Op 12 maart was Studiekring te zien in het programma U Vandaag van RTV Utrecht. Bekijk de uitzending. (Het item over onze Huiswerkplanner start rond 20:50). 

funxStudiekring examentrainer Stefan Rops geeft in een interview met FunX tips voor het eindexamen. Beluister het inteview.

Studiekring in de media

Studiekring verschijnt regelmatig in de media, zowel landelijk als regionaal. Hieronder vindt u een aantal artikelen en nieuwsitems die in de afgelopen jaren over Studiekring zijn verschenen.

Hoe-overleef-ik-logoHoe overleef ik… mijn puber

In deze ouder en kind special van “Hoe overleef ik…” Geeft  Studiekring tips voor ouders van leerlingen die binnenkort naar de brugklas gaan. Lees hier het volledige artikel (PDF)

trouw groot

"De docent Engels geeft een toets op voor volgende week maandag. Wanneer begint je kind met leren?" Huiswerkbegeleidster Alice Wallaart kijkt het lokaal rond 'In het weekeinde?' klinkt het links en rechts. 'Zondag!' roept een moeder. "Wij zeggen een toets leer je drie keer", vervolgt Wallaart. "Brugklassers zijn daar misschien niet toe geneigd maar probeer je kind structuur te geven." Lees het volledige artikel (PDF)

Het-Parool

Voor ouders is de overgang naar de brugklas vaak een grotere schok dan voor hun kinderen. Dat fietsen dwars door de stad, het huiswerk, de feesten…Speciale workshops bieden hulp bij het loslaten. Lees hier het volledige artikel (PDF)

Logo_ouders_en_CooGeen doorsnee gezin

1 op de 10 gezinnen is een samengesteld gezin waar kinderen van biologische en niet-biologische ouders samen opgroeien. Dat is anders en complexer omdat ieder een andere verleden heeft. Lees het volledige artikel en een aantal praktische tips van Studiekring directeur Ivo Richaers (PDF)

Het-Parool

Scholieren leren hoe ze de brugklas aankunnen gebeurt al langer. Maar nu zijn er tal van workshops die ouders van toekomstige brugklassers helpen zich voor te bereiden op de middelbareschoolcarrière van hun kind. Lees hier het volledige artikel

elsevier

Het aantal commerciële huiswerkinstituten groeit hard. Steeds meer kinderen leren hun woordjes en sommen onder begeleiding.

Scholen vinden het hun taak niet, ouders hebben geen zin in ruzie. Dus krijgen kinderen bij het maken van huiswerk steeds vaker professionele hulp. Goedkoop is het niet- al snel honderden euro’s per maand – maar het helpt vaak wel de grote ambities te verwenlijken. ‘Ik wilde heel graag dat ze naar de universiteit ging’.

Lees het volledige artikel (PDF) 

BNR

Beluister de uitzending...

Stilte, structuur en leren leren

Steeds meer jongeren maken hun huiswerk niet thuis aan de keukentafel,maar op een huiswerkinstituut. Daar vinden ze stilte, structuur enpositieve aandacht, en ze wennen zich een betere studiemethode aan.‘Leerlingen vinden dingen als plannen en structureren niet zomaar zelf uit.' Lees het volledige artikel van het vakblad Decaan en mentor... 

stilteIn de nacht van 17 mei waren vestigingsmanagers Joyce en Marije te gast in de studio van Radio 1. Ze spraken over alles rondom de examens en gaven antwoord op de vragen van luisteraars. Het interview terugluisteren kan via onderstaande links. 

jm_eindsprint

Wat te doen als het laatste rapport van je kind twijfelachtig was? Op basis van de ervaringen van Gabriella van der Linden geeft het tijdschrift J/M voor Ouders tips om nog even alles op alles te zetten. Lees het artikel 'de eindsprint'... 

Begin 2010 publiceerde het ministerie van onderwijs het rapport Geld naast de school. Het onderzoek bekijkt de ontwikkeling van uitgaven voor naschoolse begeleiding op initiatief van ouders. Uit de reacties die sindsdien gepubliceerd zijn blijkt een grote diversiteit aan interpretaties mogelijk. Wij zouden graag ook onze visie ten gehore brengen.

Lees onze reactie op het rapport (PDF)

Nooit_meer_over_gedonder_over_huiswerk

In de J/M  van september 2010 verscheen een groot artikel over de ruzies die het maken van huiswerk kunnen geven. Hoe houd je de sfeer thuis gezellig en de schoolresultaten toch goed?

