5 tips voor een geslaagde eindexamensprint - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Over een paar maanden beginnen de examens. Spannend! Wil jij zeker weten dat je die examens haalt? Wacht dan niet te lang met voorbereiden en begin nú met een eindexamensprint. De beste manier om al je kennis en vaardigheden mee te nemen naar je examen. Wij gingen op zoek naar de 5 beste examentips zodat jij een gouden sprintje kunt trekken naar je eindexamens. Wist je bijvoorbeeld dat een goede planning eigenlijk maar bestaat uit drie basiselementen? En dat je écht eerlijk moet zijn tegen jezelf over de hulp die je nog nodig hebt? Bekijk snel deze 5 tips voor een geslaagde examensprint, zodat jij straks dat diploma in je zak kan steken.

examen sprint1.    Maak een planning
Maak een planning voor de komende weken waarin je rekening houdt met 3 belangrijke dingen: het leren van de (nieuwe) stof, het oefenen van vaardigheden (zoals samenvatten en examenvragen beantwoorden) én jouw rustmomenten. Bekijk wat je moet en wil doen per vak en plan dit ieder week tot aan de examens in. Voor sommige vakken, bijvoorbeeld Geschiedenis, moet je vooral stof leren terwijl je bij vakken zoals Nederlands vooral moet oefenen. Wissel af in je planning en begin met beide niet te laat. Het leuke hiervan is: je kunt ook je rustmomenten inplannen. Denk aan een weekendje weg, die leuke wintersport of een dagje Efteling. Beloon jezelf hier alvast mee.
Heb je moeite met plannen of wil je meer tips over hoe je slim leert en beter plant? Wees eerlijk tegen jezelf en schakel nú hulp in, dan ben je nog op tijd.

2.    Leer jezelf kennen
Weet je nog niet zeker welke vakken je lastig vindt en of je daar extra tijd voor moet inplannen? Doe dan vóórdat je de planning maakt op de site van Examenbundel per vak een quickscan. Met de quickscan weet je heel snel hoe goed jij de leerstof al beheerst.

3.    Begin nú met samenvattingen maken
Als het goed is, heb je al veel gedaan in de les door op te letten. Verbeter die houding vanaf nu en maak van alles wat je nog leert meteen een samenvatting. Hiermee neem je de stof beter in je op én hoef je tijdens het studeren voor je examen alleen nog maar je eigen samenvattingen door te lezen en de belangrijkste dingen te herhalen.

4.    Maak een lijstje van examenvragen en benodigdheden
Voor ieder vak worden verschillende soorten examenvragen gesteld. Belangrijk in een goede voorbereiding is: weten welk soort vragen er eigenlijk zijn. Voor Nederlands hoef je bijvoorbeeld geen samenvatting meer te maken, maar worden er wel nog ‘samenvattende vaardigheden’ gevraagd. En hoe zit het eigenlijk met die Aardrijkskundevragen: zijn dat meestal open of multiple choice-vragen? Schijf per vak kort op wat voor soort vraag je kunt verwachten én wat je daarbij nodig hebt (rekenmachine, gum, Atlas, kladblaadje…).

5.    Zeker weten? Volg examenbegeleiding of examentraining bij Studiekring
Kun jij nog wel wat professionele hulp gebruiken met het maken van je examenplanning? Of zoek je een rustige plek om te leren? Meld je aan bij één van onze vestigingen voor examenbegeleiding. Onder professionele begeleiding bereid jij je voor op je examens. En wil je écht met 100% vertrouwen je examens in? Reserveer dan alvast een examentraining waar je gericht met jouw struikelvak aan de slag gaat en waar al je vragen kunt stellen. Door middel van praktische tips en heldere uitleg haal je in een of twee dagen tijd eventuele achterstanden in. Kijk hier voor meer informatie, data en locaties.

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.