Huiswerk en de smartphone: vrienden of vijanden?

Blog_oktober_Smartphone.png

Hij is er altijd, maakt op de meest ongelegen momenten herrie en drijft menig ouder tot waanzin: de smartphone van zoon- of dochterlief. Vooral als je kind huiswerk moet maken lijkt het scherm een magische aantrekkingskracht te hebben. De oneindige stroom aan meldingen en appjes lijken vooral een negatief effect te hebben op de concentratie van je kind. Maar is die smartphone echt alleen maar kommer en kwel?

Waarom is de smartphone eigenlijk zo belangrijk voor je kind?

Je zoon of dochter richt zich in toenemende mate op leeftijdsgenoten. Het sociale welzijn van je kind is grotendeels afhankelijk van geaccepteerd worden door zijn of haar vriendengroep. Deze vrienden zitten op social media en in groepapps, waardoor een groot deel van het socializen online plaatsvindt. Daarnaast komt er bij elke melding, bliepje of like een beetje dopamine vrij, wat zorgt voor een prettig gevoel. Tsja, leg hem dan nog maar eens weg.

Kijk goed naar je kind en ga in gesprek

Maar, de smartphone zorgt ervoor dat je zoon of dochter continu wordt afgeleid. Huiswerk maken met een smartphone op je bureau is minder effectief, want er moet constant geschakeld worden tussen boek en telefoon. Hierdoor duurt het alleen maar langer en houdt je kind minder vrije tijd over. Als het goed is weet je kind dit, dus eindeloos discussiëren over smartphonegebruik heeft weinig zin. Wat je wél kunt doen is goed naar je kind kijken en in gesprek gaan. Hoe zijn de studieresultaten? Heeft hij of zij duidelijke afspraken nodig? Wordt er geklaagd over de lange tijd die aan het huiswerk besteed wordt?

Wanneer een smartphone juist wél handig is tijdens huiswerk

Veel kinderen gebruiken hun smartphone om te overleggen met klasgenoten tijdens huiswerk. Juist bij vakken waar je kind wel wat extra hulp bij kan gebruiken, is zo’n laagdrempelige manier van communiceren ideaal. Ook zijn veel leermiddelen digitaal te vinden, zoals video’s en interactieve werkmethoden. Magister wordt vaak online geraadpleegd voor het huiswerk. Daarnaast zijn er talloze handige apps te vinden die huiswerk makkelijker maken. Je kunt herinneringen instellen of een timer om de tijd af te bakenen. En snel iets opzoeken natuurlijk, hoewel het verleidelijk is om Siri tussendoor ook even te vragen of die ene klasgenoot jou leuk vindt.

Huiswerk maken met en zonder smartphone

De beste manier om uit te testen wat goed werkt, is door de proef op de som te nemen. Je kunt samen met je kind een aantal experimenten doen. Een halfuur huiswerk maken met smartphone en een half uur zonder smartphone. Kijk samen naar de resultaten en bepaal per vak of een smartphone handig of juist minder handig is. Maak concrete afspraken en zet er eventueel een beloning tegenover als dat voor jou kind een extra stok achter de deur is.

Als je kind de smartphone slim weet in te zetten voor huiswerk, maar ook ziet wanneer het teveel afleidt, dan is je zoon of dochter op de goede weg!

Download onze brochure

Huiswerkbegeleiding? Bijles? Studiecoaching? Of wellicht een combinatie? Download onze brochures en lees alles nog eens na over onze diensten.

Redenen om te kiezen voor Studiekring

  • Ontwikkel vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt
  • Experts in alle schoolvakken
  • Voor vmbo, havo en vwo
  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt
  • Wetenschappelijk onderbouwde benadering
  • Gecertificeerd door de LVSi
LVSi

Gratis intakegesprek

Twijfel je over welke oplossing het beste bij je past? Vraag een gratis intake aan. In een vrijblijvend gesprek bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe we je het beste kunnen helpen.

Copyright © 2010-2022 Studiekring BV 085 - 049 82 00