Bekijk het volledige artikel (PDF)

van12tot18

Elementen van een werkende leeromgeving | kwaliteitsgarantie bij studiebegeleiding

Studiekring deed twee bijdragen aan het juninummer 2009 van 'Van 12 tot 18', vakblad voor voortgezet onderwijs. Het eerste is een artikel van Ivo Richaers n.a.v. het wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met de Universiteit Twente: Elementen van een werkende leeromgeving. Joris Blankers schrijft over kwaliteitsgarantie bij studiebegeleiding.
Lees hier beide artikelen (PDF)

aob-onderwijsblad

"Sinds ik studiebegeleiding volg, doe ik meer mijn best voor mijn huiswerk", zegt driekwart van de leerlingen die huiswerkbegeleiding volgen bij Studiekring. Vooral de rustige, gestructureerde werkplek, het ontbreken van verleidingen, roemen zij.
Lees hier het complete nieuwsbericht...

logo-nos-journaalStudiekring in het NOS Journaal

De uitzending gaat over de wachtlijsten die bij huiswerkinsituten ontstaan en is opgenomen op de vestigingen in Zoetermeer en in Woerden waar de landelijke examentrainingen plaatsvinden. Aan het woord komen ouders, leerlingen en medewerkers van Studiekring.
U kunt de uitzending hier online bekijken...

nrc-handelsblad

NRC Handelsblad publiceerde in de Zaterdagbijlage een groot artikel over huiswerkbegeleiding met hierin ruim aandacht voor Studiekring. Aan het woord komen ouders van leerlingen die begeleiding volgen bij Studiekring (Marjolein de Neef en Alexandra Faber) en medewerkers van Studiekring.

Lees het complete artikel hier online op de website van NRC Handelsblad...

kennisnet

Column over huiswerkbegeleiding

Britta de Boer is 46 jaar, getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze heeft een baan in het onderwijs en schrijft voor Kennisnet een column over de huiswerkbegeleiding van haar zoon Bas (16) die in de vierde klas van het VMBO zit.
Lees hier de column van een ouder over huiswerkbegeleiding bij Studiekring...

aob-onderwijsblad

Kennis bijspijkeren tijdens de examentraining, ook voor havisten en vmbo'ers. "Ze trekken tijd voor je uit en blijven het net zo lang uitleggen totdat je het snapt."
Lees verder op de website van het Onderwijsblad...

nrc-handelsblad

Steeds meer scholieren maken hun huiswerk met een professionele begeleider. Ouders hebben geen tijd of geen zin in ruzie. De vraag "Heb je je huiswerk gemaakt?" roept bij veel pubers irritatie op.

Meer lezen? Download het artikel...

 • Studiekring in de uitzending over de voorbereiding op Citotoets. Ivo Richaers in gesprek met Sjors Frölich van Stand.nl
 • Veel leerlingen redden het niet zonder extra hulp
   Heel wat docenten, studenten aan de lerarenopleiding en oud-docenten geven bijles. Maar niet aan de keukentafel bij de leerling thuis. Ze ontvangen hun pupil vaak in een "onafhankelijke" lesruimte, gehuurd door een instituut voor studiebegeleiding. 
  Meer lezen? Download het artikel...
 • Huiswerkbegeleiding: een jungle
  Leerlingen die zelfstandig kunnen werken en studeren. Dat moest het resultaat zijn van de vernieuwing in het voorgezet onderwijs. Maar pubers kunnen amper plannen, dus raken velen achter. Bijles moet dan uitkomst bieden. Zo is huiswerkbegeleiding booming business geworden. Tips voor ouders.
  Meer lezen? Download het artikel...
 • Alleen, in een groep of online
  Studiekring besteedt veel aandacht aan het zelfstandig werken van de leerling, en tijdens de les krijg je er thee met een koekje. Utrecht kent eveneens een Studiekring, waar je minimaal één keer per week onder persoonlijke begeleiding aan een specifiek vak kunt werken.
  Meer lezen? Download het artikel...
 • Veertig procent van de ouders overweegt huiswerkbegeleiding
  Dit artikel is verschenen op nu.nl, Kennisnet, ANP Perssupport en in de Gelderlander.
  Er bestaat grote behoefte bij ouders aan huiswerkbegeleiding voor hun kind. Veertig procent van hen overweegt hun kind op huiswerkbegeleiding te doen. Dat blijkt uit onderzoek van Studiekring, een instituut gespecialiseerd in bijles.
  Klik hier om het artikel te lezen...
 • Blokken voor de Cito-toets
  Dit artikel is verschenen in de Haagse Courant, het Utrechts Nieuwsblad, het Brabants Nieuwsblad/De Stem en het Nederlands Dagblad.
  De Cito-toets voert deze dagen de spanning in menig huishouden naar een hoogtepunt. Kinderen staan onder druk maar ook ouders zijn bloednerveus. oorzorgsmaatregelen moeten een slechte score voorkomen want er staat veel op het spel. Meer lezen? Download het artikel...
 • Een kopje thee, een koekje en dan aan het huiswerk
  Huiswerk maken. Echt leuk zal het wel nooit worden, maar makkelijker kan het wel. Vanaf 8 maart kunnen leerlingen die begeleiding willen bij het maken van huiswerk terecht bij huiswerkinstituut Studiekring in Hoofddorp.
  Meer lezen? Download het artikel...
 • "Ouderlijke druk gevaarlijk", kopte de veelgelezen Spits deze week. Zétten ouders hun kinderen tegenwoordig te veel onder druk om te presteren? Wat doen ze fout en hoe zou het beter kunnen? Justine Pardoen zocht het uit. Wie zich aangesproken voelt, kan het alsnog goedmaken. In deel 2 van dit artikel geeft Joris Blankers tips voor ouders van kinderen die herexamen moeten doen.
  Lees verder op de website van Ouders Online...