Superdocent - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Iemand die geduldig is, goed kan uitleggen én je zelfvertrouwen geeft? Een superdocent. Stef Helsen van Studiekring Houten is er zo één. Tijd om hem eens in het zonnetje te zetten. Wat zeggen zijn leerlingen over hem?

wiskunde

stef3

Stel Helsen geeft al 10,5 jaar bijles bij Studiekring in natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Dat zijn inmiddels al rond de 150 leerlingen. Wat vinden zij zo goed aan hun bijlesdocent? 

Eén ding is in ieder geval duidelijk: Stef kan ontzettend goed uitleggen. Nina (5 havo, sinds de vierde klas bijles in biologie, wiskunde en scheikunde) mocht elke week zelf bepalen welk vak ze wilde bespreken. ‘Hij vindt het geen probleem om iets tien keer uit te leggen voordat ik het snap. Stef is geduldig en dat vind ik fijn.’ Volgens Sanne, (6 vwo en al 2 jaar bijles wiskunde en scheikunde bij Stef), is Stef vooral creatief met uitleggen: ‘Soms maakt hij bijvoorbeeld tekeningetjes of tabellen of gebruikt hij andere trucjes, net zolang tot ik het snap. En hij geeft me zelfvertrouwen door te laten zien dat ik het eigenlijk zelf ook best kan.’ Nina: ‘Ja, hij geeft je inderdaad altijd verschillende manieren waarop je iets bijvoorbeeld berekent. Zelf kun je dan kiezen welke manier het beste voor jou werkt.’ Stef legt volgens zijn leerlingen altijd door middel van voorbeelden of tekeningen dingen uit. ‘Hierdoor onthoud je dingen beter, omdat je er iets bij kunt voorstellen’, volgens Nina.

Matthijs (6 vwo, een jaar bijles wiskunde, scheikunde, natuurkunde): ‘Stef is heel direct. Hij kan goed uitleggen en geeft mij vooral goed advies. Advies over wat voor type leerling je bent. En hoe je vervolgens zelf je problemen met de stof kunt oplossen. Ik voel me tijdens de bijlessen altijd op mijn gemak en ga ook met meer zelfvertrouwen de les in. En vooral voor wiskunde zijn mijn cijfers stukken beter geworden.’

Marien, zijn vestigingsmanager in Houten, zet Stef graag in omdat hij geduldig en rustig is. ‘En hij neemt niet het boek als uitgangspunt, maar nieuwsgierigheid en vertrouwen in het eigen denkvermogen.’ Dat is ook waarom Stef inmiddels zowat een bekendheid is in Houten: ‘leerlingen en ouders blijven naar hem vragen’, aldus Marien. Isabel Hoogenboom-Beumer, moeder van Laurens, Vincent en Maarten Hoogenboom, stuurde haar drie zonen naar Stef voor bijles. ‘Een leerling die iets niet snapt, weet vaak niet wát hij niet snapt. Stef ziet dat juist meteen. Dat maakt hem echt een superdocent.’

En hoe vindt Stef het bijlesgeven zelf? ‘Het is vooral zo leuk omdat ik zie hoe mensen vooruitgaan. Ik zie bijna letterlijk het kwartje vallen. Ook leerlingen die een vak écht heel moeilijk vinden, halen dan uiteindelijk hun examen of soms zelfs het hoogste cijfer van de klas’, aldus Stef. Hoe hij dat voor elkaar krijgt? ‘Ik heb altijd een goede verstandhouding met mijn leerlingen. En ik leer ze zelfstandigheid. Als ze een vraag stellen geef ik niet zomaar antwoord maar leer ik ze hoe ze dat antwoord zelf kunnen vinden. Mijn motto is: ‘bij een toets ben ik er niet bij, dan moet je het zelf doen’.’ Wat Stef betreft gaat hij nog wel een tijd door met bijles geven. ‘De sfeer bij Studiekring is goed, ik heb leuke collega’s en in al die tijd nog maar één leerling gehad die niet gemotiveerd was. Wat wil een docent nog meer?’ 

Wij hebben meer superdocenten in huis. Ken jij er ook zo één en wil je hem of haar in het zonnetje zetten? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.