Zomerscholen maken het verschil

1609_Zomerscholen.jpg

Ook in 2017 komt er weer budget vrij voor lente- en zomerscholen. Staatssecretaris Dekker maakte deze zomer bekend dat er voor €9 miljoen aan subsidie wordt vrijgemaakt door OCW. Met deze subsidie kunnen scholen en leerlingen soms zelfs volledig kosteloos gebruik maken van deze zomerscholen.

Studiekring en BMC organiseerden afgelopen zomer 23 zomerscholen in Nederland voor meer dan 700 leerlingen. Eén van die leerlingen was Demi (14). Zij volgde zomerschool in Apeldoorn. Een terugblik op de zomer en de zomerschool. En natuurlijk de grote vraag. Hoe is ze dit schooljaar gestart?

Zomerschool in Apeldoorn
Midden in de zomer ligt het Gymnasium er in Apeldoorn verlaten bij. Demi uit 2 vmbo zit als een van de weinigen wel op school. Ze wil met de zomerschool haar vier voor Engels ophalen en ook voor Nederlands stond ze er niet al te best voor. “Hier kan ik gelukkig rustig werken. De persoonlijke uitleg is fijn. Op mijn vragen krijg ik meteen antwoord. En met de docenten kan ik goed praten. Het is lastig dat mijn vriendinnen allemaal vrij hebben, maar ik weet waar ik het voor doe.” De volgende dag moet ze de eindtoets maken. “Daar ben ik best zenuwachtig voor.”

Een nieuw alternatief
Vroeger had je maar weinig keuze als je niet zo’n goed jaar had: blijven zitten of overgaan naar een lager niveau. De komst van zomerscholen heeft hier verandering in gebracht.

De toetsing gaat volgens strenge regels. Leraren op school leveren zelf de toetsen aan. Die blijven dicht tot moment van uitdelen. Halen leerlingen de toets, dan mogen ze alsnog over naar het volgende jaar. De school krijgt achteraf een uitgebreide terugkoppeling.

Individuele begeleiding
In Apeldoorn worden al een paar jaar lente- en zomerscholen georganiseerd. De ouders en schoolleiders zijn zeer positief. “De regelmatige verslagen en persoonlijke begeleiding worden gewaardeerd”, volgens Hilde van Baal, projectleider bij BMC en verantwoordelijk voor de zomerschool in Apeldoorn. “In de zomerschool kun je leerlingen individuele aandacht geven. We leren ze echt kennen en kunnen per leerling nagaan wat wel en wat niet werkt.”

Het effect van een zomerschool
Demi heeft wel gemerkt hoe goed een zomerschool werkt. Ze haalde een voldoende voor Engels en Nederlands en mag over naar jaar 3. Ze is enorm trots op wat ze heeft bereikt. Dit jaar is ze dan ook vol goede moed begonnen, inclusief agenda mét genoeg ruimte voor al het huiswerk uit vmbo 3.

“De zomerscholen zijn er niet voor iedereen die blijft zitten”, zegt Liesbeth Meijer van het Gymnasium Apeldoorn, namens een aantal scholen in Apeldoorn verantwoordelijk voor de lente- en zomerscholen in deze regio. “Onze zomerschoolleerlingen zijn voor leerlingen waarvan je weet dat ze met een extra duwtje wél over gaan. Vaak maken ze namelijk steeds dezelfde, kleine foutjes waardoor het misgaat. Dat kun je in een zomerschool bijsturen. Als ze merken dat ze het wel kunnen, houden ze dat hopelijk het jaar erna vast. Een zomerschool kan voor een leerling echt een groot verschil maken”.

Volgens Hilde gaat het bij leerlingen vaak mis op studievaardigheden. “Ze lopen een achterstand op omdat ze bijvoorbeeld nooit hebben leren plannen. Die vaardigheden leren we ze hier ook aan.”

Zelf ook een zomer- of lenteschool?
Maakt jouw school nog geen gebruik van zomer- of lentescholen? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie of wil je vrijblijvend meer informatie? Stuur een e-mail naar Erwin Lauffer of Greke Heida of bel ons op 030 – 272 14 44.

Meer informatie? Neem een kijkje op de pagina over zomerscholen of lentescholen.

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2022 Studiekring BV 085 - 049 82 00