Wat is ADD – ADHD

motivatie.jpg

Er is bij ADD – ADHD sprake van een regulatiestoornis in de hersenen, waardoor organiseren en plannen uitermate moeilijk is. Iemand met ADHD/ADD kan zijn aandacht niet lang genoeg op één prikkel richten en hij kan moeilijk onbelangrijke prikkels van buitenaf negeren. Een kind met ADHD/ADD doet alvorens na te denken, heeft vaak geen rem, is snel opgewonden, gefrustreerd en chaotisch. De stoornis komt, afhankelijk van de definitie en criteria-toepassing, ongeveer bij 3-5% van de kinderen voor en bij 1% van de volwassen. Bij jongens wordt de diagnose drie keer zo vaak vastgesteld als bij meisjes.

Hoe herkent u ADD – ADHD?

ADHD staat voor: Attention-Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD is onder te verdelen in drie groepen:

  • Er is vooral sprake van ernstige en aanhoudende aandachtszwakte. De persoon heeft moeite om zijn aandacht in het hier-en-nu te houden. Dit wordt ook wel het ADD-type genoemd. ADD staat voor: Attention-Deficit Disorder. Er is hierbij dus geen sprake van hyperactiviteit.
  • Er is vooral sprake van ernstige en aanhoudende impulsiviteit en hyperactiviteit. De persoon heeft niet zoveel concentratie- of aandachtsproblemen.
  • Er is sprake van beide soorten problemen: problemen met aandacht/concentratie en er is sprake van hyperactiviteit/impulsiviteit. Dit type ADHD komt het meeste voor.

Oorzaken

Aangenomen wordt dat ADD – ADHD veroorzaakt wordt door een combinatie van biologische factoren (hersendisfuncties en erfelijkheid) en omgevingsfactoren. Omdat medicatie vaak zoveel effect heeft lijkt de biologische factor (het feit dat het aangeboren is) dus wel het sterkst bepalend. ADD – ADHD heeft een erfelijke basis. Kinderen van een ouder met ADD – ADHD hebben tot 50% meer kans op de stoornis dan kinderen bij wie ADD – ADHD niet in de familie voorkomt.

Prognose

Symptomen van ADD – ADHD worden bij een derde van de kinderen minder als zij in de puberteit komen, bij een derde blijven de symptomen constant en bij een derde wordt het tijdens de puberteit erger. Impulsiviteit verandert in de puberteit vaak in een lage frustratietolerantie – de jongere kan minder hebben en er kunnen stemmingswisselingen zijn. De overbeweeglijkheid wordt in de puberteit vaak ook minder opvallend, het wordt vaak meer een onrustig friemelen. Men gaat er vanuit dat ongeveer 30% van de kinderen met ADD – ADHD de stoornis ook in de volwassenheid nog in dezelfde mate heeft. Het is een stoornis die niet over gaat, maar bij ongeveer 70% van de jongeren met ADD – ADHD nemen de symptomen in de volwassenheid dus af of veranderen deze.

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2021 Studiekring BV 085 - 049 82 00