Geen zin in leren? Zo help je je puber.

Artikel_1_website.jpg

Leren, daar lopen pubers niet warm voor. Een keertje geen zin is niet erg. Maar houdt het langer aan, dan wordt huiswerk een steeds grotere berg waar ze tegen opkijken. Het lijkt ondoenlijk. Dat geldt ook andersom: met goede zin gaat leren juist makkelijker. Waardoor de resultaten beter worden. En dat motiveert!

Goede zin, elke leerling raakt het wel eens kwijt. Zo kan hij veel andere zaken aan zijn hoofd hebben. Of ontneemt een slecht cijfer alle energie. Ook kan het simpelweg ontbreken aan interesse. Want pubers denken nog niet aan de toekomst en gamen is nu eenmaal leuker. Hoe het ook komt: zonder motivatie is het lastig leren. Waardoor resultaten minder worden en de motivatie nog verder afneemt.

Wat ouders kunnen doen
Pubers overzien het zelf niet als ze in zo’n negatieve spiraal komen. Ouders wel. Die kunnen dat patroon dus doorbreken. Wat goed werkt, is de aanpak ingrijpend veranderen:

 • Een flinke dosis optimisme doorbreekt de negatieve spiraal. Leg de nadruk op wat wél goed gaat. Zitten de goede boeken in de tas? Gaat gamen of programmeren heel goed? Dat is een compliment waard!
 • Proactief hulp aanbieden. Bijvoorbeeld met plannen, overhoren of bijles. Of juist bij heel andere schoolzaken zoals onzekerheid, verliefdheid of ‘erbij horen’. Bij zulke problemen kunnen ouders hun steun uitspreken.
 • Niet het eindresultaat belonen, maar het gedrag. En dat heel concreet maken. Bijvoorbeeld: 2 uur studeren zonder telefoon. Daarna mag er gegamed worden. Duidelijkheid helpt extra goed bij onzekerheid of faalangst.

Hoe Studiekring helpt
Heeft een scholier gebrek aan motivatie? Ook al is hij jong, we vragen hem op de man af wat hij wil bereiken. Dat is een lastige vraag. Soms vallen er ongemakkelijke stiltes. Of moet een scholier een paar dagen nadenken over wat hij later worden wil. Maar het is belangrijk dat hij zélf antwoordt. Eigen verantwoordelijkheid neemt. Dat is het begin van motivatie. Vervolgens helpen we hem stukje bij beetje die motivatie uit te bouwen. Bij elk succes – hoe klein ook- delen we complimenten uit. Zo krijgt de scholier vertrouwen dat hij op de goede weg is. En durft hij de volgende stap te maken. Kijk hier voor meer info over huiswerkbegeleiding en studiecoaching.

Positieve spiraal
Een paar succesjes en complimenten veroorzaken zomaar een positieve spiraal. Bijvoorbeeld wanneer:

 • Een puber merkt dat hij het zelf kan. Dat maakt hem zelfstandig en trots.
 • Hij merkt dat de planning werkt en er tijd over blijft voor andere dingen.
 • Een leerling een lastig onderwerp eindelijk begrijpt. Zo voelt hij dat hij slimmer wordt.
 • Het thuis gezelliger is. Dan kan elk kind beter ontspannen. En leren.
 • Ouders trots zijn. Dat is een geruststellende bevestiging voor ieder kind

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

 • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
 • Experts in alle schoolvakken
 • Voor vmbo, havo en vwo
 • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
 • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
 • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2021 Studiekring BV 085 - 049 82 00