Discipline kun je aansporen - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Joepie huiswerk! De kans is klein dat je dit dagelijks hoort. Want huiswerk maken vergt discipline. Doen wat gevraagd wordt, ook al heb je er geen zin in. Iedereen is verschillend in de hoeveelheid natuurlijke discipline die hij of zij heeft.

discipline


Huiswerk daarentegen is voor iedereen hetzelfde. Dat kan botsen. Tijd dus om een stukje discipline bij te brengen! Is dit mogelijk? Tot op zeker hoogte wel. Je kunt discipline aansporen. Begin met een helder doel formuleren. Voor de meeste middelbare scholieren is dit simpelweg overgaan. Daar zijn goede cijfers voor nodig, die meteen het volgende ingrediënt vormen om tot discipline te komen. Want een goed resultaat is een beloning voor het harde werk. Net als een compliment van jou als ouder. Dat stimuleert je zoon of dochter de volgende keer weer de discipline op te brengen. Discipline is eigenlijk te vatten in een wiskundige formule: doel + beloning= motivatie. Het doel toont je zoon of dochter waarom hij of zij het doet. De beloning zorgt voor motivatie. En tadaa: je kind gaat aan de slag! Natuurlijk is dit heel eenvoudig gezegd en werkt deze methode voor de één beter dan voor de ander. Maar het is zeker het proberen waard!

Meer lezen over pubers en motivatie? Lees het hier.

Dit artikel is ook verschenen in de ouderbrochure ‘Leren op de middelbare school’.

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.