5 tips over leren leren - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Als ouder zit je soms met je handen in het haar. Hoe kun je zoon of dochter helpen met huiswerk? Hoe bied je de beste support zonder dat ze zich gecontroleerd voelen? 5 tips.

Leren Leren


Help actief bij huiswerk
Kijk regelmatig mee als je zoon of dochter huiswerk maakt. Stel vragen over het leren. Zoals: wat ben je nu aan het doen? Hoe doe je dat? Zo zie je hoe jouw kind leert.

Probeer verschillende manieren van leren
Zoek samen actief naar de beste manier om te leren. Waar voelt je kind zich prettig en zeker bij? Met online leren, flitskaarten of door ouderwets stampen? De methode die het beste resultaat oplevert is de juiste!

Geef vertrouwen
Uiteindelijk bepaalt jouw kind zelf hoe het wil leren. Meedenken mag, dwingen niet. Vergelijken met jezelf, broertjes en zusjes is zinloos. Je kind is een zelfstandig individu.

Overhoren? Even afspreken
Overhoren is super, maar plan het even in. En op tijd, bij voorkeur een week van te voeren. Dan voelt je kind zich niet overvallen. Ook heeft het zo tijd om nog extra te leren als dat nodig is.

Overhoren is geen controleren
Je bent niet van de huiswerkpolitie. Je helpt. Blijf positief coachen: stel vragen als het niet goed gaat. Waarom vind je het moeilijk? Kun je het ook anders leren?

Dit artikel is ook verschenen in de ouderbrochure ‘Leren op de middelbare school’.
Meer weten over helpen met huiswerk? Wij geven ouderworkshop. Kijk hier voor een workshop in de buurt.

Kan jouw zoon of dochter extra hulp gebruiken bij het plannen van huiswerk? Denk dan eens aan huiswerkbegeleiding. Leren plannen en leren leren onder toeziend oog van professionele begeleiders.


Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.