Tips: Leren met ADHD of ADD - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Bij kinderen met ADHD en ADD komt doen voor nadenken. Zij kennen vaak geen rem en zijn chaotisch. Een zoon of dochter met ADHD of ADD is niet altijd even makkelijk. Hoe kunt u uw zoon of dochter thuis het beste ondersteunen bij het maken van huiswerk?

adhd

Uw zoon of dochter heeft moeite om de aandacht lang genoeg op één prikkel te richten. Daarbij is uw kind vaak snel opgewonden, gefrustreerd en chaotisch. ADD of ADHD komt, afhankelijk van de definitie, ongeveer bij 3 tot 5% van de kinderen voor.

Wat kan ik doen?

Eén van de risico’s van een kind met ADHD/ADD is dat hij in een negatieve spiraal terecht kan komen. Het is dus heel belangrijk regelmatig thuis te benoemen wat allemaal goed gaat met het schoolwerk. Onze jarenlange ervaring met deze leerproblematiek leverde de volgende tips op.

  • Structureer en herhaal regels en afspraken. Huiswerk en vrije tijd dienen gestructureerd te worden.
  • Maak vaste afspraken over plaats en tijdstip van huiswerk maken en welke hulp uw zoon of dochter daarbij krijgt.
  • Maak afspraken over wanneer hij of zij klaar is met huiswerk en wat de beloning is voor goed werk.
  • Zorg dat u voldoende hulpmiddelen heeft om werk goed te organiseren: memo’s, stickers, een horloge met alarm, een app waarmee hij/zij kan plannen.
  • Geef korte, duidelijke opdrachten en ga niet in discussie over regels.
  • Houd in uw achterhoofd dat uw zoon of dochter het fysiek moeilijk vindt om altijd gewenst te reageren.
  • Verbeter de zelfcontrole door steeds te helpen met de zin ‘eerst denken, dan doen’.
  • Let op medicatie-inname. Medicatie werkt voor de meeste kinderen met ADHD/ADD (zo’n 70%) uitermate goed.
  • Het meeste effect bereikt u door een combinatie van regelmatige medicijninname, een structurele begeleiding bij het leren en goede begeleiding op school.

Tenslotte: blijf het positieve en vertederende kind achter de druktemaker zien. In onze begeleiding van leerlingen met deze leerproblematiek laten wij altijd zien wat er beter gaat.
Meer informatie over begeleiding van leerlingen met ADHD en ADD. 

 

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.