‘Studievaardigheden gaan met sprongen vooruit’

foto_meerssen.jpg

Philip Offermans (15) zit in de derde klas van het vwo van het Grotius in Heerlen. Hij is thuis snel afgeleid. Om dat probleem op te lossen, wilde hij zélf naar huiswerkbegeleiding van Studiekring Check5.

Philip bleef zitten in vwo2. “Ik deed simpelweg te weinig,” vertelt hij nuchter. “Thuis heb ik zoveel andere dingen te doen dat het schoolwerk er bij inschiet. Daarom stelde ik aan mijn ouders voor om vier dagen per week naar huiswerkbegeleiding te gaan”. Zijn ouders reageerden in eerste instantie sceptisch. “We vinden dat een vwo-leerling zelfstandig moet kunnen werken”, zegt Philips moeder Peggy. “Voor ons was het ook een overweging om Philip naar de havo te laten gaan. Maar dat wilde hij dus niet.”

Coachend onderwijs
Na de nodige discussies kwam Philip uiteindelijk toch in de huiswerkbegeleiding van Studiekring Check5 terecht. En dat pakte verrassend goed uit. “Dit soort coachend onderwijs is mij op het lijf geschreven. Ik doe het nu anderhalf jaar en merk dat mijn studievaardigheden met sprongen vooruitgaan. Ik ga vier middagen tussen 14.45 en 18.30 uur naar Studiekring. Per keer ga ik dan zo’n 2,5 uur”. Philip weet door de begeleiding veel beter hoe hij moet leren. “Het leren van bijvoorbeeld Engelse woordjes gaat dankzij de mosseltechniek die ik hier geleerd heb, veel beter. Ook mijn cijfers zijn goed. Fijn is dat ik regelmatig word overhoord, zodat ik meteen zie waar ik nog tekort schiet. Als ik vragen over een bepaald vak heb, kan ik die altijd stellen en de Studiekring planner app is handig. We hebben een leuke, gemêleerde groep van vijftien leerlingen uit verschillende klassen en onderwijstypes”.

Begeleiding op maat
Ankie Pierik geeft leiding aan de locatie in Heerlen en helpt haar leerlingen met hun huiswerk. Ze legt uit dat huiswerkbegeleiding zoals Philip die krijgt anders is dan een huiswerkklas of bijles. “Bij huiswerkbegeleiding wordt bij een intakegesprek gekeken wat een leerling nodig heeft. Hij of zij wordt vervolgens op maat gecoacht. Natuurlijk vakinhoudelijk, maar ook op andere fronten. Goed plannen, geconcentreerd werken of een toets slim voorbereiden: het kan allemaal best lastig zijn voor het puberbrein. Uiteindelijk moeten ze het natuurlijk wel zelf kunnen en het is een prima idee dat Philip en zijn ouders volgend jaar de huiswerkbegeleiding willen afbouwen. Wanneer je trouwens moeite hebt met één vak, kun je beter in plaats van huiswerkbegeleiding kiezen voor bijles”.

Veel gezelliger thuis
Naast betere studieresultaten heeft de studiebegeleiding bij de familie Offermans nog een onverwachts positief bijeffect. Philip: “Thuis ging het vroeger relatief vaak over huiswerk, proefwerken en school. Nu doe ik het grootste deel van mijn schoolwerk bij Studiekring en hoeven we het daar gelukkig niet meer over te hebben”. Moeder en vader kijken verrast op, maar knikken instemmend. “Het is thuis sinds hij op huiswerkbegeleiding zit inderdaad gezelliger geworden”.

Studiekring Check5 is de Limburgse tak van Studiekring. We hebben vestigingen in Maastricht, Heerlen, Hoensbroek, Meerssen, Sittard, Roermond en Venlo.

Dit artikel is verschenen in de special Opgroeien in dagblad De Limburger.
Tekst: Peter Swelsen
Beeld: Bas Quaedvlieg

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2021 Studiekring BV 085 - 049 82 00