Passend onderwijs in de praktijk - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Begin dit jaar schakelde de zorgcoördinator van de Charles de Foucauld Mavo in Spijkenisse Studiekring in om een groep leerlingen te helpen. 4 maanden lang werd een kleine groep leerlingen intensief begeleid. Inmiddels is de pilot afgerond en geëvalueerd. Zorgcoördinator Janne Marieke van Winssen en leerling Lorraine (16) vertellen over hun ervaringen.

1609 Charles de Foucauld M

Aanleiding voor de pilot
Sinds augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. De rugzakjes zijn verdwenen. Schoolverbanden krijgen nu geld dat de scholen naar eigen inzicht kunnen besteden aan ondersteuning voor hun leerlingen. Zorgcoördinatoren zijn vaak diegenen die dit regelen. Janne Marieke is zorgcoördinator op de Charles de Foucauld mavo in Spijkenisse. “Ik regel dat er op school voor leerlingen de juiste ondersteunende hulp is. Vorig jaar wilden we een bepaalde groep leerlingen helpen die steeds hun huiswerk niet afkreeg. Ze dreigden niet over te gaan of te zakken voor hun examen. Er was onvoldoende capaciteit binnen de school om dat goed aan te pakken. Toen zijn we met Studiekring dit traject aangegaan”.

Maatwerktraject
Studiekring ontwikkelde samen met Janne Marieke een traject op maat. Begin februari werden 8 leerlingen 4 maanden lang, 2 dagen per week en 3 uur per dag door Studiekring op school begeleid. De begeleiding was gratis voor de leerlingen. “Er was geen dwang, want we wilden het samen doen. We selecteerden de leerlingen zelf. Ze moesten voldoende gemotiveerd zijn”, vertelt Janne Marieke.

Het resultaat
“Studiekring gaf vriendelijke én daadkrachtige begeleiding”, vertelt Janne Marieke. “Het kwam regelmatig voor dat leerlingen daar vrijwillig tot 5 uur huiswerk zaten te maken, wat voor hen echt heel bijzonder was! Mentoren en docenten kregen regelmatig updates en konden altijd even binnenlopen. Je zag sommige leerlingen rustiger worden. Ze kregen meer grip op hun schoolwerk. Ze hadden vooral baat bij de structuur en nieuwe tools om hun huiswerk aan te pakken. Uiteindelijk zijn er behoorlijke stappen gemaakt en de cijfers gingen omhoog: iedereen ging over óf slaagde voor het examen”.

Een van die leerlingen was Lorraine (16), die nu een mbo-opleiding volgt. “Ik wist niet hoe ik overzicht moest krijgen over al mijn examenvakken. Dat bezorgde me veel stress. In de begeleiding gingen we samen zitten voor een planning. De begeleiders hielpen me als ik vast liep. Ze lieten me vrij om te leren en wanneer ik iets niet begreep sprongen ze bij waar nodig. Uiteindelijk ben ik geslaagd. Studiekring is echt mijn redmiddel geweest”.

Lorraine gebruikt de opgedane vaardigheden nog steeds in haar nieuwe opleiding manager havenlogistiek, waarbij plannen goed van pas komt. “Ik maak nog altijd een planning wanneer ik meerdere dingen moet leren of maken, voor mijn eigen overzicht”.

Studiekring als partner van de zorgcoördinator
Vestigingsmanager Nanda Patje kwam al een paar jaar bij de school over de vloer. Janne Marieke: “Studiekring was voor ons een logische partner om mee in zee te gaan. We kunnen dat goed verantwoorden binnen en buiten de school en bovendien waren de resultaten heel goed. We gaan dan ook zeker kijken of het mogelijk is ook dit jaar een soortgelijk traject te starten.”

Studiekring verzorgt zowel korte maatwerktrajecten voor een kleine groep leerlingen als lange trajecten voor grote groepen. Wil je vrijblijvende informatie over het starten van een traject? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of bel naar ons centrale nummer 030 - 272 14 44.

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.