10 jaar na Studiekring. Een interview met een oud leerling - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Bij Studiekring leren leerlingen een heleboel: plannen, zelfstandig werken, reflecteren op studieresultaten en zichzelf. Studiekring stelt daarbij altijd individuele ontwikkeling centraal. Eén van de elementen die daarvoor belangrijk zijn om te bevorderen bij leerlingen is ‘autonomie’: de mate waarin je zelf invloed uitoefent op je leven. Maar wat betekent dit in de praktijk? En heb je na de middelbare school eigenlijk nog profijt van Studiekring? We vroegen het Tibo van Boetzelaer (26) die jaren geleden bij Studiekring huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining volgde.

Asia

Tibo website 2Tibo volgde op de middelbare school 3 jaar begeleiding bij Studiekring. Inmiddels is hij bijna klaar met zijn master Asian Studies.

Autonomie, oftewel zelfstandigheid, gaat over alle interne factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van een leerling. Bijvoorbeeld zelfkennis, zelfinzicht en zelfstandigheid. Hoe heb jij dat ervaren bij Studiekring?
“Ik had veel moeite met structureel huiswerk maken en alles goed bijhouden. En niet de discipline om mijn zwakkere vakken aan te pakken. Bij Studiekring kwam ik erachter hoe hard ik structuur nodig had! Ik leerde hoe ik zelf structuur kon aanbrengen en welke methode er goed bij mij paste. Dat maakte mij zelfstandiger. En ik leerde wat ik nodig had om de dingen op tijd af te krijgen, namelijk een stok achter de deur. Dat doe ik nu nog: altijd afspraken maken met begeleiders over deadlines.”

Is het je inderdaad gelukt die zelfstandigheid vast te houden in je studie?
“Ik heb het eerste jaar van mijn studie in één keer gehaald. Dat is vrij uitzonderlijk blijkbaar. Dat had ik grotendeels aan Studiekring te danken. Studiekring leerde me zelfstandig plannen. Als het niet lukte met het schrijven van grote werkstukken, stapte ik naar de docent om tussendeadlines te maken en om overzicht te creëren. Assertief omgaan met studieproblemen én de discipline opbrengen om planmatig te werken: dat heb ik echt bij Studiekring geleerd!”

En hoe gaat het nu tijdens je studie?
“Vooral het zelfstandig werken gaat goed, doordat ik nu inderdaad steeds een duidelijke planning voor mezelf maak. In mijn studie moet je namelijk heel veel zelf doen. Bij Studiekring heb ik wel echt het belang van een goede planning geleerd: dat je soms al 2 maanden vooruit moet kijken en bedenken wat je nodig hebt.”

Wat is er zo fijn aan een goede planning?
“Ik kan veel rustiger studeren als ik een overzicht heb van wat ik wanneer moet doen. Dat ik er nu zelf voor zorg dat niet alles op het laatste moment aankomt, geeft een heel goed gevoel!”

Je hele leven profijt van Studiekring? Lees hier het verhaal van Jelle Mulder.

 

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.