Helpen met overhoren? De 5 gouden tips! - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Woordjes voor Engels, moeilijke sommen bij wiskunde, de naamvallen van Duits. Overhoren kan best pittig zijn! Maar wel een goede manier om te kijken of iemand de stof beheerst. Vaak is het één van de ouders die zoon of dochter overhoort. Hoe kun je  het beste helpen met overhoren? Met deze 5 gouden overhoortips bewaar je de rust in huis én help je iemand verder.

overhoren


1.    Bepaal eerst wat voldoende resultaat is
Het ligt er natuurlijk aan wat je overhoort, maar bepaal in ieder geval van tevoren welk resultaat voldoende is. Is het goed als iemand 60 % goed heeft, of pas wanneer 80 % van de stof er goed in zit? Tip: laat de overhoorde eerst zelf een doel stellen. Kijk dan of dit reëel is. Misschien is iemand wel te perfectionistisch of mag het juist iets ambitieuzer.

2.    Als overhoorder ben je bij voorbaat dom
Eén van de meest effectieve manieren om iets te leren, is het uitleggen. Stel je daarom ‘dom’ op en laat de ander zo veel mogelijk aan het woord. Vraag hem of haar de stof uit te leggen. Probeer er een echt gesprek van te maken en vraag om voorbeelden. Wordt het niet duidelijk? Boek erbij en opzoeken. Wel duidelijk? Dat wordt een voldoende!
helpen
3.    Blijf positief en meedenkend!
Een open deur misschien, maar heel belangrijk. Demotiveer iemand niet door een fout antwoord meteen te veroordelen. Ná het overhoren voldoet een simpele constatering. In plaats van ‘je hebt duidelijk niet goed genoeg geleerd’, constateer je: ‘je hebt 7 van de 10 vragen niet juist beantwoord’. Laat de ander dan zelf de conclusie trekken. Sommige leerlingen moet je bovendien even een handje op weg helpen. Dat geldt vooral voor vakken met veel verhalende stof, zoals geschiedenis of maatschappijleer. Help iemand dan door hem of haar even ‘op te warmen’ met vragen of suggesties.

4.    Denk na over wanneer en hoe lang je overhoort
Overhoor iemand niet metéén na het leren. Wacht minstens een half uur en ga er dan samen voor zitten. Zo weet je zeker dat het op de lange termijn beter beklijft. Overhoor bovendien niet te lang achter elkaar. Liever drie keer 10 minuutjes dan een half uur achter elkaar.

5.    Sluit de overhoorsessie goed af
Helemaal overhoord en allebei nog niet tevreden over het resultaat? Laat iemand dan niet meteen in de steek. Bekijk nog even hoe iemand precies leerde en wat de foute antwoorden waren. Maak dan samen een plannetje voor wat er nog beter kan bij het leren. Zodat hij of zij gemotiveerd en wel weer verder kan.

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.