Slim leren kun je leren

bookbig_website.jpg

Effectief (oftewel slim!) leren is meer dan simpelweg kennis in je hoofd stampen. Op de middelbare school moet je de leerstof ook begrijpen en ermee aan de slag kunnen. Omdat dit geldt voor alle vakken, is het verstandig je studievaardigheden te ontwikkelen. Hoe kun je dit doen?


Woordjes leren

Als je talen leert, ontkom je niet aan stampwerk. Maar ook dit kun je slim aanpakken. Leer nooit te veel woorden tegelijk. Het is beter de woorden in porties van zeven te verdelen en pas verder te gaan als die erin zitten.  Je kunt woorden op verschillende manieren in je hoofd krijgen. De één maakt gebruik van ezelbruggetjes, terwijl de ander de woorden beter onthoudt door ze op te schrijven of flashcards te gebruiken. Dit zijn kaartjes waarop je aan de ene zijde het woord en op de andere zijde de vertaling zet. Houd de woordjes bij de hand, zodat je ze tussen de bedrijven door kunt oefenen. Op internet zijn goede overhoorprogramma’s te vinden, zoals wrts, teach 2000 en quizlett, die meerdere opties bieden om je woordenkennis te testen. Zoek uit wat voor jou het beste werkt door verschillende leermanieren uit te proberen.

Grammatica
Bij de grammatica draait het om het begrijpen en toepassen van de regels in zinsverband. Wanneer je bijvoorbeeld in het Engels moet kiezen tussen de past simple of de present perfect, moet je de juiste vragen bij de zinnen weten te stellen. Op internet zijn oefenopgaven te vinden. Ga ermee aan de slag en ervaar of je deze vaardigheid wel of niet onder de knie hebt.

Geschiedenis, aardrijkskunde enzo
Slim leren voor vakken als geschiedenis, aardrijkskunde of maatschappijleer, betekent dat je de hoofdgedachte van een (lange) tekst probeert te volgen, te onthouden en te begrijpen. Dit kun je het beste doen door te oefenen met samenvatten of mindmappen (een woordweb maken).  Een mindmap maken is met name voor beelddenkers een geschikte manier om de onderdelen van het centrale thema inzichtelijk te krijgen. Je kennis kun je toetsen door te oefenen met bronnenmateriaal. Ben je in staat de informatie uit de bronnen op de juiste wijze uit te leggen, dan is je kennis op peil.

Bètavakken
Voor de bètavakken, wiskunde, natuurkunde en scheikunde geldt: niet veel te leren, maar wel veel te begrijpen. Je moet weten hoe je een opgave aanpakt en uitwerkt. In het algemeen worden daar de volgende stappen voor aangeraden. Kijk wat er gegeven is. Bepaal daarna wat er wordt gevraagd en welke  oplossingsmethode bij deze vraag hoort. Tot slot check je of je antwoord klopt. Deze stappen kun je oefenen met oefenopgaven in je boek ter voorbereiding van een toets.

Iedereen is anders. Daarom is het goed om verschillende leermanieren te proberen. Zo kom je erachter wat voor jou het beste werkt. Extra hulp nodig bij je studievaardigheden? Dan is huiswerkbegeleiding of studiecoaching iets voor jou! Bel voor een vrijblijvend advies gesprek: 085-049 82 00.

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2021 Studiekring BV 085 - 049 82 00