Examentraining op school: wat levert het op? - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

De examens: over een aantal maanden is het weer zover. Hoe bereid je je leerlingen optimaal voor? Steeds meer scholen organiseren samen met een extern bureau examentrainingen. Ook Studiekring organiseert de trainingen op scholen, door het hele land. Dat doen we in ruim 43 vakken voor VMBO, HAVO & VWO. Op het Anna van Rijn College in Nieuwegein bijvoorbeeld. Roger Last, toenmalig teamleider bovenbouw havo en examensecretaris, werkte vanuit zijn school nauw samen met Studiekring. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen. Leverden de trainingen resultaten op? Wat vonden de leerlingen ervan? En hoe ging het samenwerken met Studiekring?

examentraining


Roger Last bewerkt websiteWaarom eigenlijk examentrainingen op jouw school?
“In de voorgaande jaren hadden we op school wat tegenvallende examenresultaten. We zochten naar een manier om dat de juiste boost te geven. Daarnaast gingen we over naar een nieuw onderwijssysteem. We wilden er zeker van zijn dat vooral examenleerlingen geen nadeel ondervonden van die overgang. We konden die extra ondersteuning van de examentrainingen dus goed gebruiken”.

Hoe zien die examentrainingen eruit?
“Studiekring organiseerde eindexamentrainingen van 1 of 2 dagen op onze school. Daar deden ongeveer 30 leerlingen per afdeling aan mee. Die hadden wij zelf geselecteerd. Docenten van Studiekring herhaalden in kleine groepen de belangrijkste examenstof. En ze gingen met de leerlingen daarna ook helemaal de diepte in”.

Had jouw school de examentrainingen zelf kunnen doen?
“Met de examentrainingen neem je vooral je eigen docenten veel werk uit handen. De examentrainers kennen het examenprogramma goed en werken doelgericht vanuit de examenbundel. Bovendien kunnen zij zich 100 % focussen op de trainingen. Dat is toch anders dan wanneer je docent bent: dan moet je ook nog andere klassen lesgeven. Leerlingen konden daardoor vaak stappen maken waar we op school niet aan toekwamen”.

Inderdaad, die leerlingen. Niet onbelangrijk. Hoe hebben zij de trainingen ervaren?  
“Studiekring zette na afloop zelf een enquête uit onder leerlingen. Daar kwamen heel positieve reacties uit. Van de leerlingen die ik erover sprak, hoorde ik zelfs dat ze door de training een voldoende hadden gehaald voor een bepaald vak. Er waren ook leerlingen die het heel jammer vonden dat ze niet hadden meegedaan. Veruit de meeste leerlingen zijn trouwens geslaagd. Hierdoor lag ons slagingspercentage net boven het landelijk gemiddelde”.

Hoe ging het samenwerken met Studiekring?
“Wat mij vooral opviel was de toegankelijkheid. Men was altijd bereid om dingen uit te leggen. Ik vond het fijn om te werken met een instituut waar heel duidelijk een methode aan de basis van het werk ligt. Daarnaast een grote pluim voor de flexibiliteit: het aantal leerlingen veranderde nog wel eens op het laatste moment. Dit was nooit een probleem, ik hoorde altijd ‘ik ga dit voor je regelen’. En last but not least was ik heel tevreden over de kwaliteit van de trainingen”.

Hoe vroeg in het jaar moet je als school eigenlijk beginnen met het voorbereiden van de examens?
“Vroeg. Als school moet je op tijd een beeld krijgen van de leerlingen die in aanmerking komen voor examentrainingen. Wij namen al in december contact op met Studiekring. In januari geef je dan aan voor welke vakken en op welke niveaus je trainingen nodig hebt. Concrete aantallen komen dan nog iets later”.

Examentraining samen met Studiekring
Studiekring heeft jarenlange ervaring met de organisatie van examentraining in scholen. In samenwerking met ThiemeMeulenhoff, de makers van de Examenbundel, organiseren wij 1 of 2-daagse eindexamentraining op de school zelf.  96% van de leerlingen die bij ons een training volgden, is vorig jaar geslaagd. Meer weten over de examentrainingen? Neem contact op met Ferdi Gildemacher via 030 272 144 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.