Hoe bereid je je kind voor op een toetsweek? 8 tips!

Blog_oktober_Toetsweek.jpg

Jawel, hij staat weer voor de deur: de eerste toetsweek van het schooljaar. Voor veel leerlingen én ouders staat dit gelijk aan stressvolle weken. Want hoe krijg je je kind aan het leren, zodat er mooie cijfers gescoord worden? Wij hebben 8 tips voor je op een rijtje gezet.

 1. Heb vertrouwen in je kind

Misschien wel de allerbelangrijkste; heb vertrouwen. Door te laten merken dat je achter je kind staat, geef je je zoon of dochter zelfvertrouwen om met goede moed de toetsweek in te gaan. Dit vraagt echter ook een stukje loslaten van jou als ouder. Ieder kind leert anders, dus wat voor een oudere broer of zus goed werkte hoeft nu niet op te gaan. Probeer er niet te dicht bovenop te zitten en oefen geen druk op je kind uit. Dit werkt averechts. Creëer een positieve mindset in huis!

 1. Maak samen een planning

Kijk of je kunt helpen met het maken van een leerschema of planning. Met name onderbouwleerlingen zijn vaak nog niet in staat om zelfstandig een goede planning te maken. Dit komt omdat de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn en impulsen en emoties al snel de overhand hebben. Via het leerlingvolgsysteem kun je studiewijzers terugvinden, hierin staat vermeld welke stof er getoetst wordt. Een schema geeft je kind (en jou ;)) rust én voorkomt dat er last-minute nog een toets geleerd moet worden.

 1. Kijk welke manier van leren het beste aansluit

Laat je kind experimenteren met welke leerstrategie de lesstof het beste blijft hangen. Oefeningen maken, samenvattingen schrijven, het gebruik van flitskaarten en testjes uit het werkboek zijn vaak een prettig alternatief voor het echte stampwerk. Is je kind meer visueel ingesteld en een echte beelddenker? Dan is het maken van een mindmap heel geschikt. Ook zijn er op YouTube talloze video’s te vinden van vakdocenten die de stof nog eens uitleggen. Als je kind in het examenjaar zit, zijn het maken van oude examens een goede oefening voor de toetsweek. Liever één op één begeleiding? Kijk dan eens bij onze bijles aanbod bij jou in de buurt of online!

 1. Zorg voor rust in huis

Zorg voor een rustige sfeer in huis. Niemand hoeft op zijn tenen door het huis te sluipen, maar vraag broers en zussen wel om rekening te houden met de toetsweek. Ook hier geldt; het ene kind is het andere niet. Sommigen vinden het heerlijk om tussen de reuring van het gezin te leren aan de keukentafel, terwijl anderen zich juist terugtrekken en in absolute stilte de stof eigen maken.

 1. Op tijd naar bed

Het ligt misschien voor de hand, maar op tijd naar bed gaan is voor een puber een ware uitdaging.

Vooral als er op de telefoon de nodige ontspanning gezocht wordt, is het handig om duidelijke afspraken te maken over smartphonegebruik. Ook is blokken tot in de late uurtjes niet aan te raden; het slaaptekort heeft een negatief effect op de hersenen, terwijl die juist zo hard nodig zijn tijdens een toets. Het effect van langer leren wordt dus weer teniet gedaan door vermoeidheid. Uitrusten is beter dan doorleren!

 1. Beloon je kind

Verras je kind af en toe eens met iets lekkers of breng een kopje thee tijdens het leren. Je kind voelt zich hierdoor gesteund door jou en hoeft zijn eigen leerproces niet te onderbreken. Probeer overigens wel gezonde maaltijden aan te bieden tijdens de toetsweek. Dit levert energie op en bevordert het denkvermogen, net als voldoende water drinken.

 

 1. Inspanning én ontspanning

Sommige kinderen zijn geneigd om alleen maar te leren tijdens de toetsweek, maar ontspanning is minstens zo belangrijk. Lekker sporten of iets leuks ondernemen zorgt ervoor dat je kind daarna weer vol goede moed aan de slag kan. Een goede balans tussen inspanning en ontspanning is key!

 

 1. Check of de lesstof erin zit

Last but not least: controleer of je kind de lesstof kent. Eén van de beste manieren om dit te testen is door te kijken of je kind kan uitleggen wat er geleerd is. Als je een verhaal helder kunt overbrengen op een ander, dan weet je dat het goed in je hoofd zit. Is dit nog iets te lastig voor je kind? Dan is overhoren een goede stap. Zit alle stof er goed in? Op naar een relaxte toetsweek!

Succes!

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

 • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
 • Experts in alle schoolvakken
 • Voor vmbo, havo en vwo
 • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
 • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
 • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2022 Studiekring BV 085 - 049 82 00