Help! De computer heeft mijn huiswerk opgegeten! - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Vrijwel iedereen die regelmatig met de computer werkt, heeft wel eens meegemaakt dat een verslag of ander werk volledig van zijn computer is verdwenen. Dagen of soms wel weken werk die voor niets zijn geweest! Om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen volgen hieronder een aantal trucs, waarmee je documenten soms toch kunt herstellen en een aantal tips waarmee je de kans op het kwijtraken van werk verkleind.

Documenten herstellen

Ongedaan maken (ctrl-z) Wanneer je een tekst of delen van een tekst geselecteerd hebt, en je drukt vervolgens op een toets, dan zul je die dan de geselecteerde delen vervangen worden door de toets die je hebt ingedrukt. Om de geselecteerde tekst terug te halen ga je in Word 2007 naar bewerken en vervolgens ongedaan maken of je gebruikt de sneltoets combinatie ctrl + z.

Automatisch opslaan: Wie kent het niet, heb je de hele avond aan je verslag gewerkt, ben je bijna klaar, loopt je computer vast. Tegenwoordig slaan de meeste programma’s de documenten om de 10 minuten automatisch op. Handig, maar omdat mensen best veel kunnen typen in 10 minuten is het nog beter om je werk regelmatiger automatisch op te laten slaan. Om de twee minuten is het beste. In Microsoft Word kun je dit doen door naar opties voor Word te gaan dan opslaan en vervolgens de minuten aan te passen. In Word 2007 vind je opties voor Word onder het Windows logo linksboven in beeld.

Kijk in de prullenbak: het gebeurt wel eens dat je sneller handelt dan je kunt denken, en voordat je het weet verwijder je een bestand zonder er over na te denken. Over het algemeen worden bestanden die je verwijdert eerst opgeslagen in de prullenbak. Om een verwijderd bestand terug te zetten ga je naar de prullenbak en zoek je het document op, vervolgens klik je op terugzetten.

Minimaliseer de kans op het kwijtraken van werk

  • Wanneer je lang aan een verslag werkt, neem dan de tijd om dit op te slaan op een usb-stick of om het per e-mail aan jezelf te sturen. Op deze manier kun je op iedere computer werken mocht dat nodig zijn.
  • Sla het document altijd op wanneer je er iets belangrijks of moeilijks aan toe hebt gevoegd.
  • Werk netjes op de computer, sla niet alles zomaar op het bureaublad op maar maak per vak/opdracht mappen waarin je bestanden opslaat.
  • Verwijder oude versies van een document om te voorkomen dat je per ongeluk in het verkeerde document gaat werken.

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.