Actief leren? 5 tips!

Website_actief_leren.jpg

Geen enkele leerling heeft zin om heel veel tijd aan huiswerk kwijt te zijn. Daarom is het fijn om te weten hoe je zo effectief en actief mogelijk leert. Dit is voor iedereen anders. Als ouder kun je hier eenvoudig bij helpen. Met deze handige tips.

Belangrijk: om iets goed te kunnen onthouden, is herhalen key.

1.    Verzin samen ezelsbruggetjes. Door een ezelsbruggetje te vormen, onthoud je informatie op een makkelijke wijze. De meest bekende is TV-TAS, de ezelsbrug van de Waddeneilanden. Je kan dit ook met woordjes doen: veel Franse woordjes lijken bijvoorbeeld op Engelse woordjes.

2.    Leer door te mindmappen. Vat elke paragraaf van het geschiedenishoofdstuk samen in een mindmap. Door samen daarna langs de wolkjes in de mindmap te lopen, kan je makkelijk de informatie terughalen en jezelf toetsen.

3.    Maak gebruik van online tools. Zo leer je actief woordjes met WRTS of woordjesleren.nl, en maak je taaloefeningen op bijvoorbeeld Verbuga.eu.

4.    Gebruik foto’s, filmpjes, documenten. Zoek samen online of in kranten binnen het thema waar je voor wil leren. Zo ben je actief met de stof bezig, maar kun je ook je eigen creativiteit er in kwijt.  Wie zo leert, onthoudt het beter. Je bent namelijk op je eigen manier bezig met het vormen van een verhaal.

5.    Verzin zelf een verhaal met de woorden die je moet leren. Voor Frans of Engels zijn de woordjes vaak in thema’s gecategoriseerd. Maak samen een lopend verhaal, waarin je de woordjes die je moet leren vertaalt naar juiste Taal. Door een verhaal te vormen, onthoud je de stof beter. Meerdere delen van de hersenen moeten dan samenwerken. Dit kost iets meer moeite, maar uiteindelijk blijft het langer hangen.

Verder is het de kunst om te blijven oefenen in meerdere actieve manieren van leren. Hoe meer manieren je jezelf aanleert, hoe beter je weet wat je zelf prettig vindt.

Heeft jouw dochter of zoon hulp nodig in actief leren? Denk eens aan studiecoaching, een uur per week, speciaal voor extra uitleg over plannen, leerstijlen en actief leren.

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2021 Studiekring BV 085 - 049 82 00