Zo leer je voor de verschillende examenvakken

geslaagd030.jpg

Leren voor je eindexamens. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe leer je het beste voor de verschillende vakken? Wij geven tips.

Actief leren
In je boeken duiken en de stof globaal doorlezen, is helaas niet voldoende. Dit is een passieve manier van leren, waardoor je de stof herkent, maar het niet leert toepassen. Ga actief met de leerstof aan de slag door oefenexamens te maken. Hierdoor wen je aan de vraagstelling, oefen je vakspecifieke vaardigheden en ontdek je of je de examens op tijd afkrijgt.

Zo leer je een taal
Bij de talen word je leesvaardigheid getoetst. Belangrijk is dat je leert je leesstrategie af te stemmen op de verschillende soorten teksten en dat je vertrouwd raakt met de vragen die erbij worden gesteld.  Door signaalwoorden te leren, ontdek je verbanden tussen tekstgedeelten. Woorden die je niet kent, kun je opzoeken in het woordenboek. Maar opzoeken kost tijd. Probeer de betekenis van een woord te achterhalen door het uit de context (de zinnen eromheen) te halen. Veel leesteksten gaan over actuele onderwerpen. Regelmatig een Engelse krant lezen of het Franse nieuws op de televisie volgen is dus aan te raden.

Zo leer je voor een exact vak
Het leren voor exacte vakken draait om basiskennis en vaardigheden. Door het gebruik van oude examens ontdek je mogelijk zwakke plekken in je basiskennis. Is er examenstof die je nog niet begrijpt, vraag dan je docent om uitleg. Het beantwoorden van de vragen kun je het beste stapsgewijs doen. Lees eerst elke vraag nauwkeurig door. Ga vervolgens na welke informatie je nodig hebt om de vraag te kunnen beantwoorden. Zoek deze gegevens of in de tekst van de opgave of in andere beschikbare bronnen. Noteer alle tussenstappen, zodat zichtbaar is hoe je aan je antwoord bent gekomen. Elke goede uitwerking levert punten op! Wordt er met een formule gewerkt, schrijf dan de formule op. Controleer tenslotte of je in je antwoord de juiste eenheden hebt vermeld.

Zo leer je voor aardrijkskunde of geschiedenis
Heb je geschiedenis of aardrijkskunde in je pakket, dan wacht je veel leerwerk. Dit is te veel om in 1 x te leren. Deel de stof op in kleinere porties en leer elke dag een blok. Een samenvatting of een mindmap maken, helpt je om de stof voor een langere termijn in je geheugen te krijgen. Sla het examenkatern er op na om te weten wat je precies uit je hoofd moet leren. Het maken van oefenopgaven test niet alleen je kennis, maar maakt ook duidelijk of je doorhebt hóe je de vragen moet beantwoorden. Leg je de juiste verbanden? Lees je op de juiste manier de bronnen? Gebruik je de atlas goed? Dit is heel belangrijk om de volledige punten voor een vraag te krijgen.

Heb jij extra oefening nodig in je examenvoorbereiding? Volg dan examentraining bij Studiekring.

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2021 Studiekring BV 085 - 049 82 00