Blog - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Heb je na je examen gehoord dat je niet in één keer geslaagd bent en met een herkansing de mogelijkheid hebt om een onvoldoende weg te werken? Of wil je de kans benutten voor een hoger cijfer om zo je kansen om toegelaten te worden tot een bepaalde vervolgstudie te vergroten?

Studiekring wil jou hiermee helpen! Daarom organiseren we in het weekend van 15 en 16 juni in Houten (Utrecht) herexamentrainingen.

geslaagd013 website

Hoe zag jouw laatste rapport eruit? Was je tevreden? Of zijn er cijfers die eigenlijk wat beter kunnen? Je kan bij ons terecht voor je eindsprint of voor een goede start van het nieuwe schooljaar. Test hier of jij hulp kunt gebruiken.test

De eindexamens zijn begonnen. Spannend, maar vooral ook leuk! Je sluit immers je middelbare schoolperiode af. Wij geven nog wat tips om die laatste week door te komen.

Succes

Heb je altijd al willen weten wat een begeleider allemaal bij Studiekring doet?  Een korte introductie van Vivianne. Inmiddels is zij een jaar begeleider bij Studiekring Oud-Beijerland.

Foto blog Vivianne new

 

Ieder kind zal vroeg of laat wel eens aan zichzelf twijfelen. Dat is volstrekt normaal. Het wordt echter een probleem als je kind zich zo verlamd voelt door faalangst dat hij/zij daar onder gaat lijden. Hoe kun jij als ouder dit gedrag herkennen en wat kun je er aan doen?

Blog oktober Faalangst

Voor iedere ouder komt ooit dat moment: je kind gaat van de veilige, bekende lagere school naar de brugklas. Een hele verandering. Zowel voor je kind als voor jou. Hoe kun je nou als ouder je kind het beste begeleiden in deze belangrijke periode in zijn/haar leven? Wij hebben voor jou vijf tips op een rijtje gezet.

Blog oktober Brugklas

Jawel, hij staat weer voor de deur: de eerste toetsweek van het schooljaar. Voor veel leerlingen én ouders staat dit gelijk aan stressvolle weken. Want hoe krijg je je kind aan het leren, zodat er mooie cijfers gescoord worden? Wij hebben 8 tips voor je op een rijtje gezet.

Blog oktober Toetsweek

Hij is er altijd, maakt op de meest ongelegen momenten herrie en drijft menig ouder tot waanzin: de smartphone van zoon- of dochterlief. Vooral als je kind huiswerk moet maken lijkt het scherm een magische aantrekkingskracht te hebben. De oneindige stroom aan meldingen en appjes lijken vooral een negatief effect te hebben op de concentratie van je kind. Maar is die smartphone echt alleen maar kommer en kwel?

Blog oktober Smartphone

Het schooljaar is alweer een tijdje bezig. Merk je dat je puber nog niet echt lekker in het ritme zit of vallen de eerste resultaten misschien wat tegen? Geen paniek, er is nog genoeg tijd om weer op het juiste spoor te komen. Zorgen dat je zoon of dochter bij is met het huis- en leerwerk is daarbij essentieel. Daarom hier een paar simpele tips en trucs.

advies

Vakantie = uitslapen, leuke dingen doen met vrienden en vooral niet aan school denken. Alhoewel, heel veel coole activiteiten die je in de vakantie doet, kunnen alvast bijdragen aan een goede start in het nieuwe schooljaar. Hoe? Lees deze 5 tips en word super slim tijdens je vakantie.
box blog

“Heeft het nog zin om nu te starten met huiswerkbegeleiding, zo net voor de vakantie?” Deze vraag horen wij vaak. En of het nog zin heeft! Zet nu de eindsprint in en sluit het schooljaar goed af. Een bijkomend voordeel? Leg nu de basis om volgend schooljaar goed te beginnen!

huiswerkbegeleiding website

Leerlingen die huiswerkbegeleiding volgen bij Studiekring, komen meerdere keren per week naar één van onze vestigingen. De meeste komen 3 of 4 keer, want vanaf 3 keer per week kunnen we samen goede resultaten boeken. Veel ouders en leerlingen vinden vrijdag geen fijne dag om naar huiswerkbegeleiding te komen. Terwijl het eigenlijk juist een heel handige dag is om huiswerk te maken. 3 redenen waarom!

hwb website

Over een maandje is het zo ver! De eindexamens. Heb jij je leerplanning al gemaakt? Of moet je stiekem nog beginnen? Eén ding is zeker, nog een paar weken knallen en je bent klaar met de middelbare school. Hoe fijn is dat?!? Studiekring helpt je op weg met de beste tips.

vlag geslaagd

Het is een cliché, maar helaas echt waar: de laatste loodjes wegen het zwaarst. Die laatste maanden voor de zomervakantie zijn voor veel leerlingen lastig. Helemaal als ze het gevoel hebben dat het ‘toch al te laat is’. En ‘dat het toch niet meer lukt om die onvoldoende voor wiskunde weg te werken’. Niks is minder waar! In die laatste maanden is juist nog heel veel mogelijk. Check deze 5 slimme tips om het schooljaar goed af te sluiten.

meisjekamer016 klein

Over 2 maanden zitten de eindexamenleerlingen er middenin: de eindexamens. Dat lijkt nog ver weg, maar het is mei voordat je er erg in hebt. Hoe belangrijk het examen is? Enorm. Die ene toets bepaalt de helft van het diploma-cijfer. Dus een goede voorbereiding op de examenweken is wel degelijk van belang. Studiekring Check5 kan helpen!
geslaagd030

Wie huiswerkbegeleiding volgt bij Studiekring leert verschillende manieren van leren. Eén daarvan is het maken van een mindmap, een handige manier om de leerstof te visualiseren. En heel bruikbaar bij vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde. Hoe maak je een goede mindmap? Wij geven tips.

mindmap

Goed plannen is best lastig. Gelukkig zijn er tools die het een stuk makkelijker maken. Zodat je alles bij elkaar hebt om een haalbare planning te maken. En het bijna onmogelijk is om huiswerk te vergeten.

plaatjePlanning

Wanneer maak je het liefst je huiswerk? De ene leerling vindt het meteen na school het fijnste, maar er zijn ook leerlingen die liever eerst ontspannen voordat ze met hun huiswerk beginnen. Studiekring Soest biedt sinds kort ook 's avonds huiswerkbegeleiding aan. Voor de leerlingen die laat uit school zijn of 's avonds rustig willen werken, is dat heel prettig. Wij namen een kijkje op de vestiging en spraken met de vestigingsmanager Corine en wat ouders en leerlingen.

soest website

De meeste middelbare scholieren hebben hun voorjaarsrapport inmiddels binnen. Hoe staat jouw zoon of dochter er voor? De laatste spannende periode is aangebroken, dus nog 1x scoren op de toetsen. Hoe zorg je voor goede cijfers in de toetsweek? 6 tips!

zuiver klein website

Elke leerling leert anders voor een toets. De één vindt het fijn om een samenvatting te maken, de ander stelt een mindmap op. En natuurlijk leer je voor elk vak op een andere manier. Maar 1 ding is voor iedereen hetzelfde: om de stof – voor welk vak dan ook – het beste te onthouden geldt het ‘3x inplannen principe’. Leer de stof 3x helemaal van voor tot achter. Bij Studiekring leren wij dit aan al onze leerlingen.
agenda

Veel ouders kiezen voor huiswerkbegeleiding. Sinds 2000 is het aantal leerlingen op de middelbare school dat huiswerkbegeleiding volgt flink gestegen. Joppe (13) Vergroesen en zijn moeder Erica kozen voor huiswerkbegeleiding van Studiekring in Breda. Joppe: ‘Ik haal veel betere punten en ik leer discipline’.

Joppe en erica

Over 3 maanden zitten de eindexamenleerlingen er middenin: de eindexamens. Dat lijkt nog heel ver weg, maar het is mei voordat je er erg in hebt. Hoe belangrijk het examen is? Enorm. Die ene toets bepaalt de helft van het diploma-cijfer. Dus een goede voorbereiding op de examenweken is wel degelijk van belang. Studiekring kan helpen!

geslaagd013

Het duurde even voordat de overheid een beslissing nam, maar ook dit jaar kunnen scholen in het Voortgezet Onderwijs subsidie aanvragen om lente- en zomerscholen in te richten. Dit kunt u als school zelf doen, maar u kunt er ook voor kiezen om de organisatie volledig uit handen te geven. Studiekring en partner BMC organiseren al jaren - sinds het begin van de pilot-, succesvolle zomer- en lentescholen.

Zomerscholen website

De eindexamens lijken nog ver weg. Maar leerlingen kunnen niet vroeg genoeg beginnen met hun voorbereiding. Wij zijn al volop bezig met het organiseren van onze examentrainingen in scholen door het hele land. Voor je het weet is het mei. Kunnen wij u helpen?

geslaagd013 website

Heb jij goede studievoornemens gemaakt voor 2018? Dan is het natuurlijk zaak om ze ook daadwerkelijk waar te maken! Hoe? Lees hier de tips.

goede voornemens

Proefwerk, spreekbeurt, schriftelijke overhoring. Een scholier krijgt flink wat toetsen voor zijn kiezen. De ene dag komt hij trots thuis met een 8, de volgende dag teleurgesteld met een 5. Wat zegt dat cijfer nou precies?

greke

Philip Offermans (15) zit in de derde klas van het vwo van het Grotius in Heerlen. Hij is thuis snel afgeleid. Om dat probleem op te lossen, wilde hij zélf naar huiswerkbegeleiding van Studiekring Check5.

foto meerssen

Nog een weekje naar school en dan begint de kerstvakantie! Twee weken vrij = twee weken uitslapen en leuke dingen doen. Toch is het verstandig om ook tijd in te ruimen voor je schoolwerk. Zo blijf je in het juiste ritme en start je het nieuwe jaar goed. Of combineer het beste van twee werelden: doe leuke dingen waar je ook voor school iets aan hebt. 5 tips!
kerstvakantie website

Zit jij in je examenjaar? Dan is 2018 voor jou super spannend. Misschien ben je er nog helemaal niet bezig met je examens. Maar het zou zo maar kunnen dat je nu al de zenuwen hebt. Ook al lijkt mei nog heel ver weg, je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding. Hoe? Begin met het maken van een goede leerplanning. Lukt het je niet alleen? Kom dan leren voor je examens bij Studiekring.
Examenbegeleiding website

Leren, daar lopen pubers niet warm voor. Een keertje geen zin is niet erg. Maar houdt het langer aan, dan wordt huiswerk een steeds grotere berg waar ze tegen opkijken. Het lijkt ondoenlijk. Dat geldt ook andersom: met goede zin gaat leren juist makkelijker. Waardoor de resultaten beter worden. En dat motiveert!
Artikel 1 website

Zit je in de derde klas havo of vwo? Dan moet je aan het einde van dit schooljaar een keuze maken voor één van de vier profielen die je vanaf volgens schooljaar gaat volgen. Ga bij het bepalen van je keuze niet over één nacht ijs. Maar neem rustig de tijd om bij jezelf te raden te gaan wat het beste bij jou past. Wij helpen je vast op weg!
keuzestress2

Effectief (oftewel slim!) leren is meer dan simpelweg kennis in je hoofd stampen. Op de middelbare school moet je de leerstof ook begrijpen en ermee aan de slag kunnen. Omdat dit geldt voor alle vakken, is het verstandig je studievaardigheden te ontwikkelen. Hoe kun je dit doen?
bookbig website

Ouders hameren er bij hun kinderen vaak op dat ze moeten leren. Je hoort eigenlijk nooit dat ze hameren op voldoende ontspanning. Terwijl dat minstens zo belangrijk is. Want ben je ontspannen, dan gaat alles beter. Je voelt je beter. Je leert beter. En je bent gezelliger.

relaxt site

Ben je ontspannen, dan gaat alles beter. Je voelt je beter, leert beter en je bent gezelliger. Nooit meer huiswerkstress? Lees onze tips over ontspannen.

ontspanning

Tessa Advocaat (17) heeft het vmbo afgerond en zit nu in havo 5. Ze vertelt wat Studiekring haar heeft gebracht. "Ik weet nu wat mijn manier van leren is".

