Blog

Zittenblijven of overgaan: dé vraag voor veel leerlingen aan het eind van het schooljaar. Is zittenblijven altijd de beste oplossing? Uit een rapport van de onderwijsinspectie blijkt van niet. Hoe zorg je als school dat de meeste leerlingen wél overgaan naar volgende schooljaar? Met gesubsidieerde lentescholen en zomerscholen op school. Intensieve begeleidingstrajecten van 1 of 2 weken in de zomer- of meivakantie. Nieuw dit jaar is de lenteschool. Studiekring organiseert deze trajecten samen met BMC op scholen door heel Nederland. Wat vinden leerlingen en schoolleiders van lente- en zomerscholen? Wat zijn eigenlijk de resultaten? 6 vragen over zomer- en lentescholen.
zomerscholen


1.    Is zittenblijven erg?
Of zittenblijven een goede maatregel is, hangt natuurlijk af van de leerling. Soms zijn er goede redenen om iemand een jaar over te laten doen. Maar uit een vorig jaar uitgevoerd onderzoek van het Centraal Planbureau bleek dat zittenblijven vaak níet de juiste oplossing is. Zittenblijven demotiveert leerlingen. Want een zittenblijver moet in bijna alle gevallen óók de vakken waar hij of zij goede resultaten voor haalde, opnieuw doen. Niet gek dus dat maar 15 procent van alle scholen doubleren de juiste oplossing vindt.  Volgens de onderwijsinspectie kan door maatwerk en individuele begeleiding het aantal zittenblijvers naar beneden. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een zomer- of lenteschool waarbij scholieren hun achterstanden voor een paar vakken wegwerken.

2.    Studiekring organiseert lente- en zomerscholen, maar wat houdt dat precies in?
Een lenteschool of een zomerschool van Studiekring is een intensief begeleidingstraject in de mei- of zomervakantie voor leerlingen die dreigen te blijven zitten, maar met extra begeleiding alsnog over kunnen gaan. Wij doen dit samen met BMC en het is een volledig gesubsidieerde dienst! De school kiest de leerlingen uit. Zij maken aan het begin met een zomerschooldocent een algemene én een dagelijkse planning. De leerlingen werken aan hun vakken in een verhouding van 1 docent op 6 leerlingen, waardoor er veel persoonlijke aandacht is tijdens de lessen. Bovendien ontvangen ouders 2 keer per week een verslag. Nieuw dit jaar zijn de lentescholen: een week lang blokken in de meivakantie. Ook de lenteschool wordt gesubsidieerd door de overheid. Bekijk hier meer over de lenteschool, die door Studiekring en BMC in 2016 voor het eerst wordt aangeboden.
Boy uit 4 havo van het Erasmus College in Zoetermeer, volgde in 2015 een zomerschool van Studiekring: “Ik vond het heel fijn dat er altijd docenten waren aan wie ik een vraag kon stellen. Ik herkende alle stof wel, maar heb tijdens de zomerschool pas echt een verdiepingsslag gemaakt.”

3.    Wat vinden leerlingen en schoolleiders van de lente- en zomerscholen?
Marcia Brand, directeur bovenbouw van het Erasmus College: “Juist voor individuele leerlingen is het heel belangrijk om een extra kans te krijgen. Wij zien namelijk vaak dat leerlingen die in 4 havo blijven zitten, het jaar daarop niet veel beter presteren.” In de zomerscholen krijgen ze die extra kans. Marcia: “Ik ben heel tevreden over de inzet en de motivatie van de leerlingen. Ze werken heel hard, dat komt ook door de inzet van de leerkrachten van BMC en Studiekring.” Meer achtergrondinformatie? Bekijk hier het hele video interview.

4.    Wat is het verschil tussen een lente- en een zomerschool?
Een lenteschool heeft een preventief karakter, een zomerschool meer een correctief karakter. In een lenteschool werkt een leerling die dreigt te blijven zitten, zijn achterstanden zo veel mogelijk weg. Hierdoor komt hij of zij weer op koers om over te gaan. In de zomerscholen staat de leerling in principe al op zittenblijven en krijgt hij of zij een laatste kans om alsnog over te gaan. Doel van beide trajecten? Een duurzaam resultaat: de leerling heeft er op de lange termijn iets aan en blijft ook in het verdere verloop van zijn schoolcarrière uit de gevarenzone.

5.    Wat zijn de resultaten?
BMC en Studiekring hebben al vanaf de start van de pilot ervaring met het organiseren van deze trajecten. Vorig jaar begeleidden Studiekring en BMC bijna 1.000 leerlingen op 60 verschillende VO scholen. Hiervan ging 83% van de leerlingen alsnog over naar het volgend schooljaar, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde.

6.    Ten slotte: hoe zit het met die subsidie en aanmelden?
Beide trajecten worden volledig gesubsidieerd. Studiekring helpt graag bij die subsidieaanvraag. De deadline voor de subsidieaanvraag voor lentescholen is 29 februari 2016 en voor de zomerscholen 11 maart 2016. Meer weten over een lente- of zomerschool bij u op school? Neem contact op met Ferdi Gildemacher van Studiekring via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..