(T)huiswerkstress – 7 tips

advies.jpg

Het schooljaar is alweer een tijdje bezig. Merk je dat je puber nog niet echt lekker in het ritme zit of vallen de eerste resultaten misschien wat tegen? Geen paniek, er is nog genoeg tijd om weer op het juiste spoor te komen. Zorgen dat je zoon of dochter bij is met het huis- en leerwerk is daarbij essentieel. Daarom hier een paar simpele tips en trucs.

1. Toon interesse

Hoewel het huiswerk natuurlijk niet jouw huiswerk is, kan het wel helpen om de strategie eromheen samen uit te stippelen. Hierdoor maak je duidelijk dat je kind er niet alleen voor staat en houd je tevens de vinger aan de pols. Biedt aan om elke dag even samen door te nemen hoe het gegaan is, en om eventueel wat te overhoren. Let op: het gaat om het samen organiseren, het doen doet je puber natuurlijk zelf!

2. Maak samen een planning

Maak een planning. Kijk bijvoorbeeld samen in Magister wat er allemaal aan zit te komen, en plan terug vanaf de einddatum. Verdeel het maak- en leerwerk in behapbare blokjes en spreidt die over de tijd. Zorg daarbij ook voor voldoende tijd voor ontspanning. Tip: Plan wat ook ‘reserve’ tijd in, voor als er onverhoopt een keer iets niet lukt of er toch iets tussenkomt. Het voordeel is dat, wanneer alles wel volgens planning verloopt, er ‘opeens’ extra vrije tijd is!

3. Het daglijstje

Maak een checklist waar per dag op staat wat er die middag of avond gedaan of geleerd moet worden. Afvinken wat je gedaan hebt werkt motiverend en toont de voortgang !

4. Speel eens dommertje

Eén van de meest effectieve manieren van leren is om iets aan een ander uit te leggen. Scholieren doen dit soms onderling, maar je kunt jouw zoon of dochter prima eens vragen om jou die wiskundeformule uit te leggen of te vertellen wat nu precies de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog was.

5. De telefoon: de grote ver- en afleider!

De smartphone is vandaag de dag onmisbaar, ook bij het schoolwerk. Huiswerk wordt via de telefoon besproken met klasgenootjes, misschien staat het huiswerk wel in een app, of gebruikt je kind de Studiekring Plann-app. Tóch zul je moeten afspreken de telefoon af en toe een tijdje weg te leggen. Zorg dat deze dan ook niet zichtbaar is, leg ‘m bijvoorbeeld in een lade of omgekeerd op de hoek van de tafel. En natuurlijk op de vliegtuigstand! Merk je dat je kind hier onrustig van wordt, spreek dan af dat er na elke 30 minuten leren even kort gekeken mag worden.

6. Zorg voor een rustige werkplek

Zorg voor een rustige, vaste werkplek met zo min mogelijk afleiding. Maak een tafel of bureau zoveel mogelijk leeg en leg alleen dié dingen neer die nodig zijn bij het huiswerk of leren van die dag. Maak ook de rest van het gezin er bewust van dat er tijdens de afgesproken tijden gestudeerd wordt door je zoon of dochter. Zo laat je met z’n allen zien dat jullie het maken van huiswerk of leren voor een proefwerk serieus nemen !

7. Een goede nacht

Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor een gezonde lichamelijke ontwikkeling van pubers, maar zorgt ook voor meer rust in het hoofd. Waardoor het studeren dan weer een stuk gemakkelijker gaat.

Komen jullie er ondanks de bovenstaande tips toch niet uit? Maak dan een vrijblijvende afspraak bij een Studiekringvestiging bij jou in de buurt, zodat je samen met onze professionals kunt bespreken wat er nog meer aan mogelijkheden is.

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2021 Studiekring BV 085 - 049 82 00