Internet en handige programma’s bij het leren

meelopen.jpg

Uit recent onderzoek is gebleken dat de internetvaardigheden van de meeste jongeren worden overschat. Volwassenen denken vaak dat jongeren alles begrijpen wat er op het internet gebeurt, uit onderzoek blijkt dit anders te liggen. Enkele opvallende uitkomsten uit het onderzoek zijn:

  • Jongeren zijn niet bang en klikken overal vol overgave op
  • Ze zijn niet zo goed in zoeken; ze slaan een pad in en als ze daar niet vinden wat ze willen dan staat het niet op internet
  • Jongeren op het internet zijn naïef; het gevaar voor het schaden van auteursrechten en het binnenhalen van virussen bij het downloaden leeft niet bij hen
  • Ze hebben geen antwoord op de vraag waarom je je persoonlijke gegevens niet op Hyves invult maar wel op bestelsites als bol.com.

Begeleid uw kind bij het verantwoord gebruiken van internet

Wel of geen internet op de eigen kamer van uw kind?
Jongeren met internet op hun slaapkamer internetten twee keer zoveel! Door uw kind in de huiskamer of een andere gemeenschappelijke ruimte te laten internetten kunt u gemakkelijker zicht houden op wat uw kind doet.

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen op internet
U kunt uw kennis aanvullen met behulp van uw kind. Jongeren vinden het vaak leuk om uit te leggen hoe zaken op het internet werken en wat ze zoal doen. In de folder ‘Uw tiener en internet’ worden gangbare internettermen verklaard.

Maak duidelijke afspraken
Maak afspraken over het gebruik van internet, toepassingen zoals e-mail, chatten, downloaden, installeren, gamen, kopen en het omgaan met persoonlijke informatie, webcam en foto’s. Reageer tijdig wanneer uw kind overmatig gebruik maakt van internet. Kijk voor meer informatie over het maken van afspraken rond het gebruik van internet op www.digibewust.nl.

Wees alert op digitaal pesten
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 1 op de 6 kinderen regelmatig gepest wordt op internet.

Handige programma’s bij het leren

Op het internet zijn veel websites en programma’s te vinden die handig zijn bij het leren en maken van huiswerk.

Overhoorprogramma’s
WRTS
, Teach2000 en Overhoor van Efkasoft zijn voorbeelden van programma’s die handig zijn voor het leren, herhalen en overhoren van woordjes. Let wel op dat overhoren op de computer alleen niet voldoende is om woorden goed te leren.

Electronisch woordenboek
Van Dale heeft sinds enige tijd elektronische woordenboeken waarmee je met een muisklik vertalingen en definities kunt vinden. Alle leerlingen die begeleiding volgen bij Studiekring, krijgen 60% korting op de middelgrote elektronische woordenboeken Nederlands, Engels, Frans en Duits.

Internetbronnen

Website’s die van passen kunnen komen bij het zoeken naar informatie voor verslagen en werkstukken zijn Google, Wikipedia en Digischool. Let wel op dat niet alle zoekresultaten even betrouwbaar zijn. Lees meer over de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van internetbronnen.

Wij organiseren thema-avonden over het onderwerp internet en handige programma’s bij het leren

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2023 Studiekring BV 085 - 049 82 00