Tessa website

Je zoon of dochter vastgeplakt aan de mobiele telefoon of laptop. Waarschijnlijk een herkenbaar beeld. Het lijkt soms wel of je kind alleen nog maar online leeft. Ook op school en met huiswerk maken speelt internet een grote rol. Een online agenda, leren via websites of plannen met een app. Het onderwijs digitaliseert in hoog tempo. Hoe ga je hier als ouder mee om?
online website

Vroeger vertelde de docent precies wanneer je welk huiswerk af moest hebben. Nu gaat dat anders. De docent bewaakt nog wel de grote lijnen, maar verwacht dat de leerling zelf zijn tijd indeelt. Ook wordt er op school vaker in projecten gewerkt. Dus moet de leerling zelf bewaken dat hij tijdig begint. Een goede planning is onmisbaar. Er is wel een probleem: pubers leven per dag en vinden het moeilijk vooruit te kijken. Ook kunnen ze niet goed inschatten hoeveel tijd iets kost. Een planning maken is dus knap lastig. Voor jongens nog meer dan voor meisjes, dat hoort nu een maal bij de leeftijd.

Huiswerkplanner nb

Elk gezin kent het wel. De discussie die huiswerk soms oplevert aan de eettafel. Veel ouders weten niet goed hoe ze hun zoon of dochter het beste kunnen motiveren om aan de slag te gaan. Of hoe ze op een juiste manier dat wiskundeproefwerk kunnen overhoren. Studiekring helpt alvast met 4 handige tips. En voor de beste tips & tricks volg je de gratis Studiekring workshop ‘Helpen met huiswerk’ op een vestiging bij jullie in de buurt.
Nieuwsbrief huiswerk

We leven in een wereld die veel van jongeren vraagt. Ze moeten presteren op school, op tijd de juiste profielkeuze maken, sporten, met vrienden afspreken. De lat ligt hoog. En waar ligt dan het evenwicht tussen school en vrije tijd? Veel ouders worstelen hiermee en zoeken hulp als het om school en huiswerk gaat. Studiekring helpt de juiste balans te vinden. En zorgt ervoor dat leerlingen zo snel mogelijk zelfstandig zijn en de goede manier van leren vinden.
nieuwsbrief studiekring

Leana van de Meent (16) begon in het laatste jaar van het vmbo met huiswerkbegeleiding bij Studiekring. Het was pittig, want ze koos voor de maximale begeleiding van vijf dagen per week. Maar ze kreeg er vrije avonden en weekenden voor terug. En ze haalde met goede cijfers haar diploma.

Leanne en moeder nb

De schooltassen kunnen weer worden ingepakt. De broodtrommels klaargezet. Het huiswerk moet weer gemaakt worden. Na een lange zomervakantie staat het nieuwe schooljaar voor de deur. Hoe zorg je ervoor dat je zoon of dochter een goede start maakt? En niet meteen achter de feiten aanloopt? Wij geven 5 handige tips.

advies

Start jij na de zomervakantie in de brugklas? Bij Studiekring kun je op verschillende vestigingen brugklastraining volgen. Plannen, structuur in je huiswerk aanbrengen en leren mindmappen zijn enkele onderdelen die je op de training leert. Is brugklastraining ook iets voor jou? Lees snel de tips van 3 brugklassers die de training volgden.

brugklas nb

Iedereen leert op een andere manier. Volgens de Amerikaanse onderwijskundige Kolb zijn er 4 leerstijlen: de doener, denker, dromer of beslisser. Benieuwd welke leerstijl je zoon of dochter heeft? En hoe je daarin kan helpen met huiswerk? Wij zetten de 4 stijlen op een rijtje, mét praktische tips.Studiekring website

Het eindexamen, een spannende tijd. Zeker nu de uitslag volgende week binnenkomt. Ewoud (18), is één van de eindexamenkandidaten die vol spanning wacht of hij geslaagd is. Vlak voor zijn examens klopte hij aan bij Studiekring. Hij volgde examentrainingen voor wiskunde en M&O om te bouwen aan zijn zelfvertrouwen. Hij deelt met ons zijn ervaringen.
Ewoud

De examenperiode is een tijd van leren, leren en nog eens leren. Als dan eindelijk al je examens zijn afgerond, wacht je met smart op het moment dat je bent geslaagd. Maar niet iedereen slaagt in één keer. Soms heb je een herkansing nodig om je examens alsnog te halen. Geen paniek! Een herexamen is niet het einde van de wereld. Zo pak je een herkansing goed aan.

geslaagd030

Droom jij al van uitslapen, netflixen en zwemmen in Italië? De zomervakantie is bijna in zicht! Maar eerst nog een paar weekjes knallen op school. En dat valt niet mee. Heb jij ook moeite om je concentratie en motivatie nog even vast te houden? Check dan snel deze 5 tips:

klaslokaal032

Heeft u subsidie aangevraagd voor zomerschoolleerlingen? Dan weet u ondertussen dat deze is toegekend. Weet u al hoe u uw zomerschool gaat organiseren? Studiekring kan u helpen.
zomerschool website

Scholengemeenschap De Breul vindt dat huiswerkklas, -begeleiding en bijles voor al hun leerlingen toegankelijk moet zijn. Studiekring dacht graag mee over mogelijkheden om dit te realiseren. Samen met De Breul ontwikkelden ze een sociaal fonds. Docent geschiedenis Edward Porskamp: ‘Dit fonds maakt het mogelijk dat al onze leerlingen toegang hebben tot hulp van Studiekring, ongeacht hoeveel hun ouders verdienen.’

Edward Porskamp Website

Judith Lambooij (14) is van nature een vrolijk meisje, dat vorig schooljaar met goede moed aan de brugklas havo/vwo begon aan het Minkema College in Woerden. Helaas vielen de schoolresultaten tegen. Een reeks onvoldoendes zorgde dat haar zelfvertrouwen weg was en faalangst lag op de loer. Haar ouders zochten en vonden hulp bij Studiekring. Dankzij huiswerkbegeleiding slaagde Judith erin het tij te keren. Belangrijker nog, haar optimisme is terug. ”Zoals ik er nu voorsta, ga ik zeker over”, zegt ze.   
Ervaring

Leren voor je eindexamens. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe leer je het beste voor de verschillende vakken? Wij geven tips.

geslaagd024

Doe jij over een paar weken eindexamen? Dan is het nu écht tijd om te gaan leren. Wist je dat wat je eet veel invloed heeft op jouw leerprestaties? Wij vroegen het Voedingscentrum om tips.
Gevonde voeding

Van 1 tot en met 8 april vond de week van het autisme plaats. De Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) geeft tijdens deze week het leven met autisme extra aandacht. Voor kinderen met een stoornis in het autisme spectrum is goede begeleiding een belangrijke voorwaarde om verder te komen met hun schoolwerk. Wat kan Studiekring voor autistische leerlingen betekenen? Jeroen Kuiper, clustermanager bij Studiekring en ervaringsdeskundige van kinderen met autisme en Hans Meijer, orthopedagoog en vestigingsmanager bij Studiekring, spreken zich hierover uit.
autisme

Dat boeken helemaal niet saai of ouderwets zijn, bewijst deze week maar weer. Het is namelijk sinds gisteren Boekenweek! Negen dagen lang feest met veel aandacht voor nieuwe boeken, mooie verhalen en oude klassiekers. Ideaal om weer eens wat extra aandacht aan Nederlandse literatuur te geven. En dus aan het vak Nederlands!
boek2

Geen enkele leerling heeft zin om heel veel tijd aan huiswerk kwijt te zijn. Daarom is het fijn om te weten hoe je zo effectief en actief mogelijk leert. Dit is voor iedereen anders. Als ouder kun je hier eenvoudig bij helpen. Met deze handige tips.
Website actief leren

Joepie huiswerk! De kans is klein dat je dit dagelijks hoort. Want huiswerk maken vergt discipline. Doen wat gevraagd wordt, ook al heb je er geen zin in. Iedereen is verschillend in de hoeveelheid natuurlijke discipline die hij of zij heeft.

discipline

Nog een aantal weken tot de eindexamens! Stress? Niet nodig! Een goede leerplanning helpt je op weg. Examens zijn geen eitje, maar ze zijn wel goed te doen als je de leerstof goed plant.

Planning

Voor Studiekring is de kwaliteit van onze huiswerkbegeleiding het allerbelangrijkst. Wat we doen – jongeren helpen zelfstandig te leren – doen we graag goed. Om deze kwaliteit te waarborgen hebben we onze eigen werkwijze én een kwaliteitsmanager die hierop toeziet. En laten we met regelmaat onze manier van werken toetsen in de praktijk.
Kwaliteit blog

Het lijkt nog zó ver weg. Maar de eindexamens beginnen voordat je er erg in hebt. Een goede leerplanning is essentieel. Misschien is een examentraining nuttig? Suze (18) vond van wel! Zij volgde examentraining bij Studiekring. En slaagde met vlag en wimpel.

geslaagd013

De brugklas ging voor Julia niet van een leien dakje. Ze begon vorig jaar met een flinke achterstand aan het vmbo. Bij haar huiswerk had ze een steuntje in de rug nodig. Haar ouders besloten Julia aan te melden bij huiswerk- en bijlesinstituut Studiekring. Een goede beslissing, zo blijkt. "Julia is met sprongen vooruitgegaan. De leermethode die Studiekring gebruikt en de betrokken wijze waarop Julia wordt begeleid, maken echt het verschil”, zegt Rob Hendriks, de vader van Julia.

