Goed gepland! 5x tips voor ouders over plannen - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Pubers leven met de dag. Tijd inschatten? Lastig! En laat dat nou net belangrijk zijn bij het huiswerk maken. Gelukkig kun je als ouder helpen. Door samen vooruit te blikken wat er moet gebeuren. 5 handige tips voor een goede huiswerkplanning.

Website plannen

1. Plan de planning
Klinkt gek, maar plan samen met je zoon of dochter het maken van een planning in. Prik 2 momenten per week waarin je om tafel gaat zitten en de planning uitschrijft. Dit geeft houvast.

2. Zelf doen
De eindverantwoordelijkheid voor het maken van huiswerk ligt bij je kind. En dus ook de eindverantwoordelijkheid van de planning. Laat hem de planning zelf maken. Jij bent vooral sturend. Het voordeel hiervan? Als later blijkt dat hij geen zin heeft om huiswerk te maken, kun je wijzen op de zelfgemaakte planning.

3. Overzicht, overzicht, overzicht
Pak alles erbij: de online agenda van school (Magister), de eigen agenda, de gezinskalender. Zo creëer je een totaaloverzicht. Weet je zoon of dochter niet wat het huiswerk is? Laat het checken in de whatsapp groep van de klas. Daarin wordt vaak alles besproken!

4. Heb geduld
Laat je kind rustig bedenken wat er precies moet gebeuren en wanneer. Welk huiswerk staat er voor deze week op de planning? Wat vergt het meeste tijd? Komen er toetsen aan? Word niet boos als het niet meteen duidelijk is. Pubers hebben vaak langer tijd nodig om overzicht te creëren.

5. Geef het goede voorbeeld
Wil je graag dat je zoon of dochter zich aan de planning houdt? Hou je dan zelf ook aan gemaakte afspraken. Voor pubers is het heel belangrijk dat ze zich gelijkwaardig voelen en dat ze serieus genomen worden. En voor wat, hoort wat natuurlijk!

Kan jouw zoon of dochter extra hulp gebruiken bij het plannen van huiswerk? Denk dan eens aan huiswerkbegeleiding. Leren plannen en leren leren onder toeziend oog van professionele begeleiders.

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.