat voor ‘The Greatest Scavenger Hunt the World Has Ever Seen’. Van 1 tot en met 8 augustus voer je met veertien andere mensen van over de hele wereld de meeste gekke opdrachten uit. Je wordt door GISWHES in een team geplaatst en daarmee ga je aan de slag om punten te winnen. Die opdrachten variëren van een zwembadfeestje in een container, je auto verkleden tot entertainment voor dialysepatiënten. Van deze opdrachten maak je foto’s en filmpjes en voor iedere juist uitgevoerde opdracht krijg je punten. Het team met de meeste punten wint een vakantie. Mooi meegenomen: veel van de opdrachten hebben ook nog een positieve maatschappelijke impact. En niet onbelangrijk: je beleeft een super week! Meedoen met GISHWHES is niet duur. Je kunt je opgeven via www.gishwhes.com.

reading2. Lees een boek
Onmisbaar in dit lijstje blijft natuurlijk: lees een boek! Bekijk eens een lijstje van Young Adult boeken (voor jongeren vanaf 14 jaar) die je digitaal (en goedkoop!) kunt lezen. En als je de facebookpagina liket, zie je vanzelf goede tips voorbij komen.  Dus als de quote hiernaast herkenbaar voor je is, hoef je je in ieder geval niet te vervelen deze zomer.

3. Vind een schat
Een speurtocht? Hartstikke kinderachtig, maar stiekem ook best leuk. Maar wist je dat je ook serieuze speurtochten kunt doen? Dat heet geocaching. Door coördinaten op je telefoon in te voeren, kun je een schat vinden die iemand ander heeft verstopt. Mensen over de hele wereld verstoppen deze doosjes, waarin soms rolletjes papier en kleine schatten zitten. Met de GPS in je mobiele telefoon en een app als c:geo (Android) of Looking4Cache (iOS) kun je ze vinden. Maak wel een account aan op www.geocaching.com. Met in Nederland rond de 10.000 caches heb je gegarandeerd de hele zomer en ver daarna genoeg te doen.

4. Neem een vakantiebaantje
Wist je dat driekwart van de jongeren een vakantiebaantje neemt? Uit onderzoek blijkt dat ze dit doen om 1) ervaring op te doen voor hun C.V., 2) niet de hele zomer thuis te zitten en 3) zich nuttig te maken. Mooi meegenomen is natuurlijk dat je wat extra geld verdient. De meesten vinden trouwens een baantje in de horeca of in een winkel. Dus zie je jezelf de zomer wel doorbrengen als serveerster, zalmfileerder, of surfinstructeur? Meld je dan aan bij een uitzendbureau of kijk bij Vakantiewerk, XL Vakantiewerk, Scholierenwerk of Zoekvakantiewerk. Bedenk wel dat je nu al vrij laat bent dus begin snel met zoeken.

5. Voor als het regent
Voor de dagen waarop je niet hoeft te werken voor je vakantiebaantje, is er online genoeg te doen. Online games zijn vaak niet zo lang, net zo leuk als betaalde games en helemaal gratis. Waar kun je ze vinden? Kijk eens op Konregate. Daar vind je met tags games die je leuk lijken. Bijvoorbeeld Achievement Unlocked (vervul met een olifant zo snel mogelijk allerlei opdrachten) of ClueSweeper (wordt detective in een variant op mijnveger). Ben je zelfs te lui om je druk te maken om een spelletje? Train dan tenminste je lachspieren met de allerleukste en grappigste facebookposts.

 

Een goede afsluiting van het schooljaar is belangrijk. Jullie hebben een mail gekregen van de vestigingsmanager over de eindevaluatie en over het begin van volgend schooljaar. Hieronder de belangrijkste punten:

 • Evaluatie afgelopen jaar
  Aan het einde van het jaar vindt de eindevaluatie plaats. We blikken daarin ook alvast vooruit naar volgend schooljaar.
 • Aanmelden volgend schooljaar
  Weten jullie al of je volgend jaar door wilt gaan met de begeleiding? Meld je dan op tijd aan bij de vestiging. Dat kan tot en met de vakantie per mail naar de vestigingsmanager. In augustus wordt dan de definitieve planning gemaakt.
 • Start nieuwe schooljaar
  Op de eerste woensdag van de eerste schoolweek start de huiswerkbegeleiding met een workshop studievaardigheden. Zodat iedereen goed aan het nieuwe schooljaar begint. Voor de bijlessen wordt een nieuwe afspraak gemaakt. De bijlessen starten in de tweede schoolweek.
 • Tarieven 2015-2016
  Neem voordat jullie op vakantie gaan, nog even een kijkje op de pagina van je vestiging. Hier vind je onze nieuwe tarieven voor de begeleiding in het komende schooljaar.
 • Bereikbaarheid zomer
  Tot aan de zomervakantie is de vestiging nog te bereiken, daarna kunnen jullie voor vragen en aanmeldingen bij terecht bij het secretariaat via info@secretariaat.nl of 030- 272 14 44.

Het team van Studiekring wenst jullie een hele fijne vakantie!

fijne vakantie

 

Check5, het grootste huiswerkinstituut van Limburg, is onderdeel geworden van Studiekring; marktleider in Nederland op het gebied van huiswerkbegeleiding. Voor Studiekring een unieke kans om uit te breiden in Limburg én voor Check5 veel mogelijkheden tot groei en innovatie. De twee bedrijven passen wat betreft ambitie en geschiedenis goed bij elkaar.


Betrouwbare basis
Thessa Paanakker richtte in 2002 Check5 op. Dat groeide al snel uit tot het grootste huiswerkinstituut in Limburg. Bij Check5 werken meer dan 80 begeleiders en docenten op 11 locaties in Limburg. Voor Thessa Paanakker is het nu tijd voor een nieuwe stap buiten Check5. Thessa: ‘Ik wilde Check5 graag onderbrengen bij een betrouwbare partij die qua aanpak en ambitie goed aansluit bij mijn organisatie. En dat is Studiekring geworden. Het aanbod van producten en diensten, de manier van werken, de bedrijfscultuur en de ambities sluiten mooi op elkaar aan. Natuurlijk zijn er verschillen, maar dat zal in mijn ogen vooral leiden tot leren van elkaar.’ En het bedrijf heeft nóg een overeenkomst: Thessa en haar zus Martje zijn nichtjes van de oprichters van Studiekring, Reinier en Ivo Richaers. ‘Die familieband tussen beide bedrijven is een betrouwbare basis voor de toekomst’, aldus de dames Paanakker.


Nieuwe kansen
Het uitbreiden in Limburg sluit aan bij de ambities van Studiekring. Herman Struijlaart, algemeen directeur van Studiekring: ‘Wij willen graag verder groeien en ontwikkelen, ook in regio's waar wij nog niet vertegenwoordigd zijn. En als marktleider nieuwe initiatieven ontplooien, zoals het doorontwikkelen van onze app, het optimaliseren van onze dienstverlening naar scholen en verdere samenwerking met partners op het gebied van adaptief onderwijs. Wij zijn ervan overtuigd dat het samengaan veel nieuwe kansen biedt voor beide partijen.' Met de start van het nieuwe schooljaar wordt de verdere samenwerking concreet, waarbij het uitgangspunt is dat alle vestigingen van Check5 met dezelfde mensen doordraaien.


Over Check5
Check5 begon in 2002 met het geven van huiswerkbegeleiding en bijlessen in Maastricht. In de afgelopen jaren is Check5 uitgegroeid tot een instituut met verschillende locaties in Limburg. Zij helpen leerlingen bij hun schoolloopbaan met als doel het verbeteren van hun studieresultaten en het aanleren van studievaardigheden.

 

KEEPCALMHet einde van het schooljaar in zicht, maar nog bergen te verzetten. En juist de dingen die stress opleveren, schuif je voor je uit. Herkenbaar? Volg dit stappenplan voor een geslaagd einde van dit schooljaar.

Stap 1: Accepteer van jezelf dat je een uitsteller bent
Wees gewoon eerlijk tegen jezelf: je hebt een hoop uitgesteld en dat levert stress op. Het is nou eenmaal zo. Ga niet bij de pakken neerzitten: doe wat je kunt doen. Een langetermijnplanning gaat nu niet meer werken: je moet dus een kortetermijnplanning maken. Je leven beteren (lees: een grondige voorbereiding inplannen) komt de volgende keer wel weer.

Stap 2: Inventariseer wat je idealiter zou moeten doen
Verzamel alle stof per vak en alle dingen die je nog moet doen. Kijk op het leerlingportaal, PTA overzicht, je agenda of het maandoverzicht in de Huiswerkplanner App. Maak een globaal lijstje per vak met welke hoofdstukken/paragrafen/pagina’s je idealiter zou moeten kennen.

Stap 3: Bepaal wat je nog kunt doen
Maak nu van dat lijstje een haalbaar en realistisch plan. Hoeveel dagen of uren heb je nog? Bedenk hoeveel je nog kunt doen in die tijd. Moet je voor een examen nog 3 boeken leren, maar weet je dat daar echt geen tijd meer voor is? Focus je dan op 2 boeken en leer die goed.

Stap 4: Bepaal wanneer je wat gaat doen
Als je weet welke onderdelen je sowieso nog moet leren, kun je per dag een planning maken. belangrijk is ook op welk moment van de dag je een planning maakt. Maak iedere avond vlak voordat je gaat slapen een planning voor de volgende dag. Dan ben je rustig in je hoofd, heb je meer overzicht en kun je daarna lekker slapen.

Stap 5: Bepaal hoe je gaat leren
Denk bij je kortetermijnplanning na over hoe je de stof gaat leren. Een ellenlange woordenlijst? Haal de moeilijkste woorden eruit en oefen ze op WRTS. En bedenk hoe het fijn is voor jou om te leren. Doe je liever één vak in drie uur? Of wissel je liever twee vakken af in die drie uur, zodat je niet in slaap valt?

Stap 6: plan concrete beloningen in voor ieder klein doel dat je haalt
Minstens even belangrijk als het werk dat je moet doen, zijn de beloningen. Plan daarom na elke taak een kleine beloning in. Na een geleerd hoofdstuk mag je bijvoorbeeld eventjes (niet te lang!) iets voor jezelf doen (facebooken, naar buiten, een computerspelletje). Zo houd je het vol.

En natuurlijk heb je spijt van je uitstelgedrag. Maar soms pakt het ook voordelig uit. Je merkt dat je best wel hard kunt werken, harder dan je zelf dacht. En ook ánderen merken dat je hard kunt werken. Wanneer je een ‘bespreekgeval’ bent in de rapportenvergadering, kan het de doorslag geven of je inmiddels hard aan het werk bent of niet. En hopelijk levert je uitstelgedrag een goed voornemen op voor volgend jaar!