NFP 170010 31Lowres blog

Puberbrein


Een puberend kind, daar ontkom je als ouder niet aan. Tussen het 12e en 17e levensjaar is je kind volop in de puberteit. Soms herken je hem of haar amper terug. Bij de één gaat de ontwikkeling snel. Dan heb je te maken met een überpuber.

Heeft u al besloten of u een lente- of zomerschool wil organiseren in 2017? U heeft nog even de tijd, 10 maart a.s. moet uw subsidieaanvraag binnen zijn. Dat lente- en zomerscholen succesvol zijn, blijkt uit recent onderzoek van Universiteit Maastricht: 76% van de lenteschoolleerlingen en 87% van de zomerschoolleerlingen ging in 2016 alsnog over naar het volgend schooljaar.

docentlegtuit028

Goede studievaardigheden zijn essentieel voor een succesvolle schoolcarrière. Vaardigheden die niet vanzelfsprekend aanwezig zijn bij elke scholier. U versterkt de resultaten én reputatie van uw school wanneer u investeert in de ontwikkeling hiervan. Dat kunt u als school zelf doen óf met een ervaren partner in leerlingbegeleiding: Studiekring.

hwb

Over ruim 3 maanden staan de eindexamens weer voor de deur. U kunt er voor kiezen om in de voorafgaande weken examentrainingen aan te bieden bij u op school. Hiermee biedt u uw leerlingen extra oefening voor de examens én verhoogt u de slagingskansen. Studiekring kan u hiermee helpen.

geslaagd013

Toetsen en overhoringen kunnen veel stress opleveren in huis. Geen reden tot paniek. Met een goede voorbereiding komt een goed resultaat bijna vanzelf. Hoe je je kind het beste kan helpen met het leren voor een toets? Lees deze 5 tips.

proefwerkweek website def

Jaarlijks begeleiden wij duizenden leerlingen met huiswerk op meer dan 100 vestigingen in het hele  land. Elke leerling is anders, dus elke leerling heeft bij Studiekring een eigen plan. Als vestigingsmanager zie je je leerlingen worstelen, maar vooral ook veel positieve ontwikkeling doormaken. Een middag huiswerkbegeleiding… door de ogen van een willekeurige vestigingsmanager.

website VM

Flore van Lier (15) zit in 4 vwo en volgt huiswerkbegeleiding bij Studiekring in Eindhoven. In een reeks van 3 columns vertelt ze over het wel en wee van school en huiswerk maken. En over haar ervaringen bij Studiekring natuurlijk.

Flore website

Naast vakinhoudelijke kennis, leer jij tijdens de examentraining ook hóe je examenvragen moet beantwoorden. Zo ga jij vol focus en zelfvertrouwen je examens in.

 

Flore van Lier (15) zit in 4VWO en volgt huiswerkbegeleiding bij Studiekring in Eindhoven. In een reeks van 3 columns vertelt ze over het wel en wee van school en huiswerk maken. En over haar ervaringen bij Studiekring natuurlijk.

flore web

Stel, je hebt moeite met wiskunde. Dan kun je bijles volgen bij Studiekring. En wil je daarnaast extra oefenen thuis? Dan zijn er op YouTube goede docenten te vinden! Jongerenkrant 7Days helpt je.

7days web

De kerstvakantie bestaat uit 2 weken kerstkransjes en oliebollen eten en Netflix en uitslapen! Toch? Niet als je na de vakantie een goede start wil maken met je schoolwerk! Ook tijdens de kerstvakantie kun je op schema blijven met je leer- en maakwerk. Klinkt saai, maar met een paar slimme tips begin jij straks 2017 fris en vol zelfvertrouwen op school!

boom web

Als ouder zit je soms met je handen in het haar. Hoe kun je zoon of dochter helpen met huiswerk? Hoe bied je de beste support zonder dat ze zich gecontroleerd voelen? 5 tips.

Leren Leren

Studiekring kent een eigen manier van leerlingen begeleiden. Daarin staat de ontwikkeling van de leerling centraal. Het bevorderen van autonomie, het ontwikkelen van studiecompetenties en betrokkenheid van ouders zijn essentieel. In 4 artikelen gaan we hier dieper op in. In dit laatste artikel van deze reeks behandelen we het belang van ouderbetrokkenheid bij de leerling. En hoe je dit als school kan stimuleren.

keuken027

Het Stedelijk Dalton Lyceum merkte dat veel leerlingen worstelden met dezelfde problematiek: leermethoden en plannen. Daardoor leerden ze matig en presteerden ze onder niveau. Dat is bovenal vervelend voor die leerlingen, maar ook voor school. Het kostte veel extra aandacht en zette het hele systeem onder tijdsdruk. Zorgcoördinator Leontien Springeling: ‘We besloten het groots aan te pakken. We brachten álle eerste en tweedejaars leerlingen de basis studievaardigheden bij.’

Leontien blog

Ook in 2017 kunnen scholen in het Voortgezet Onderwijs subsidie aanvragen om lente- en zomerscholen in te richten. Dit kunt u als school zelf doen, maar u kunt er ook voor kiezen om de organisatie volledig uit handen te geven. Studiekring en partner BMC organiseren al jaren succesvolle zomerscholen. In 2016 hielpen we ruim 700 leerlingen op 23 scholen om alsnog over te gaan.

Zomerscholen blog

Op Internet zijn heel veel websites te vinden waar je handige studietips vindt. Extra wiskunde sommen? Samenvattingen van Nederlands? Of uitleg over die lastige natuurkunde stof? Studiekring zet de handigste sites voor je op een rijtje.

blog studielinks

Stel, je hebt moeite met wiskunde. Dan kun je bijles volgen bij Studiekring. En wil je daarnaast extra oefenen thuis? Dan zijn er op YouTube goede docenten te vinden! Jongerenkrant 7Days helpt je.

lifestyle wiskundeacademie

Als ouder heb je tijdens het schooljaar doorgaans maar enkele contactmomenten met de mentor op school. Meestal in de vorm van een 10 minuten oudergesprek.  10 minuten is kort. Hoe voer je een effectief 10 minuten gesprek? Wij geven tips.

10 min gesprek blog

Het klinkt misschien gek, maar tijdens het huiswerk maken is ontspanning zeker zo belangrijk. Hoe vind je nou de juiste balans tussen even iets leuks doen en geconcentreerd leren? 5 tips over ontspannen.

box blog

Studiekring heeft 100 vestigingen in Nederland. De helft daarvan is gehuisvest in een school. Waarom zou je als school Studiekring in huis nemen? Wij vroegen het de rector en 2 mentoren van het Thomas a Kempis College in Arnhem.

Je leest het goed: bijles in je pyjama. Dat kan met de online bijles van Studiekring. Heb jij weinig tijd doordeweeks? Kun je wel wat hulp gebruiken bij je schoolwerk? En is die zaterdagochtend voor jou eigenlijk het ideale moment daarvoor? De online bijles kun je volgen waar en wanneer je maar wilt. Dus ook ’s avonds of in het weekend. Gewoon vanuit je bed, luie stoel, je vakantieadres, op visite bij je oma...noem maar op. Hoe gaat zo’n online bijles in zijn werk? En wat zijn de voordelen?

Online Bijles

Bjorn van Bekkum zit in 3 havo. Hij had vorig jaar wel door dat het niet zo goed ging op school, maar ging er niet harder door werken. Met behulp van een beurs op school kreeg hij de mogelijkheid om huiswerkbegeleiding bij Studiekring te volgen. Bjorn: “Bij Studiekring kon ik me eindelijk goed concentreren. En had ik weer overzicht in mijn huiswerk”.

Blog website bjorn

Pubers leven met de dag. Tijd inschatten? Lastig! En laat dat nou net belangrijk zijn bij het huiswerk maken. Gelukkig kun je als ouder helpen. Door samen vooruit te blikken wat er moet gebeuren. 5 handige tips voor een goede huiswerkplanning.

Website plannen

Begin dit jaar schakelde de zorgcoördinator van de Charles de Foucauld Mavo in Spijkenisse Studiekring in om een groep leerlingen te helpen. 4 maanden lang werd een kleine groep leerlingen intensief begeleid. Inmiddels is de pilot afgerond en geëvalueerd. Zorgcoördinator Janne Marieke van Winssen en leerling Lorraine (16) vertellen over hun ervaringen.

1609 Charles de Foucauld M

Studiekring kent een eigen manier van leerlingen begeleiden. Daarin staat de ontwikkeling van de leerling centraal. De juiste omgeving, het bevorderen van autonomie en het ontwikkelen van studiecompetenties zijn essentieel. In 4 artikelen gaan we hier de komende tijd dieper op in. Dit keer behandelen we het onderwerp zelfstandig leren werken.

1609 SMW model art 3

Ook in 2017 komt er weer budget vrij voor lente- en zomerscholen. Staatssecretaris Dekker maakte deze zomer bekend dat er voor €9 miljoen aan subsidie wordt vrijgemaakt door OCW. Met deze subsidie kunnen scholen en leerlingen soms zelfs volledig kosteloos gebruik maken van deze zomerscholen.

1609 Zomerscholen

Helaas pindakaas, de vakantie zit er op. De schoolboeken kunnen weer op tafel. Zit jij nog steeds in vakantiesferen en vind je het moeilijk om goed te beginnen? Tijd voor een handige startup checklist! Van het beste vakantieverhaal tot een jaloersmakende lunch. Bekijk de lijst en jij komt de eerste schoolweken fluitend door!

back to school check list blog

Ga jij naar de brugklas? Super spannend! Een nieuwe school, nieuwe leraren, nieuwe klasgenootjes. En opeens heel veel huiswerk natuurlijk. Zie je daar tegenop? Niet nodig! Met deze 5 huiswerktips maak jij een goede start in de brugklas.

Brugklas

Hoe helpt de begeleiding van Studiekring? Ouders en leerlingen vertellen over hun ervaringen.

 

Over een paar maanden beginnen de examens. Spannend! Wil jij zeker weten dat je die examens haalt? Wacht dan niet te lang met voorbereiden en begin nú met een eindexamensprint. De beste manier om al je kennis en vaardigheden mee te nemen naar je examen. Wij gingen op zoek naar de 5 beste examentips zodat jij een gouden sprintje kunt trekken naar je eindexamens. Wist je bijvoorbeeld dat een goede planning eigenlijk maar bestaat uit drie basiselementen? En dat je écht eerlijk moet zijn tegen jezelf over de hulp die je nog nodig hebt? Bekijk snel deze 5 tips voor een geslaagde examensprint, zodat jij straks dat diploma in je zak kan steken.

examen sprint

De basis van waaruit Studiekring begeleidt, heet de Studiekring Manier van Werken (SMW). Een model waarin de ontwikkeling van de leerling centraal staat. De juiste omgeving, het bevorderen van autonomie en het ontwikkelen van studiecompetenties zijn essentieel. In 4 artikelen gaan we komende tijd dieper in op dit model en bekijken we hoe dit uitpakt in de praktijk. Het 2e onderwerp in de reeks is ‘het plan van aanpak’, een belangrijk onderdeel van het SMW model.

