Uberrelaxt die proefwerkweek in - Studiekring - huiswerk, bijles en trainingen

Ouders hameren er bij hun kinderen vaak op dat ze moeten leren. Je hoort eigenlijk nooit dat ze hameren op voldoende ontspanning. Terwijl dat minstens zo belangrijk is. Want ben je ontspannen, dan gaat alles beter. Je voelt je beter. Je leert beter. En je bent gezelliger.

relaxt site

Als scholier heb je veel aan je kop. Er zijn groepjes waar je bij wilt horen. Vrienden op wie je indruk wilt maken. Je moet op tijd in het juiste lokaal zitten, met de goede boeken en het huiswerk gedaan. Zo worden kinderen op school met prikkels overladen.

Je mag het niet missen
Thuis gaat dat door. Via de mobiele telefoon wordt het gesprek met vrienden en groepjes voortgezet. Er wordt gediscussieerd over hoe moeilijk het huiswerk was. En hoe onaardig meneer Jansen van Wiskunde vandaag was. Voor hun sociale status is het heel belangrijk dat kinderen dit gesprek niet missen.

Lastig leren
Zo zit het hoofd van een scholier vol indrukken en onrust. Bovendien zit hij in een leeftijdsfase waarin hij onzeker is over alles. En chronisch slaapgebrek heeft, want pubers hebben meer slaap nodig dan normaal, maar krijgen dat vaak onvoldoende. Van een puberlichaam en –geest wordt dus al veel gevraagd. En we vragen nog meer, want er moet inderdaad ook nog geleerd worden, daar wijzen ouders terecht op. Maar hoe krijgt hij in zo’n conditie nog nieuwe kennis in zijn hoofd?

Ontspan!
De boog kan niet altijd gespannen staan. Naast inspanning moet er dus voldoende ontspanning zijn. Om de prikkels even los te laten en het brein te ontspannen. Plan dat in op vaste momenten. Vlak  voor het slapen gaan bijvoorbeeld. Dat is een uitgelezen moment om een Donald Duck te lezen, samen een spelletje te doen of wat te knutselen. Ook sport, dans- of muziekles zijn vaste ontspanningsmomenten in de week. Zolang de scholier dat tenminste niet ervaart als een ‘verplicht nummer’.

Pauzes
Het studeren kun je ook uitstekend onderbreken met een momentje ontspanning. Neem na pakweg anderhalf uur leren een half uur pauze. Om wat lekkers te drinken, een spelletje of om even naar buiten te gaan. Daarna kan de leerling weer fris aan de slag. Ook mini-pauzes geven rust. Beloon het afronden van een lastige oefening met het checken van social media. Dan blijft het leren lekker luchtig.

Onmisbaar
Hoe je het ook bekijkt: school is een spannende tijd. Op sociaal gebied, en voor de toekomst. Er moet gepresteerd worden. Als kinderen voortdurend die spanning voelen, leidt dat tot slecht concentratie, stress en storend gedrag. Ze gaan klieren en zijn minder gezellig. En presteren minder. Daarom is ontspanning zo onmisbaar. Het doorbreekt de stress, maakt prestaties beter en het leven leuk. Als je ontspannen bent, lukt alles beter!

Huiswerkbegeleiding zorgt dat je thuis meer vrije tijd hebt. Je leert plannen en je leert je tijd efficiënter in te delen. Is huiswerkbegeleiding iets voor jou? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.