Communiceren met jongeren

contact.jpg

Huiswerk staat in de top vijf van onderwerpen waar ouders ruzie over hebben met hun kind. Hieronder leest u hoe u een negatieve sfeer kunt doorbreken en de communicatie over huiswerk een positieve wending kunt geven.

De puberteit

Een reden voor de moeilijke communicatie met jongeren is het intreden van de puberteit. In deze periode is er een duidelijke verandering in de zelfstandigheid van een kind. De drang naar zelfstandigheid van jongeren botst vaak met de manier waarop ouders voor hun kind willen en gewend zijn te zorgen. Andere redenen voor conflicten binnen een gezin met een puberend kind kunnen zijn:

 • Alle veranderingen die een jongere in de puberteit doormaakt
 • Ouders die zich onvoldoende willen aanpassen aan deze veranderingen
 • Jongeren die extreem snel zelfstandig willen zijn
 • Ouders die hun kind graag afhankelijk willen houden

Goede communicatie start met actief luisteren!

Om goed met uw kind te kunnen communiceren en hem/haar vervolgens positief te kunnen stimuleren (om bijvoorbeeld met het huiswerk aan de slag te gaan) is het van belang dat u begint met goed luisteren.

De kern van actief luisteren is parafraseren: in uw eigen woorden herhaalt u wat de ander heeft gezegd. Door te parafraseren toetst u of u de ander goed begrijpt, voordat u reageert op wat is gezegd. Soms is actief luisteren al voldoende voor uw kind en hóeft u helemaal geen reactie of oplossing te geven.

Parafraseren kent een aantal valkuilen. Een daarvan is het zogenaamde papagaaien, het is niet de bedoeling dat u uw kind letterlijk napraat.

Regels voor communicatie

Tijd: neem de tijd voor een gesprek met uw kind en toon dat. Eventueel kunt u samen een gesprek uitstellen tot een moment dat u allebei wél tijd hebt.

Brede interesse: wees niet alleen gericht op huiswerk of schoolzaken, maar vraag ook regelmatig naar andere dingen die uw kind bezig houden. Hierdoor zal uw kind ook makkelijker en prettiger over schoolzaken praten.

Stel open vragen: bij gesloten vragen stuurt u de ander al in de richting van een bepaald antwoord. Door open vragen te stellen geeft u uw kind de gelegenheid om de ‘route’ van het gesprek te bepalen. Uw kind heeft zo meer inbreng in het gesprek.

Luister actief: open uw oren voor het verhaal van uw kind. Hou zelf eerst uw mond en laat uw eigen gedachten en interpretaties in eerste instantie voor uzelf. Toon en toets of u uw kind begrijpt.

 

Vertel wat je zelf ervaart: nadat u uw kind hebt begrepen kunt u vertellen wat u voelt en denkt. Doe hierbij niets af aan het verhaal van uw kind, maar zet uw kant náást het verhaal van uw kind. U kunt dit heel goed doen in de vorm van een ik-boodschap.

Geef positieve aandacht: juist bij conflicten is positieve aandacht heel belangrijk. Vertel uw kind bijvoorbeeld dat u het fijn vindt dat uw kind heeft vertelt wat hij/zij denkt. Als uw kind zelf geen positief gedrag vertoont, kunt u het voorbeeld geven. Laat op een positieve manier merken dat u uw kind wil helpen.

Zoek win-win situaties: het is een fabeltje dat bij een ruzie of conflict één persoon moet winnen en de ander moet verliezen. Zoek samen met uw kind naar alle mogelijke situaties waarin jullie allebei winnen (tevreden zijn).

Maak een afspraak: kies samen de beste win-win situatie en maak daar een afspraak over. Zet de afspraak op papier zodat voor allebei duidelijk is wat er verwacht wordt. Een afspraak op papier laat zich ook makkelijker evalueren.

 

Als de spanning te hoog oploopt: soms bent u als ouder niet in staat tot luisteren en rustig praten, doordat u te boos bent door de situatie. Probeer op zo’n moment niet een goed gesprek te voeren, maar geef uw kind aan dat u er later op terug zult komen.

Boeken en webtips

 

Het best verkochte boek:  Het puberende brein | Eveline Crone (2008)

Andere interessante boeken zijn:

 • Ik heb ook wat te vertellen! | Martine F. Delfos (2010)
 • Praten met je puber | Annette Heffels (2007)
 • Generatie Einstein | Jeroen Boschma & Inez Groen (2006)
 • Pubers van nu | Herberd Prinsen & Klaas Jan Terpstra (2009)

J/mvoorouders.nl, is de website van het opvoedblad J/M voor Ouders. Op deze website zijn veel artikelen en blogs te vinden over het opvoeden van jongeren.

Ouders.nl is de website van Ouders Online. Hier is veel informatie te vinden over de puberteit en er is een forum waarop ouders met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Wij organiseren thema-avonden over het onderwerp communiceren met jongeren

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

 • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
 • Experts in alle schoolvakken
 • Voor vmbo, havo en vwo
 • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
 • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
 • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2021 Studiekring BV 085 - 049 82 00