Brugklas training

Een nieuwe school, nieuwe leraren, klasgenoten en vakken. Er komt best wat op je af als je net in de brugklas zit. Leuk, maar ook spannend. Bij Studiekring geven we brugklastrainingen. Zodat elke brugklasser na de vakantie een goede start maakt op de nieuwe school.

Brugklas

Bij Studiekring leren leerlingen een heleboel: plannen, zelfstandig werken, reflecteren op studieresultaten en zichzelf. Studiekring stelt daarbij altijd individuele ontwikkeling centraal. Eén van de elementen die daarvoor belangrijk zijn om te bevorderen bij leerlingen is ‘autonomie’: de mate waarin je zelf invloed uitoefent op je leven. Maar wat betekent dit in de praktijk? En heb je na de middelbare school eigenlijk nog profijt van Studiekring? We vroegen het Tibo van Boetzelaer (26) die jaren geleden bij Studiekring huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining volgde.

Asia

Op 101tv geeft onze faalangstexpert Jean van Ham de beste tips om je optimaal voor te bereiden op de eindexamens. Hoe leer je nu het beste voor je examen? Hoe moet je werkplek eruit zien, wat kun je het beste drinken en eten? Jean legt het je uit. 

 

Op 101tv legt onze faalangstexpert Jean van Ham uit wat faalangst nu precies is en waar het vandaan komt. Weten hoe je het beste om kunt gaan met faalangst tijdens de examens? Jean geeft handige tips.

 

Op 101tv vertelt onze faalangstexpert Jean van Ham over faalangst tijdens de eindexamens. Veel leerlingen hebben last van faalangst, zeker tijdens de examens. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? Bekijk de video hieronder.

 

Hey psst… zeg eens eerlijk: hoe zag jouw laatste rapport eruit? Was je tevreden? Of zijn er cijfers die eigenlijk wel wat hoger kunnen? Of misschien zelfs wel hoger móeten om niet in de gevarenzone te belanden. Test hier of jij hulp kan gebruiken in jouw eindsprint tot aan de zomervakantie.

test

De meeste examenleerlingen zijn gestart met de eindexamens. Op 101tv geven vestigingsmanagers Marije en Joyce de beste tips om je optimaal voor te bereiden op de examens. In deze eerste aflevering geven ze muziektips. Wist je bijvoorbeeld dat je met luisteren naar instrumentale muziek voorkomt dat je gaat mee zingen? Bekijk de video hieronder voor meer handige weetjes! 

 

Elke leerling is voor ons uniek. En verdient een eigen aanpak. Hoe ga je als vestigingsmanager om met al deze verschillende leerlingen? En wat is eigenlijk het allerleukst van werken bij Studiekring? Wij vroegen het Caroline van der Haven, vestigingsmanager van vestiging Utrecht West.

 

De eindexamens zijn begonnen! Om zoveel mogelijk examenleerlingen in deze spannende periode te helpen, geven Studiekring examentrainers elke dag antwoord op examenvragen op 101TV en 3FM. Ook vestigingsmanagers Joyce en Marije delen hun tips op televisie. Wil je alvast een voorproefje van deze handige tips? Check het hier. En kijk tijdens je examens vanaf 19 uur naar 101TV. Te ontvangen via Ziggo kanaal 128 en KPN kanaal 314.

SK op TV

Nog een paar weken en dan kan het grote chillen beginnen. Zomervakantie! Nu eerst nog even die laatste proefwerkweek binnen halen. Best wel lastig als dat zonnetje zo lekker schijnt. Wij verzamelden deze 7 onmisbare tips zodat jij met nog  1x knallen fluitend de vakantie ingaat. Wist je bijvoorbeeld dat je ook tijdens het wandelen kan leren? En dat je best af en toe mag leren in de zon?
finish

Met ingang van 1 april 2016 is Hans Overduin aangesteld als algemeen directeur bij Studiekring. Hiermee neemt hij de functie over van Herman Struijlaart, die vanwege gezondheidsredenen zijn werkzaamheden niet kon voortzetten.

nieuwe directie

De basis van waaruit Studiekring begeleidt, heet de Studiekring Manier van Werken. Een model waarin de ontwikkeling van de leerling centraal staat. De juiste omgeving, het bevorderen van autonomie en het ontwikkelen van studiecompetenties zijn essentieel. De komende maanden gaan we in 4 artikelen dieper in op dit model en bekijken we hoe dit uitpakt in de praktijk. Deze keer staat ‘plannen’ centraal.

Plannen

6 procent van de Nederlandse bevolking heeft dyslexie. Dyslexie heeft niets te maken met intelligentie, maar is een neurologische stoornis in het technisch lezen. Uit onderzoek blijkt dat dyslexie sterk toeneemt. Een zorgwekkende ontwikkeling want op scholen is bij bijna alle vakken taal én begrijpend lezen steeds belangrijker. Elke docent krijgt dus wel eens te maken met leerlingen met dyslexie. Hoe ga je hier als docent mee om? Wat kun je doen om deze leerlingen zo goed mogelijk te helpen, ook als je géén taalonderwijs geeft? Wij vroegen het Cindel van der Valk, dyslexie-expert bij Studiekring. Speciaal voor docenten: 5 inhoudelijke tips hoe om te gaan met dyslexie in je klas.

dyslexie3

De examens: ze komen steeds dichterbij. Kun jij nog wel wat hulp gebruiken bij de voorbereiding? Misschien is een examentraining wat voor jou! Maar hoe gaat zo’n training eigenlijk in zijn werk? Wij namen een kijkje tijdens één van onze centrale trainingen in Houten. Check het fotoverslag.
examen

Binnen de Studiekring Manier van Werken is ‘autonomie’ een belangrijk onderdeel. Tijdens huiswerkbegeleiding leert een leerling dan ook een heleboel: plannen, plannen, zelfstandig werken, reflecteren op schoolresultaten én op zichzelf. Vaardigheden waar je ook na je middelbare schooltijd veel profijt van hebt natuurlijk. Maar is dit ook zo? Wij zochten een leerling op die jaren geleden bij Studiekring huiswerkbegeleiding en bijlessen volgde.

structuur

“Belle had een duwtje in de goede richting nodig,” vertelt moeder Judi Poels thuis aan de keukentafel. De schoolresultaten van Belle (13) vielen tegen en in overleg met hun dochter kozen Judi en haar man voor huiswerk- en bijlesinstituut Studiekring. Judi: “We zijn nu drie maanden verder en het gaat heel goed met haar.”

leven

6 procent van de Nederlandse bevolking heeft dyslexie. Uit onderzoek blijkt dit sterk toeneemt. Bovendien staan sinds de verscherpte examenregels de extra voorzieningen voor dyslectici bij het eindexamen onder druk. Zo is extra tijd tijdens de examens nog steeds punt van discussie. Studiekring begeleidt al jaren leerlingen met dyslexie. Er is zelfs een speciaal ontwikkeld programma, dat aansluit op de Studiekring Manier van Werken. “Dyslexie heeft niets te maken met intelligentie, maar is een neurologische stoornis in het technisch lezen”, zegt psychologe én studiecoach bij Studiekring Cindel van der Valk. 7 vragen en antwoorden over dyslexie.

test Blog

Studiekring werkt al jarenlang samen met diverse scholen. Een groot deel van de vestigingen is zelfs gehuisvest binnen een school. Nieuw zijn nu de specifieke maatwerktrajecten die Studiekring met scholen wil gaan starten. Erwin Lauffer, contactpersoon scholen bij Studiekring: “We gaan nóg meer inspelen op specifieke vraagstukken, door onze begeleidingsvormen daarop aan te passen.” Wat is de meerwaarde van een maatwerktraject? Wat kunnen scholen van Studiekring verwachten? En welke rol speelt een maatwerkproject van 8 tot 10 weken hierin? 5 vragen over maatwerk voor scholen van Studiekring.

op maat

Alle leerlingen optimaal voorbereiden op hun examens? Een hele uitdaging! Studiekring gaat die uitdaging samen met scholen door het hele land aan, met eindexamentrainingen in ruim 43 vakken voor vmbo, havo en vwo. Zo ook op het Corlaer College, waarvan de bovenbouw atheneum / havo nog niet zo lang bestaat. Toch is de school dit jaar beloond met het predicaat ‘excellente school’. “Dankzij de examentrainingen scoren we hoog met de examenresultaten”, zegt Martin Timmer, een van de drie examensecretarissen op het Corlaer College. Wat is dan precies de toegevoegde waarde van die trainingen? En waarom eigenlijk examentrainingen organiseren samen met Studiekring? Martin Timmer: “Een examentraining door een andere docent, is heel nuttig voor leerlingen. Vreemde ogen dwingen namelijk. De kwaliteit die Studiekring met de trainingen biedt, is ieder jaar weer top.”

examen

Zittenblijven of overgaan: dé vraag voor veel leerlingen aan het eind van het schooljaar. Is zittenblijven altijd de beste oplossing? Uit een rapport van de onderwijsinspectie blijkt van niet. Hoe zorg je als school dat de meeste leerlingen wél overgaan naar volgende schooljaar? Met gesubsidieerde lentescholen en zomerscholen op school. Intensieve begeleidingstrajecten van 1 of 2 weken in de zomer- of meivakantie. Nieuw dit jaar is de lenteschool. Studiekring organiseert deze trajecten samen met BMC op scholen door heel Nederland. Wat vinden leerlingen en schoolleiders van lente- en zomerscholen? Wat zijn eigenlijk de resultaten? 6 vragen over zomer- en lentescholen.
zomerscholen

Al druk in je examenvoorbereiding? En kun je wel wat hulp gebruiken? Volg dan examentraining van Studiekring waar je in 1 dag wordt klaargestoomd op je examens. En weet je wat helemaal leuk is? Als jij je nu aanmeldt voor een examentraining profiteer je van mooie kortingen op online oefenvideo’s van onze partners. Slagen wordt zo bijna een zekerheidje!
examentraining

Ga je goed voorbereid te werk, maar vallen je prestaties tegen? Heb je last van uitstelgedrag of haal je onvoldoendes puur door zenuwen? Misschien heb je wel last van faalangst. Net als 10% van de andere leerlingen op school. Gelukkig is er iets aan te doen. Volg faalangsttraining bij Studiekring.

