Gemotiveerde leerlingen weer activeren. Hoe doe je dat? - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Op Het Christelijk Gymnasium Utrecht zagen ze sommige leerlingen in de bovenbouw worstelen met motivatie en studiehouding. Samen met de koepel voor passend onderwijs Sterk VO bedacht de school een traject om deze leerlingen weer te motiveren voor school. In dit traject worden leerlingen geactiveerd tot een betere studiehouding. Met goede resultaten als gevolg, waardoor ze alsnog overgaan naar volgend schooljaar. Hoe werkt dat traject? En wat is de rol van Studiekring hierin? Een overzicht.

motivatie

Een ‘activeringstraject’ voor leerlingen. Wat houdt dat precies in?
Op het Christelijk Gymnasium bleek dat bij sommige leerlingen in de bovenbouw dat de motivatie voor school terugloopt. Deze leerlingen hebben moeite met plannen en organiseren en kunnen de zelfdiscipline om huiswerk te maken maar moeilijk opbrengen. Dat zie je natuurlijk terug in de leerprestaties. Toch willen deze leerlingen vaak wel een diploma halen en beschikken ze over voldoende intellectuele capaciteiten. Maar het lukt ze kennelijk niet op eigen kracht. Daarom startte school een motiveringstraject, gesteund door Sterk VO.

Hoe werkt het traject?
Tijdens rapportvergaderingen wordt een groep leerlingen geselecteerd waarvan docenten denken dat zij extra hulp nodig hebben met plannen, organiseren en het maken van het huiswerk. De mentoren geven deze leerlingen extra aandacht. Voor sommige leerlingen is dit voldoende. Voor andere leerlingen is het activeringstraject een goede uitkomst. Dan kunnen er zo’n 10 leerlingen in de tweede helft van het schooljaar het traject volgen. Zij gaan dan bijvoorbeeld naar  huiswerkbegeleiding van Studiekring. De afgelopen twee jaar boekte Het Christelijk Gymnasium hier goede resultaten mee.

Gaat het alleen om het maken van huiswerk?
Het gaat om meer dan alleen inzetten op huiswerk. Kerngedachte is dat de leerling, school en ouders elkaar steunen en op de hoogte houden van de voortgang die de leerling boekt. Zo wordt de leerling weer geactiveerd voor een goede studiehouding. In het traject krijgen de leerlingen ook studiecoaching bij Studiekring.

Waarom Studiekring?
Studiekring is vanaf het begin af aan betrokken bij het traject. Veel leerlingen op school volgen al begeleiding bij Studiekring. De resultaten van deze leerlingen verbeteren aanzienlijk. Het contact tussen Studiekring en het Christelijk Gymnasium verloopt heel soepel. Zo kan de juiste begeleiding voor elke leerling gerealiseerd worden.

Vinden leerlingen het  nuttig dat zij ‘geactiveerd’ worden?
Leerlingen zien er in het begin vaak tegenop, omdat het ‘moet’. Maar na een tijdje verandert de houding van deze leerlingen. De begeleiding geeft structuur terug in hun leven. En het is fijn als dat zich vertaalt in betere cijfers. Ook heeft begeleiding voor leerlingen een lange termijn effect. Ze worden bewuster van zichzelf. En daardoor gemotiveerder. Hun studiehouding en hun gedrag in de klas veranderen ten goede. Voor zowel Het Christelijk Gymnasium als Studiekring een mooi resultaat. 

 

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.