 

 

zittenblijven-overgaan-grootZittenblijven of overgaan: dé vraag voor veel leerlingen aan het eind van het schooljaar. Is zittenblijven erg? En hoe zorg je dat je overgaat naar volgend jaar? 5 vragen en antwoorden over zittenblijven.

1. Is zittenblijven erg?
Volgens het Centraal Planbureau wel. In Nederlands blijft bijna de helft van alle leerlingen in Nederland minimaal één keer zitten. En zittenblijven kan leerlingen demotiveren. Op vier van de vijf scholen moet een zittenblijver alle vakken opnieuw doen. Dus ook de vakken waar hij of zij eerder achten en negens voor haalde! Scholen zijn trouwens ook niet blij met zittenblijvers: maar vijftien procent van de scholen vindt het een goed idee.

2. Heeft zitten blijven zin?
Er is veel kritiek op het nut van zittenblijven. Van de havisten en vwo'ers zakt meer dan de helft van de zittenblijvers alsnog af naar een lager onderwijsniveau. Voor hen is zittenblijven dus een verloren jaar. Mavo-leerlingen doen het iets beter: ruim de helft haalt uiteindelijk zijn diploma op dat niveau. Zittenblijven kost de maatschappij jaarlijks een half miljard euro.

3. Wat vinden leerlingen er zelf van?
Veel jongeren ervaren het toch als positief, bleek uit onderzoek. Tweederde (67%) van de vroegere zittenblijvers vinden het achteraf gezien goed dat ze bleven zitten. Bij de grootste groep bleef het zelfvertrouwen gelijk (39%) en bij een derde (31%) nam dit zelfs toe nadat ze een jaar overdeden.

4. Wat moet je als ouder weten over zittenblijven en overgaan?
De school beslist welke leerling overgaat naar de volgende klas. Maar hier bestaan geen wettelijke voorschriften voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven. En kijk eens naar deze tips voor wat als ouder nog meer kunt doen.

5. Wat kun je aan het eind van het schooljaar nog doen om over te gaan?
Nog niet alles is besloten. Kijk eens bij ons stappenplan voor een last minute planning. Of maak een eindsprint in de huiswerkbegeleiding of bijles. Sinds kort bieden een aantal scholen ook de zomerschool aan: twee weken intensieve begeleiding in de zomervakantie waardoor je alsnog over kunt gaan.

6. Heeft zo’n zomerschool zin?
Ja, dat heeft zin. Zoveel zelfs dat de overheid scholen subsidie geeft om zomerscholen te starten. Van alle leerlingen die in 2013 een zomerschool volgden, ging 85% alsnog over. Van die groep is 75% in het volgende schooljaar opnieuw overgegaan of geslaagd voor het examen.

Iemand die geduldig is, goed kan uitleggen én je zelfvertrouwen geeft? Een superdocent. Stef Helsen van Studiekring Houten is er zo één. Tijd om hem eens in het zonnetje te zetten. Wat zeggen zijn leerlingen over hem?

stef3

Stel Helsen geeft al 10,5 jaar bijles bij Studiekring in natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Dat zijn inmiddels al rond de 150 leerlingen. Wat vinden zij zo goed aan hun bijlesdocent? 

Eén ding is in ieder geval duidelijk: Stef kan ontzettend goed uitleggen. Nina (5 havo, sinds de vierde klas bijles in biologie, wiskunde en scheikunde) mocht elke week zelf bepalen welk vak ze wilde bespreken. ‘Hij vindt het geen probleem om iets tien keer uit te leggen voordat ik het snap. Stef is geduldig en dat vind ik fijn.’ Volgens Sanne, (6 vwo en al 2 jaar bijles wiskunde en scheikunde bij Stef), is Stef vooral creatief met uitleggen: ‘Soms maakt hij bijvoorbeeld tekeningetjes of tabellen of gebruikt hij andere trucjes, net zolang tot ik het snap. En hij geeft me zelfvertrouwen door te laten zien dat ik het eigenlijk zelf ook best kan.’ Nina: ‘Ja, hij geeft je inderdaad altijd verschillende manieren waarop je iets bijvoorbeeld berekent. Zelf kun je dan kiezen welke manier het beste voor jou werkt.’ Stef legt volgens zijn leerlingen altijd door middel van voorbeelden of tekeningen dingen uit. ‘Hierdoor onthoud je dingen beter, omdat je er iets bij kunt voorstellen’, volgens Nina.

Matthijs (6 vwo, een jaar bijles wiskunde, scheikunde, natuurkunde): ‘Stef is heel direct. Hij kan goed uitleggen en geeft mij vooral goed advies. Advies over wat voor type leerling je bent. En hoe je vervolgens zelf je problemen met de stof kunt oplossen. Ik voel me tijdens de bijlessen altijd op mijn gemak en ga ook met meer zelfvertrouwen de les in. En vooral voor wiskunde zijn mijn cijfers stukken beter geworden.’

Marien, zijn vestigingsmanager in Houten, zet Stef graag in omdat hij geduldig en rustig is. ‘En hij neemt niet het boek als uitgangspunt, maar nieuwsgierigheid en vertrouwen in het eigen denkvermogen.’ Dat is ook waarom Stef inmiddels zowat een bekendheid is in Houten: ‘leerlingen en ouders blijven naar hem vragen’, aldus Marien. Isabel Hoogenboom-Beumer, moeder van Laurens, Vincent en Maarten Hoogenboom, stuurde haar drie zonen naar Stef voor bijles. ‘Een leerling die iets niet snapt, weet vaak niet wát hij niet snapt. Stef ziet dat juist meteen. Dat maakt hem echt een superdocent.’

En hoe vindt Stef het bijlesgeven zelf? ‘Het is vooral zo leuk omdat ik zie hoe mensen vooruitgaan. Ik zie bijna letterlijk het kwartje vallen. Ook leerlingen die een vak écht heel moeilijk vinden, halen dan uiteindelijk hun examen of soms zelfs het hoogste cijfer van de klas’, aldus Stef. Hoe hij dat voor elkaar krijgt? ‘Ik heb altijd een goede verstandhouding met mijn leerlingen. En ik leer ze zelfstandigheid. Als ze een vraag stellen geef ik niet zomaar antwoord maar leer ik ze hoe ze dat antwoord zelf kunnen vinden. Mijn motto is: ‘bij een toets ben ik er niet bij, dan moet je het zelf doen’.’ Wat Stef betreft gaat hij nog wel een tijd door met bijles geven. ‘De sfeer bij Studiekring is goed, ik heb leuke collega’s en in al die tijd nog maar één leerling gehad die niet gemotiveerd was. Wat wil een docent nog meer?’ 

Wij hebben meer superdocenten in huis. Ken jij er ook zo één en wil je hem of haar in het zonnetje zetten? Laat het ons weten via marketing@studiekring.nl 

Gezocht: Ouders en leerlingen die mee willen denken over onze dienstverlening. Welke verbeterpunten zien jullie? Zijn er andere producten of diensten die wij zouden moeten aanbieden? Wat vinden jullie van onze communicatie? Met deze feedback kunnen we onze dienstverlening nog beter afstemmen op de wensen en behoeften van onze leerlingen en hun ouders. Daarom zijn we op zoek naar ouders en leerlingen die mee willen denken in ons klantenpanel.

Hoe laagdrempelig is dat?
Eén keer per jaar komen vragen wij jullie om een avond op ons kantoor in Utrecht met ons mee te denken. En een aantal keer per jaar willen wij jullie per e-mail nog een aantal vragen voorleggen.

Mag iedereen meedoen?
Uiteraard horen wij graag de mening van onze eigen leerlingen en hun ouders. Maar ook als je een informatie-avond hebt bezocht én nog geen begeleiding bij ons volgt ben je van harte welkom

Hoor ik wel wat terug?
Uiteraard ontvang je van ons altijd een terugkoppeling van wat wij doen met de feedback die je ons geeft.

Vragen of aanmelden?
Wil je meer weten over ons klantenpanel of je aanmelden? Dat kan door een e-mail te sturen naar marketing@studiekring.nl met hierin naam + adres + telefoonnummer. Laat ons ook even weten of je leerling of ouder bent.

 

In april nam Herman Struijlaart (hiervoor uitgeefmanager bij Noordhoff Uitgevers en directeur bij Van Dale) het stokje over van Ivo Richaers. Ivo besloot na 15 mooie jaren dat het tijd werd voor een nieuwe stap. Wie is Herman Struijlaart eigenlijk? Wij stelden hem 9 persoonlijke vragen. 

1. Wat voor leerling was jij vroeger zelf?
Wil je dat echt weten? Ik had altijd een dubbelrol: aan de ene kant was ik stierlijk vervelend, maar aan de andere kant was ik heel betrokken bij de school. Ik was druk, zocht vaak de grenzen op, werd er ook vaak uitgestuurd. En omdat ik makkelijk kon leren, konden ze mij daar ook niet echt op aanspreken. Maar ik was ook voorzitter van de leerlingenraad en hielp mee met allerlei acties voor school. Repressie werkte bij mij in ieder geval uiteindelijk averechts. Het ging pas goed wanneer ik van een docent wat ruimte kreeg.

2. En toch ben je zelf docent geworden?
Ja, ik heb 8 jaar voor de klas gestaan. Ik kon goed orde houden. Dat kwam door een mix van respect voor die kinderen en humor. Als je net van de lerarenopleiding afkomt, krijg je vaak te horen dat je streng moet zijn. Volgens mij is dat larie. Het gaat om authenticiteit. Dat leerlingen een docent zien zoals ‘ie is. Wanneer je een rol gaat spelen, de populaire of de hele strenge bijvoorbeeld, dan gaat het in mijn ogen mis. Oja: en ik heb er altijd de lol van ingezien, dat is ook belangrijk. Toch ging het niet altijd goed hoor. Ik had een klas, B3A, daar droom ik nu nog wel eens van.

3. Jij hebt thuis ook nog twee kinderen: hoe omschrijven zij jou?
Druk! En ze zeggen dat ik altijd grapjes maak. “Die doet wel echt vaak gek hoor”, zegt mijn dochter Emma over mij tegen haar vrienden. Verder ben ik bezorgd en zorgzaam. Dat laatste komt denk ik vooral doordat wij vroeger veel zorg moesten besteden aan onze zoon, Thijs. Hij zat lang in een rolstoel, nu overigens niet meer. En mijn dochter had moeite met leren. Daar waren we veel mee bezig. Zij vinden nu gelukkig steeds meer hun eigen weg.