faalangst

Woordjes voor Engels, moeilijke sommen bij wiskunde, de naamvallen van Duits. Overhoren kan best pittig zijn! Maar wel een goede manier om te kijken of iemand de stof beheerst. Vaak is het één van de ouders die zoon of dochter overhoort. Hoe kun je  het beste helpen met overhoren? Met deze 5 gouden overhoortips bewaar je de rust in huis én help je iemand verder.

overhoren

Bijles vanuit je luie stoel? Dat kan met online bijles van Studiekring! Gewoon van achter je pc. Lekker thuis blijven en toch al je vragen stellen aan een bijlesdocent. Voor elk vak is er een docent online beschikbaar, ook in het weekend of ’s avonds. Maar hoe werken die online bijlessen precies? En wat heb je ervoor nodig? We vroegen het Candy Lo-A-Foe, coördinator online bijles bij Studiekring en Rianne van Gorp, wiens zoon al jaren online bijles volgt. ‘Online bijles is voor ons de ideale oplossing.’

contact

Afgelopen jaar hielpen we ruim 6.000 leerlingen op het gebied van huiswerk. Bijvoorbeeld door huiswerkbegeleiding, examentrainingen of bijles. Wat voor rol speelt Studiekring in het leven van onze leerlingen én hun ouders? We vroegen het Rosalie Muijen en haar moeder Eline op onze vestiging in Bussum, waar Rosalie 3 dagen per week huiswerkbegeleiding volgt. ‘Ik maak nu zo veel mogelijk huiswerk bij Studiekring zodat ik thuis niets meer hoef te doen en dat is heel prettig.’    

agenda

Huiswerkstress is zooó 2015! Dit jaar ga je het anders doen. En wij gaan je daarmee helpen. Wat moet je weten voor een huiswerkstressvrij 2016? De meeste huiswerktips ken je inmiddels al wel: begin op tijd, wees uitgerust en lees de stof goed door. Niet onbelangrijk natuurlijk, maar wat zijn nou dé studietips voor 2016? Wij verzamelden voor jou de 6 beste! Zo maak je een goede start en leer je jezelf ook nog eens iets beter kennen.

stress

Op school krijg je uitleg over je vakken, bij Studiekring leer je plannen en maak je je huiswerk. Logisch dat Studiekring en school goed contact onderhouden met elkaar. Onze vestigingsmanagers zoeken contact met de mentoren op school. Hoe verloopt die samenwerking? En wat vinden die mentoren zelf van Studiekring?

school

Over een paar manden is het weer zover: de eindexamens! Wil je goed voorbereid je examens ingaan? Denk dan eens aan de examentraining van Studiekring. Met onze praktische tips en heldere uitleg ben je in één of twee dagen helemaal klaar voor die examens. Studiekring geeft examentraining in alle vakken en op alle niveaus, zowel centraal als op scholen door heel het land. En met dit jaar iets nieuws: een exclusieve samenwerking met online examentrainers Examenvoorjou.nl en ExamentrainersEngels.nl Benieuwd? Kijk dan snel hieronder voor alle info en wanneer je je kan aanmelden.examentraining2016

Op Het Christelijk Gymnasium Utrecht zagen ze sommige leerlingen in de bovenbouw worstelen met motivatie en studiehouding. Samen met de koepel voor passend onderwijs Sterk VO bedacht de school een traject om deze leerlingen weer te motiveren voor school. In dit traject worden leerlingen geactiveerd tot een betere studiehouding. Met goede resultaten als gevolg, waardoor ze alsnog overgaan naar volgend schooljaar. Hoe werkt dat traject? En wat is de rol van Studiekring hierin? Een overzicht.

motivatie

Onderzoek  wijst uit dat op scholen in Nederland relatief veel leerlingen blijven zitten. Dit werkt vaak demotiverend voor leerlingen. Vooral wanneer een leerling nét niet overgaat, is dit zonde voor hem of haar, de ouders én de school. Voor deze leerlingen worden sinds 2012 zomerscholen georganiseerd: twee weken intensieve begeleiding in de zomervakantie. Deze zomerscholen worden vanwege de positieve resultaten volledig gesubsidieerd door de overheid.

zomerschool

Niet iedereen kan huiswerkbegeleiding betalen. Volgens een voorspelling van het CBS leven er in Nederland circa 544.000 Nederlandse huishoudens in armoede. En binnen deze huishoudens zijn vooral kinderen de dupe. Aanvullende begeleiding zoals bijles of huiswerkbegeleiding vallen niet binnen het kostenplaatje. Hoe kun je deze kinderen toch voldoende ondersteunen?

Huiswerkbegeleiding

De examens: over een aantal maanden is het weer zover. Hoe bereid je je leerlingen optimaal voor? Steeds meer scholen organiseren samen met een extern bureau examentrainingen. Ook Studiekring organiseert de trainingen op scholen, door het hele land. Dat doen we in ruim 43 vakken voor VMBO, HAVO & VWO. Op het Anna van Rijn College in Nieuwegein bijvoorbeeld. Roger Last, toenmalig teamleider bovenbouw havo en examensecretaris, werkte vanuit zijn school nauw samen met Studiekring. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen. Leverden de trainingen resultaten op? Wat vonden de leerlingen ervan? En hoe ging het samenwerken met Studiekring?

examentraining

Hoe haal je goede cijfers en sluit je je schoolcarrière af met een mooi diploma? Door veel te leren natuurlijk. Maar daarbij is één ding heel belangrijk: gezond blijven. Dat doe je door goed te eten en te drinken. Maar wat is dat eigenlijk, ‘goede voeding’? Hoe staat dit in relatie tot het maken van huiswerk? En zijn er gezonde voedingsmiddelen die je helpen met concentreren? Patricia Schutte van het Voedingscentrum geeft antwoord. ‘Leren is geestelijke activiteit en dat kost veel energie. Je kunt lichaam en geest dan best een handje helpen door de juiste dingen te eten.’ Nieuwsgierig? Een aantal tips en trucs op een rijtje.  

voeding

Iedereen moet huiswerk maken. Ook als je topsporter bent. Ivar Blom (15) weet er alles van.  Hij is één van de beste skiërs van Nederland en traint vijftien weken per jaar in Oostenrijk. Zijn schoolwerk in Nederland gaat ondertussen gewoon door. Dat betekent dus plannen, plannen en nog eens plannen.  Maar hoe doe je dat? Ivar: “Met doorzettingsvermogen én een beetje hulp van Studiekring.”

sport

‘Oefening baart kunst’ heb je vast wel ooit gehoord. Dit geldt ook voor vakken op school. Het ene vak ligt je uiteraard beter dan het andere, maar het is wel zo dat je een vak tot een succes maakt als je er veel en vaak aandacht aan schenkt. Nu denk je waarschijnlijk ‘ja duh logisch!’, maar niet iedereen is zich bewust dat het zo is. Uit onderzoek blijkt dat elk mens het vermogen heeft om heel gericht aandacht aan iets te schenken. Jij dus ook! Aan jou uiteraard wel de keuze om te bepalen aan welke vakken je de meeste aandacht wilt besteden.

controller

De Studiekring huiswerkplanner app ging ruim een jaar geleden live. Gratis te downloaden voor Apple en Android en sinds april ook gratis beschikbaar voor iedere leerling in Nederland. Met de app kun je zelf je huiswerk inplannen en afvinken. Zo krijgen leerlingen de ruimte om helemaal zelf hun planning te maken. En je hebt op ieder gewenst moment je huiswerk, de geplande toetsen, doelen en behaalde resultaten bij de hand.
Huiswerkplanner

Vestigingsmanager en Orthopedagoge Lenny Konijn geeft  handige huiswerktips in Wendy Magazine:

Wendy sept 2015

Ben jij tevreden over de begeleiding van Studiekring? Misschien ken je wel iemand die ook onze hulp kan gebruiken. Vier redenen waarom je hem of haar eens over ons kan vertellen:

walibi

In de brugklastraining bereiden we je voor op alles wat je tegenkomt in de brugklas. Dat zijn zes trainingen van een uur samen met andere leerlingen. Hoe is het om daarna te starten in de brugklas? We vroegen het drie leerlingen én een docent.

Brugklas training

De zomervakantie is weer voorbij. Wil jij goed beginnen aan dit schooljaar? Volg dan deze tips op:
back to school

Had je de afgelopen tijd begeleiding van ons en ga je na de zomervakantie zelfstandig verder? Dan sta je nog best voor een uitdaging. Hier alvast een aantal tips.

zelfstandig

Check5, het grootste huiswerkinstituut van Limburg, is onderdeel geworden van Studiekring; marktleider in Nederland op het gebied van huiswerkbegeleiding. Voor Studiekring een unieke kans om uit te breiden in Limburg én voor Check5 veel mogelijkheden tot groei en innovatie. De twee bedrijven passen wat betreft ambitie en geschiedenis goed bij elkaar.

groei

Het einde van het schooljaar in zicht, maar nog bergen te verzetten. En juist de dingen die stress opleveren, schuif je voor je uit. Herkenbaar? Volg dit stappenplan voor een geslaagd einde van dit schooljaar.

keepcalm

Zittenblijven of overgaan: dé vraag voor veel leerlingen aan het eind van het schooljaar. Is zittenblijven erg? En hoe zorg je dat je overgaat naar volgend jaar? 5 vragen en antwoorden over zittenblijven.

overgaan

Iemand die geduldig is, goed kan uitleggen én je zelfvertrouwen geeft? Een superdocent. Stef Helsen van Studiekring Houten is er zo één. Tijd om hem eens in het zonnetje te zetten. Wat zeggen zijn leerlingen over hem?

wiskunde

In je telefoon even snel je huiswerk checken of een cijfer invoeren. Handig. Met onze gratis app kunnen leerlingen nu altijd hun huiswerk plannen en checken. Wij zetten de voordelen op een rijtje. En toetsten de app in de praktijk op onze vestiging in Zoetermeer.

Studiekring Huiswerkplanner

Bij kinderen met ADHD en ADD komt doen voor nadenken. Zij kennen vaak geen rem en zijn chaotisch. Een zoon of dochter met ADHD of ADD is niet altijd even makkelijk. Hoe kunt u uw zoon of dochter thuis het beste ondersteunen bij het maken van huiswerk?

adhd

In februari vierde een van onze grootste vestingen haar 10e verjaardag. Dat was reden voor een feestje. 10 vragen aan Wouter Veldhuis, vestigingsmanager in Woerden.

woerden

Huiswerk plannen op je telefoon? Handig, want die heb je altijd bij je. Ruim 1000 van onze leerlingen plannen nu met onze Huiswerplanner App. En sinds 9 maart is deze voor iedere leerling gratis te downloaden. 5 redenen waarom je 'm op je telefoon zou moeten zetten:
Plannen

Als ambulant begeleider begeleid ik al jaren leerlingen op College De Heemlanden in Houten. Deze leerlingen hebben een indicatie cluster 2, omdat ze een stoornis hebben op het communicatieve vlak.

