Mind your map

mindmap.jpg

Wie huiswerkbegeleiding volgt bij Studiekring leert verschillende manieren van leren. Eén daarvan is het maken van een mindmap, een handige manier om de leerstof te visualiseren. En heel bruikbaar bij vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde. Hoe maak je een goede mindmap? Wij geven tips.

Tijdens het maken van een mindmap maak je eigenlijk een samenvatting, je bent aan het brainstormen in je hoofd én je legt de juiste verbanden. Hierdoor creëer je overzicht en maak je veel leerstof voor jezelf behapbaar. Het is bewezen dat je door zo’n visueel schema de stof beter kan onthouden. Je ziet in één oogopslag structuren en je komt snel op nieuwe ideeën. Je kunt een mindmap maken op een groot A3-vel met stiften en kleurtjes, maar er zijn ook genoeg online programma’s te vinden waarmee je eenvoudig een mindmap maakt. Bijvoorbeeld Mindomo.com of Mindmeister.

Hoe maak je een mindmap?

1. Een mind map bestaat uit een centraal woord of begrip in een cirkel.
2. Vanuit deze cirkel trek je lijnen en daarop schrijf je de belangrijkste begrippen die met je centrale woord te maken hebben.
3. Door deze stap voor elk van de buitenste begrippen telkens te herhalen kun je een mind map zo gedetailleerd maken als je wilt.
4. Vertakkingen die met elkaar samenhangen kun je markeren door er een cirkel omheen te trekken.

Daarnaast kun je je mindmap diepgang geven. Door bijvoorbeeld pijlen te trekken als er een oorzaak-gevolgrelatie tussen 2 begrippen is. Door kleuren te gebruiken om belangrijke begrippen te arceren, of door zelfde soort vormen te pakken die gelijksoortige begrippen aantonen.

Oke, klinkt dit ingewikkeld? In de praktijk valt dit allemaal wel mee. Het is een kwestie van vaak doen en het je jezelf aanleren. Weten of het maken van een mindmap voor jou een goede manier is om lesstof te leren? Loop dan eens binnen bij een vestiging van Studiekring bij jou in de buurt.

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2021 Studiekring BV 085 - 049 82 00