Onze 15-jarigen aan het woord - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

'15 Jaar is best ok, maar liever een jaartje ouder.' Hoe voelt het ook alweer om 15 jaar te zijn? Wist jij al wat je wilde worden? Wij spraken met Juliette, Britt, Thijmen en Thijs (allen 15 jaar oud) over toekomstdromen, uitgaan en vrijheid.

a cold and lonely beach in the winter 1410421

Hoe zou je jezelf omschrijven in 5 woorden?
Eventjes nadenken levert bij alle 15-jarigen mooie zelfbeelden op: Thijmen uit Amstelveen (favoriete vak: gym) : 'Dat is wel een lastige'. Na even twijfelen: 'ik ben chaotisch, druk, nieuwsgierig, sportief en toch ook wel aardig.' Ook Thijs uit Maarssen (favoriete vak: gym) vindt dat hij soms aardig is, maar vooral open, nuchter, vrolijk en eerlijk. Juliëtte uit Maarssen (favoriete vak: aardrijkskunde en economie) vindt zichzelf een doorzetter. 'En ik ben best ambitieus, ijverig en fanatiek. En openhartig.' Britt uit Maarssen (favoriete vak: Engels): 'Ik zou mezelf omschrijven als best chaotisch en druk maar ook sociaal, behulpzaam en vrolijk.' Met zelfreflectie zit het bij deze leerlingen wel goed.

Vind je het leuk om 15 te zijn?
15 jaar is eigenlijk een leeftijd waarop nét iets te weinig mag. Thijmen: '15 Jaar is best ok, maar eigenlijk zou ik heel graag één jaar ouder zijn want dan mag ik scooter rijden. Op je zestiende kun je meer en heb je meer vrijheid. Structuur is ook wel fijn trouwens hoor.' Ook Thijs zou liever wat ouder zijn, want 'dan kun je lekker op vakantie met vrienden'. Juliette vindt het jammer dat ze geen 16 is. 'Nu kan ik niet uitgaan in 16 + clubs'.

Hoe vierde jij je vijftiende verjaardag?
De 15e verjaardag werd bij alle vier niet heel uitbundig gevierd. Thijmen vierde zijn vijftiende verjaardag gewoon met zijn ouders. Bij Britt was het wel gezellig met familie, alleen was ze jarig in de toetsweek, dus groot vieren ging niet. Thijs: 'Ik heb het wel goed gevierd: met veel vrienden bij mij thuis, veel kaarten en lekker chillen.'

Heb je het komende jaar iets bijzonders op de planning staan?
Juliette heeft een vol programma: 'ik wil dit jaar slagen voor mijn mavo-diploma en dan doorstromen naar de havo. Een examenfeest geven lijkt me ook wel tof om te doen. Ook ga ik met mijn hockeyteam naar Hockey Loverz. En ik wil na mijn examens een reis maken met mijn vader en/of moeder.' Ook Britt wil het komende jaar graag meer reizen en verschillende plekken zien. Thijs heeft eigenlijk maar één ding voor komend jaar: 'Ik kijk eigenlijk vooral uit naar mijn zestiende verjaardag!'

Hoe ziet jouw leven eruit over 15 jaar?
Een lastige vraag. Wat opvalt zijn de concrete toekomstbeelden. Thijmen: 'Ik wil iets economisch doen, maar ik kan eigenlijk ook niet stilzitten. Op een kantoortje berekeningen doen, dat is dus niks voor mij. Iets doen met mensen dus, misschien iets met sport of een eigen bedrijf starten.' Juliëtte ziet zichzelf in een leuk appartement met een baan als accountmanager bij een leuk bedrijf. 'Maar je weet nooit hoe het loopt, misschien kom ik er wel achter dat accountmanagement niks voor mij is en doe ik iets anders', aldus een realistische Juliëtte. Thijs ziet, behalve een leuke baan, ook een leuk gezin voor zich. En Britt? Die vliegt de wereld rond als stewardess voor KLM.

15 jaar: een leeftijd waarop je best goed kunt reflecteren op jezelf en duidelijk nadenkt over de toekomst. Maar vooral een leeftijd waarop de vrijheid (16 jaar) lonkt!

 

 

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.