4. Wat is goed onderwijs eigenlijk voor jou?
Het belangrijkste vind ik dat ieder kind tot zijn recht moet komen. Dat er ruimte is voor een individu, dat je niet tegen een kind zegt: jij past niet in het systeem, wegwezen. Hartstikke moeilijk natuurlijk als je 32 pubers in een klas hebt zitten. Maar ik denk wel dat het kan. Dat je ruimte en vertrouwen geeft zodat een kind echt kan groeien tot waar ‘ie kan komen.

5. Is die onderwijskant ook waarom je gekozen hebt voor Studiekring?
Onderwijs vind ik echt leuk en dat is door mijn hele loopbaan een rode draad geweest. Bovendien vind ik de informele sfeer fijn. Ik zie veel kansen om te groeien en er is ook ruimte om die groei te bereiken. Dat is fijn. Dat maakt dat ik ook kan gaan proberen die groei in te zetten, een van de opdrachten die ik mee kreeg. Ik zie daar meer dan genoeg kansen voor. We moeten eerder keuzes maken dan dat er geen mogelijkheden zijn.

6. Studiekring bestond in februari 15 jaar. Volgens Ivo en Reinier, de oprichters, vooral dankzij de bevlogenheid van alle medewerkers. Wat zijn jouw plannen?
Zoals ik al eerder zei tegen onze medewerkers: wat er geleverd wordt is van goede kwaliteit. Voor mij is de vraag: wat houd je centraal en wat ga je decentraal doen? Dat sluit aan bij wat eigenlijk wel mijn levensfilosofie is: als je mensen ruimte geeft, dan gaan ze in essentie bloeien en groeien. Zeker als het gaat over professionals.

7. En wat merken ouders en leerlingen daarvan?
Ik wil nóg beter aansluiten op het moment waarop ouders voor het eerst bedenken dat ze onze hulp kunnen gebruiken. Zichtbaarder worden. En ik denk dat we scholen ook veel meer kunnen ontzorgen. Geen bemoeienis met de core business van een school, want dat zijn de docenten, maar wel beter aansluiten op de ondersteuning die een school kan gebruiken. Voor leerlingen levert dat denk ik best concrete voordelen op: het is praktisch en de lijnen zijn kort. Maar ik denk ook dat er kansen liggen in het beter aansluiten bij bepaalde problematiek, leerlingen met ADHD bijvoorbeeld.

8. Waar ben jij dan eigenlijk echt goed in, vind je zelf?
Ik kan goed mensen in beweging krijgen. Dat doe ik door me te verplaatsen in iemand en zijn beweegredenen. En door zelf het goede voorbeeld te geven. Als ik zeg dat ik een open cultuur wil bijvoorbeeld, dan vind ik dat ik zelf ook open moet communiceren. En als ik zeg dat mensen meer verantwoordelijkheid moeten krijgen, dan moet ik ze die ook geven.

9. Tenslotte: heb je zelf eigenlijk al eens in de huiswerkbegeleiding gestaan?
Ik ben wel op bezoek geweest bij veel vestigingen. In het begin vond ik het eigenlijk een beetje zielig voor die leerlingen. Zit je daar na een lange schooldag en moet je de hele tijd je mond houden. Maar ze hebben aan het eind van de middag wel hun huiswerk af. Best heel fijn. En als ze een goed cijfer halen, ervaren ze weer een gevoel van succes. Dat ze weer in zichzelf gaan geloven. Dat is heel gaaf vind ik. En zeker niet zielig.

examenOp 11 mei beginnen de eerste examens. Hoe ga je goed voorbereid die examens in? Uit ervaring blijkt dat leerlingen het meeste moeite hebben met de hoeveelheid stof inschatten, grondig leren, niet weten welke stof ze eigenlijk moeten leren en het maken van een planning. Wij vroegen Morten Wessels, een van onze ervaren examentrainers, wat nou écht onmisbaar is bij een goede voorbereiding:

1. Weet wat je moet weten
Voor de examens moet je heel veel weten. Eerste stap is dus altijd te weten komen welke stof je eigenlijk moet leren. Het is zonde van je tijd als je dingen leert die niet terug gaan komen in het examen. Vraag dus aan je docent welke stof wel en welke stof niet tot de examenstof behoort.

2. Leer 2 á 3 uur per vak
De examens duren 2 tot 3 uur per vak. Dit is een lange zit. Het is dus handig om tijdens het voorbereiden van je examens hier alvast aan te wennen. Leer jezelf aan om 2 tot 3 uur bezig te zijn met hetzelfde vak. Dan kunnen je hersens hier namelijk aan wennen.

3. Gebruik Samengevat
Elk jaar geeft ThiemeMeulenhoff, uitgever van de examenbundels, voor elk vak en op elk niveau Samengevat uit. Een handig boekje waarin alle stof samengevat staat. Ook op de site van examenoverzicht vind je goede samenvattingen voor ieder niveau. Studiekring ontwikkelt haar examentrainingen overigens ook samen met ThiemeMeulenhoff. Daardoor sluiten de trainingen altijd aan op de examenstof.

4. Blijf gezond gespannen
Een lastige, maar bedenk: stress is funest voor je concentratie en je geheugen. Maar met gezonde zenuwen is niks mis. Dit zorgt namelijk voor een verhoogde concentratie.

5. Zorg voor lichaamsbeweging
Zo lang leren zorgt voor weinig beweging. En dat is niet goed voor de doorbloeding in je lijf. Je krijgt dan niet meer de optimale hoeveelheid bloed in je hersenen. Sla dus vooral niet die hockeytraining af. Of loop een blokje om.

Last but not least: lach er ook om! Bekijk eens een paar onvergetelijke antwoorden van je voorgangers. En houd jezelf een prachtige zomervakantie voor ogen. Wij wensen alle leerlingen en hun ouders heel veel succes!

 

Rekenen wordt steeds belangrijker, ook op middelbare scholen. Maar wat als je leerlingen nog beter wilt ondersteunen? Met de nieuwe software van bettermarks kun je een volledig persoonlijk oefentraject per leerling maken. Wij gebruiken deze software nu in onze groepslessen Wiskunde+, maar bieden ook ondersteuning in het rekenonderwijs voor scholen. Hoe werkt dat?

Wat is bettermarks?
In 2014 is bettermarks uitgeroepen tot de innovatiefste e-learning onderneming van Europa. De rekenmethodes zijn door een team van Nederlandse docenten wiskunde en rekenen ontwikkeld. Vanaf dit schooljaar werken in Nederland ruim 30 scholen met bettermarks. De bettermarks rekenmethode werd bovendien genomineerd voor de NOT Innovatie Award 2015.

Hoe werkt het?
Leerlingen beginnen met een instaptoets in bettermarks. De methode is volledig digitaal en gericht op het individuele leerproces van de leerling. Oefenen staat centraal. De fouten die een leerling maakt, worden geanalyseerd en daaruit komen persoonlijke ontwikkelpunten. Ook daar anticipeert het programma op: er worden extra oefeningen aangeboden om die punten te versterken. Een docent kan via een dashboard de voortgang van de leerling inzien. En waar nodig support bieden, toetsen en extra oefeningen klaarzetten.

En wat zijn de mogelijkheden voor scholen? 
Scholen kunnen een licentie afnemen van bettermarks én de rekenlessen door getrainde docenten van Studiekring laten verzorgen. En wij bieden daarnaast extra steunlessen. Of wij kunnen ter voorbereiding op de rekentoets extra training aanbieden aan leerlingen.

Wilt u weten wat wij voor uw school kunnen betekenen op het gebied van rekenonderwijs? Neem contact met ons op via 030 – 272 1444 of via het contactformulier.

 

In je telefoon even snel je huiswerk checken of een cijfer invoeren. Handig. Met onze gratis app kunnen leerlingen nu altijd hun huiswerk plannen en checken. Wij zetten de voordelen op een rijtje. En toetsten de app in de praktijk op onze vestiging in Zoetermeer.

1. Nooit meer planning vergeten
Een dag zonder telefoon is een dag niet geleefd, volgens veel leerlingen. De telefoon gaat overal mee naartoe. Jaimy, 17 jaar, uit Zoetermeer: 'Ik ben aan mijn mobiel vastgekluisterd dus met deze app heb ik mijn planning altijd bij me. Het is makkelijk en overzichtelijk.'

2. 3 x leren voor elke toets
De app helpt leerlingen bij het plannen van huiswerk en voorbereiden op toetsen. Zo plant 'ie automatisch 3 leermomenten in voor een toets. Daardoor beginnen leerlingen eerder met leren en hebben ze voldoende tijd voor het herhalen van leerstof.

3. Zelfstandigheid wordt gestimuleerd
Met de app kunnen leerlingen zelf de planning voor huiswerk en toetsen invoeren. Én zelf de cijfers bijhouden. Gelukkig worden docenten niet overbodig. Jaimy: 'Je kunt zelf taken afvinken in de app en zelfstandig werken. Maar ik vind het ook wel fijn dat er nog docenten naar je toekomen. Dat stimuleert je om echt te beginnen.'

4. Aanvulling op schooladministratiesystemen
De app is een aanvulling op bestaande administratiesystemen, zoals Magister. Waar deze systemen vaak redelijk passief blijven, kun je met de app een doorlopende leerlijn bijhouden. Jaimy gebruikt de app standaard als ze naar Studiekring gaat. 'En soms ook in het weekend. Ik zou de app in ieder geval niet zo snel wegdoen; ik heb eigenlijk niets vervangbaars.'

5. Hij is gratis
De app is nu gratis te downloaden voor Apple en Android. De app bieden we gratis aan omdat we vinden dat goed onderwijs voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. En dat begint natuurlijk met een goede planning!

RTV Utrecht heeft een item gemaakt over onze huiswerkplanner. Bekijk hier de uitzending - bij 23 minuten.

In april nam Herman Struijlaart (voorheen uitgeefmanager bij Noordhoff Uitgevers en directeur bij Van Dale) het stokje over van Ivo Richaers. Ivo besloot na 15 mooie jaren dat het tijd werd voor een nieuwe stap. Maar wie is Herman Struijlaart eigenlijk? 9 persoonlijke vragen:

1. Wat voor leerling was jij vroeger zelf?
Wil je dat echt weten? Ik had altijd een dubbelrol: aan de ene kant was ik stierlijk vervelend, maar aan de andere kant was ik heel betrokken bij de school. Ik was druk, zocht vaak de grenzen op, werd er ook vaak uitgestuurd. En omdat ik makkelijk kon leren, konden ze mij daar ook niet echt op aanspreken. Maar ik was ook voorzitter van de leerlingenraad en hielp mee met allerlei acties voor school. Repressie werkte bij mij in ieder geval uiteindelijk averechts. Het ging pas goed wanneer ik van een docent wat ruimte kreeg.

