Stappenplan einde schooljaar - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Het einde van het schooljaar in zicht, maar nog bergen te verzetten. En juist de dingen die stress opleveren, schuif je voor je uit. Herkenbaar? Volg dit stappenplan voor een geslaagd einde van dit schooljaar.

keepcalm

Stap 1: Accepteer van jezelf dat je een uitsteller bent
Wees gewoon eerlijk tegen jezelf: je hebt een hoop uitgesteld en dat levert stress op. Het is nou eenmaal zo. Ga niet bij de pakken neerzitten: doe wat je kunt doen. Een langetermijnplanning gaat nu niet meer werken: je moet dus een kortetermijnplanning maken. Je leven beteren (lees: een grondige voorbereiding inplannen) komt de volgende keer wel weer.

Stap 2: Inventariseer wat je idealiter zou moeten doen
Verzamel alle stof per vak en alle dingen die je nog moet doen. Kijk op het leerlingportaal, PTA overzicht, je agenda of het maandoverzicht in de Huiswerkplanner App. Maak een globaal lijstje per vak met welke hoofdstukken/paragrafen/pagina’s je idealiter zou moeten kennen.

Stap 3: Bepaal wat je nog kunt doen
Maak nu van dat lijstje een haalbaar en realistisch plan. Hoeveel dagen of uren heb je nog? Bedenk hoeveel je nog kunt doen in die tijd. Moet je voor een examen nog 3 boeken leren, maar weet je dat daar echt geen tijd meer voor is? Focus je dan op 2 boeken en leer die goed.

Stap 4: Bepaal wanneer je wat gaat doen
Als je weet welke onderdelen je sowieso nog moet leren, kun je per dag een planning maken. belangrijk is ook op welk moment van de dag je een planning maakt. Maak iedere avond vlak voordat je gaat slapen een planning voor de volgende dag. Dan ben je rustig in je hoofd, heb je meer overzicht en kun je daarna lekker slapen.

Stap 5: Bepaal hoe je gaat leren
Denk bij je kortetermijnplanning na over hoe je de stof gaat leren. Een ellenlange woordenlijst? Haal de moeilijkste woorden eruit en oefen ze op WRTS. En bedenk hoe het fijn is voor jou om te leren. Doe je liever één vak in drie uur? Of wissel je liever twee vakken af in die drie uur, zodat je niet in slaap valt?

Stap 6: plan concrete beloningen in voor ieder klein doel dat je haalt
Minstens even belangrijk als het werk dat je moet doen, zijn de beloningen. Plan daarom na elke taak een kleine beloning in. Na een geleerd hoofdstuk mag je bijvoorbeeld eventjes (niet te lang!) iets voor jezelf doen (facebooken, naar buiten, een computerspelletje). Zo houd je het vol.

En natuurlijk heb je spijt van je uitstelgedrag. Maar soms pakt het ook voordelig uit. Je merkt dat je best wel hard kunt werken, harder dan je zelf dacht. En ook ánderen merken dat je hard kunt werken. Wanneer je een ‘bespreekgeval’ bent in de rapportenvergadering, kan het de doorslag geven of je inmiddels hard aan het werk bent of niet. En hopelijk levert je uitstelgedrag een goed voornemen op voor volgend jaar!

 

 

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.