Blijven zitten of overgaan? - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Wat betekenen de Corona maatregelen voor de diensten van Studiekring? Lees meer

Zittenblijven of overgaan: dé vraag voor veel leerlingen aan het eind van het schooljaar. Is zittenblijven erg? En hoe zorg je dat je overgaat naar volgend jaar? 5 vragen en antwoorden over zittenblijven.

overgaan

1. Is zittenblijven erg?
Volgens het Centraal Planbureau wel. In Nederlands blijft bijna de helft van alle leerlingen in Nederland minimaal één keer zitten. En zittenblijven kan leerlingen demotiveren. Op vier van de vijf scholen moet een zittenblijver alle vakken opnieuw doen. Dus ook de vakken waar hij of zij eerder achten en negens voor haalde! Scholen zijn trouwens ook niet blij met zittenblijvers: maar vijftien procent van de scholen vindt het een goed idee.

2. Heeft zitten blijven zin?
Er is veel kritiek op het nut van zittenblijven. Van de havisten en vwo'ers zakt meer dan de helft van de zittenblijvers alsnog af naar een lager onderwijsniveau. Voor hen is zittenblijven dus een verloren jaar. Mavo-leerlingen doen het iets beter: ruim de helft haalt uiteindelijk zijn diploma op dat niveau. Zittenblijven kost de maatschappij jaarlijks een half miljard euro.

3. Wat vinden leerlingen er zelf van?
Veel jongeren ervaren het toch als positief, bleek uit onderzoek. Tweederde (67%) van de vroegere zittenblijvers vinden het achteraf gezien goed dat ze bleven zitten. Bij de grootste groep bleef het zelfvertrouwen gelijk (39%) en bij een derde (31%) nam dit zelfs toe nadat ze een jaar overdeden.

4. Wat moet je als ouder weten over zittenblijven en overgaan?
De school beslist welke leerling overgaat naar de volgende klas. Maar hier bestaan geen wettelijke voorschriften voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven. En kijk eens naar deze tips voor wat als ouder nog meer kunt doen.

5. Wat kun je aan het eind van het schooljaar nog doen om over te gaan?
Nog niet alles is besloten. Kijk eens bij ons stappenplan voor een last minute planning. Of maak een eindsprint in de huiswerkbegeleiding of bijles. Sinds kort bieden een aantal scholen ook de zomerschool aan: twee weken intensieve begeleiding in de zomervakantie waardoor je alsnog over kunt gaan.

6. Heeft zo’n zomerschool zin?
Ja, dat heeft zin. Zoveel zelfs dat de overheid scholen subsidie geeft om zomerscholen te starten. Van alle leerlingen die in 2013 een zomerschool volgden, ging 85% alsnog over. Van die groep is 75% in het volgende schooljaar opnieuw overgegaan of geslaagd voor het examen.

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.