2. En toch ben je zelf docent geworden?
Ja, ik heb 8 jaar voor de klas gestaan. Ik kon goed orde houden. Dat kwam door een mix van respect voor die kinderen en humor. Als je net van de lerarenopleiding afkomt, krijg je vaak te horen dat je streng moet zijn. Volgens mij is dat larie. Het gaat om authenticiteit. Dat leerlingen een docent zien zoals hijis. Wanneer je een rol gaat spelen, de populaire of de hele strenge bijvoorbeeld, dan gaat het in mijn ogen mis. Oja: en ik heb er altijd de lol van ingezien, dat is ook belangrijk. Toch ging het niet altijd goed hoor. Ik had een klas, B3A, daar droom ik nu nog wel eens van.

3. Jij hebt thuis ook nog twee kinderen: hoe omschrijven zij jou?
Druk! En ze zeggen dat ik altijd grapjes maak. “Die doet wel echt vaak gek hoor”, zegt mijn dochter Emma over mij tegen haar vrienden. Verder ben ik bezorgd en zorgzaam. Dat laatste komt denk ik vooral doordat wij vroeger veel zorg moesten besteden aan onze zoon, Thijs. Hij zat lang in een rolstoel, nu overigens niet meer. En mijn dochter had moeite met leren. Daar waren we veel mee bezig. Zij vinden nu gelukkig steeds meer hun eigen weg.

4. Wat is goed onderwijs eigenlijk voor jou?
Het belangrijkste vind ik dat ieder kind tot zijn recht moet komen. Dat er ruimte is voor een individu, dat je niet tegen een kind zegt: jij past niet in het systeem, wegwezen. Hartstikke moeilijk natuurlijk als je 32 pubers in een klas hebt zitten. Maar ik denk wel dat het kan. Dat je ruimte en vertrouwen geeft zodat een kind echt kan groeien tot waar hijkan komen.

5. Is die onderwijskant ook waarom je gekozen hebt voor Studiekring?
Onderwijs vind ik echt leuk en dat is door mijn hele loopbaan een rode draad geweest. Bovendien vind ik de informele sfeer fijn. Ik zie veel kansen om te groeien en er is ook ruimte om die groei te bereiken. Dat is fijn. Dat maakt dat ik ook kan gaan proberen die groei in te zetten, één van de opdrachten die ik mee kreeg. Ik zie daar meer dan genoeg kansen voor. We moeten eerder keuzes maken dan dat er geen mogelijkheden zijn.

6. Studiekring bestond in februari 15 jaar. Volgens Ivo en Reinier, de oprichters, vooral dankzij de bevlogenheid van alle medewerkers. Wat ga jij daar aan toevoegen?
Ik wil nóg beter aansluiten op het moment waarop ouders voor het eerst bedenken dat ze onze hulp kunnen gebruiken. Zichtbaarder worden. En ik denk dat we scholen ook veel meer kunnen ontzorgen. Geen bemoeienis met de core business van een school, want dat zijn de docenten, maar wel beter aansluiten op de ondersteuning die een school kan gebruiken. Voor leerlingen levert dat denk ik best concrete voordelen op: het is praktisch en de lijnen zijn kort. Maar ik denk ook dat er kansen liggen in het beter aansluiten bij bepaalde problematiek, leerlingen met ADHD bijvoorbeeld.

7. En waar ben jij dan eigenlijk echt goed in, vind je zelf?
Ik kan goed mensen in beweging krijgen. Dat doe ik door me te verplaatsen in iemand en zijn beweegredenen. En door zelf het goede voorbeeld te geven. Als ik zeg dat ik een open cultuur wil bijvoorbeeld, dan vind ik dat ik zelf ook open moet communiceren. En als ik zeg dat mensen meer verantwoordelijkheid moeten krijgen, dan moet ik ze die ook geven. Uiteindelijk geloof ik dat wanneer je mensen de ruimte geeft, ze gaan bloeien en groeien. Dat geldt voor leerlingen, maar ook voor professionals.

8. Onderwijs wordt ook steeds meer digitaal. Hoe digitaal ben jij?
Je ziet het misschien niet aan me af omdat ik nog typ met twee vingers, maar ik ben wel mijn hele loopbaan bezig geweest met het omzetten van educatieve producten naar digitaal. Bij die overgangen van papier naar online bedacht ik me altijd: wat zou mijn klant online willen? Dus ja, ik ben wel redelijk digitaal. Hoewel je altijd goed moet blijven nadenken of je een bepaald product wel digitaal moet willen maken. Het verhaal gaat trouwens dat ik ooit aan het begin van het internet heb voorspeld dat dat waarschijnlijk toch niets zou worden…

9. Tenslotte: heb je zelf eigenlijk al eens in de huiswerkbegeleiding gestaan?
Ik ben wel op bezoek geweest bij veel vestigingen. In het begin vond ik het eigenlijk een beetje zielig voor die leerlingen. Zit je daar na een lange schooldag en moet je de hele tijd je mond houden. Maar ze hebben aan het eind van de middag wel hun huiswerk af. Best heel fijn. En als ze een goed cijfer halen, ervaren ze weer een gevoel van succes. Dat ze weer in zichzelf gaan geloven. Dat is heel gaaf vind ik. En zeker niet zielig.

WiskundeIn de brugklas en moeite met wiskunde? Wij bieden nu wiskundebijles met software van Bettermarks. Eén keer per week bijles en oefenen met een slim online wiskundeprogramma. Zo wordt wiskunde een eitje.

Wat is het?
Bijles Wiskunde+ is 75 minuten per week wiskundebijles in een groepje van maximaal 4 personen, onder begeleiding van een wiskundedocent. Wat de bijles extra bijzonder maakt? De slimme software Bettermarks herkent tijdens het oefenen de zwakke punten van de leerling. Bijvoorbeeld breuken of staartdelingen.

Daarmee kun je dan heel gericht aan de slag. Zo werk je aan een goede basis. Oefenen met Bettermarks is eigenlijk net als gamen: je verzamelt munten en sterren als je het goed doet. Bettermarks sluit aan op iedere lesmethode en op elk niveau. Volledig bijspijkeren kan al in 12 weken.

Hoe werkt het?

 • voor alle vwo-, havo- en vmbo-leerlingen uit de brugklas
 • je oefent individueel en probleemgericht wiskunde met Bettermarks
 • 1 x 75 minuten bijles per week
 • in een groepje van maximaal 4 personen, begeleid door een bijlesdocent
 • je gebruikt je eigen laptop of tablet
 • wekelijkse updates met voortgang naar leerling, ouders en wiskundeleraar op school
 • Per 75 minuten betaal je € 18,50

Lees hier meer over onze Bijles Wiskunde+.

graffiti-woerdenIn februari vierde een van onze grootste vestingen haar 10e verjaardag. Dat was reden voor een feestje. 10 vragen aan Wouter Veldhuis, vestigingsmanager in Woerden.

1. Wat wilde jij vroeger eigenlijk worden?
Héél vroeger wilde ik houthakker worden, dat is 'm duidelijk niet geworden. Op de middelbare school koos ik een zo breed mogelijk pakket. Toen heb ik economie gestudeerd en daarna als managementconsultant gewerkt. Al die tijd wist ik eigenlijk niet wat ik wilde doen. Totdat ik een keer mee ging met een vriendin die vestigingsmanager was: dat beviel me wel.

2. Wat vond je dan zo leuk aan vestigingsmanager zijn?
De combinatie van het runnen van een vestiging en het aansturen van docenten. Het is leuk om daar echt een team van te maken. En natuurlijk het contact met de leerlingen.

3. Wanneer ben je vestigingsmanager geworden?
In maart 2010, dus al bijna 5 jaar.

4. Woerden bestaat nu 10 jaar, hoe heb je dat gevierd?
Iedereen kreeg natuurlijk taart en de leerlingen hebben de muur in het trappenhuis versierd met 'Studiekring-graffiti'. Ze mochten hun creativiteit de vrije loop laten en dat is heel leuk geworden!

5. Wat vinden leerlingen bij jou van de begeleiding?
Veel leerlingen hebben er bij de intake niet echt zin in. Maar als ze begonnen zijn merken ze dat de begeleiding wel helpt. Ze hebben meer rust. De cijfers worden beter. Als je ze één-op-één spreekt, hoor ik dat ook van ze terug.

6. Wat is het effect van onze app in de begeleiding?
Dat werkt goed! Bijna iedereen gebruikt de app. Leerlingen vinden het prettig dat ze zelf taken kunnen inplannen, beheren en afvinken.

7. Hoe is jouw contact met ouders?
Dat vind ik een van de leukste dingen van het werk. In de gesprekken met ouders kun je de puntjes op de i zetten. En daardoor kan ik even boven het dagelijkse werk hangen en reflecteren op een doorlopende leerlijn. Heel nuttig. De meeste ouders zijn ook tevreden en blij met wat we doen.

8. En wat heb jij zelf geleerd de afgelopen jaren?
Ik leer ontzettend veel van het leidinggeven aan een diverse groep mensen. Woerden is een van de grootste vestigingen met een team van ongeveer 12 mensen. Ik bespreek veel met ze. Ik vind het belangrijk dat mijn docenten goed in hun vel zitten, dan gaat het werk ook beter.

graffiti-woerden29. Wat doe jij als je geen vestigingsmanager bent?
Ik ben ook nog docent aan de opleiding HRM op de Hogeschool Utrecht. Verder vind je mij vaak op de fiets: ik doe veel toertochten en train daarvoor. En ik heb twee dochters, daar gaat natuurlijk veel tijd in zitten.

10. En wat doe jij over 10 jaar?
Dan werk ik nog wel bij Studiekring. Dan doe ik nog meer verschillende dingen en projecten. Dus op naar de volgende 10 jaar!

 

appHuiswerk plannen op je telefoon? Handig, want die heb je altijd bij je. Ruim 1000 van onze leerlingen plannen nu met onze Huiswerplanner App. En sinds 9 maart is deze voor iedere leerling gratis te downloaden. 5 redenen waarom je 'm op je telefoon zou moeten zetten:

1. Je vergeet je planning nooit meer
Een dag zonder telefoon is een dag niet geleefd, volgens veel leerlingen. De telefoon gaat overal mee naartoe. Jaimy, 17 jaar, uit Zoetermeer (3 jaar bij Studiekring): 'Ik ben aan mijn mobiel vastgekluisterd dus met deze app heb ik mijn planning altijd bij me. Het is makkelijk en overzichtelijk.' En als agenda? 'Als ik naar Studiekring moet, gebruik ik altijd de app, soms gebruik ik hem ook in het weekend. Ik zou de app niet zo snel wegdoen; ik heb eigenlijk niets vervangbaars.'