De begeleiding vindt plaats op school, maar ook daarbuiten. Het maken van huiswerk levert vaak problemen op, vooral bij leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum. Het plannen van het werk en het uitvoeren geven vaak problemen thuis. Ouders komen dan in een niet-ouderrol, omdat ze hun kind hierbij intensief moeten ondersteunen.

Enige jaren geleden kwam ik in aanraking met Studiekring die toen nog in een gebouw elders in Houten zat. Daar konden 'mijn' leerlingen intensief, frequent en doelmatig bij hun huiswerk worden ondersteund. Ook bleek er een mogelijkheid voor begeleiding bij de planning en studievaardigheid te zijn.

Er zijn heel wat leerlingen op school die moeite hebben met plannen, structuur, geconcentreerd huiswerk maken, dit komt voor in brugklas t/m eindexamenjaar. Bovendien heeft onze school nogal wat zorgleerlingen die extra aandacht nodig hebben. Vooral voor deze laatste groep is het anders bijna onmogelijk om hun schoolloopbaan met succes af te sluiten zonder hulp van externe begeleiders.

 • Geen reistijd
 • Vertrouwde omgeving
 • Makkelijk contact tussen Studiekring en docenten Corderius College

nieuwe-schoolErik Verhulp is één van de initiatiefnemers van Onderwijs Voor een Nieuwe Tijd (O4NT) en directeur Digischool. Studiekring maakt in de dagelijkse praktijk van de studiebegeleiding veelvuldig gebruik van het materiaal dat wordt aangeboden door zijn Digitale School en beheert het vaklokaal studiebegeleiding... maar er is meer... Van woordjes leren op internet via de Steve Jobs school naar het onderwijs voor een nieuwe tijd. Studiekring sprak met deze intrigerende man over zijn drijfveren en de ‘komende revolutie’ in onderwijsland.

U bent betrokken bij allerlei initiatieven om het onderwijs in Nederland te veranderen. Dit alles onder de paraplu van ‘Het onderwijs voor een nieuwe tijd’. Wat houdt dat nieuwe onderwijs volgens u precies in?
Het idee voor het onderwijs voor een nieuwe tijd komt voort uit frustratie over het bestaande onderwijs in Nederland. Het onderwijs wat we nu hebben is weinig flexibel, niet individueel genoeg en gaat bovendien niet snel genoeg mee met de technologische ontwikkeling. Op het gebied van het onderwijs liggen heel veel zaken vast in Nederland en dat is gek... Waarom moet een leerling per se van half negen tot kwart voor drie op school zitten? Waarom moet je alle examens op hetzelfde niveau doen? Als je op het HAVO zit maar je bent bijvoorbeeld heel goed in wiskunde, waarom kan je in dat ene vak dan geen examen doen op VWO niveau?

den-haag-hmlDe Studiekringvestiging op het Haags Montessori Lyceum opende ruim een jaar geleden haar deuren, en groeide binnen de kortste keren uit tot een van de grotere vestigingen van Studiekring in Nederland. Hoe bevalt dat tot nu toe? Een verslag van gesprekken met HML-conrector Fred Brandt en Studiekring-clustermanager Danjo Raijer.

Hoe ervaart u het nu er huiswerkbegeleiding binnen de school wordt aangeboden?
Fred: ‘Ik ervaar vooral, ook bij mijn collega’s, dat er makkelijker en meer contact is rond de leerlingen. De wekelijkse verslagen van de huiswerkbegeleiders waren er altijd al, maar nu staat het dichter bij de school en voelt het minder vrijblijvend. Ik stel prijs op de berichtgeving, het kan een aanvulling vormen en zorgt voor herkenning. Indien nodig komt het nu ook ter sprake tijdens de mentorgesprekken met leerling en ouders: zoiets draagt bij aan het inzicht van de leerling. En het is goed de enorme rust te ervaren in het huiswerkbegeleidingslokaal, er wordt gewerkt. Voor sommige leerlingen leek de begeleiding averechts te werken: alsof de verantwoording uit hun handen genomen was. Voor hen is de laatste maanden een wat strikter protocol ontwikkeld in samenwerking met school, dat lijkt vruchten af te werpen.’

hanSinds januari 2011 heeft Studiekring een vestiging op Huizermaat. Studiekring medewerkster Gabriella van der Linden schetst een klein portret naar aanleiding van een gesprek met van Han Doove. Hij is rector van de scholengemeenschap Huizermaat, een van de 31 scholen waarmee Studiekring momenteel samenwerkt.

Bij een bezoek in Huizen aan de scholengemeenschap Huizermaat valt direct de heldere glazen loopbrug op, gevat in warm baksteen. Het gesprek met rector Han Doove weerspiegelt dezelfde sfeer, net als het schoolmotto: persoonlijke aandacht en uitstekende prestaties. ‘Ik wil uitdaging op het hoogst haalbare niveau.’

janRector Jan Verhulst van het Vechtstede College in Weesp vertelt over de samenwerking op school met Studiekring. Gabriella van der Linden doet verslag van haar interview met Verhulst en vestigingsmanager Renée de Graaf.

De slogan: “Vechtstede College: Maak(t) je wereld groter” kan gerust letterlijk genomen worden. Na de sloop van een groot deel van de voorgevel en een complete vleugel van het gebouw, verrijst er nu een prachtige glazen pui als entree, licht en uitnodigend. Terwijl de leerlingen de afgelopen maanden rustig konden doorwerken, werd het oude dak getransformeerd tot een complete nieuwe gang met maar liefst tien lokalen. Een meesterklus die ondanks tijdelijke ongemakken tot nu goed verloopt, vertelt rector Verhulst. Na de afwerking van de entree komt er nog een nieuwe aanbouw en vóór de zomer is alles klaar.

'15 Jaar is best ok, maar liever een jaartje ouder.' Hoe voelt het ook alweer om 15 jaar te zijn? Wist jij al wat je wilde worden? Wij spraken met Juliette, Britt, Thijmen en Thijs (allen 15 jaar oud) over toekomstdromen, uitgaan en vrijheid.

a cold and lonely beach in the winter 1410421

Nog 1 toetsweek voor de boeg en het schooljaar zit er op! Probeer je zelf nog even op te laden en een laatste keer te knallen. Om je leerwerk te onthouden kunnen ezelsbruggetjes helpen. Wij zetten de handigste ezelsbruggetjes op een rij.

denken

Waar moet je op letten bij het kiezen van een middelbare school? De open dagen van middelbare scholen zijn weer in volle gang. Scholen maken reclame met veel extra's, zoals aandacht voor kunst en sport en excellente klassen. Maar waar moet je echt op letten bij je keuze voor een middelbare school? Hier een handig overzicht.

schoolkeuze

Gratis een middag huiswerkbegeleiding uitproberen? Dat kan bij Studiekring. Maar wat ga je daar dan doen? En wat vinden leerlingen ervan? Wij vroegen een aantal vestigingsmanagers en leerlingen naar hun ervaringen.

meelopen

Utrecht, 12 januari 2015Het ministerie van OCW heeft voor 9 miljoen subsidie vrijgemaakt voor scholen om een zomerschool te kunnen starten in 2015. Met een zomerschool kunnen leerlingen die op het randje van zittenblijven balanceren, alsnog overgaan. De zomerscholen zijn een initiatief van CNV Onderwijs en de VO-raad en worden uitgevoerd door BMC Implementatie, detacheringsbureau voor de publieke sector, en huiswerkbegeleidingsinstituut Studiekring. De resultaten zijn goed: door intensieve begeleiding ging in 2014 90 % van de leerlingen alsnog over. De subsidiemaatregel is nog in ontwikkeling.

zomerscholen2

Paul den Otter, rector van het DevelsteinCollege in Zwijndrecht, zocht in 2010 professionele huiswerkhulp voor leerlingen van zijn school. 'We organiseerden het altijd zelf, maar daar hadden we steeds minder tijd voor. We zijn toen op zoek gegaan naar een organisatie die goed bij ons paste.' En dat is Studiekring geworden, nu al vier jaar een goede samenwerking. Mooi moment om de balans op te maken.

Zwijndrecht

Contact met school is belangrijk. Overleg tussen thuis en school zorgt ervoor dat de twee werelden waarin uw kind leeft dichter bij elkaar komen en op elkaar raken afgestemd. U leert de schoolsituatie van uw kind beter kennen en de school leert een stukje van de thuissituatie kennen. Daarom is het ook op de middelbare school van belang om in contact te blijven met de school.

contact

Veel ouders worstelen met de vraag hoe ze hun puber het beste kunnen helpen met huiswerk.En dat is eigenlijk heel logisch: de tijd dat u als ouder zelf op school zat ligt meestal ver achter u, en inmiddels is het onderwijs niet stil blijven staan! Scholieren van nu leven in een andere wereld, een wereld waarin bijvoorbeeld internet en social media een grote rol spelen. En deze grote verschillen tussen heden en verleden zorgen voor onzekerheid bij ouders.

thuis

Ieder mens is verschillend, dus iedereen heeft ook zijn eigen voorkeuren en talenten om dingen te onthouden. Dit kun je testen door drie verschillende rijtjes met woorden in dezelfde vreemde taal te leren op drie manieren: door er een paar minuten naar te kijken (ziend leren), door ze hardop te zeggen (luisterend leren) en door ze op te schrijven (bewegend leren). Zo ontdek je welke manier voor jou de meest effectieve manier is om dingen te leren en onthouden.

brein

Apps leiden leerlingen niet alleen maar af, ze kunnen er ook veel van leren. Naast alle spelletjes worden er ook veel educatieve apps ontwikkeld. Ook Studiekring ontwikkelde er één waarmee je makkelijk kunt plannen. Een aantal handige apps voor leerlingen op een rijtje:

Nuttige apps

Veel leerlingen hebben de neiging om vervelend schoolwerk tot het laatste moment uit te stellen. Het kan geen kwaad om soms hard te moeten werken om het schoolwerk af te krijgen. Maar wanneer er altijd haastig gewerkt wordt en het schoolwerk nooit helemaal af is dan is dat slecht voor de productiviteit, de schoolresultaten en de gemoedsrust. Leren plannen is voor deze leerlingen een uitkomst.

agenda

Vrijwel iedereen die regelmatig met de computer werkt, heeft wel eens meegemaakt dat een verslag of ander werk volledig van zijn computer is verdwenen. Dagen of soms wel weken werk die voor niets zijn geweest! Om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen volgen hieronder een aantal trucs, waarmee je documenten soms toch kunt herstellen en een aantal tips waarmee je de kans op het kwijtraken van werk verkleind.

Documenten herstellen

Ongedaan maken (ctrl-z) Wanneer je een tekst of delen van een tekst geselecteerd hebt, en je drukt vervolgens op een toets, dan zul je die dan de geselecteerde delen vervangen worden door de toets die je hebt ingedrukt. Om de geselecteerde tekst terug te halen ga je in Word 2007 naar bewerken en vervolgens ongedaan maken of je gebruikt de sneltoets combinatie ctrl + z.

