Yolo: You Only Live Online

online_website.jpg

Je zoon of dochter vastgeplakt aan de mobiele telefoon of laptop. Waarschijnlijk een herkenbaar beeld. Het lijkt soms wel of je kind alleen nog maar online leeft. Ook op school en met huiswerk maken speelt internet een grote rol. Een online agenda, leren via websites of plannen met een app. Het onderwijs digitaliseert in hoog tempo. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Waar vroeger op school 1 lokaal ingericht was als zogenaamd computerlokaal, struikel je tegenwoordig over de laptops en mobiele telefoons. De meeste scholen verwachten zelfs dat elke brugklasser een laptop aanschaft als hij begint op de middelbare school. Onderwijs digitaliseert. En daarmee ook de huiswerkbegeleiding bij Studiekring. Is dat erg? “Nee”, zegt Roos den Heijer, vestigingsmanager van Studiekring Utrecht Centrum. Ze deed onderzoek naar online gedrag en is er tijdens huiswerkbegeleiding veel mee bezig. “Door de online wereld lijkt het alsof leerlingen continu afgeleid zijn door bijvoorbeeld hun mobiele telefoon. Dat ze zich niet langer meer dan 5 minuten kunnen concentreren. Maar dit is waarschijnlijk niet anders dan vroeger”. Pubers vinden het altijd al moeilijk om zich lang te concentreren. Er zijn zoveel dingen in de wereld leuker dan wiskunde. Roos: “Het uiten van gedrag verandert met de tijd, de kenmerken ervan blijven gelijk”.

Digitaal = positief
Roos merkt dat veel ouders worstelen met de vraag hoe ze om moeten gaan met het telefoongebruik en de laptop van hun kinderen. Ze zien het als iets negatiefs en vinden het zelfs gevaarlijk. “Maak positieve afspraken met kind”, zegt Roos. “Niet alleen wat niet mag, maar vooral wat wel oké is om online te doen. Pubers willen graag dingen delen en dat kan ook via de telefoon. Natuurlijk moet je tijdens het leren je telefoon soms wegleggen. Maar tegelijkertijd communiceren heel veel leerlingen via whatsapp met hun klasgenoten over het huiswerk. Zorg dat je hier samen met je kind een goede balans in vindt”.

Vloeiend Engels
Roos heeft nog wel een goed voorbeeld van online gedrag dat ook positief uitpakt. “Ik had een jongetje van 13 in de huiswerkbegeleiding die heel veel online gamede. Zijn ouders vonden het goed, mits hij het beneden aan tafel deed en niet op zijn kamer. Vervolgens had de jongen contact met mede-gamers over de hele wereld en sprak hij vloeiend Engels”.

Leerzame apps
Naast het gebruik van online agenda’s op school zoals Magister en SOM zijn er veel goede apps die je kan gebruiken om te leren. Check ze hier.

Bij Studiekring geven we ook online bijles. Lees hier of het iets voor jou is.

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2021 Studiekring BV 085 - 049 82 00