2. Je kunt zelf alle taken invoeren en afvinken
Met de app kun je zelf de planning voor huiswerk en toetsen invoeren. En je kunt je cijfers bijhouden. Jaimy: 'Je kunt zelf taken afvinken in de app en zelfstandig werken. Maar ik vind het ook wel fijn dat er nog docenten naar je toekomen. Dat stimuleert je om echt te beginnen.'

3. Je weet altijd welke boeken je mee moet nemen
Kluisjes en rugzakken vol met boeken? Met de app kun je precies uitdokteren welke boeken je mee moet nemen naar school of Studiekring. Jaimy: 'op school gebruik ik de app als ik wil weten welke boeken in moet meenemen naar Studiekring. Het is een stuk makkelijker dan je agenda of een andere planner helemaal onder uit je tas opgraven.'

4. Je planning is altijd up-to-date
Tegenwoordig heeft iedereen internet of wifi, dus je kunt je planning altijd bijwerken. Een toets verplaatsen of een cijfer invoeren wordt zo lekker makkelijk.

5. Het is gratis
De app is nu gratis te downloaden voor Apple en Android. De app bieden we gratis aan omdat goed onderwijs voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. En dat begint natuurlijk met een goede planning!

 

'15 Jaar is best ok, maar liever een jaartje ouder.' Hoe voelt het ook alweer om 15 jaar te zijn? Wist jij al wat je wilde worden? Wij spraken met Juliette, Britt, Thijmen en Thijs (allen 15 jaar oud) over toekomstdromen, uitgaan en vrijheid.

Hoe zou je jezelf omschrijven in 5 woorden?
Eventjes nadenken levert bij alle 15-jarigen mooie zelfbeelden op: Thijmen uit Amstelveen (favoriete vak: gym) : 'Dat is wel een lastige'. Na even twijfelen: 'ik ben chaotisch, druk, nieuwsgierig, sportief en toch ook wel aardig.' Ook Thijs uit Maarssen (favoriete vak: gym) vindt dat hij soms aardig is, maar vooral open, nuchter, vrolijk en eerlijk. Juliëtte uit Maarssen (favoriete vak: aardrijkskunde en economie) vindt zichzelf een doorzetter. 'En ik ben best ambitieus, ijverig en fanatiek. En openhartig.' Britt uit Maarssen (favoriete vak: Engels): 'Ik zou mezelf omschrijven als best chaotisch en druk maar ook sociaal, behulpzaam en vrolijk.' Met zelfreflectie zit het bij deze leerlingen wel goed.

Vind je het leuk om 15 te zijn?
15 jaar is eigenlijk een leeftijd waarop nét iets te weinig mag. Thijmen: '15 Jaar is best ok, maar eigenlijk zou ik heel graag één jaar ouder zijn want dan mag ik scooter rijden. Op je zestiende kun je meer en heb je meer vrijheid. Structuur is ook wel fijn trouwens hoor.' Ook Thijs zou liever wat ouder zijn, want 'dan kun je lekker op vakantie met vrienden'. Juliette vindt het jammer dat ze geen 16 is. 'Nu kan ik niet uitgaan in 16 + clubs'.

Hoe vierde jij je vijftiende verjaardag?
De 15e verjaardag werd bij alle vier niet heel uitbundig gevierd. Thijmen vierde zijn vijftiende verjaardag gewoon met zijn ouders. Bij Britt was het wel gezellig met familie, alleen was ze jarig in de toetsweek, dus groot vieren ging niet. Thijs: 'Ik heb het wel goed gevierd: met veel vrienden bij mij thuis, veel kaarten en lekker chillen.'

Heb je het komende jaar iets bijzonders op de planning staan?
Juliette heeft een vol programma: 'ik wil dit jaar slagen voor mijn mavo-diploma en dan doorstromen naar de havo. Een examenfeest geven lijkt me ook wel tof om te doen. Ook ga ik met mijn hockeyteam naar Hockey Loverz. En ik wil na mijn examens een reis maken met mijn vader en/of moeder.' Ook Britt wil het komende jaar graag meer reizen en verschillende plekken zien. Thijs heeft eigenlijk maar één ding voor komend jaar: 'Ik kijk eigenlijk vooral uit naar mijn zestiende verjaardag!'

Hoe ziet jouw leven eruit over 15 jaar?
Een lastige vraag. Wat opvalt zijn de concrete toekomstbeelden. Thijmen: 'Ik wil iets economisch doen, maar ik kan eigenlijk ook niet stilzitten. Op een kantoortje berekeningen doen, dat is dus niks voor mij. Iets doen met mensen dus, misschien iets met sport of een eigen bedrijf starten.' Juliëtte ziet zichzelf in een leuk appartement met een baan als accountmanager bij een leuk bedrijf. 'Maar je weet nooit hoe het loopt, misschien kom ik er wel achter dat accountmanagement niks voor mij is en doe ik iets anders', aldus een realistische Juliëtte. Thijs ziet, behalve een leuke baan, ook een leuk gezin voor zich. En Britt? Die vliegt de wereld rond als stewardess voor KLM.

15 jaar: een leeftijd waarop je best goed kunt reflecteren op jezelf en duidelijk nadenkt over de toekomst. Maar vooral een leeftijd waarop de vrijheid (16 jaar) lonkt!

 

 

donkeyMet ezelsbruggetjes kun je dingen snel en efficiënt onthouden. Van TV-TAS tot DROL: de top 15 leukste en handigste ezelsbruggetjes:

 • Krijgt het werkwoord bij jij nou wel of geen t?: Kom jij te laat thuis, dan krijg je geen t(hee). Dus: als jij/je achter het werkwoord staat, krijgt het het werkwoord geen t.
 • Schrijf je proffessor of professor? Een professor heeft 1 fiets en 2 sokken.
 • Wanneer schrijf je een d en t? Nog altijd onmisbaar; ' t kofschip. Eindigt de stam op een letter uit dit woord? Schrijf bij het voltooid deelwoord een t. Niet? Dan schrijf je een d.
 • Nederlands grootste rivieren: Raar Maar Waar (Rijn, Maas, Waal)!
 • Sms ff bondige clips voor alle landen met de euro: Slovenië, Malta, Slowakije, Finland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Nederland, Duitsland, Ierland, Griekenland, Estland, Cyprus, Luxemburg, Italië, Portugal en Spanje.
 • Gaat de klok vooruit of achteruit bij wintertijd? Wint er tijd mee: met de wintertijd win je een uur (de klok gaat dus achteruit).
 • TV-TAS: De volgorde van de vijf bewoonde Nederlandse waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog.
 • Vanmiddag of vanmorgen in het Engels? Akelige Morgen (AM) en Prettige Middag (PM): am gebruik je voor 12 uur en pm na 12 uur 's middags.
 • Mijn Goudvis Bas Eet Haast Nooit Chocolade Pudding: de landen van het vasteland van Midden-Amerika: Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama. 
 • Frips: De landen waar men talen spreekt die afgeleid zijn uit het Latijn: Frankrijk; Roemenië; Italië; Potugal en Spanje.
 • Bruine kangoeroes maken geen troep: de volgorde van byte, kilobyte, megabyte, gigabyte, terabyte.
 • Welke richting moet je draaien voor dicht en open? DROL natuurlijk!: Dicht Rechts, Open Links. 
 • Wat is de goede volgorde van bestek? Bartje Moet Veel Leren: Rechts naast het Bord (Bartje) liggen van binnen naar buiten het mes, de vork en ten slotte de lepel.
 • Hoe voer je een goed gesprek? Met een beetje LSD natuurlijk! Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.
 • Moet je nou wel of geen postzegel op die envelop plakken? Is het een Antwoordnummer? Dan is het Anti-postzegel. Is het een Postbusnummer? Dan is het met een Postzegel.

Meer ezelsbruggetjes? Kijk eens op www.ezelsbrug.nl. Ken je zelf een handig ezelsbruggetje die je wilt delen? Mail ons. Een ezelsbruggetje is een studievaardigheid. Ook daar besteden we aandacht aan in onze begeleiding.

 

Met ezelsbruggetjes onthoud je 't beter!

ivo-reinierStudiekring bestaat 15 jaar. Hoe is het om met je broer samen te werken? Wat is het geheime ingrediënt van Studiekring? 15 Vragen aan Reinier & Ivo Richaers, oprichters van Studiekring:

1. Wat voor leerlingen waren jullie zelf?
Reinier: 'Wij komen van het Haags Montessori Lyceum . We waren dan ook typische Montessorileerlingen. Ik deed altijd alles op het laatste moment. Ik zag wel dat anderen goed konden plannen, en vroeg me af hoe dit kon. Hier komt ook onze belangstelling voor begeleiding vandaan.' Ivo, op zijn beurt: 'Reinier haalde altijd alles foutloos en daar werd ik als jongere broer best opstandig van. Ik ben zelfs een keer blijven zitten. Uiteindelijk ben ik deze school juist dankbaar omdat ze mij de ruimte gaven om te ontdekken wat ik wilde: van een absoluut bètapakket ben ik naar het tegenovergestelde gegaan.

2. Reinier, wat is Ivo voor jou in één woord?
Bij één woord blijft het niet. Reinier: 'Ivo is voor mij één brok energie en inspiratie'.
Ivo: 'Dat gaat mij ook niet lukken in één woord hoor. Ik denk bij Reinier meteen aan wijsheid, scherpe analyse, out-of-the-box denken en tot de kern doordringen.'

3. Hoe kwamen jullie eigenlijk op het idee voor Studiekring?
Reinier: 'In 1999 maakten wij, ik 28 en Ivo 22 jaar oud, samen een motortocht van India naar Nederland. Typisch een afsluitende reis, waarin je nadenkt over wat je wilt gaan doen. Allebei hadden we ervaring met begeleiden. Terug op die motor hadden we het over: hoe kun je ervoor zorgen dat de kennis die er om een leerling heen zit, echt bij die leerling terecht komt? We hadden het gevoel dat dat veel beter kon.'

4. Hoeveel tijd hadden jullie nodig om dit allemaal uit te werken?
Ivo: Voordat er wat stond wat kon groeien: zeker drie jaar. Ons onderwijsmodel, didactisch handboek en trainingen voor medewerkers én de kwaliteitscontrole, daar begonnen we mee.