Automatisch opslaan: Wie kent het niet, heb je de hele avond aan je verslag gewerkt, ben je bijna klaar, loopt je computer vast. Tegenwoordig slaan de meeste programma’s de documenten om de 10 minuten automatisch op. Handig, maar omdat mensen best veel kunnen typen in 10 minuten is het nog beter om je werk regelmatiger automatisch op te laten slaan. Om de twee minuten is het beste. In Microsoft Word kun je dit doen door naar opties voor Word te gaan dan opslaan en vervolgens de minuten aan te passen. In Word 2007 vind je opties voor Word onder het Windows logo linksboven in beeld.

Communiceren met jongeren

Huiswerk staat in de top vijf van onderwerpen waar ouders ruzie over hebben met hun kind. Hieronder leest u hoe u een negatieve sfeer kunt doorbreken en de communicatie over huiswerk een positieve wending kunt geven.

De puberteit

Een reden voor de moeilijke communicatie met jongeren is het intreden van de puberteit. In deze periode is er een duidelijke verandering in de zelfstandigheid van een kind. De drang naar zelfstandigheid van jongeren botst vaak met de manier waarop ouders voor hun kind willen en gewend zijn te zorgen. Andere redenen voor conflicten binnen een gezin met een puberend kind kunnen zijn:

 • Alle veranderingen die een jongere in de puberteit doormaakt
 • Ouders die zich onvoldoende willen aanpassen aan deze veranderingen
 • Jongeren die extreem snel zelfstandig willen zijn
 • Ouders die hun kind graag afhankelijk willen houden

Goede communicatie start met actief luisteren!

luisterOm goed met uw kind te kunnen communiceren en hem/haar vervolgens positief te kunnen stimuleren (om bijvoorbeeld met het huiswerk aan de slag te gaan) is het van belang dat u begint met goed luisteren.

De kern van actief luisteren is parafraseren: in uw eigen woorden herhaalt u wat de ander heeft gezegd. Door te parafraseren toetst u of u de ander goed begrijpt, voordat u reageert op wat is gezegd. Soms is actief luisteren al voldoende voor uw kind en hóeft u helemaal geen reactie of oplossing te geven.

Parafraseren kent een aantal valkuilen. Een daarvan is het zogenaamde papagaaien, het is niet de bedoeling dat u uw kind letterlijk napraat.

Regels voor communicatie

TijdTijd: neem de tijd voor een gesprek met uw kind en toon dat. Eventueel kunt u samen een gesprek uitstellen tot een moment dat u allebei wél tijd hebt.

 

brede_interesseBrede interesse: wees niet alleen gericht op huiswerk of schoolzaken, maar vraag ook regelmatig naar andere dingen die uw kind bezig houden. Hierdoor zal uw kind ook makkelijker en prettiger over schoolzaken praten.

 

vragenStel open vragen: bij gesloten vragen stuurt u de ander al in de richting van een bepaald antwoord. Door open vragen te stellen geeft u uw kind de gelegenheid om de 'route' van het gesprek te bepalen. Uw kind heeft zo meer inbreng in het gesprek.

 

oorLuister actief: open uw oren voor het verhaal van uw kind. Hou zelf eerst uw mond en laat uw eigen gedachten en interpretaties in eerste instantie voor uzelf. Toon en toets of u uw kind begrijpt.

 

spreek

Vertel wat je zelf ervaart: nadat u uw kind hebt begrepen kunt u vertellen wat u voelt en denkt. Doe hierbij niets af aan het verhaal van uw kind, maar zet uw kant náást het verhaal van uw kind. U kunt dit heel goed doen in de vorm van een ik-boodschap.

 

positieve_aandachtGeef positieve aandacht: juist bij conflicten is positieve aandacht heel belangrijk. Vertel uw kind bijvoorbeeld dat u het fijn vindt dat uw kind heeft vertelt wat hij/zij denkt. Als uw kind zelf geen positief gedrag vertoont, kunt u het voorbeeld geven. Laat op een positieve manier merken dat u uw kind wil helpen.

 

winZoek win-win situaties: het is een fabeltje dat bij een ruzie of conflict één persoon moet winnen en de ander moet verliezen. Zoek samen met uw kind naar alle mogelijke situaties waarin jullie allebei winnen (tevreden zijn).

 

afspraakMaak een afspraak: kies samen de beste win-win situatie en maak daar een afspraak over. Zet de afspraak op papier zodat voor allebei duidelijk is wat er verwacht wordt. Een afspraak op papier laat zich ook makkelijker evalueren.

 

spanning

Als de spanning te hoog oploopt: soms bent u als ouder niet in staat tot luisteren en rustig praten, doordat u te boos bent door de situatie. Probeer op zo'n moment niet een goed gesprek te voeren, maar geef uw kind aan dat u er later op terug zult komen.

 

Boeken en webtips

Het_puberende_brein

Het best verkochte boek:  Het puberende brein | Eveline Crone (2008)

Andere interessante boeken zijn:

 • Ik heb ook wat te vertellen! | Martine F. Delfos (2010)
 • Praten met je puber | Annette Heffels (2007)
 • Generatie Einstein | Jeroen Boschma & Inez Groen (2006)
 • Pubers van nu | Herberd Prinsen & Klaas Jan Terpstra (2009)

J/mvoorouders.nl, is de website van het opvoedblad J/M voor Ouders. Op deze website zijn veel artikelen en blogs te vinden over het opvoeden van jongeren.

Ouders.nl is de website van Ouders Online. Hier is veel informatie te vinden over de puberteit en er is een forum waarop ouders met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Wij organiseren thema-avonden over het onderwerp communiceren met jongeren

Rapport_Einstein_Bestaat_nietUit recent onderzoek is gebleken dat de internetvaardigheden van de meeste jongeren worden overschat. Volwassenen denken vaak dat jongeren alles begrijpen wat er op het internet gebeurt, uit onderzoek blijkt dit anders te liggen. Enkele opvallende uitkomsten uit het onderzoek zijn:

 • Jongeren zijn niet bang en klikken overal vol overgave op
 • Ze zijn niet zo goed in zoeken; ze slaan een pad in en als ze daar niet vinden wat ze willen dan staat het niet op internet
 • Jongeren op het internet zijn naïef; het gevaar voor het schaden van auteursrechten en het binnenhalen van virussen bij het downloaden leeft niet bij hen
 • Ze hebben geen antwoord op de vraag waarom je je persoonlijke gegevens niet op Hyves invult maar wel op bestelsites als bol.com.

Begeleid uw kind bij het verantwoord gebruiken van internet

Wel of geen internet op de eigen kamer van uw kind?
Jongeren met internet op hun slaapkamer internetten twee keer zoveel! Door uw kind in de huiskamer of een andere gemeenschappelijke ruimte te laten internetten kunt u gemakkelijker zicht houden op wat uw kind doet.

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen op internet
U kunt uw kennis aanvullen met behulp van uw kind. Jongeren vinden het vaak leuk om uit te leggen hoe zaken op het internet werken en wat ze zoal doen. In de folder ‘Uw tiener en internet' worden gangbare internettermen verklaard.

Maak duidelijke afspraken
Maak afspraken over het gebruik van internet, toepassingen zoals e-mail, chatten, downloaden, installeren, gamen, kopen en het omgaan met persoonlijke informatie, webcam en foto's. Reageer tijdig wanneer uw kind overmatig gebruik maakt van internet. Kijk voor meer informatie over het maken van afspraken rond het gebruik van internet op www.digibewust.nl.

Wees alert op digitaal pesten
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 1 op de 6 kinderen regelmatig gepest wordt op internet.

Hoe overleef ik een ouderavond?

Geschreven door een docent van het Montessori Lyceum Amsterdam  

Gesprekken tijdens ouderavonden duren op de meeste scholen ongeveer 10 minuten. Het is dus van belang snel ter zake te komen. Soms mislukt dit omdat beide partijen te afwachtend zijn. Ouders kijken verwachtingsvol naar de docent en denken: “zegt u het maar”. Docent denkt: “deze ouders nemen de moeite om te komen, ze zullen wel een dringende reden hebben.”

Er is bij ADD - ADHD sprake van een regulatiestoornis in de hersenen, waardoor organiseren en plannen uitermate moeilijk is. Iemand met ADHD/ADD kan zijn aandacht niet lang genoeg op één prikkel richten en hij kan moeilijk onbelangrijke prikkels van buitenaf negeren. Een kind met ADHD/ADD doet alvorens na te denken, heeft vaak geen rem, is snel opgewonden, gefrustreerd en chaotisch. De stoornis komt, afhankelijk van de definitie en criteria-toepassing, ongeveer bij 3-5% van de kinderen voor en bij 1% van de volwassen. Bij jongens wordt de diagnose drie keer zo vaak vastgesteld als bij meisjes.

focus

ERVARINGEN VAN ONZE MEDEWERKERS

Vestigingsmanager: een functie die je volgens Fabian Hofstede niet met één woord kunt omschrijven

fabian

Ik werk als vestigingsmanager bij Studiekring. Eigenlijk is dat een samenraapsel van heel veel verschillende functies die je niet precies met één woord kunt omschrijven. En dat maakt het wat mij betreft nou juist zo leuk. Aan de ene kant ben ik dagelijks in contact met de leerlingen, op allerlei verschillende manieren: vakinhoudelijk, als ze vragen hebben of overhoord moeten worden. Het kan allerlei vakken betreffen en op allerlei niveaus, wat ik een leuke uitdaging vind. Maar tegelijk ben ik er blij mee dat ik ze ook gewoon naar hun docent op school kan verwijzen, tenslotte ben ik niet de vakdocent voor hen. Naast het beantwoorden van vragen over de lesstof is er ook ruimte om even contact te leggen en te vragen hoe het gaat.

Ik word toch na verloop van tijd een heel vertrouwd gezicht voor de leerling, ze zien mij meestal immers meer dan hun eigen mentor. Dat maakt de onderlinge omgang direct een stuk persoonlijker. Tenslotte is er natuurlijk de didactische kant. Hoe is de concentratie? Hoe wordt er geleerd? Hoe wordt er gepland? Het vraagt concentratie en kennis van de leerlingen om binnen de groep toch zo’n overzicht te houden dat bij iedereen niet alleen algemeen aan het huiswerk wordt gewerkt, maar ook aan de achterliggende redenen waarom ze bij ons kwamen. Hoe kunnen we zorgen dat ze straks weer zelfstandig de deur uitlopen? Soms geef ik ook zelf bijlessen, zodat ik een uurlang één op één met leerlingen in contact ben en echt even intensief met ze samen kan werken. Andere keren heb ik het zo druk met andere taken, dat ik die bijlessen graag bij mijn docenten inplan. Want ook die roostering hoort bij het pakket. Het begeleiden van leerlingen betekent ook begeleiden van alle docenten, inclusief sollicitatiegesprekken en vergaderingen. Het betekent contact onderhouden met ouders en met de school. En toen ik een zelfstandige vestiging had, was ik net zo goed aan het stofzuigen als dat ik folders rondbracht in de wijk of intakegesprekken voerde met nieuwe leerlingen en hun ouders.

