Tips om zelf te helpen met huiswerk - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Veel ouders worstelen met de vraag hoe ze hun puber het beste kunnen helpen met huiswerk.En dat is eigenlijk heel logisch: de tijd dat u als ouder zelf op school zat ligt meestal ver achter u, en inmiddels is het onderwijs niet stil blijven staan! Scholieren van nu leven in een andere wereld, een wereld waarin bijvoorbeeld internet en social media een grote rol spelen. En deze grote verschillen tussen heden en verleden zorgen voor onzekerheid bij ouders.

thuis


Huiswerk levert in veel gezinnen, frustratie, frictie, wanhoop en daarmee een onplezierige sfeer in huis op.
Sommige gezinnen kiezen daarom voor huiswerkbegeleiding van Studiekring.
In principe wordt op begeleidingsdagen al het huiswerk bij Studiekring gemaakt en geleerd.
De professionals van Studiekring zijn getraind om pubers te begeleiden met huiswerk maken. Ze leren de leerlingen zelfstandig plannen met de nieuwe Studiekring-app, en ze helpen scholieren met het aanleren van studievaardigheden en het beheersen van lastige leerstof. En dat alles in een rustige, prikkelarme omgeving.

Hoeft u dan als ouder niets meer te doen? Dat gaat wat ver. Maar ouders wiens kind huiswerkbegeleiding volgt kunnen meestal volstaan met belangstellende en motiverende gesprekken voeren, waardoor het kind zich gesteund en gestimuleerd voelt. De sfeer in huis verbetert enorm, en de schoolresultaten meestal ook!

Maar thuis uw kind ondersteunen met huiswerk kan ook prima. We geven u hier wat tips!
Huiswerk maken en leren werkt het fijnst in een prettige leer/werkomgeving. Zorg dat uw kind een rustige plek heeft om te leren, met voldoende licht en ventilatie, en zo min mogelijk afleiding. Ook ontspanning en rust is belangrijk, gun uw puber na een uur huiswerk maken tien minuutjes pauze!

Huiswerk maken begint altijd met een planning maken. Leer uw kind om zijn of haar agenda steeds goed en duidelijk in te vullen. Niets is zo onhandig als een onleesbare of onvolledige omschrijving van het huiswerk!
Plannen is voor veel pubers vreselijk moeilijk, en dat is dan ook gelijk iets waarmee u als ouder kunt helpen. Pak samen de agenda en open Magister en bekijk wat er voor de komende 2 weken gepland staat. Ga aan de hand daarvan plannen wanneer het betreffende huiswerk gedaan moet worden. Zorg dat toetsen altijd 3x geleerd worden. Leerstof blijft namelijk veel beter hangen na 3x een halfuur leren dan wanneer er anderhalf uur aan één stuk wordt geleerd! Een andere belangrijke plan-tip is het afwisselen van lastige en eenvoudigere vakken..

Als de planning af is, kan het echte huiswerk maken en leren beginnen.
Natuurlijk zal het voorkomen dat uw kind bezig is met een vak waar u niet zoveel van weet, maar dan is het goed om te weten dat veel leerlingen hun huiswerk niet goed begrijpen puur en alleen omdat ze niet goed lezen. Even samen rustig de opdracht lezen helpt hen vaak al enorm op weg!

En als uw kind aan de slag gaat met het leerwerk, stimuleer hem of haar dan om de leerstof actief te benaderen. Lezen is geen leren, is een vaak gehoorde kreet, en het klopt: na alleen lezen van leerstof, blijft na een week slechts 10% van de kennis hangen. Dat verandert als de stof actief wordt benaderd. Hoe? Samenvattingen maken, een mindmap maken, zelf proefwerkvragen bedenken bij de stof, de inhoud van de leerstof aan u uitleggen, het zijn allemaal manieren om actief met leerstof om te gaan.

Wilt u meer tips en handvaten krijgen om uw kind te helpen met huiswerk?
Studiekring organiseert dit jaar op al haar vestigingen regelmatig gratis ouderworkshops over ‘Helpen met huiswerk’ waarin u nog veel meer tips en tricks krijgt aangereikt om uw kind zo goed mogelijk te helpen met huiswerk.

Klik hier om u aan te melden voor een workshop bij u in de buurt!

 

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.