5. Was jullie aanpak vernieuwend?
Reinier: 'Wij waren in de begintijd de enigen die echt vestigingen aan het opbouwen waren. We pakten dat ook procesmatig aan, niet omdat we geen maatwerk wilden leveren, integendeel, maar juist omdat we constante kwaliteit wilden leveren. Door die aanpak is dat ook gelukt.'

6. Jullie waren met Studiekring al snel marktleider in het segment, is dat nog steeds zo?
Reinier: 'Ja dat zijn we nog steeds.'

7. Hoe blijf je dat? Wat is jullie geheime ingrediënt?
Ivo: 'Ons geheime ingrediënt? Dat is constante hoge kwaliteit'. Reinier denkt nog even na: 'Ja, én de bevlogenheid van al onze mensen. Iedereen heeft dat. Dat zie je ieder jaar ook op ons congres: 170 man die op hun vrije dag vrijwillig naar ons toe komen voor lezingen en workshops.'

8. Hoe hebben jullie je 15-jarige bestaan gevierd?
Ivo: 'Met ons congres in februari. Prachtig om te zien dat er zoveel mensen naar ons toekwamen.'

9. Hoe zorgen jullie dat het tijdens kerst niet over werk gaat?
Reinier, hardop lachend: 'Ja, dat gaat dus eigenlijk niet. Gelukkig is er dan de rest van de familie om ons daar subtiel op te wijzen.' Ivo: 'Echt subtiel gaat dat trouwens niet hoor, maar dat is niet erg. En we proberen ook samen nog echt broers te zijn. Dan gaan we kamperen of de bergen in.'

10. Samenwerken met je broer is nogal wat, hoe ging dit de afgelopen jaren?
´Dat heeft tot nu toe juist heel goed gewerkt', aldus Reinier.

11. Hoe komt dat?
Reinier: 'Juist omdat we broers zijn. Die band is voor ons heel vanzelfsprekend. We zeggen elkaar de waarheid zonder bang te zijn dat er iets stuk gaat.' Ivo: 'En we mogen fouten maken van elkaar. Dat zorgt voor openheid en creativiteit.'

12. Ivo, welk moment van Studiekring zul je nooit vergeten?
Ivo, nostalgisch: 'Er zijn honderd momenten die ik nooit zou vergeten. De eerste keer dat we een andere vestiging startten. De eerste keer dat een vestiging zelfstandig draaide. Dat wij elkaar aankeken en zeiden: er wordt nu op vier plekken in Nederland huiswerkbegeleiding gegeven en wij zijn daar níet! Of het openen van de honderdste vestiging. Dat neem ik echt allemaal mee naar mijn pensioen.'

Reinier: 'Voor mij de ervaring met leerlingen. Dat er na een examentraining iemand naar je toekomt en zegt 'ik weet niet wat ik gedaan heb in al die lessen tot nu toe, maar ineens snap ik het!' Dat soort momenten zijn prachtig.'

13. Bestaat Studiekring over 15 jaar nog?
Ivo: 'Absoluut.' Reinier: 'Over 15 jaar is er zeker nog behoefte aan wat wij bieden. De vraag verandert wel, meer richting coaching en studievaardigheden. En dan ondersteund vanuit IT.' Ivo: 'Onderwijs wordt inderdaad steeds meer digitaal. Volgens mij kan Studiekring ook in de toekomst goed die brug slaan tussen online en offline.'

14. En hoe ziet jullie leven er uit over 15 jaar?
Reinier: 'Over 15 jaar zijn mijn kinderen de deur uit. Een grote verandering. Eigenlijk onvoorstelbaar hoe het er dan uitziet.' Ivo: 'Over 15 jaar heb ik hopelijk kinderen die nog niet de deur uit zijn. En ik ben dan nog steeds betrokken bij Studiekring.'

15. Wat willen jullie in de komende 15 jaar echt nog doen?
Reinier: 'Ik wil nog een keer op reis, terug naar India en de Himalaya bijvoorbeeld.' Ook Ivo koestert die wens. Afwachten met welk idee de broers dan naar huis komen...

 

 

 

 

Een oplossing op maat bestaande uit de digitale rekenmethode bettermarks en begeleiding door ervaren Studiekringdocenten.

De innovatieve samenwerking tussen bettermarks en Studiekring ontzorgt scholen op het gebied van rekenen. Door de adaptieve software van bettermarks te combineren met de professionele begeleiding van Studiekring, ontstaat een sterk rekenpakket dat snel en eenvoudig door scholen ingezet kan worden.

Leerlingen beginnen de eerste schooljaren met een instaptoets in bettermarks en daaruit volgt een persoonlijk traject dat bestaat uit theorie en opgaven op hun niveau. De bettermarks methode is volledig digitaal, en gericht op het individuele leerproces van de leerling. Het unieke is, dat oefenen centraal staat. Op basis van de fouten die een leerling hierbij maakt wordt het persoonlijke ontwikkelpunt van de leerling bekend en biedt het adaptieve systeem extra oefening aan. Via een dashboard is de voortgang per leerling te zien, zodat de docent waar nodig support kan bieden, en toetsen en extra oefeningen kan klaarzetten.

Scholen kunnen alleen een licentie afnemen van bettermarks, maar de rekenlessen ook door Studiekringdocenten laten verzorgen. Daarnaast kunnen de ervaren docenten van Studiekring extra steunlessen verzorgen.

In de bovenbouw worden de volledige rekentoetsen per klas in bettermarks afgenomen. De school kan er daarnaast voor kiezen om ter voorbereiding op de rekentoets nog extra training aan te bieden, bijvoorbeeld een ééndaagse rekentoetstraining.

Jean van Ham, Rekencoördinator Studiekring, over de samenwerking met bettermarks: "Met bettermarks en onze docenten bieden wij scholen een uniek pakket in Nederland, waarmee het rekenonderwijs kosteneffectief en helemaal op maat aan scholen kan worden aangeboden. Dit heeft niet alleen meerwaarde voor scholen, maar zeker ook voor leerlingen en hun ouders."
Hanh Nguyen, adviseur bettermarks: "Scholen beschikken met bettermarks over een rekenmethode waarbij het individuele leerproces van een leerling centraal staat. Dit sluit goed aan bij het model van adaptief onderwijs van Studiekring. Daarbij verhogen de rapportages vanuit bettermarks het inzicht van leerlingen en hun ouders."

De Rekentraining wordt vooralsnog aangeboden in het vmbo, en hierna volgen havo en vwo. Later deze winter zal nog een gezamenlijk initiatief van Studiekring en bettermarks geïntroduceerd worden: WiskundePlus en RekenenPlus, waarbij Studiekring bijlessen wiskunde en rekenen verzorgd met de adaptieve bettermarks software.

Over bettermarks
In 2014 is bettermarks tijdens EdTech Europe uitgeroepen tot de innovatiefste e-learning onderneming van Europa. De methode zelf is al diverse malen onderscheiden met onder andere de Comenius Medaille in 2013 en wordt sinds 2008 in Duitsland ontwikkeld door een team van meer dan 80 docenten, redacteuren en software specialisten. Inmiddels werken meer dan 300.000 leerlingen uit negen verschillende landen in drie continenten in vier talen met bettermarks. De Nederlandse wiskunde- en rekenmethodes zijn door een team van Nederlandse docenten wiskunde en rekenen ontwikkeld op basis van het Nederlandse curriculum en de Nederlandse didactiek. Vanaf schooljaar 2014/2015 werken in Nederland ruim 30 scholen met bettermarks rekenen en/of bettermarks wiskunde. De bettermarks wiskundemethode is genomineerd voor de NOT Innovatie Award 2015 voor het Voortgezet Onderwijs. Voor meer informatie zie www.bettermarks.nl.

Over Studiekring
Al meer dan 15 jaar is Studiekring hét instituut voor huiswerkbegeleiding en vakspecifieke bijles voor leerlingen van het basis- en het middelbaar onderwijs. Studiekring is een landelijke organisatie met 98 vestigingen in Nederland. Zij werken veel samen met scholen en hebben op 50 scholen een vestiging in de school. In deze samenwerking staat extra educatieve aandacht voor leerlingen centraal. In de vorm van huiswerkbegeleiding, bijles, huiswerkklas, studiementoren, examen- en faalangsttrainingen. 

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een middelbare school? 

KiezenDe open dagen van middelbare scholen zijn weer in volle gang. Scholen maken reclame met veel extra's, zoals aandacht voor kunst en sport en excellente klassen. Maar waar moet je echt op letten bij je keuze voor een middelbare school? Hier een handig overzicht.

Veel factoren

Enorm veel factoren spelen een rol. Naast locatie, de reistijd en het aanbod van buitenschoolse activiteiten, telt vaak ook de keuze van vriendjes mee. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Toch leggen de ‘eenlingen’ juist vaak sneller contact met hun nieuwe klasgenoten. En dan is er nog het advies van de basisschool. Heeft uw zoon of dochter veel begeleiding nodig of juist weinig?

Hieronder tips en websites

 • Vanaf het schooljaar 2014-2015 is het voor alle leerlingen van groep 8 verplicht om een eindtoets te maken. Op de website van over de eindtoets vindt u alles wat u hierover moet weten.
 • In de Gids voor het voortgezet onderwijs 2014-2015 beantwoordt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een hoop vragen over het voortgezet onderwijs. Bijvoorbeeld wanneer de schoolvakanties zijn en wat de ouderbijdrage is van een school. Achter in de gids vindt u een lijst met vragen die handig zijn bij het vergelijken van scholen.
 • Welke sterke en minder sterke punten heeft de school die u op het oog heeft? Hoe verloopt de communicatie tussen school en ouders? Op welkeschool.nl leest u wat andere ouders van een school vinden. Kiesjeschool.nl vergelijkt 2614 middelbare scholen. Wilt u meer weten over de prestaties van de school? De onderwijsinspectie geeft regelmatig een overzicht van de kwaliteit van de school en het slagingspercentage van scholen.
 • Middelbare scholen mogen een leerlingen weigeren. Bekijk goed wat de redenen voor weigering kunnen zijn.
 • Tijdens de open dag van een school is het goed om te letten op de volgende dingen: de sfeer op de school, de omgang tussen leerlingen en leerkrachten en het gebouw. Maak vooral ook een praatje met de leerlingen. Zij geven u een eerlijke indruk van de school. En ziet u conciërges lopen, vraag hen dan ook naar hun indruk. Zij weten echt alles van de school.
 • Sommige scholen zijn zo populair dat er te veel aanmeldingen komen. Zij moeten loten. Achterhaal dus van tevoren wat de toelatingseisen zijn. Check daarvoor altijd even de website van de school.
 • Twijfelt u eraan of uw kind wel goed voorbereid is op de middelbare school? Een paar bijlessen taal, rekenen of studievaardigheden kunnen wonderen doen.
 • Wat natuurlijk heel belangrijk is: vraag uw zoon of dochter naar zijn of haar gevoel bij de school.