De administratieve kant van het werk is ook erg belangrijk. Het is een hele klus om alles goed onder woorden te brengen, maar zo waardevol om terug te kunnen kijken wat we allemaal met een leerling hebben gedaan. Pas dan komt er een algemene lijn naar boven en kunnen we echt gericht begeleiden. En het leukste is: ik mag dat doen binnen een prachtig bedrijf, waar de mensen écht vanuit het hart voor de leerling hun beste beentje voorzetten, van directie en hoofdkantoor tot de docent die één avond per week bijles komt geven.

Als vervangend vestigingsmanager reist Wouter Modderkolk het hele land door

wouter m

Werken bij Studiekring betekent voor mij: leren en laten leren. Als vervangend vestigingsmanager reis ik het hele land door om vestigingsmanagers bij afwezigheid te vervangen. Elke vestiging van Studiekring heeft zijn eigen karakter. Gemeenschappelijk is de passie voor het leren en de gedrevenheid waarmee docenten de leerlingen begeleiden.

Voor zover er standaarddagen zijn ziet een werkdag er voor mij als volgt uit: In de ochtend tussen 10:00 en 11:30 word ik door de dames van het secretariaat gebeld met het bericht naar welke vestiging ik die dag mag gaan. Nu ik al ruim een jaar bij Studiekring werk zijn veel vestigingen voor mij al bekend terrein. Zo niet, dan zoek ik uit hoe ik er het handigst kan komen. Wanneer het tijd wordt om te vertrekken spring ik in mijn auto of loop ik naar de bushalte en ga ik op weg naar een middag vol leermomenten. Soms moet ik even langs het hoofdkantoor in Utrecht om de sleutel van de vestiging op te halen. Aangekomen op de vestiging is het altijd even zoeken - zeker wanneer ik op een voor mij onbekende plek ben - naar de lichtknopjes, de limonade en de kantoorartikelen.
Nadat ik alles klaar heb gemaakt voor de begeleiding (die meestal rond 15:00 start) druppelen de eerste leerlingen na een lange dag op school binnen. Meestal kennen de leerlingen mij niet (of hebben ze me een tijd niet gezien) en neem ik even de tijd om de dag van de leerling door te nemen. Leerlingen moeten meestal even wennen aan een nieuw gezicht, elke leerling reageert daar anders op. De ene leerling loopt naar je toe en wil van alles van je weten, de andere leerling gaat stil zijn/haar spullen pakken en begint alvast met leren. Ik zie het als een van mijn belangrijkste taken dat een leerling zich op zijn/haar gemak voelt. Dat is immers een belangrijke voorwaarde om te kunnen leren.

Wanneer de huiswerkbegeleiding na drie uur klaar is en de leerlingen naar huis zijn gegaan is het ook voor mij tijd om de spullen op te ruimen en de reis terug naar huis te keren. Soms weet ik dat ik de volgende dag weer terug op die vestiging kom, maar meestal laat ik de vestiging weer achter me en weet ik niet hoelang het weer duurt voordat ik weer terug kom op die plek.

Kortom: het werk als een vervangend vestigingsmanager bij Studiekring is erg veelzijdig en afwisselend. Geen dag is hetzelfde en je hebt het voorrecht om op veel verschillende plekken te mogen werken.

Zo ziet de middag van Margreeth Oldenhuis eruit wanneer zij werkt in de huiswerkbegeleiding

margreeth oldenhuis

Een werkmiddag bij Studiekring begint rond 14.45u. In mijn lokaal zorg ik dat alle spullen klaar staan voordat de leerlingen binnenkomen. Zo zet ik voor de leerlingen diverse laptops neer en zorg ik dat er in de klas thee, limonade, koekjes en glazen klaarstaan. Daarnaast zijn er voor de leerlingen diverse kantoorartikelen zoals schrijfblokken, pennen, gum etc. Ondertussen heb ik m'n eigen computer aangezet. Aan de hand van de klasse indeling van die dag, zet ik op de diverse tafels een houten houdertje neer met daarin briefjes (daarmee kunnen de leerlingen aangeven of ze een vraag hebben, overhoord willen worden etc.) en daarbij leg ik de huiswerkplanner van de betreffende leerling neer. Ik probeer de leerlingen zoveel mogelijk op dezelfde plaats te laten zitten. Daarbij houd ik rekening met welke plaats geschikt is voor een leerling.

Vanaf 15u begint de huiswerkbegeleiding. Sommige leerlingen zijn er al vroeger, maar vanaf drie uur moeten ze echt beginnen met hun huiswerk. Allereerst maken ze een planning voor hun werk voor die middag in hun huiswerkplanner. Ondertussen geef ik ze iets te drinken en een koekje. Niet alle leerlingen zijn er direct bij het begin, soms duurt het wel een uur totdat alle leerlingen er zijn. Elke leerling weet wel dat hij/zij dan rustig binnen moet komen, omdat de anderen al aan het werk zijn. Zo'n beetje in de volgorde dat ze binnenkwamen, ga ik naar elke leerling toe en neem de dag door en spreek met ze af wat ze die middag gaan doen. Hierbij spreken we ook de manieren van leren en zo nodig de overhoormomenten af. Behaalde cijfers worden genoteerd en nieuwe toetsen ingevoerd, waarvoor dan weer leermomenten voor worden ingepland. Van 16.30-16.45u is er pauze, waarna de leerlingen weer een keer iets te drinken en een koekje krijgen. Zowel voor als na de pauze worden de leerlingen overhoord. Ik doe dit altijd direct nadat ze met het betreffende vak klaar zijn en niet allemaal om 17.45u. Dan lukt het namelijk niet om iedereen genoeg aandacht te geven. Het overhoren en het beantwoorden van eventuele vragen doen we op fluistertoon, zodat we elkaar zo min mogelijk storen.
In de dossiers staat ook aangegeven of een leerling zwakke vakken heeft of moet letten op een
bepaalde manier van leren. Bij het intekenen en bij het overhoren let ik daar op. Als een leerling 'te' vroeg naar huis wil, moedig ik ze aan om aandacht te geven aan die vakken. Of om bijvoorbeeld vast een planning uit te werken. Uiterlijk om 18u worden de leerlingen uitgetekend. In het dossier geef ik aan welk werk af was. Zo nodig gaat er een thuiswerkbriefje mee naar huis als iets niet af is of er nog verder aan geleerd moet worden.

Tijdens de uren van de huiswerkbegeleiding schrijf ik een verslag van
elke leerling over die betreffende middag. Na zes uur ruim ik alle spullen op en laat het lokaal uiteraard netjes achter.

Het contact met de leerlingen is volgens vestigingsmanager Xandrieke van Erp het leukste aan haar werk

xandrieke van erp

Ik ben Xandrieke van Erp en werk als vestigingsmanager in Oss. Ik ben afgestudeerd als Orthopedagoog en bij Studiekring terecht gekomen omdat ik graag met jongeren werk. Het werk als vestigingsmanager is gevarieerd. Ik ben hierdoor veel verschillende uitdagingen tegengekomen.
Een van de taken is leerlingen helpen tijdens de huiswerkbegeleiding. Ik help ze onder andere met hun planning en overige studievaardigheden. Ik motiveer ze en wanneer ze iets niet snappen of kunnen, probeer ik ze te helpen zodat ze verder kunnen.
Ik vind het dankbaar werk. Voordat een leerling bij je start, houd je een intakegesprek met de leerling en hun ouders. In het begin vond ik dit lastig en spannend. Of een leerling start is namelijk erg afhankelijk van hoe het gesprek gaat. Je moet aan ouders en leerling laten blijken dat jij weet waar je over praat en hun vertrouwen winnen in korte tijd. Na een jaar ben ik hierin veel bekwamer geworden. Iedere week schrijf ik voor alle leerlingen een elektronisch voortgangsverslag. Door middel van de verslagen zien ouders wat je bereikt. Ook de mentor of vakdocent op school geef je met dit verslag een goed beeld geeft van wat die leerling heeft gedaan en bereikt die week.

Het aansturen van het team van bijlesdocenten vind ik leuk. Ze vragen mij om raad hoe ze een leerling beter verder kunnen helpen. Daarnaast houd ik eens in de maand een overleg. Tijdens dit overleg bespreken we hoe de bijlessen gaan, maar gaan we soms ook specifiek in op hoe je bijvoorbeeld kunt motiveren of hoe je je e-verslagen kunt verbeteren. Als het nodig is, geef ik zelf ook bijles of een studiementoraat.

Marketing is eveneens een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamheden. Wanneer dit niet goed gaat komen er natuurlijk weinig tot geen nieuwe leerlingen bij. In het begin vond ik het erg moeilijk, omdat ik nog niet voldoende ervaring had met marketing. Daarnaast ben ik niet heel mondig naar vreemde mensen toe. Nu heb ik met hulp veel geleerd hierover en een manier gevonden die wel bij mij past. Hierdoor is de vestiging langzaam weer gaan groeien en wordt marketing zelfs een beetje leuk.

Het leukste aan mijn werk vind ik toch wel het contact met de leerlingen zelf. Vaak zijn het de opmerkingen van de leerlingen die een lach op mijn gezicht toveren. Dat kan mijn hele dag goed maken!

Joost van der Meulen: Het werk als bijlesdocent bij Studiekring is nooit saai

joost van der meulenHet werk als bijlesdocent bij Studiekring is nooit saai. Je werkt met allerlei verschillende jongeren die ook allemaal een andere aanpak nodig hebben: soms is het genoeg om rustig met een leerling door de stof te lopen en soms moet je creatieve manieren verzinnen om duidelijk te maken wat er bedoeld wordt. Als je leerling dan vervolgens een dikke voldoende haalt dan geeft dat veel voldoening. Door de verscheidenheid aan leerlingen en het aantal vakken zijn geen 2 bijlessen hetzelfde. De ene dag leg je de stelling van Pythagoras nog eens uit aan een leerling uit 2 Havo en een dag later ben je Engelse woordjes aan het oefenen met iemand uit 5 VWO.

Ook in de indeling van je uren kun je flexibel zijn: meestal spreek je elke week op hetzelfde moment af, maar als jij of de leerling een keer niet kunt dan is het geen probleem om op een ander moment af te spreken. Al met al is een baan als bijlesdocent leuk, uitdagend en eentje die je flexibel kunt indelen; wat wil je nou nog meer!