Een goede planning is essentieel

agenda.jpg

Vroeger vertelde de docent precies wanneer je welk huiswerk af moest hebben. Nu gaat dat anders. De docent bewaakt nog wel de grote lijnen, maar verwacht dat de leerling zelf zijn tijd indeelt. Ook wordt er op school vaker in projecten gewerkt. Dus moet de leerling zelf bewaken dat hij tijdig begint. Een goede planning is onmisbaar. Er is wel een probleem: pubers leven per dag en vinden het moeilijk vooruit te kijken. Ook kunnen ze niet goed inschatten hoeveel tijd iets kost. Een planning maken is dus knap lastig. Voor jongens nog meer dan voor meisjes, dat hoort nu een maal bij de leeftijd.

Hulp van ouders
Ouders kunnen hun kinderen uitstekend helpen. Door samen vooruit te blikken wat er moet gebeuren. Door hun kind te vragen hoe het dat wil aanpakken. Samen de leerstof in logische stukjes op te knippen. Niet voorkauwen, maar vragen stellen. Zodat hij het zelf gaat begrijpen. Spreek een vast moment af om het over school te hebben, bijvoorbeeld elke zondag. Dan voelt een kind zich niet overvallen. En blijft het gezellig.

Begin direct
Gaan kinderen net naar de middelbare school, dan zoeken ze naar structuur. Ook zijn ze nog op een leeftijd dat je als ouder mag helpen. Het ideale moment om kinderen te leren hoe ze zelf een planning maken. In de bovenbouw gaat dat moeilijker. Want door de puberteit laten kinderen zich niet meer door hun ouders helpen. Terwijl docenten ondertussen meer verwachten en het nu echt aankomt op een goede planning.

Maak een weekplanning
Kijk samen in Magister, SOMtoday of andere online leeromgeving vooruit wanneer een toets is of een opdracht klaar moet zijn. Reken vervolgens terug. Voor een toetsweek adviseren we drie weken van tevoren te beginnen, dan is er voldoende tijd om de leerstof in stukjes te hakken en drie keer door te nemen. Schrijf per week op wat er moet gebeuren en schat samen in hoeveel tijd dat ongeveer kost. Tip: schrijf ook op hoeveel tijd het echt heeft gekost. Dan schat je voortaan beter in.

Iedereen is anders
De een wil na thuiskomst eerst even chillen en daarna pas starten met huiswerk. De ander wil het juist zo snel mogelijk klaar hebben. Ook heeft ieder zijn eigen leermethode. Ontdek samen met je kind wat het beste werkt. Gebruik de cijfers om terug te blikken op de planing. En verbeter de werkwijze waar mogelijk.

Lukt het thuis niet alleen? Dan is huiswerkbegeleiding misschien iets voor jou. We leren leerlingen plannen op een goede manier. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2021 Studiekring BV 085 - 049 82 00