Veel succes met de keuze!

 

meelopenGratis een middag huiswerkbegeleiding uitproberen? Dat kan bij Studiekring. Maar wat ga je daar dan doen? En wat vinden leerlingen ervan? Wij vroegen een aantal vestigingsmanagers en leerlingen naar hun ervaringen.

Hoe ziet de meeloopmiddag eruit?
Bij Saskia, vestigingsmanager uit Nieuwegein, krijgt de leerling eerst wat drinken. Dan gaan ze aan de slag: 'Ik kijk met ze naar wat ze moeten doen. Is het veel/moeilijk? Met welke vakken heeft hij of zij moeite? Zijn er toetsen waar alvast voor geleerd moet worden en zo ja, hoe pak je dat het beste aan?' Hierna is het zelfstandig werken. Jolien, vestigingsmanager uit Arnhem-Zuid: 'Tussendoor komen we langs om te kijken hoe alles gaat en om eventueel te overhoren. Aan het eind van de middag wordt de leerling uitgetekend en bespreken we hoe de meeloopdag bevallen is.'

En wat vinden die leerlingen er dan van?
Jolien: 'De leerlingen vinden het vaak fijn om een dagje mee te lopen om te zien hoe het werkt op de huiswerkbegeleiding. Het is een eye-opener voor ze om te merken hoeveel ze af kunnen krijgen bij ons. Deze week noemde een leerling het 'leerzaam' en een ander vond het ook wel 'apart' en 'best lang' die drie uur achter elkaar.' Het is natuurlijk ook wel even wennen. Bij Louise Bergsma (15 jaar, Woerden) lukte het huiswerk maken in ieder geval veel beter dan thuis. 'Als ik thuis bezig ben, ben ik snel afgeleid. Maar hier kan ik rustig en zonder afleiding werken.'

Eline, vestigingsmanager uit Apeldoorn, merkt dat de meeloopmiddag motiverend werkt. 'Sommige leerlingen zien tegen de begeleiding op. Bij de meeloopmiddag ervaren ze dat het eigenlijk best meevalt.' Ook Saskia merkt dit: 'Leerlingen zijn na het meelopen een stuk positiever over de huiswerkbegeleiding. Ze zien het niet meer als 'straf' maar vinden het fijn 's avonds klaar zijn met hun huiswerk en andere dingen kunnen doen.' Mika (15 jaar), die begin januari in Nieuwegein meeliep, vond het nuttig. 'Ik heb de begeleiding zeker als behulpzaam ervaren.' Er werd dan ook meteen een vrijblijvend intakegesprek gepland.

Is er ook een terugkoppeling naar ouders?
Ouders krijgen een mail met een verslagje van hoe het ging in de begeleiding. En ook de leerling ontvangt een kort persoonlijk verslag. Mét aandachtspunten voor de toekomst. Jolien: 'Veel van de meelopers starten uiteindelijk met de huiswerkbegeleiding. Een ouder zei deze week dat haar dochter heel enthousiast thuiskwam en blij was dat ze zoveel af had kunnen krijgen in drie uur.'

Voor wie is de meeloopmiddag bedoeld?
De meeloopmiddag is er voor leerlingen met wie het niet zo goed gaat op school en die willen ervaren hoe de huiswerkbegeleiding werkt. Door een keer mee te lopen, merken leerlingen dat het best goed kan werken. Saskia: 'Sommige leerlingen weten stiekem wel dat ze hulp kunnen gebruiken, maar vinden dat soms lastig om toe te geven. Begeleiding uitproberen is dan ideaal, want je weet het pas zeker wanneer je de begeleiding eens hebt ervaren!'

Een gratis meeloopmiddag uitproberen? Meld je hier aan.

 

BMC2Utrecht, 12 januari 2015Het ministerie van OCW heeft voor 9 miljoen subsidie vrijgemaakt voor scholen om een zomerschool te kunnen starten in 2015. Met een zomerschool kunnen leerlingen die op het randje van zittenblijven balanceren, alsnog overgaan. De zomerscholen zijn een initiatief van CNV Onderwijs en de VO-raad en worden uitgevoerd door BMC Implementatie, detacheringsbureau voor de publieke sector, en huiswerkbegeleidingsinstituut Studiekring. De resultaten zijn goed: door intensieve begeleiding ging in 2014 90 % van de leerlingen alsnog over. De subsidiemaatregel is nog in ontwikkeling.

Rendement zomerscholen
Zittenblijven is voor veel leerlingen erg demotiverend en kost de ouders en de overheid veel geld. Scholen kunnen daarom een zomerschool aanbieden waarin leerlingen worden bijgespijkerd en vervolgens getoetst of ze alsnog over kunnen gaan. Ivo Richaers, directeur van Studiekring: 'De zomerschool is een waanzinnig succesvol project als het gaat om het onderwijsrendement. Heel veel leerlingen die bij ons binnenkomen, gaan uiteindelijk over. Overgaan is sociaal gezien heel belangrijk voor de leerling, en ouders en scholen maken minder kosten. En voor zover wij kunnen zien, gaat het deze leerlingen ook in het jaar daarna goed af.'

BMC en Studiekring organiseren vanaf de start van de pilot de zomerscholen. Ivo: 'Studiekring heeft jarenlange ervaring met het begeleiding van een groep leerlingen en BMC heeft ontzettend veel ervaring met het opzetten van een groot project.' Samen kunnen zij scholen dus veel uit handen nemen. Vanwege de positieve resultaten vergroot het ministerie van OCW de pilot en maken ze extra subsidie vrij voor de zomerscholen. Iedere school kan dus in 2015 een subsidie aanvragen. Brecht van Schendel, projectleider zomerscholen bij BMC: 'Op dit moment is die subsidiemaatregel nog in ontwikkeling. Om scholen goed te kunnen ondersteunen, willen we natuurlijk zo snel mogelijk weten waar we aan toe zijn. BMC onderhoudt daarom nauw contact met de VO-raad. Zodra er meer bekend is brengen we iedereen op de hoogte'.

Over Studiekring
Studiekring is sinds 2000 uitgegroeid tot hét instituut voor huiswerkbegeleiding en vakspecifieke bijles, zowel voor leerlingen van de basisschool als van het middelbaar onderwijs. Het instituut onderscheidt zich door goede én betaalbare begeleiding met heldere en transparantie verslaglegging voor thuis. Door een nauwe samenwerking met scholen aan te gaan, spant Studiekring zich in om de kosten laag te houden en de kwaliteit hoog. Meer informatie: www.studiekring.nl.

Over BMC
BMC is expert in detachering van interim-professionals binnen het onderwijs en de jeugdsector. Met de flexibel inzetbare interim-professionals draagt BMC actief bij aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en de jeugdsector. De professionals die BMC inzet, beschikken zonder uitzondering over ruime ervaring met de uitvoering.
Meer informatie: http://www.bmcimplementatie.nl/

Wilt u meer informatie over een zomerschool bij u op school?
Neem contact op met Paul van der Most, 06 – 45772671 of mail: paulvandermost@studiekring.nl

Bekijk hier de brochure. 

 

develsteinPaul den Otter, rector van het DevelsteinCollege in Zwijndrecht, zocht in 2010 professionele huiswerkhulp voor leerlingen van zijn school. 'We organiseerden het altijd zelf, maar daar hadden we steeds minder tijd voor. We zijn toen op zoek gegaan naar een organisatie die goed bij ons paste.' En dat is Studiekring geworden, nu al vier jaar een goede samenwerking. Mooi moment om de balans op te maken.

Het DevelsteinCollege, wat is dat eigenlijk voor een school?
Wij organiseren ons onderwijs vanuit drie principes: we willen gedegen, aantrekkelijk onderwijs geven, we houden rekening met verschillen tussen leerlingen en we handelen vanuit pedagogisch optimisme. We zijn momenteel bezig om ons bèta-onderwijs nog aantrekkelijker te maken, zowel in de onder- als in de bovenbouw. En we zetten nu een kunstklas op omdat we leerlingen al eerder met kunst in aanraking willen brengen. Op onze grootste locatie met zo'n 1500 leerlingen, werken we sinds vier jaar samen met Studiekring.

Wat betekent dat eigenlijk bij jullie, pedagogisch optimisme?
Wij willen leerlingen in hun kracht zetten. We gaan dus uit van wat ze wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Dat betekent prijzen waar het goed gaat en stimuleren waar het minder gaat. Dit zie ik ook terug bij de leerlingen die naar Studiekring gaan. Ze ervaren de begeleiding niet als iets dat 'moet'. Het gaat in een positieve sfeer. En we hebben een uitgebreide zorgstructuur op onze school. In dat plaatje past Studiekring ook goed.

Hoe past Studiekring dan binnen jullie zorgstructuur?
Ik zie vooral drie groepen leerlingen die veel baat hebben bij de begeleiding van Studiekring. Dat zijn de leerlingen die structuur nodig hebben, die moeten leren leren én leren plannen. Dan heb je nog de leerlingen die passend onderwijs volgen; leerlingen met leerproblematiek. Voor hen hebben we een budget dat we in een aantal gevallen inzetten voor begeleiding door Studiekring. En dan zijn er de leerlingen die thuis overhoop liggen met het maken van huiswerk. Door deze leerlingen te ondersteunen help je niet alleen hen, maar ook hun ouders.

We willen inderdaad ook ouders ondersteunen. Hoort u dat ook van hen terug?
Jazeker; zo hebben wij aan het begin van het jaar van Studiekring een ouderworkshop gehad hier op school. Dat ging over hoe je als ouder je zoon of dochter die in de brugklas zit, het beste kan helpen met huiswerk maken. En er staat nóg een workshop op de planning: voor ouders van hogerejaars. Dit zijn avonden die goed bezocht worden. En na afloop geven ouders altijd aan blij te zijn met wat ze hebben opgestoken.

Hoe ervaren de leerlingen eigenlijk de huiswerkbegeleiding?
Vorig jaar hebben we een exclusieve ruimte gegeven aan Studiekring en die zit toevallig recht tegenover mijn kamer. Ik maak dus echt het dagelijkse ritme van Studiekring mee. Wat mij altijd opvalt, is dat ik geen enkele leerling met hangende pootjes naar binnen zie gaan. Bovendien heb ik veel en goed contact met de verantwoordelijke vestigingsmanager. Ik weet dat zij ook wekelijks de mentoren hier op school raadpleegt.

Er zijn natuurlijk wel meer instituten die huiswerkbegeleiding bieden. Waarom Studiekring?
We hadden steeds minder tijd om zelf de begeleiding te organiseren. Toen zijn we gaan kijken met welke organisaties we in zee willen gaan. We vonden dat de aanpak van Studiekring het beste bij ons paste. En dan vooral dat leerlingen leren te leren en leren hun werk te organiseren. Daardoor kunnen ze echt op eigen benen weer verder.

Wilt u weten wat Studiekring op uw school kan betekenen?
Neem contact op met Paul van der Most, 06 – 45772671 of mail: paulvandermost@studiekring.nl

tieminutenContact met school is belangrijk. Overleg tussen thuis en school zorgt ervoor dat de twee werelden waarin uw kind leeft dichter bij elkaar komen en op elkaar raken afgestemd. U leert de schoolsituatie van uw kind beter kennen en de school leert een stukje van de thuissituatie kennen. Daarom is het ook op de middelbare school van belang om in contact te blijven met de school.
Op de middelbare school is de mentor de eerste persoon waar u als ouder uw vragen neerlegt. De mentor is ook de eerste persoon die u inlicht als er buiten de school zaken spelen die voor de school belangrijk zijn.

Wanneer maak je een afspraak en met wie?

 • Begin van het jaar met de mentor (eventueel)
 • Naar aanleiding van het rapport met bepaalde docenten of de mentor
 • Naar aanleiding van problemen met een vak met een bepaalde docent
 • Naar aanleiding van algemene problemen met mentor of (con)rector
 • Voor leerproblemen met het zorgteam, de remedial teaching en/of mentor
 • Eind van het jaar met de mentor

Onthoud dat docenten ook andere bezigheden hebben en daar druk mee kunnen zijn. Maak zo mogelijk gebruik van contactmomenten die door de school zijn georganiseerd (ouderavonden, inloopspreekuur).

Hoe maak je een afspraak?

Elke school heeft een eigen ‘voorkeur’ voor het maken van afspraken. Sommige scholen willen graag telefonisch een afspraak maken via het secretariaat. Andere scholen geven ouders de mogelijkheid om direct met de docent te mailen (door alle e-mail adressen beschikbaar te stellen).

Voor georganiseerde contactmomenten zoals een ouderavond kunnen ouders vaak een formulier invullen en inleveren waarop ze aangeven met wie ze willen praten.

In de schoolgids wordt wellicht iets over het maken van afspraken gezegd. Bel anders met de school en leg aan de telefonist uit wat u wil. Hij/zij zal weten wat u het beste kunt doen.

Tips voor gesprekken met school

Als je een afspraak hebt met bijvoorbeeld de mentor dan zijn er enkele aandachtspunten:

1. Wat is uw doel? (open vragen)

 • Wees u bewust van uw doel en van de ‘blinde vlek’ die dat kan veroorzaken: doordat u gericht bent op uw doel, vergeet u aan andere belangrijke onderdelen van het gesprek te luisteren.
 • Bedenk van tevoren een aantal open vragen.

2. Actief luisteren

 • Bereidt u er van tevoren op voor dat de mentor een andere kijk op uw kind heeft dan u: school en thuis zijn verschillende situaties waarin uw kind zich verschillend kan gedragen.
 • Richt u op de beleving van de mentor met de volgende vragen:
 • Wat maakt de docent van uw kind mee?
 • Zijn het gedrag en/of de prestaties van uw kind opvallend in vergelijking met de klas als geheel?
 • Heeft de docent ideeën over een oorzaak?
 • Vergeet niet te parafraseren! Laat positieve waardering blijken!

3. Ik-boodschappen

 • Bedenk van tevoren wat u graag wil zeggen over de situatie.
 • Geef uw eigen visie, maar laat daarbij wel het verhaal van de leraar in zijn waarde.
 • Benoem eventueel de verschillen die u ziet.


4. Win-win situatie

 • Wat wil u graag veranderd zien? Wat wil de docent graag zien?
 • Heeft de docent ideeën over mogelijke verbeteringen?
 • Wat kunt u daar als ouder aan doen?
 • Heeft u als ouder ideeën om het gedrag op school te verbeteren?
 • Wat kan de docent daaraan doen?
 • Besluit samen tot een aanpak en bekijk of u over een bepaalde termijn misschien (per e-mail) kunt evalueren.

 

planappAls leerling in de huiswerkbegeleiding bij Studiekring, maar ook als ouder, ben je al gewend aan ons elektronische systeem waarin iedere leerling het schoolwerk plant. Het huiswerk staat erin volgens een slimme methode waardoor het makkelijk is overzicht te houden ondanks de enorme hoeveelheid aan vakken op de middelbare school. Dit maakt dat het huiswerk niet snel meer wordt vergeten. Daarnaast kunnen alle toetsen en taken erin gezet worden volgens onze 3x leren methode. Vanuit 14 jaar ervaring weten we: door gespreid te leren voor een toets, blijf je de stof beter onthouden. In Digidos kun je ook continu de suggesties, op- en aanmerkingen van onze begeleiders zien waardoor ze makkelijk op te zoeken zijn als je een tip even bent vergeten.

Nieuw dit schooljaar is dat het nu ook kan via een app op de smartphone. Leerlingen van Studiekring kunnen de app vanaf nu gebruiken voor hun planning. Hij is al gratis te downloaden uit de App Store en Play Store. Zo heeft iedere leerling zijn of haar huiswerk, de geplande toetsen, korte en lange termijn doelen, en de uiteindelijk behaalde resultaten of cijfers altijd bij de hand. De plantool met tips en intensieve hulp van onze begeleiders verzorgen Studiekring. Het leren, op tijd maken van het huiswerk en het halen van goede cijfers doet de leerling natuurlijk nog altijd zelf!

 

zelf-helpenVeel ouders worstelen met de vraag hoe ze hun puber het beste kunnen helpen met huiswerk.
En dat is eigenlijk heel logisch: de tijd dat u als ouder zelf op school zat ligt meestal ver achter u, en inmiddels is het onderwijs niet stil blijven staan! Scholieren van nu leven in een andere wereld, een wereld waarin bijvoorbeeld internet en social media een grote rol spelen. En deze grote verschillen tussen heden en verleden zorgen voor onzekerheid bij ouders.

Huiswerk levert in veel gezinnen, frustratie, frictie, wanhoop en daarmee een onplezierige sfeer in huis op.
Sommige gezinnen kiezen daarom voor huiswerkbegeleiding van Studiekring.
In principe wordt op begeleidingsdagen al het huiswerk bij Studiekring gemaakt en geleerd.
De professionals van Studiekring zijn getraind om pubers te begeleiden met huiswerk maken. Ze leren de leerlingen zelfstandig plannen met de nieuwe Studiekring-app, en ze helpen scholieren met het aanleren van studievaardigheden en het beheersen van lastige leerstof. En dat alles in een rustige, prikkelarme omgeving.

Hoeft u dan als ouder niets meer te doen? Dat gaat wat ver. Maar ouders wiens kind huiswerkbegeleiding volgt kunnen meestal volstaan met belangstellende en motiverende gesprekken voeren, waardoor het kind zich gesteund en gestimuleerd voelt. De sfeer in huis verbetert enorm, en de schoolresultaten meestal ook!

Maar thuis uw kind ondersteunen met huiswerk kan ook prima. We geven u hier wat tips!
Huiswerk maken en leren werkt het fijnst in een prettige leer/werkomgeving. Zorg dat uw kind een rustige plek heeft om te leren, met voldoende licht en ventilatie, en zo min mogelijk afleiding. Ook ontspanning en rust is belangrijk, gun uw puber na een uur huiswerk maken tien minuutjes pauze!

Huiswerk maken begint altijd met een planning maken. Leer uw kind om zijn of haar agenda steeds goed en duidelijk in te vullen. Niets is zo onhandig als een onleesbare of onvolledige omschrijving van het huiswerk!
Plannen is voor veel pubers vreselijk moeilijk, en dat is dan ook gelijk iets waarmee u als ouder kunt helpen. Pak samen de agenda en open Magister en bekijk wat er voor de komende 2 weken gepland staat. Ga aan de hand daarvan plannen wanneer het betreffende huiswerk gedaan moet worden. Zorg dat toetsen altijd 3x geleerd worden. Leerstof blijft namelijk veel beter hangen na 3x een halfuur leren dan wanneer er anderhalf uur aan één stuk wordt geleerd! Een andere belangrijke plan-tip is het afwisselen van lastige en eenvoudigere vakken..

Als de planning af is, kan het echte huiswerk maken en leren beginnen.
Natuurlijk zal het voorkomen dat uw kind bezig is met een vak waar u niet zoveel van weet, maar dan is het goed om te weten dat veel leerlingen hun huiswerk niet goed begrijpen puur en alleen omdat ze niet goed lezen. Even samen rustig de opdracht lezen helpt hen vaak al enorm op weg!

En als uw kind aan de slag gaat met het leerwerk, stimuleer hem of haar dan om de leerstof actief te benaderen. Lezen is geen leren, is een vaak gehoorde kreet, en het klopt: na alleen lezen van leerstof, blijft na een week slechts 10% van de kennis hangen. Dat verandert als de stof actief wordt benaderd. Hoe? Samenvattingen maken, een mindmap maken, zelf proefwerkvragen bedenken bij de stof, de inhoud van de leerstof aan u uitleggen, het zijn allemaal manieren om actief met leerstof om te gaan.

Wilt u meer tips en handvaten krijgen om uw kind te helpen met huiswerk?
Studiekring organiseert dit jaar op al haar vestigingen regelmatig gratis ouderworkshops over ‘Helpen met huiswerk’ waarin u nog veel meer tips en tricks krijgt aangereikt om uw kind zo goed mogelijk te helpen met huiswerk.

Klik hier om u aan te melden voor een workshop bij u in de buurt!

 

Reacties

sterren3 Studiekring krijgt een 4,6/ van 5 uit 88 beoordelingen

review

"Mijn ervaring is dat Studiekring respectvol met de kinderen omgaat waardoor ze trots zijn op wat ze doen. Het stimuleert ze om hun werk te maken en iets te leren. De terugkoppeling naar de ouders is altijd duidelijk en direct."

- Anoniem

Bekijk alle beoordelingen